advies condensatieketel Buderus

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Een installateur raadde ons in zijn offerte een condensatieketel aan van het merk Buderus, type Logamax GB132-24kw. Het is een combi doorstromer als ik het goed heb?

Nu, ik heb al heel wat gelezen op jullie forum, en wat ik oa heb onthouden ivm dit soort ketels :

- geen aluminium warmtewisselaar
- een goede modulatie
- bij voorkeur een matrixverbrander

We zitten in een appt op de 1e verdieping, en veel plaats voor een ketel+boiler is er niet. Vandaar het idee van een gaswandketel.

Wat kunnen jullie nog van advies geven ivm deze ketel, wetende dat :

- de modulatie gaat tot 6kw (25% van max vermogen) volgens brochure
- nergens kan ik lezen wat soort brander het is
- warmtewisselaar is van alu, maar 'corrosiebestendig' volgens buderus...klopt dit??
- ketel komt met een w.a.r en thermostaat type rc30

Ik weet dat jullie niet graag een aanbeveling doen voor het ene of het andere merk, maar testen zoals testaankoop heeft gedaan blijken ook niet zo degelijk dus...ben ik echt wel op zoek naar een degelijk onafhankelijk professioneel advies!

Met dank bij voorbaat!

Reacties

Voor wat die aluminium warmtewisselaar betreft kan je op je twee oren slapen: in nederland geeft nefit hier zomaar eventjes 15 jaar garantie op (nefit is onderdeel van buderus en produceert al hun gasketels). Dat wil toch al iets zeggen over de kwaliteit. Warmtewisselaars in andere materialen kunnen trouwens evengoed problemen geven: Atag bv. heeft een stalen warmtewisselaar en heeft daar enkele jaren geleden enorm veel problemen mee gehad (lekken).
Ikzelf heb ook een GB132K besteld omdat de prijs/kwaliteit zeer gunstig ligt en de doorstromer een "quick start" heeft (klein vatje van +- 2 liter). Ik zou wel de thermostaat RC35 aanraden, die is veelzijdiger dan de RC30. Ik weet trouwens niet of de RC30 nog gemaakt wordt...

Wat ik nog kwijt wou: mijn vorige ketel was een Radson, 17 jaar oud, altijd feilloos gewerkt en... een aluminium warmtewisselaar. In die tijd werd die ook als onbetrouwbaar en weinig duurzaam afgeschilderd, niets van aan dus. Hetzelfde scenario herhaalt zich, maar nu lichtjes anders: men geeft toe dat die warmtewisselaars toch goed waren, maar *nu* zou het anders zijn want er loopt zuur condenswater over de wisselaar.
Alleen stel ik mij dan de vraag: waarom zou een Buderus zijn reputatie op het spel zetten met een alu warmtewisselaar indien ze niet zeker zouden zijn van hun stuk?

Ik heb (sinds 1984) een Radson Thermo Punaise hoogrendement gaswandketel.
Het ganse huis met vloerverwarming (polybuteenbuis).
Nooit geen corrosieprobleem met de ketel, wel de met pomp, het expansievat en een stalen buis (retour achter de ketel) wegens zuurstofdifusie door de kunststofbuis. Werkt nu met corrosieinhibitor (Varidos), sindsdien geen problemen meer.
Raf