k waarde ramen zoeken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij hebben een huis van 1991 gekocht met zeer veel ramen
Het enigste wat ik kan terugvinden in de beglazing is polyglass hass(misschien is dit de plaats"hasselt")
En het is dubbele beglazing.
Maar we hebben geen flauw idee welke type of k waarde deze beglazing heeft
Hoe kan ik dit achterhalen?

Reacties

Hallo Jurgen,

Polyglas komt overeen met climalit k-waarde ongeveer 3,0.

http://www.vgi-fiv.be/content/nl/publicaties/k-waarden-van-isolerende-beglazingen.php

Hier kan je het een en ander vinden.

kan iemand me die excell-sheet eens uitleggen?

Hallo Jurgen,

Je huis is van 1991 dus 16 jaar oud. In die tijd kon je waarschijnlijk als beste glas met en k-waarde van 1,8 installeren.
Het is beter als enkel glas, maar huidig glas is duidelijk veel beter.

Of het verstandig is om hierin te investeren hangt natuurlijk van de totale situatie van je woning af.

ER zijn veel interessante subsidie regelingen op dit moment in Belgie zie www.energiesparen.be

Hallo,
Ik las deze berichten en checkte de ramen die ik gekocht had.
Ik vond er 'polyglas fra 2-1988' maar dit staat totaal niet op die lijst ... Wat is er mis? Trouwens, wat is die 'afstandhouder' eigenlijk? Misschien keek ik op de verkeerde plaats? Nergens anders vind ik echter een nummer ... Wie weet raad? bedankt!

Hallo,
Ik las deze berichten en checkte de ramen die ik gekocht had.
Ik vond er 'polyglas fra 2-1988' maar dit staat totaal niet op die lijst ... Wat is er mis? Trouwens, wat is die 'afstandhouder' eigenlijk? Misschien keek ik op de verkeerde plaats? Nergens anders vind ik echter een nummer ... Wie weet raad? bedankt!

Beste sam,

polyglas is gewoon climalit glas k-waarde tussen 2,7 en 3.0.

fra2-1988 komt schijnbaar niet op de lijst voor. Deze producent heeft dus niet zijn gegevens doorgegeven, maar deze zijn er wel meer.

Je k-waarde kan je echter gewoon bepalen.

Beste forumleden,

Ik bestelde onlangs ca 6,5 m2 hoogrendementstsglas met een warmtedoorgangsgetal Ug = 1,2. Dit glas zal het enkel glas in 4 ramen vervangen; de kaders in deze ramen zijn van blote aluminium waarin een thermische luchtbrug zit (geplaatst einde jaren '60). Ik zou graag de belastingvermindering van 40% op de voorgenomen werken bekomen maar heb begrepen dat daartoe de globale warmtetransmissiecoëfficiënt Uw < of = 2 moet zijn.

Geconfronteerd met dit laatste zei de aannemer mij dat hij alleen maar een attest kan afleveren voor zijn werken (de glaswerken dus) en niet voor hetgeen er eerder is geplaatst aangezien hij de Uf van de frames niet kent, erbij zeggende dat niemand dat kan of zal weten. Ik zou zelf de zaak moeten uitklaren bij mijn belastingaangifte.

Nu ken ik uiteraard de Uf van de aluminium frames niet, maar ik schat dat dat ca. 6 moet zijn. (maar ben echt niet zeker - waar zou ik die Uf kunnen vinden?).

Verder heb ik nog enkele vragen:
-moet de oppervlakte van de dagmaat van de ramen in rekening gebracht of de maten binnenkant?
-moet het glaswerk dat in de aluminium steekt als glas gerekend en dus afgetrokken van de oppervlakte van de aluminium kaders?
-moet de globale warmtetransmissiecoëfficiënt (Uw) raam per raam < of = 2 zijn of voor de totaliteit van de ramen?
-en tenslotte in rand: is het afkitten van de voeg tussen de frames en het metselwerk uit oogpunt isolatie erg zinvol (er zijn overal rolluiken)?

Veel vragen voor één berichtje maar ik heb hulp nodig want mijn eerste berekeningen tonen een kantje-boordje aan wat die Uw betreft.

I am so thankfull for an answer.

