weigering bouwvergunning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben geïnteresseerd in het plaatsen van fotovoltaïsche collectoren
(2,5KwPiek vermogen).

Ik heb me goed geïnformeerd en ben dan naar de gemeente gegaan voor een bouwvergunning.

De gemeentelijke ambtenaar heeft me de aangevraagde bouwvergunning geweigerd doordat er in onze deelgemeente Kanne een BPA is gestemd op 30 mei 2006. Dit BPA, MB dd 2006-05-30, nr RP 9.90/73066/020.1 laat het wijzigen van een dakconstructie niet toe, hieronder valt ook enkele plaatsen van fotovoltaïsche collectoren (volgens de ambtenaar) indien deze zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.

Mijn vraag:

Kan men hiertegen procederen?
Volgens mijn berekeningen verlies over een periode van 20 jaar € 10.000
Ik kan met 2,5KwkPiek ongeveer 50% van mijn elektrisch verbruik zelf produceren.
Ik ben in beroep gegaan bij de Bestendige Deputatie, zij volgen gewoon het advies van de gemeente.
Graag jullie mening.

Reacties

Je zal toch het volledige BPA moeten weergeven opdat er hier op gereageerd kan worden.
Wat is de oa reden van het PBA?

Walter

Als je in beroep gaat moet je een goede argumentatie naar voor brengen. Wat heb je als argumenten gebruikt?

Walter

Misschien kan het inbouwen van de PV-panelen in het dakoppervlak aanvaard worden?
Dit is esthetischer dan opbouw. Helaas moet je rekenen op een supplement van zo'n 50 euro per paneel en de opbrengst zal bij warm weer minder zijn.

Sommige merken verkopen hun paneelomlijstingen in meerdere kleuren. Mijn Sanyo's 215-HIT zijn vandaag geleverd en ze hebben zwarte lijsten en hebben eerder zwarte cellen in plaats van de gebruikelijke blauwe. Ze vallen dus op een zwart dak minder op dan die met grijze omlijstingen. Ze zijn ook maar 3,5cm dik en dit lijkt minder bruusk. (Nu hoop ik dat het vlug droog en kalm weer wordt, zodat ze die kunnen plaatsen.)

Ik heb die uiterlijke kenmerken aan de gemeente in een begeleidende brief medegedeeld en hen bij voorbaat bedankt voor het steunen van hernieuwbare energie.
Ook een mooi uitgelijnd plan kan wonderen doen.
Een installateur uit de zelfde gemeente nemen zou ook kunnen helpen. Burgemeesters zijn immers ook bekommerd om de werkgelegenheid.

(Indertijd waren er gemeenten die satelietschotels om dezelfde reden verboden. De EG heeft echter deze regel tegengesproken, zodat iedereen nu een schotel mag plaatsen.)

Blijven proberen. Communicatie helpt of de burgemeester aanspreken.

Ik zou dit probleem rechtstreeks voorleggen aan de verantwoordelijke minister Van Mechelen via zijn website van ruitelijke ordening. In 2006 werd reeds een parlementaire vraag aan dezelfe minister gesteld inzake bouwvergunning en gevelisolatie waarin uitdrukkelijk gesteld werd dat de desbetreffende stedebouwkundige diensten zich soepel dienen op te stellen en dat de burger in geen geval ontmoedigd mag worden om energiebesparende werken uit te voeren.

Hans,
Heb je daar dan ook bericht van terug gehad? Ik zit zo'n beetje met hetzelffde probleem met de gevelisolatie. Alles aangevraagd wat mag en wat niet, maar ik krijg er geen gehoor. Zou dus wel helpen als de minister hier een uitspraak over heeft gedaan.

Bedankt alvast voor de info,

Siegfried

is het niet zo dat PV-panelen vrijgesteld zijn van bouwvergunning indien minder dan 20% van totale dakoppervlakte?

Stefan

is het niet zo dat PV-panelen vrijgesteld zijn van bouwvergunning indien minder dan 20% van totale dakoppervlakte?
=> behalve bij 'speciale' BPA's.....

Voor alle duidelijkheid vooraf: ik ben zelf ook (onder meer) gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar.

