Aanschaf warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag allemaal,

Wij zijn van plan om te gaan bouwen. Nu zijn we aan het overwegen om een warmtepomp te installeren.

Graag hadden we informatie gehad van mensen die deze al in gebruik hebben over de voor- en nadelen ervan.

En of het zo goed wel werkt als de fabrikanten ons beloven (de prijs /kwaliteit verhouding).

Welk systeem is het meest geschikt voor een ééngezinswoning (via oppervlakte water of via diepteboring)?

Alle informatie is welkom en alvast bedankt!!!!!!!

Marc

Reacties

volgens mij en vele duizende gevruikers van warmtepompen ,kunnen
getuigen dat het een stukje technologie is dat ons ZEEEER VEEEL geld
bespaart
kijk naar het rendement van de warmtepomen ongeveer 4 DWZ ik stop 1 euro
in de toevoer van de pomp ( elekt) en krijg LEES GOED 4 euro verwarming
terug

enorm er is niks goedkoper
en dan nu de andere voordelen je verwarmt met de warmtepomp

* zeer snelle opwarming
* men kan profiteren van nacht en weekend tarief ivm de elektriciteittarieven
* men heeft de optie om te koelen in de zomer
* men hoeft geen mazout te bestellen
* geen onderhoudskosten
* onuitputbaar
* geen enkele vervuiling van het milieu
* lucht lucht warmtepomp prijzen zijn betaalbaar voor iedereen

mensen doen !!!!
lees website www;verwarmenmetairco.be of www.aircowinkel.be

en als je wil overtuigt worden kom dan bij mij op de koffie en voel wat zo'n
lucht lucht warmtepomp ( aircohaeters) kan

groetjes en veel succes

Frank,

En hoe goedkoop kan je dan verwarmen? En hoeveel kan je dan besparen per jaar?

Walter

ik had lang gedacht een condensatie ketel op gas.
maar ben van mening veranderd het word een warmte pomp lucht water nu heb ik ineens overal een koeling in mijn huis
voor een beter rendement lager dan de beste lucht lucht airco , s . water water is nog een beter rendement maar voor mijn huis k30 weet ik niet of het intersant is .
een woning 3 dubbel glas balansventilatie nu ben ik verder gegaan ook voor het warm water want daar kan ik niet zoveel op besparen dus een warmtepomp .

Beste vriend (Frank),

ik meen dat u zich van forum vergist.
Ik vrees dat er weinig reactie komt op uw aircohaeters van de aircohaters hier. (een lettertje verschil, maar wat een nuance!).

nieuwe lucht water warmtepomp www.accubel.be
+2 graden en een themperatuur van 35 graden cop 3.4
dus op nog lagere themperatuur nog hogere waarde.
-10 wat je in belgie zelden hebt cop 2,6 bij 35 graden.
als je weet dat je een vloer gemakelijk kan voeden op een max themp van 35 graden bij - 10 . dan zit je goed .
bij mij zal de pomp voral snachts draaien omdat de electriciteit dan goedkoper is .

Ja wadde,

De pro en contra's gaan enkel over centen. En het milieu? Een diepteboring is mijn inziens niet echt zinvol als je ziet dat de zon onze aardbolletje de nodige warmte geeft. Tevens heb ik zo mijn bedenkingen wat dit allemaal met ons aardbolletje doet vanbinnen.
Wat is het nut dat je enkel 's nachts de WP aanzet? Ben je dan milieuvriendelijk bezig?

Als je in de winter 35° haalt, wat met je sanitair water, elektrisch opwarmen? En als je die 35° niet haalt, elektrisch verwarmen van de lucht?

Als je de mogelijkheid hebt, hout of pellets; volledig hernieuwbare energie. Heb je de mogelijkheid niet: de minst vervuilende is nog steeds gas. Dit in combinatie met een zonneboiler brengt je heel ver. Een WTW met AWW zal je eveneens al een pak winst geven.
Een WP is mijn inziens geen waardig alternatief. Voor hetzelfde geld heb je een joekel van een zonneboiler die niet veel moet onderdoen naar rendement toe en ecologischer is dan je WP. Zet daar een combiketeltje bij en je hebt een pracht van een installatie, voor verwarming en SWW.
Als ik mijn installatie (zonneboiler en combi)zie zit ik voor dergelijke combinatie op circa € 16.000.
Wat is de prijs van de WP? Financieel ben je misschien beter af, ecologisch mijn inziens helemaal niet, integendeel.

