bijkomend isoleren en meer pendelen ketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,

Ik heb onlangs (bovenop de bestaande isolatie) 75 m2 rotswol van 12cm dik op de zoldervloer gelegd. (boven het feitelijk woongedeelte)

Ik stel nu vast dat de cv-ketel dikwijler voor heel korte tijd aanslaat. (meer pendelt) De ketel, vermogen 34kW, staat ingeregeld op 70°C en 50°C voor het warm water.
De ketel is een mazoutgestookte Buderus "Blauw vlam", een hoogrendementsketel met ingebouwde boiler van 150 l, maar geen condensatieketel.

Nu zou ik dat pendelen willen verminderen door de ketel minder hoog op te stoken, bvb. regime 65-45°C. Lager kan ik denk ik niet gaan omdat wij convectoren hebben staan en die moeten het voor een goed rendement eerder van hoge temperaturen hebben.
Maar is mijn beoogde ingreep wel een goede optie? En wat gaat dit geven op het verbruik? Wie helpt mij een beetje zuinig en comfortabel "vuurke stook"?

Nu reeds dank voor een helpende pen, van
Franske

Reacties

misschien een buffervat in serie zetten met de radiatoren, ketel raakt dan een groter hoeveelheid warmte in een stuk kwijt en kan dan langer op rust. De convectoren worden dan gevoed via de warmte uit het buffer vat...
Soortgelijk gebeurt ook bij hout cv instalaties.

is de brander niet te zwaar voor uw ketel omdat hij zo kort brand, proberen met een kleine sproeier dan brand hij langer
heb dat ook gedaan

Beste respondenten,

Ik ben de ketel de laatste dagen toch eens van nabij gaan volgen om enig zicht te krijgen op dat pendelen.

De laatste 17 dagen heeft de brander 39,63 uren gewerkt, wat neerkomt op een gemiddelde duur van 2,33 h/d.
Hiervan neemt het opstarten 's morgens toch zeker 1/2 h voor zijn rekening. De overige duur wordt in de dag "opgebruikt". De ketel telt spijtig genoeg niet het aantal starterbeurten, zodanig dat ik geen zicht heb op het pendelen. (soms start hij maar voor een 20 seconden op en stopt dan)

Kan er met de voorliggende cijfers wel gesproken worden van uitgesproken pendelen? De brander spuit 3,55 l/h in, wat neerkomt op een verbruik van 8,27 l/d en voor 220 stookdagen op 1820 l/j, te verhogen met het verbruik voor warm water in de zomerperiode (geschat op ca. 1,5 l/d). Het verbruik is dus echt niet te veel voor een middelgrote alleentaande woning in het open landschap, middelmatig geïsoleerd.

Iemand enig zicht op wanneer ik in mijn situatie echt kan gewag maken van buitensporig pendelgedrag van de ketel?
Indien dat zo zou zijn ben ik immers aan maatregelen toe.

Franske

Ik heb exact hetzelfde verschijnsel met een condenserende B*d*r*s ketel.

Na plaatsen van dubbel glas en bijkomend isoleren van buitenmuren in de kamer waar de thermostaat iRC30 zich bevindt, slaat de ketel nu veel frekwenter aan en valt na een minuut of zo alweer uit, dit een 15-20 keer per uur.
Watertemperatuur bereikt amper 40°.
De pomp draait telkens nog een paar minuten na, maar ik heb de indruk dat het warme water dan zelfs voorbij de radiatoren wordt stroomt, omdat er door de korte brandtijd maar een klein volume warm water werd geproduceerd.
Ook het verschijnsel dat de meeste radiatoren in huis enkel aan de bovenzijde (instroomzijde) halfwarm worden.
(ter info: kamerthermostaat staat op 16,5°, normale ruimteregeling, buitentemp +/- 5°).

Is er iemand van de kenners die deze vraagstaart nieuw leven kan inblazen ? Hartelijk dank Patrick

Beste patrick,

In een andere thread heb ik hier reeds uitleg over gegeven.

optimaliseren convectorput

Een stabiel hydraulisch systeem is noodzakelijk om de ketel lang aan te laten gaan. Dus bijv. radiatoren living, keuken en badkamer constant open.

Het 20 keer per uur opstarten heeft daar denk ik niets mee te maken, dat is volgens mij een te eng afgesteld binnentemperatuur regeling. Het lijkt er wel op dat bij elke 0.1 graad binnentemepratuur verlaging bij u de ketel aanspringt. Deze zou eigenlijk op 0.5 of 1 graad moeten staan.

Of het moet zijn, dat om een of ander reden het aanvoerwater gelijk weer terugkomt bij de ketel.

Heb dit ook aan de hand gehad ketel sprong aan en 10 sec later weer af heb de hysterese van de kamerthermostaat aangepast stond op 0,1 graden naar 1 graden gebracht probleem is hierdoor opgelost brander loopt nu langer als 5 minuten.