Pierre

Je uiteenzetting is me niet duidelijk:
- Heb je een officiële stedenbouwkundige aanvraag ingediend? (je spreekt van een weigering door de ambtenaar, dat klinkt alsof je het alleen mondeling gevraagd hebt, uiteindelijk weigert niet de ambtenaar maar het college van burgemeester en schepenen).
- Heb je een officieel beroep ingediend bij de Depuatie?
- Wat staat er letterlijk in het BPA?
- Wat staat er letterlijk in de weigering van het college en in de weigering van de deputatie?
- Zijn er nog andere ruimtelijke gegevens relevant (gelegen in verkaveling, datum? gelegen in beschermd dorpsgezicht? ...)

In het algemeen toch enkele zaken op een rijtje:
- Plaatsen van zonnepanelen in het dakvlak is vrijgesteld van vergunning tot een maximum van 20 % van het dakvlak van een vergund gebouw voor zover niet strijdig met de voorschriften van (onder meer) een BPA. Als het plaatsen van panelen inderdaad strijdig is met het BPA dan ben je geen stap vooruit.
- Een BPA is een gemeentelijk planningsinstrument. Het heeft dus geen zin een "oplossing" te verwachten van de minister.

Ik zou hier nog enkele dingen kunnen zeggen maar eerst graag antwoord op de vragen. Zoniet kunnen alle beschouwingen irrelevant blijken te zijn.

groeten
rik

Wij zijn ooit naar een stuk grond gaan kijken en in de stedenbouwkundige voorschriften stond dat het verboden was om dakvensters te plaatsen (omwille van privacy). In een moeite werden de PV-panelen en dergelijke ook verboden om het zicht in de wijk gelijkvormig te houden.

Ik heb mij niet verder bevraagd, maar als je weet dat er dergelijke voorschriften zijn, moet je je daar aan houden. De situatie is natuurlijk anders bij een BPA, omdat dit een wijziging achteraf is.

Pierre

Dit is al iets duidelijker.
Het BPA moet je niet zoeken in het Staatsblad (daar staat alleen in één zinnetje de goedkeuring vermeld) maar in het gemeentehuis. De BPA's zijn daar ter inzage. Men kan dat niet weigeren. Wellicht kan je zelfs op eenvoudig verzoek een kopietje van de voorschriften krijgen.

Je antwoord niet rechtstreeks op mijn vraag of jouw woning in een beschermd dorpsgezicht is gelegen. Je spreekt over een veertigtal beschermde gebouwen. Een beschermd dorpsgezicht is echter iets anders, het kan letterlijk een heel dorp omvatten, eventuele recente gebouwen inbegrepen.
Het antwoord kun je terugvinden op het bovenste deel van de weigering van de vergunning (het zogenaamde "overwegend gedeelte" nog voor het besluit).
Kijk ook eens of er een advies van de afdeling Onroerend Erfgoed is vermeld.

Ik vermoed dat de reden van de weigering toch heel wat uitgebreider is vermeld dan je hier summier weergeeft?

groeten
rik

Pierre

Als artikel 3, 3° van de voorschriften van het BPA werkelijk stelt (dat kun je nagaan op het gemeentehuis) dat technische installaties enkel mogen geplaatst worden in een dakvlak niet zichtbaar van op de openbare weg dan is de weigering normaal en is daar niet onmiddellijk iets aan te doen.

In het nieuwere deel van Kanne zal er geen BPA zijn of een ander BPA waar dit voorschrift niet geldt.

Een BPA blijft geldig tot het gewijzigd wordt. Het initiatief daarvoor ligt bij de gemeente. De kans dat dit op korte termijn gebeurt voor zo een recent BPA is wellicht niet groot.
Ik ken natuurlijk de achtergrond niet van de beslissing om dit voorschrift in het BPA te zetten maar het zal ongetwijfeld te maken hebben met het "karakter" van het dorp, ongeacht of dat nu een beschermd dorpszicht is of niet.

Het zijn vijgen na Pasen maar je had moeten reageren tijdens het openbaar onderzoek dat voorafging aan de goedkeuring van het BPA.