Franske

Hallo Franske,

Uw aannemer van het glas zal op zijn faktuur dienen te verklaren dat de totale k-waarde van het vlak glas en kader onder de 2 valt, anders heeft u geen recht op subsidie.
Dit kan u niet zelf uitklaren want zo is namelijk de regel.

Met de thermische onderbreking wordt bedoeld dat tussen het alu buitenprofiel en het alu binnenprofiel er een thermische onderbreking zit(bijv. een kunstof profiel.

Ik denk dat dit bij alu kader van ongeveer 1960 niet het geval is. In dat geval zal de k-waarde een stuk hoger dan 2 uitkomen.

Uw glasplaatser had dit moeten melden bij de offerte, maar hij zal er wel vanuit gegaan zijn dat de verkoop niet zou doorgaan als hij dit zou melden.

Misschien kan u hem hierop wijzen en de order herplaatsen voor ramen met een nieuw kader.

Beste Rene,

Vooreerst bedankt voor de respons.

En ten tweede: weet u soms waar ik de exacte formulering uit het desbetreffende reglement kan vinden betrekkelijk die "Uw" en vooral betreffende de aangifte in de personenbelasting?
Want eigenlijk heeft de installateur van het glaswerk een punt daar waar hij verklaart dat hij de Uf van door iemand anders geplaatste kaders gewoon niet kent. (en dus de Uw niet kan berekenen)

Franske

Frankse,

Download eens volgend bestand.
Kijk dan eens naar de tabel op pagina 16.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/economie/energiesparen/doc/brochure_fiscalemaatregelen.pdf

Volgens deze lijst en waardes moeten de attest worden ingevuld.
Als jij zegt dat de Uf waarde van je ramen = 6, dan kan je zien dat je hiervoor nooit een fiscale zult verkrijgen.
Want een Uf waarde van 3.2 is het minimum.

Groeten,

Lucien

Beste Lucien en Rene,

Met de informatie die jullie mij doorspelen - waarvoor dank - meen ik dat ik de belastingvermindering van 40 % mag vergeten. Om de Uw onder de 2 te krijgen zou ik bij een Ug van 1,2 een Uf moeten hebben van ten hoogste 3,5.

Bestaan er nergens gecertificeerde waarden voor aluminium kaders van rond de jaren 1968 zodat ik zekerheid heb omtrent die Uf? (bloot aluminium, goudkleurig, met luchtbrug in het frame en tochtstrippen in kunststof op de sluitingen)

Hoe dan ook: ik ga geen nieuwe ruiten én kaders laten zetten. Op mijn leeftijd was HR glas eigenlijk al financieel totaal onverantwoord, en dus zeker met de kaders er nog bovenop. Overigens is het aluminium schrijnwerk nog in perfecte staat.

Eigenlijk had men bij die financiële regeling een overgangsfase van bvb. 10 j moeten voorzien hebben waarbij aluminium kaders (onafgezien de Uf) ook nog in rekening konden gebracht worden voor belastingvermindering. Want in feite hebben de bezitters van dat schrijnwerk doorgaans 30 à 35 j lang het milieu gespaard door er geen vluchtige oplosmiddelen op los te laten als tolueen, xyleen en benzeen, zeer schadelijke producten die in de meeste houtbehandelingsmiddelen verwerkt zitten.

Belastingvermindering... mooi woord, maar aan mij niet besteed. Overigens nog nooit aan mij besteed geweest. Belastingverhoging wel, met de regelmaat van een atoomklok zelfs. ;-(

Franske

Hallo Rene,

Ik ken de fabrikant van het alu-schrijnwerk nog en heb hem een e-mailtje met vraag om informatie betreffende die Uf gestuurd. Maar ik maak mij geen begoocheling omtrent die Uf: die ligt zeker boven de 3,5.

Spijtig inderdaad dat oudere (meestal gepensioneerde) mensen die destijds (jaren '60) hun schrijnwerk in aluminium lieten maken uit de boot vallen wat de belastingvermindering van 40% betreft zo zij HR+ glas in die frames laten plaatsen.
Daar waar de desbetreffende regelgeving die mensen zou moeten aanmoedigen om isolerende maatregelen te nemen, gebeurt het omgekeerde: de wetgeving discrimineert en ontmoedigt die ouderen. Mooi is dat...