MVG Luc

Rene,

Ik heb een stabiel hydraulisch systeem, dwz. thermostaat in de living, radiatoren living altijd vol aan. (weliswaar met thermostatische kranen, maar die staan vol open).
Andere radiatoren op andere verdiepingen hebben gewone kranen en staan niet vol open. Ik besef nu dat je bij ruimteregeling in je referentiekamer geen thermostatische kranen mag plaatsen, ik moet die nog eens verwijderen maar voorlopig geen zin om weer water af te laten etc.

Ik heb het even concreter gemeten. De ketel springt een 10 à 12 keer per uur aan, gedurende 1 à 2 minuten, water warmt op tot +/- 38°. De pomp draait een minuut of 2 na en stopt met draaien wanneer het vertrekwater aan de ketel even koud is als het retourwater (controle met de hand).

Uit de andere vraagstaart, die heel technisch is, heb ik toch twee dingen geleerd :
1. dat de thermostaat en de ketel met elkaar communiceren, en dat de thermostaat onder meer de temperaturen van vertrek en retourwater meet en zo bepaalt hoelang de ketel moet branden en hoelang de pomp moet draaien.
2. dat het vertrekwater een minimum temp. moet hebben alvorens de ketel kan gaan condenseren en dat dat rond 50-55° begint. Mijn ketel condenseert dus wellicht nooit, omdat het water geen 40° bereikt.

- Zou het kunnen dat mijn ketel GB112-24kW, na het bijkomend isoleren en dubbel glas plaatsen, te zwaar is voor mijn beperkte warmtevraag (16,5 à 17,5° + warme kledij vind ik persoonlijk comfortabel) ?
- Zou een ketel met een lagere capaciteit langer branden, en dus water op een hogere temperatuur brengen, en dus wel gaan condenseren ? En toch tegelijk minder gas verbruiken op een jaar ?
- Weet iemand hoe men de hysterese van een iRT30 thermostaat kan aanpassen ? Heb de handleiding helemaal doorgelezen maar vind daar geen melding van...

Bedankt,
Patrick

Normaal zullen de radiatoren net zoveel warmte aan de ruimte afgeven als de situatie voor het isoleren.
Zo kort pendelen ligt niet aan je isolatiemaatregel.
Mocht de kamer nu met een half uur op temperatuur zijn dan zal de thermostaat niet nog eens 10 tot 12 keer per uur warmte gaan vragen. Een geisoleerde ruimte koelt minder snel af namelijk. De ketel zou juist minder frequent aanslaan.

Geef even aan hoe de ruimtes verwarmd worden. Weersafhankelijk ruimteregeling enz.
De radiatoren dicht bij de ketel, zijn dit de radiatoren die altijd vol open staan? (zoals je zegt in de woonkamer)

Beste Patrick,

Hier een link naar buderus duitsland waar je nog veel oudere gebruiksaanwijzingen kan vinden:

http://www.buderus.de/Info_Center/Fachinformationen/Fachunterlagen/Technische_Unterlagen-2379220.html

Condensoren doet de ketel juist bij een lage watertemperatuur nl tot een retourtemperatuur van 45-50 gr.celsius. Dus daar hoeft u zich gen zorgen over te maken.

Het is gewoon raar dat uw ketel al afslaat voordat zelfs de retour warm begint te worden. De installatie mag als hij koud is de eerste keer toch zeker een half uur branden voordat de retour goed warm is.

De thermostaten van de radiatoren in de living kan je ook open zetten, door deze knoppen alleen te verwijderen, tevens zou ik gelijk met een tangetje de asjes proberen heen en weer te trekken, zodat u zeker weet dat alles nog gangbaar is.

Controleer ook de retour direct bij de ketel eens of deze snel warm wordt(dat zou niet mogen).

Geeft de ketel toch geen storingscode aan ? ALs u alleen maar geisoleerd heeft is dit de meest waarschijnlijke reden.

Probeer evt de binnentemperatuur eens hoger te zetten, om te kijken of de ketel dan beter werkt.

Het heeft inderdaad de symtomen dat het zaakje teveel geknepen staat.

In de referentieruimte hoort normaal ook voldoende radiatorvermogen te staan om voldoende warmte af te staan aan de ruimte. Een ketel die zijn warmte nauwelijks kwijt kan zal snel afslaan omdat de temperatuur wordt overschreden, daarna zal hij ook weer snel afkoelen omdat de koude retourwater de wisselaar snel afkoelt en de ketel de brander weer vrij geeft.

Na het isoleren is het ook niet de bedoeling om meer radiatorkranen dicht te zetten in je referentieruimte. Hiervoor heb je namelijk een thermostaat.
De cv temperatuur verlagen kan maar dit kan ook frequenter schakelen van de ketel veroorzaken.