Dat is dan ook de enige tip die ik aan alle lezers hier kan meegeven. Als er een openbaar onderzoek is over een BPA waar je woont en/of eigendom hebt, is het altijd de moeite om het ontwerp een goed te gaan bekijken.

groeten
rik

PS Je opmerking over schotelantennes: die zijn volgens het BPA niet algemeen verboden, net als zonnepanelen trouwens. Ze mogen echter niet zichtbaar zijn vanaf de straat.
Pech natuurlijk dat de zon net aan de verkeerde kant zit.

Wat betreft je allereerste vraag over mogelijke schadevergoeding: niet aan beginnen. Je haalt het nooit.

Kleine bedenking: Bepaalt de gemeente ook waaruit het dakvlak zelf moet bestaan?

Als je nu eens een volledig dakvlak uit zonnepanelen plaatst?
Er zijn wel huizen met zinken dakplaten, met keramische of betonnen pannen, met golfplaten,...waarom dan niet met zonnepanelen?

Wij hebben in 1985 onze woning gebouwd en verwarmen deze met electrische accumulatiekachels op nachttarief.

In 2004 hebben wij een aanvraag gedaan voor het plaasten van fotovoltaïsche panelen, het ging hier met een oppervlakte van 32 m2, met de nodige formulieren ben ik ook naar onze gemeente gegaan en enkele weken later kreeg ik eveneens een bericht dat ik dit niet mocht plaatsen op mijn dak.

Ik ben daarna naar de bevoegde minister gestapt waar ik naar mijn mening dacht dat hij mij zou kunnen helpen hierbij.

Ik haalde hier echter niets mee uit, hij gaf mij de raad toch nog eens te praten met de bevoegde personen van de gemeent waarin ik woon.

Dus na heel wat heen en weer geloopt, en van het kastje naar de muur gestuurd te zijn, heb ik nog steeds geen vergunning vr het plaatsen van deze panelen.

Ik heb dan deze panelen laten plaatsen zonder vergunning en tot op heden liggen deze er nog steeds op, maar mijn electrische energie rekening is serieus verminderd.

mmm Wim,

zelf zou ik dat geld geinvesteerd hebben in een betere verwarmingsinstallatie ipv die accumulatoren. Dat zou veel milieuvriendelijker geweest zijn.
En hoeveel is je verbruik nu verminderd?

Walter

Luc en anderen

Elk BPA bepaalt welke dakmaterialen zijn toegelaten.
Behalve bij nieuwe BPA's waar wij (ik bedoel in onze gemeente) thans expliciet bepalen dat zonnepanalen wel mogen, zal het voorgeschreven dakmateriaal altijd uit iets anders bestaan.

Wij argumenteren dan in de vergunning waarom wij toch vergunnen.
Maar als expliciet in een verkavelingsvergunning of een BPA staat dat het niet kan, dan kan het niet, dat is duidelijk.

Je kunt de ene aanvraag en dus ook de ene vergunning/weigering niet met de andere vergelijken.
Er is zoveel verschil: ligt het in een BPA,in een verkaveling, in woongebied (welk type?), op een zonevreemde gebouw?
Dan zijn er nog de omgevingsfactoren, in het bijzonder de ligging op of tussen waardevolle historische gebouwen.

Ik vind het niet abnormaal dat in bepaalde delen van steden en dorpen zonnepanelen niet toegelaten worden.

We weten allemaal dat heel wat overtredingen niet vervolgd worden (daarom hoef je nog niet op het forum te verkondigen dat je het gedaan hebt). Dat is een risico dat je zelf moet inschatten.
Maar er zullen omstandigheden waarin je eerlijk zult moeten toegeven dat zonnepanelen niet op hun plaats zijn.
Gelukkig zijn er nog andere manieren om te investeren in energiebesparing, niet?

groeten
rik

je moet ongeveer tellen dat 1m2 aan panelen ongeveer iets meer dan 100 KW opbrengt per jaar. Zodus 32m2 is ongeveer een 3200 KW op jaarbasis dat ik minder verbruik.

Indien je weet dat ik ongeveer een 4000 KW op dagtarief gebruikt per jaar en ongeveer een 19000 KW op nachttarief, dus ik verbruik ongeveer een 14% a 15% minder.