Want zeg nu zelf: welke oudere van meer dan 65 gaat nu (zeer duur) HR+ glas in zijn aluminium schrijnwerk laten plaatsen overwegende dat:
-hij gediscrimineerd wordt;
-zijn horizont normaal nog hooguit gemiddeld een 10 j is en de terugverdientijd dus vrij beperkt;
-zo het niet de bedoeling is het huis te verhuren (zoals in mijn geval) dit huis geen enkele hogere verkoopwaarde heeft (de nieuwe eigenaars vernieuwen tegenwoordig doorgaans toch alles).

Neen, men had in een overgangsregeling van een 10 j moeten voorzien voor deze mensen...

Ik hoop dat de right men on the right place meelezen...

Franske

Beste forumleden,

De "right men on the right places" zijn aan 't vergaderen en aan 't verkennen... Mijn subsidies mag ik dus vergeten en zal ik maar op mijn HR+ glas schrijven... ;-(

Hoe dan ook, het HR+ glas is geplaatst (ug=1,1 en niet 1,2 of 1,3 zoals eerder gemeld) en ondanks het mislopen van subsidies beklaag ik het mij hoegenaamd niet: het comfort en behaaglijkheidsgevoel zijn duidelijk verbeterd, zelfs bij de huidige temperaturen. En de binnentemperaturen zijn egaler en schommelen voelbaar minder. Positief dus.

Nu is het uitkijken of er bij lagere buitentemperaturen geen condens gaat optreden. Want hiertegen heb ik geen maatregelen genomen. Ik heb wel nog een uitweg voor het geval dit mocht gebeuren: verluchten via een schouwpijp van 20 op 20 cm (wel opening te kappen). Maar op die schouwpijp zit de afvoer van de droogautomaat op een lager verdiep.
Zou dit een bezwaar zijn? En indien niet, welk rooster moet ik dan in die schouwdoorgang plaatsen? Want dag en nacht verluchten kan ik moeilijk gaan doen want dan boet ik rendement in op mijn HR+ glas.
Als ik 's morgens het raam op onze slaapkamer (ligt vooraan) een tijdje openzet + dat rooster op de achterste slaapkamer, ik denk toch dat dat voldoende zal zijn om condens te vermijden?
En dat rooster: plaats ik dat in voorkomend geval best boven- of onderaan?

Graag een antwoordje, waarvoor ik dankbaar zou zijn
Franske

Interessant. Heb er ook aan zitten denken, zou een mooie aanvulling kunnn zijn op de door HR Thermoparels gespoten spouwmuren. Maar is dat wel zo?

Momenteel Modiwel PVC ramen, 1991 geplaatst, ongeveer 8,5m² in de woonkamer. Even gaan zoeken op het forum en vond het volgende terug:

Huidige glas is Frankenglas N92 I. Vond het niet exact terug in die excel sheet, maar waarschijnlijk een K-waarde van 2.9 of 3.0

De formule voor verlieswarmte is warmteverlies = oppervlakte * K * temperatuursverschil

temperatuurverschil = 28 (van -8 buiten naar 20°C binnen)

Dus met 1.1 glas is dat 8,5 * 1,9 * 28 = 452 Watt minder warmteverlies.

Maar wat betekent dit nu kwa besparing. Is het een investering waard?
Graag enig advies?

PS. Polleke, dat van die strings ... da was een grapke.

Heb vandaag eens de totale oppervlakte van het glas opgemeten:
- Woonkamer & buro = 10,36m²
- Slaapkamers & Hal = 4,11m²

Dus minder warmteverlies (gebaserd op formule hierboven) als ik 1.1K glas steek voor de
- Woonkamer & buro = 551W
- Slaapkamers & Hal = 218W

Prijs offertes aangevraagd maar ... is dit werkelijk de moeite om uit te laten voeren. Geen idee of de W's veel zijn en of dit merkbaar is.

Iemand die dit kan toelichten?

Ondertussen begonnen met aanvraag van offertes, 3 leveranciers. Krijg ik al een antwoord terug van onze leverancier van de ramen, Weldimo.

Een offerte kost me 50 Euro. En als ik met hun in zee ga, dan krijg ik die terug.

