vermogen verwarming lew k30

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

welk verwarmingsvermogen per vierkante meter moet je in rekening brengen voor een LEW met K30

- voor leefruimte
- voor badkamer
- voor slapkamer
- voor gang

Reacties

Thomas,

dat kan je zo niet zeggen. Daarvoor moet je een warmteverliesberekening laten maken.
Vraag eens aan je architect of hij je niemand kan doorgeven die die berekening kan maken.

Walter

Vraagje:

Veronderstel dat je geen enkele vorm warmterecuperatie in een woning zou hebben zou je dan niet kunnen zeggen dat volgens de berekeningen van de toegepaste isolatie van de woning:

Een K30 woning een voor vermogensbehoefte zou hebben van ongeveer 30KWh per m2 en per jaar?
Of een K20 woning 20KWh per M2 en per jaar?
Of een K14 woning 14KWh per M2 en per jaar?

Klopt het dan ook dat een lager E-peil door bv. een goede balansventilatie en een istallatie voor zonne-energie als bijverwarming die vermogensbehoeft verder naar beneden haalt?

Zit ik juist of fout met mijn redenering?

een aantal jaar terug hanteerde BBLV max 50 W/m² (totaal energieverbruik om tot een LEW te komen

balansventilatie kan vermogen ketel doen verlagen door energierecuperatie, maar enkel maar als woning goed luchtdicht is

zonne-energie niet, want de zon schijnt niet altijd, zeker in de winter, als je wel verwarming nodig hebt.

MVG
Stefan

Rudy,

jij hebt het over een gemiddel jaarverbruik. De vraag ging over het verwarmingsvermogen.

Geert

Geert:
Sorry dat ik misschien niet duidelijk genoeg was.
Als je een idee hebt over het totale of gemiddelde energie die op jaarbasis nodig is (bv. in KWh per jaar) dan kan je ook een idee krijgen over het vermogen dat je toestel nodig heeft om dit verlies te compenseren.

Volgens mijn bescheiden mening is het via de vernoemde K-waarde vrij goed mogelijk om een eerst ruwe benadering te maken over het gevraagde vermogen van het verwarmingstoestel.
Kan je dan de warmtewinsten in vernoemde woning ook nog in mindering brengen dan denk ik dat je al vrij dicht bij het reel vermogen zit dat het toestel minimaal moet bezitten.

Rudy,

OK, maar ik denk dat buiten het K-peil, de mate van luchtdichtheid en al dan niet warmterecuperatie op de ventilatie ook zeker een gekende moet zijn om een inschatting te kunnen maken.

En dan heb je alleen nog maar het ketelvermogen. Thomas, wil zijn radiatoren ook dimensioneren-> warmteverliesberekening.

Het zal een groot verschil in vermogen zijn als zijn badkamer inpandig is of, het andere uiterste, 3 buitengevels telt met een groot venster erin.

Geert