PV invertor correcte berekening

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben dus sinds deze week zonnepanelen, alleen is de aansluting aan het net nog niet gebeurd.
Op het initiële contract stond een installatie van 4080 Wp, en een de bijbehorende invertor.
Nu hebben ze een 2tal weken voor de installatie ons gevraagd voor een wijziging, omdat de zonnepanelen niet meer leverbaar waren, enkel maar nieuwere panelen die meer opbrengst hebben (en dit alles is heel correct verlopen)
Ze hebben ons de keuze gelaten:

- minder panelen, en 3960 Wp (en goedkopere totaalfactuur)
- evenveel panelen, en zodoende 4280 Wp (en duurdere factuur)

We hebben voor het laatste gekozen.

Bij het plaatsen hebben we echter gezien dat de omvormer hetzelfde is gebleven, en bij het nakijken van de handleiding van de invertor gezien dat deze maximaal 4200 Wp aankan.
Is dit een probleem? Wil dit zeggen dat we in zon-hoogdagen 80 Wp verloren gaan zien gaan? Of gaat het toestel oververhitten, of ...?

Bij het herberekenen hebben ze trouwens dezelfde prijs per Wp aangehouden, en die dan vermenigvuldigd met 4280, dus ik veronderstel dat dan ook de capaciteit van de invertor mee mag evolueren?

Bedankt

franky

Reacties

Ik stelde deze vraag aan mijn installateur om de volgende reden:

Dit jaar plaatsen we 12 panelen van 215Kwp zijnde 2580Kwp.

Er is op dat dakvlak nog plaats voor vier bijkomende panelen maar dan kom ik aan 3440 Kwp. Ik wens dezelfde zwarte HIT-panelen omwille van het zwarte kleur en esthetische voorkomen.

Ik koos voor de omvormer Solarmax 3000 en volgens de technische fiche ervan kan die maximum 3300 watt aan. Ik zou die dus overschrijden.

Mijn installateur zegt dat dit geen probleem is en dat dit zelfs iets beter is voor het benutten van het hoogste rendement van de omvormer!
Ik zou toch ook graag een tweede advies hierover krijgen.

zoek eens via google derating op of bellegoed en start maar met lezen. Ik vond die info geweldig.

mvg kurt

Kurt

Die site van Bellegoed over derating is inderdaad aanbevelenswaardig. Helaas kan ik er als technische leek niet veel zekerheid uithalen.
Mijn omvormer Solarmax 3000C heeft wel een ventilator en dat bleek nu juist het probleem te zijn van het verlies bij de SunnyBoy van de heer Van Belle.

Luc,

bij solarmax kan je een programma downloaden om te berekenen of dat je gewenste installatie goed gedimensioneerd is: Voor Windows XP is dit http://www.solarmax.com/uploads/downloads_ftp/maxdesign_2_04_076.zip

In dit progr. kan je de module ingeven (en het aantal ook) en de invertor. Er zijn veel modules standaard opgenomen en ik denk dat die 215Wp modules er ook bij zitten. Indien je module er niet tussen zit, kan een bestaande nemen en aanpassen.

Ik heb een vb genomen van een HIP-215NHE. 3000C is OK voor
* 2 strings van 6 en
* OK voor 2 strings van 7 modules.

Voor 2 strings van 8 is de output te hoog en zou ik dit niet aanraden.

Voor die config met 16 modules zegt het progr duidelijk dat de output te hoog is en dat de garantie vervalt als die config gebruikt wordt

Groeten,

Rik

Wij zitten thuis met een installatie van 2900 Wp en een Sunny boy 2500 omvormer. De omvormer kan dus slechts 2500 Watt omzetten.
Volgens onze instalateur is 16 panelen (wat wij hebben) het maximum dat kan geplaatst worden op deze omvormer.

Ik neem aan dat het betekent dat we bij zomerse piekdagen onze gaus-curve bovenaan wat gaan afsnijden, dat alles boven de 2500 watt verloren gaat (in warmte veronderstel ik). Maar ik ben niet technisch genoeg aangelegd om dat met zekerheid te weten.

Weet er iemand als er ook een programma bestaat voor Sunny boy, heb er al een zoals hierboven vermeld van SolarMax, en heb er ook een van fronuis. Zo kan ik eens vergelijken.

Zo'n programma bestaat inderdaad voor zowel Solarmax (zie vorig bericht), voor Mastervolt (een EXCEL file : PV-system-calculator, te vinden op de Mastervolt website) en voor SMA bestaat er SUNNY DESIGN.
Dit laatste heb je inderdaad nodig en volgens mij is het ZEER belangrijk dit te controleren.
Lang geleden dat ik dit gebruikt heb. Kan gebruikt worden in Engels en/of Duits. Dit programma kent de meeste panelen en je kan je locatie ingeven met locale gegevens van orientatie, azimut enz.
Hiermee en samen met de gekozen panelen en hun aantallen met de gekozen invertor kan je een grafiek krijgen die je kan meedelen of je binnen de aanvaardbare grenzen zit of niet.
ZEKER doen is mijn persoonlijke aanbeveling.
Je leverancier ZOU dit moeten doen maar ZELF eens nakijken en alles naberekenen is niet slecht als controle.

Hierbij de link naar het programma.
Er staat ook een handleiding (Engels/Duits)
http://www2.sma.de/en/solar-technology/products/communication/communication-products-software/software/sunny-design/downloads/index.html

ofwel gewoon ZOEKEN op de www.sma.de website.
Zo heb ik het tenminste gedaan en alles lukte wonderwel.
Je bekomt een MOOI overzicht welk je kan printen en knippen/plakken in andere documenten.

Het is dan ZEER gemakkelijk om allerlei TESTEN te doen.
Dit is ANDERE panelen, andere hoeveelheden, eventueel andere invertor selecteren. Telkens bekom je een mooi overzicht.

Hoop dat het je lukt.
Groeten, Walter

Ik heb de gegevens van onze installatie eens ingegeven in het Sunny Design programma, en onze omvormer (sunny boy 2500) die een piekvermogen zou hebben van 2500 watt, is blijkbaar goed geschikt voor onze panelen (2900 Wp). We moeten ons dus geen zorgen maken neem ik aan.

Het programma geeft redelijk veel informatie waar ik niets mee kan aanvangen (wegens er onvoldoende van te weten) maar laat me ook in verstaanbare taal weten dat het binnen de normen valt.

Goed programma dus!

Hier ook eens gekeken met sunny design,een 3000 wp installatie met een sb2500.Ook geen enkel probleem,ik zit wer op 30 graden van het zuiden.

christ