Mijn verbruik zal misschien aan de hoge kant liggen, maar wij hebben alles op electriciteit, boiler, verwarming enz...

mvg wim

beste rik,

Je uitleg over waar je wel of niet de panelen mag plaatsen is zo zinsloos.

Je doet mij denken aan die ambtenaar die ik voor mij had staan toen ik mijn aanvraag deed voor mijn panelen (heel veel praat en weinig resultaat). Vind dit wel spijtig.

wim

Wij gaan vrees ik een gelijkaardige situatie voorhebben. Heb speciaal het dak van ons huis zo gericht zodat we er later een zonneboiler en fotovoltarische panelen op kunnen plaatsen. Nu voordat we ons huis kunnen bouwen moeten we eerst onze grond volledig kaalkappen (--> boscompensatie).
Maar blijkbaar heeft bos en groen een goedkeuring gegeven mits het laten staan van een aantal bomen.
Maar als deze bomen juist staan in het zuiden waar ik de zonneboiler e.d. wil plaatsen dan hebben ze ons toch voor domme feit gesteld.
Enerzijds omdat we compensatie gaan moeten betalen voor volledige kaalkap, maar toch moeten we een aantal bomen laten staan.
Anderzijds belemmeren die bomen de goede werking van de zonne boiler en panelen, waarbij we veel meer CO2 gaan uitstoten dan de bomen zullen opvangen denk ik.

enfn, nog even wachten volgende week gaan we naar het gemeentehuis om dit op te klaren

Beste steff,

Ik hoop voor jou dat je een positief antwoord krijgt, zodat je toch een optemaal gebruik kan maken van je fotovoltairische panelen, en anders doe je zoals ik en zovelen andere, wet kan je steeds omzeilen.

Veel succes gewenst.

is er geen optie om panelen op een track systeem te zitten op een paal lijk ik,alles werd hier goedgekeurd omdat mijn huis aan de straatkant ook nie zo zicht was met zonnepanelen. daarmee dat stedebouw het argument weergaf dat dit wel moogt.

Op een paal met zonnepanelen is altijd een bouwvergunning nodig....

trouwens weet niet in welke omstandigheden u woont uiteraard maar ik heb veel grond en oost -west is volledig open en op een paal toch meer rendement dan een vast systeem.

allee hopend dat alles bij u opgelost wordt.Denk dat iedere gemeente toch een beetje toleranties

moet geven voor het milieu.

Veel succes

Alles mooi en wel, ik heb gebouwd in 1990, het dak zo gericht dat ik volle nut van de zon kon gebruiken.
In 2006 wordt er een BPA opgesteld, waar ik trouwens niets van afwist, hoe kon ik dan daartegen reageren?
Nu 17 jaar later kan ik het me permiteren om PV-installatie te plaatsen, (een zonnepaneel voor warm water ligt er al 5 jaar) en maakt een BPA het niet meer mogelijk en dan maar reclameren dat we te veel vervuilen. (Ik probeer zoveel als kan te bezuinigen, ik rij 6000Km per jaar per fiets naar het werk - tuinier biologisch - geen groenafval - 6 vuilniszakken per jaar!)

Wim

Ik ga aan dat "zinloos" van jou niet veel woorden vuilmaken.
Ik heb alleen geprobeerd een aantal zaken wat te verklaren en te duiden gezien het voor Pierre blijkbaar absoluut onduidelijk was.
Het is niet aan mij om de situatie in andere gemeenten te verdedigen. Nog eens: de situaties zijn zo verschillend dat je ze één per één moet bekijken.
Ondanks alles pleit ik toch voor wat respect voor "de ruimtelijke ordening". Niet alleen energiebesparing heeft te maken met milieu.
Het lijkt me trouwens - ik dwaal misschien af - dat er in jouw situatie wel zinvoller manieren waren (en er nog steeds zijn) om wat te doen aan je elektriciteitsverbruik.
Voor Pierre ligt dit blijkbaar anders. Ik begrijp zijn frustratie. Het is - voor alle duidelijkheid - zelfs verre van zeker dat het BPA zou zijn aangepast had hij bezwaar ingediend tijdens het openbaar onderzoek (dat - ter verduidelijking Pierre - altijd aangekondigd moet worden in minstens 2 dag- of weekbladen en in iedere zichzelf respecterende gemeenten ook in het gemeentelijke infoblad en website wordt toegelicht).

