sorry, nogmaals onderdak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,

Sorry dat ik misschien in herhaling val met de zoveelste vraag over onderdaken, maar ik denk dat mijn situatie niet echt standaard is, vandaar de vraag.

Op een bestaande zolder zit er nu een onderdak van een soort gebitumeerd papier dat verstevigd is met ijzerdraad. Ik weet niet echt of het dampopen is of niet, iemand enig idee ? Het onderdak is best wel oud, bij het plaatsen van veluxen hebben we gemerkt dat hij behoorlijk bros is geworden, als je het vastneemt verkruimelt het vrij gemakkelijk. Maar verder ziet het er nog redelijk OK uit. Er zitten wel op een aantal plaatsen gaten in. Onder dit onderdak zit tussen de kepers 4 cm kurk isolatie. Ik ben al regelmatig gaan kijken op zolder als het goed aan het regenen was, en ik zie nergens vocht door de kurk komen, dus ik denk dat het met de waterdichting wel ok is.

Nu ben ik van plan om de kepers te verlagen met een extra 17,5 cm. Daarop komt dan proclima, en we willen dan cellulose inblazen (wordt dus ongeveer 20 cm in totaal, de kurk laten we zitten). Het idee is het volgende. Als ik de kurk weghaal, dan blaas ik de volkken door het onderdak. De kurk zit echter heel goed gekneld tussen de kepers (koevoet nodig als je ze eruit wil halen !). Als ik dus de kurk laat zitten en dan tegen deze kurk de vlokken blaas, dan duw ik hooguit de kurk tegen het onderdak, zonder dat dat onderdak beschadigd wordt. Lijkt dit een goed idee ? Mijn enige twijfel gaat nog over het onderdak. Wat als het niet echt dampopen is, geeft dit dan problemen ? En ik toch wat vochtinsijpeling krijg in de isofloc, kan dit kwaad ? Het feit dat ik bij regen geen vocht zie stemt me redelijk gerust. En het fameuze bufferende vermogen van isofloc zou me moeten helpen, of zie ik het mis ? Een ander onderdak plaatsen is niet echt een optie : volgens mij niet nodig, financieel niet haalbaar en het is een doorlopend dak met beide buren, ik denk niet dat die mee willen doen.

Sorry voor de lange vraag, iedereen bedankt

Wim

Reacties

Wim,

ik denk dat je best een een papiervlokken blazer ter plaatse laat komen. Die kan best beoordelen en heeft de beste kennis over de druk die je onderdak moet weerstaan.
Of contacteer Isofloc eens, stuur wat fotoos en die je uitleg. Je krijgt daar misschien nog nuttig advies.

Walter

Beste Wim,

Zo'n gebitumineerd papier is inderdaad eerder dampremmend. Aanwezig vocht kan dus niet uitdrogen naar buiten. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Ten eerste isofloc heeft weldegelijk een vochtbufferend vermogen (isofloc kan zonder probleem 20% vocht bevatten, zonder vermindering van de lambda-waarde). Maar vooral ten tweede: de pro clima damprem die je zal plaatsen, is vochtgestuurd: in de winter (lage relatieve vochtigheid) is die dampremmend, in de zomer (hoge RV) wordt die dampopen. De constructie kan dus gedurende de zomer uitdrogen naar binnen. Wel ook de nodige aandacht schenken aan het luchtdicht afkleven van overlappingen en aansluitingen.
De opbouw die je voorstelt, is dus dik in orde.
Succes!

Bert

Beste Wim,

Dat type onderdak wat je beschrijft ben ik al eens tegengekomen. Het is volgens mij dampdicht, dus niet direct geschikt. Maar het is ondertussen zo bros geworden dat het overal slechts met het wapeningsnet blijft hangen ... Bovendien kan het de druk van vlokkenblazen niet aan, dus het gaat so-wie-so stuk. Eigenlijk kan je dat makkelijk verwijderen.

Dat kurk gedeelte ben ik nog niet tegengekomen. Is dit isolatie 'tussen' de kepers, of 'over de kepers geplaatst?
Dat moet echt ter plaatse gezien worden, misschien valt er mee te werken? Probleem komt altijd bij het inblazen, de druk mag het 'onderdak' niet tegen de dakbedekking blazen, dus het onderdak moet goed vastzitten (en niet doorbuigen) (+ luchtdicht zijn).

Wat het uitdikken betreft, die DB+ (solitex+) folies zijn echt wel sterk genoeg om niet alles te moeten uitdikken. Je kan makkelijk van gording naar gording werken ... dat bespaart vele meters hout. Maar ook dit best eens ter plaatse bekijken. Ook in functie met eventuele afwerking.

Bedankt iedereen voor de reacties. Intussen zijn de werken uitgevoerd, en alles is zonder problemen verlopen. Het verschil is spectaculair, zelfs op een koude morgend is het nu aangenaam warm op zolder zonder enige verwarming. Vroeger was dat wel even anders...

@Bert. Klopt inderdaad van die folie, we hebben zelfs voor Intello Plus gekozen omdat die nog efficienter zou zijn in die vochtregeling.

@Filips. Het onderdak was weliswaar bros geworden maar was op de meeste plaatsen nog meer dan behoorlijk intakt. Op de plaatsen waar er wel beschadiging was hebben we er een stuk pavatex voorgeplaatst. De kurk is tussen de kepers geplaatst, en zorgt er dus voor dat de vlokken tegen de kurk geblazen worden en het onderdak niet kunnen beschadigen. Na het inblazen bleken alle vakken goed vol te zitten, en er kwamen geen vlokken vanonder de pannen, dus dat zat wel snor. Wat dat uitdikken betreft, volgens de isofloc plaatser was dat wel nodig, een overbrugging van 2 meter maken zonder punt daartussen om vast te maken is veel te veel.

Nogmaals bedankt iedereen, ik zal met de uitgespaarde stookcentjes een pintje op jullie gezondheid drinken