Jeez, waar zijn we mee bezig? Moet ik al betalen voor een offerte. Was het recent nog eens tegen gekomen, bij een eerste kontakt al onmiddellijk zwaaien met 120€ kosten voor een advies gesprek.

Ik weet dat CV installatateurs het razend druk hebben, heeft trouwens in de krant gestaan. En dat je tijd steekt in een offerte, begrijp ik ook. Maar dit is toch wel heel triestig. Waar blijft de concurrentiekracht?

Zijn er nog van jullie die dit fenomeen tegen kwamen?

Ik kan je volgen Lambert, maar ik kan de leverancier ook begrijpen.
Je neemt een eerste maal contact met een firma, deze neemt het initiatief tot werfbezoek, opmeten van de ramen,invoeren wensen klant, opmaak van de offerte. Vele kandidaat klanten nemen alle gegevens van de eerste leverancier mee naar een volgende leverancier, deze hoeft juist maar een prijs in te vullen en klaar is kees. Ikzelf heb dit meermaals als ex-houthandelaar meegemaakt: om de prijs te drukken wordt er door de architect geen bestek, laat staan een meetstaat, opgemaakt van een dakconstructie. De potentiele klant komt bij mij met een plan om een prijsofferte te bekomen. Op dat plan staan geen maatgegevens van de dakconstructie, niks, dan kan je beginnen met een volledige berekening van secties,lengtematen, hoeveelheden en prijs dwz. architectje spelen. Dit kost een hoop tijd en werk, de volgende kanditaat leverancier kan met mijn gegevens eveneens zeer vlug een offerte opmaken. Vandaar de huidige situatie.
Mon

Ik begrijp die situatie ook mon. Er wordt soms geprofiteert. Maar het is niet altijd nodig om onmiddellijk een werfbezoek te doen. En je moet toch een kleine inspanning, een eerste stap om een klant binnen te halen.

Voor mijn vensters had ik alle maten al zelf opgemeten. Hiervoor wilde ik een een bestek. 't is wel al 17 jaar geleden maar we zijn klant bij Weldimo. En heb er duidelijk bij vermeldt dat bij akkoord ze een korrekte opmeting komen doen om eventueel fouten van mijn kant te vermijden.

Hetzelfde voor die zonne installatie voor SWW. Begin van het jaar krijg je nauwelijks gehoor (slechts 1 van de 3). Twee maanden geleden opnieuw gestart, bij 2 leveranciers, andere leveranciers. De ene nog niets gehoord, de andere onmiddellijk al met kosten beginnen zwaaien. Uiteindelijk was die leverancier wel heel inschikkelijk maar toch. Moet allen nog eens een afspraak maken. Nu heb ik geen tijd.

Ik kan me trouwens voorstellen dat een leverancier al voorbeeld offertes heeft, om kennis en richting te geven wat zoiets gaat kosten. Hier kan dan verder op gebouwd worden om dan dieper op details in te gaan. Is dan een studie nodig, vind ik het normaal dat je moet betalen.

Ik heb het gevoel dat er te veel wordt geprofiteerd omwille van de grote vraag. Prijzen worden kunstmatig hoog gehouden en men permiteert zich alles.

Wat gaat dat worden als we 300$ moeten betalen voor een vat mazout??

en jurgen werk je bij degussa

Een eerste offerte is binnen:

- Woonkamer & buro = 10,36m² = 1.714€
- Slaapkamers & Hal = 4,11m² = 770,19€

Verbeterd dubbel isolerend glas TOP N+ 4/ 5/
excl. BTW

Denk er aan om het op de slaapkamers niet te doen aangezien daar toch niet echt wordt verwarmd.

Om terug op mijn bovenstaande vraag, is dit de moeite waard om te doen?

Bedankt.

Is er echt niemand die hier enige aanbeveling kan doen?
Enigste motivatie van de leverancier is dat het vervangen van oud dubbel glas altijd een aanrader is. Maar een preciese berekening van de besparing kunnen ze niet geven.

Hoeft ook niet precies te zijn, maar een schatting met behulp van bovenstaande formules zou toch al een advies kunnen geven.

Iemand?

ho ho ho, we blijven volhouden ...

We hebben ondertussen de 2de offerte binnen, van Weldimo. Blijkbaar is de vertegenwoordiger wat flexibeler.