Het is echter - laat mij dat nog meegeven - niet zo dat energiebesparing een argument is om stedenbouwkundig alles goed te keuren. Zo werkt het niet.
Ik heb trouwens nog mensen over de vloer gehad die in volle ernst en met even veel overtuiging ervoor kwamen pleiten dat we die bouwvergunning voor een villa in natuurgebied toch niet konden weigeren omdat de bouw in crisis was en de bouw van die villa zou zorgen voor de broodnodige werkgelegenheid. Deze anekdote alleen maar om de problematiek scherp te stellen.

Tot slot: hoewel mij in onze gemeente ook nogal wat historisch patrimonium hebben, zal over de hele gemeente bekeken minstens 95% van de daken in aanmerking komen voor de plaatsing van zonnepanelen.

groeten
rik

Eventjes terzijde :
Dit voorbeeld illustreert dus perfekt de werking van het communisme : de arrogante almacht van de ambtenarij (die alles voor het zeggen heeft) versus de onmacht van de burger (die zelfs aan zijn eigen dak niets meer te zeggen heeft). Ook leuk om te zien hoe men elke verantwoordelijkheid van zich afschuift, de term "overwegende dat" komt 11 keren in de tekst voor.

vr gr
Pluto

Pierre

Het is moeilijk voor me om een aantal zaken "van op afstand" in te schatten.
Ik kan je alleen tips geven hoe ik het zou aanpakken:
1) Ga naar het gemeentehuis en kijk na hoe dat voorschrift precies is geformuleerd. Pas dan kun je een uitweg zoeken. Maar de kans dat die onmiddellijke uitweg bestaat, lijkt klein.

2) Vraag uitleg over het "waarom" van dit voorschrift. Is het echt bedoeld geweest om zonnepanelen te vermijden of is het algemeen bedoeld?

3) Vraag om dezelfde reden de "Memorie van toelichting" bij het BPA te mogen lezen (misschien heeft dat bij jullie een andere naam). Het gaat over een toelichtingsdocument.

4) Spreek de bevoegde schepen/burgemeester aan. Maak hun duidelijk dat je hoopt op een wijziging van het BPA omdat bv. jouw woning wel van recente datum is, enz ...

5) Schrijf een brief naar de gemeente met dezelfde vraag.

Kans is klein dat men speciaal voor jou het BPA wijzigt maar men kan het eventueel wel meenemen bij een wijziging om een andere reden. Het kan helpen als je gelijkgezinden vindt die mee aan de kar trekken.

6) Als je na onderzoek en gesprekken tot de conclusie zou komen dat er niets aan te doen is, eventueel zelfs dat je daarvoor begrip kunt opbrengen, steek dan je geld in andere energiebesparende maatregelen. Wellicht zijn die nog wel te vinden.

groeten
rik

wat ik zou doen,

milieudienst betrekken, zij moeten zeker achter PV staan dus daar mogelijk een medestander in je "strijd"

maar dat betekend wel dat in jullie gemeente (ook andere) meer dan de helft geen PV kan plaatsen ? enkel op dak niet zichtbaar vanaf straat, maar PV op noord-oost, noord of noord-west haalt ook niets uit.

duidelijk weer 2 administraties die elkaar tegenspreken in hun besluiten.

Stefan

aan Hendrik

Ik probeer alles te doen voor mijn electriciteits verbruik naar beneden te krijgen, maar indien de ambtenaren tegen werken kan je er weinig aan doen en moet je de regels overtreden.

Ik kan je wel vertellen dat onze burgemeester (ex minister in de jaren negentig) een buiten verblijf heeft op ongeveer een 200 meter van bij mij, en hij heeft wel panelen op zijn dak liggen, zou toch graag eens willen weten of daar wel een bouwvergunning is voor afgegeven?

Ik heb hiervoor al verschillende emails gestuurd naar onze gemeente of ik daar een antwoord op kan krijgen, maar tot op heden heb ik nog steeds GEEN antwoord gehad.