Fijne avond nog,

Siegfried

Het summum van milieuvriendelijkheid:

- zo goed mogelijk isoleren
- een goede warmtepomp (water/water of grond/water! (forget lucht/water))
- een ventilatie wp boiler voor warm water, als het effe kan met zonneboiler
- alles laten draaien op Ecopower stroom

CO2 uitstoot nulkommanul winter én zomer
én financieel nu al goed haalbaar, waarschijnlijk in de toekomst nog meer o.w.v. olie- en gas- schaarste

(door hout te verbranden stuur je nog altijd CO2 in de lucht, hernieuwbaar of niet, gas idem en is zelfs niet hernieuwbaar. een zonneboiler belet niet dat je putje winter je gas of hout broodnodig zal hebben als de nood het hoogst is)

Guy

Goedendag ik word misselijk van jullie verhalen

Hallo, ik ben bezig met het bouwen van een nieuwbouw huis in Nederland.
Ik heb al voorbereiding gemaakt voor WP, ik heb namelijk de warmtewisselaars laten mee heien in de bodem. Ik ga voor comfort en koeling in het huis, hiervoor moet ik een prijs betalen, dat weet ik.
Ik zie nergens test van een WP, weet jullie of er een site is waar ik dit kan vinden en de prijzen van deze apparatuur.
En is het verstandig om een zonneboiler te combineren met een WP de "Alpha innotec wzs 100h/k", moet deze apart staan of kan deze gekoppeld worden?
Gegevens van mijn huis: tweeondereenkap, +\\- 228 m2, vloerverwarming op de begaande grond en op de verdiepingsvloer 5 jaga tempo low- h20 met een dynamic boost effect, WTW, een waterWTW.
Marcel

hallo, dit najaar start de bouw van ons huisje en zoals vele mensen twijfel ik of we gaan verwarmen met een WP of met een condenserende gasketel. Isolatie: 18 cm glaswol in zadeldak, 8 cm PUR als spouwisolatie, 10 cm gespoten pur in plat dak en 6 cm gespoten pur als vloerisolatie.
Offerte geoservices: 22885 euro.
Deze firma schat het warmteverlies van de woning bij buitentemp -10°C en globaal binnen 20°C op 8,95 KW/h inclusief het vermogen voor het sanitair warm water voor 5 personen.
4872 euro voor het verticaal captatienet, de warmtepomp ( Hiseer met Hitachi compressor) 5155 euro met 10 KW thermisch vermogen en 2,38 KW opgenomen vermogen. 1379 euro voor de boiler met legionellaweerstand die 1 x per week het water naar 60°C verwarmt, boiler voorzien van spiraal om eventueel radiator aan te koppelen en dubbele condensor. 3 circulatiepompen ( captatienet, vloerverwarming en boiler ) 929 euro. Montage: 2000 euro
vloerverwarming: 7150 euro + 104 euro voor de sturing van de vloerverwarming. 1296 euro voor passieve koeling ( extra warmtewisselaar en driewegklep )
Ter vergelijking als we zouden verwarmen met een condenserende gasketel en radiatoren komen we uit op 7630 euro i.p.v. 22885 euro
Supersystems te Meise kwam op 17436 euro voor een horizontaal captatienet: vloerverwarming: 4820 euro, warmtepomp en captatienet: 9758 euro, boiler 2121 euro en grondwerken: 737 euro. Supersystems raamt de verwarmingskosten op 383 euro/jaar
Eigenlijk ben ik op zoek naar een combi-systeem waarmee ik het gelijkvloers kan verwarmen met een WP/vloerverwarming en de slpk+bdk en het sanitair water met condenserende gasketel. De mensen die een WP verkopen raden mij dit ( natuurlijk ) af maar ik blijf erbij dat dit niet zo'n slecht idee is. Of heb ik het bij het verkeerde eind?
Weet er iemand een firma die gespecialiseerd is in combi-systemen? Mensen die nog andere opmerkingen hebben mogen gerust een reactie sturen. Mvg, Tim

Ikzelf heb 2 maanden een kombi met boiler 1000 liter en externe warmtewisselaar voor 18 m2. met een pomp Hiseer 15kW voor de vloerverwarming en als aanvulling voor de radiatoren & warm sanitair water

De vloerverwaming komt rechtstreeks uit de WP en het water + radiatorbuffer worden verwarmd door de uitgang sanitair warm water op de warmtepomp en de zonnepanelen.
Prima systeem behalve dat m'n boiler iets groeter moest zijn geweest (1200 à 1250 liter)
voor de rest prima in orde

@Tim,

Ik vind het raar dat geoservices je warmteverlies moet schatten. Je kan dat toch perfect berekenen? 9 kW is wel heel weinig gezien de beperkte isolatie.

Nu, tel zelf maar uit: je warmtepompgedoe kost je 15000 euro meer dan je gas/radiator combi met dat verschil dat je voor die meerprijs ook vloerverwarming hebt, mocht je dat als een voordeel zien. 15000 / 20 jaar = 750 euro. Dat wil zeggen dat je elk jaar pakweg 1100 euro gas mag verbruiken, wat je misschien wel ongeveer zal doen. Ik veronderstel het gebruik van geoservices gelijkwaardig met supersystems.

Zet dus maar vlug je gasketeltje. Want na 20 jaar is je warmtepomp én je gasbrander kapot. En dan mag je weer ophoesten. Als je wp eerder kapot gaat, doe je verlies.

Ik heb bewust geen rekening gehouden met intresten, omdat ik verwacht dat de energieprijzen ongeveer de inflatie zullen volgen.

Water/bodem warmtepomp = LEW maar veel te duur voor de kleine warmtebehoefte.

Tim ,

de prijs voor de Hiseer WP is veel te duur aangerekend

Normale end-user moet rond de 3.000 € liggen (excl)

Kijk ook hier eens voor meer warmtepomp prijs informatie.