Veel verschil zit er niet in de offertes zelf, behalve de prijs: 1740,- € en voor de venster moest ik slechts 267€ aftrekken.

Dus in vergelijking is deze offerte 700€ goedkoper!! Dat is wel veel. Kan er zoveel verschil zijn.

En euh ... ondertussen al iemand goesting om wat advies te geven of ik dit zou doen?
Thanks.

schopperd schop ... pling

Ben ook op zoek naar de k-waarde voor onze beglazing (zie ook topic 'vloerverwarming bij renovatie).

Het gaat om primoglass 1/97. Niks te vinden op de excel file, ook niet op de site van de fabrikant of via google.

Iemand een idee? Heb nu 3 gerekend voor standaard dubbel glas.

Heb blijkbaar een code over het hoofd gezien...
de volledige print ziet er als volgt uit:

SPRIMOGLASS F 27/06/97 CEKAL 640 L=... H=... 367/106 ATQ1540 W.T.

ik stuur ook een mail naar de fabrikant intussen.

Ok, in het vervolg dus eerst grondig zoeken, dan posten...
Heb uiteindelijk door "sprimoglass F" te googlen de volgende tabel gevonden:

www.vermat.be/RD/glas/GLAS-k-waarden-alleMerken.XLS

daar staan nog andere glassoorten op dan in de eerste excel file.

Ons glas heeft een k van 2.8 (24 dik). Maar 10 jaar geleden geplaatst blijkbaar, maar vervangen is toch het overwegen waard.

Iemand trouwens ervaring met heat mirror beglazing? Ik heb de belgische fabrikant gesproken op de beurs 'hout en groen wonen' en het produkt leek veelbelovend. Op 24mm kan je door de folie tussen de glasplaten een U van 0,8 halen (2 spouwen van 8mm, glas van 4, reflecterende folie, spouwen gevuld met krypton).

Hallo Lambert,

In verwijzing naar uw berichtje van 13.11.07, hierna de berekening van uw besparing ingeval u het glas in uw woonkamer en bureau vervangt door HR+ glas met k= 1,1

Formule: Besparing in kWh/j = [Δ k (oud glas - nieuw glas) * glasoppervlakte in m2 * Δ T° (binnen - buiten) * aantal stookdagen/j * aantal stookuren/dag ] /1000

In de formule hiervoor veronderstellen we:
Δ k (oud glas - nieuw glas) = 1,9 (volgens uw aangeven);
glasoppervlakte 10,36 m2 (volgens uw aangeven);
Δ T° (binnen - buiten) = 20 - (-8) = 28°C (volgens uw aangeven);
220 stookdagen per jaar;
24 stookuren per dag.

Bij ingave van deze cijfers in de formule krijgen we :
Besparing in kWh/j = 2910 kWh/j
Als 1 kWh 0,18€ zou kosten vertegenwoordigt dit een besparing van 2910 * 0,18 = 523 EUR/jaar.
Bij investering van 2500EUR is deze dus terugverdiend op 2500/523 = 4,8jaar.

Bij de veronderstellingen hoger past evenwel enige correctie en bijsturing, o.m. omtrent de Δ T° (binnen - buiten). De gemiddelde buitent° zal allicht hoger liggen dan -8°C, de gemiddelde binnent° lager dan 20°C. Rekenen we nu eens met een Δ T= 19 - (-2) = 21, dan wordt onze besparing 2183*0,18 = 393EUR/j. Uw terugverdientijd wordt dan 6,4jaar.

In reflectie op de formule zal men opmerken dat de terugverdientijd bij hogere binnent° verkort en omgekeerd (van belang voor ouderen die het graag warm hebben, noteer wel)

Lambert, over voorgaande kan omtrent niet genoemde parameters (oriëntatie, al dan niet rolluiken, prijs energie, ...) nog gediscuteerd en gediscussieerd worden, ik ben mij hiervan bewust. Maar het geeft niettemin een benaderend zicht op de investering die u overweegt.

Franske

P.S.: Er is abstractie gemaakt van mogelijke premies en belastingverminderingen. Tevens van de vetustijd van het bestaand dubbel glas.
Ook van het hogere comfort dat HR+ glas biedt; dit is niet in cijfers uit te drukken maar kan op hogere leeftijd een belangrijk plus- en kantelpunt zijn.