Besluit
Kom als ambtenaartje mij niet vertellen wat ik mag, moet of kan doen om mijn verbruik naar beneden te krijgen als ambtenaren tegen werken.

Stefan

Een BPA is per definitie voor een klein gedeelte van de gemeente opgemaakt. Waarschijnlijk staat dergelijke bepaling alleen in het BPA voor de oude dorpskern.

Wim
Als je eerst schrijft dat je zowat alles op elektriciteit hebt dan moet je achteraf niet zeggen dat je al doet wat kan om je elektriciteitsverbruik naar omlaag te krijgen.
Voor het geval je het niet wil begrijpen: om elektriciteit te maken is 2,5 tot 3 keer zoveel primaire energie nodig. Het ligt dan nogal voor de hand dat je veel kunt besparen door je elektrische verwarming en boiler te vervangen.
Voor het overige dacht ik dat het een ongeschreven regel is op dit forum dat je je gedacht mag zeggen en het niet met elkaar eens hoeft te zijn. Enige elementaire beleefdheidheid blijft wel gepast.

groeten
rik

Wim,

"Indien je weet dat ik ongeveer een 4000 KW op dagtarief gebruikt per jaar en ongeveer een 19000 KW op nachttarief, dus ik verbruik ongeveer een 14% a 15% minder.

Mijn verbruik zal misschien aan de hoge kant liggen, maar wij hebben alles op electriciteit, boiler, verwarming enz..."

Met je zonnepanelen heb je nu 15% minder vervuiling veroorzaakt. Met 'gewone' gas/mazout kon je 50 minder vervuiling veroorzaken. (1kWh gas/mazout is 3 keer minder schadelijk dan 1kW elektriciteit).

Walter

Beste hendrik, wat betreft je eigen mening neer te schrijven, moet jij mij geen wet voor schrijven, een aantal berichten eerder heb jij mij gezegd dat ik niet op een openbaar forum moet vertellen dat ik de wet overtreed.

Maar zoals steeds mogen ambtenaren de kleine man aanpakken, zij mogen steeds wel andere hun mening opdragen, maar indien de kleine man dit doet....

Wat betreft mijn electriciteitsverbruik, begin jaren tachtig toen ik gebouwd heb, was er in mijn straat helemaal geen aardgas aanwezig en tot heden nog steeds niet, daar toen de mazoet heel duur stond en daar er toen nog geen sprake was van hoge redementsketels of condensatieketels, heb ik besloten om mijn woning te verwarmen met electriciteit, ik heb toen wel moeten voldoen aan heel strikte normen van isoleren, zo heb ik geisoleerd, in de kelder tegen het plafond een isolatie van 5 cm isomo P20, onder mijn vloer een dubbele isolatie van 2 keer 5cm P25 isomo, in de spouwmuur een isolatie van 3 cm stirofom platen, tegen al mijn plafonds een isolatie van 3 cm isomo, en mijn tegen mijn dak zit een isolatie van glaswol van 6 cm, tevens heb ik dubbel geisoleerd glas in al mijn ramen zitten, de dagkanten van mijn ramen zijn ook geisoleerd met losse isolatie zodat ik daar ook geen koude bruggen heb.

Ik denk dat er maar weinig woningen zijn die gebouwd zijn begin jaren tachtig en zo goed geisoleerd.

Ik heb helemaal geen schoorsteen in mijn woning, dus kan ik ook geen verwuiling maken, en ik heb een contract met mijn electriciteitsleverancier dat ik alleen maar groene electriciteit wil.

Ook wat betreft het gebruik van mijn water, ik heb een ondergrondse opvangput voor regenwater van 7500 liter dit wordt gebruikt voor het bad, douche, toilet, wasmachine. tevens wordt mijn vervuild water in een rietvijver gepompt zodat het op een natuurlijk manier kan gezuiverd worden en dan terug in de grond kan trekken achter mijn woning.

Ik denk dat ik al heel goed mijn best gedaan heb om mijn woning aan de normen van heden te voldoen.

Maar dat de ambtenaren het steeds ons zo moeilijk maken of een weigering geven om onze woning energie zuinig te maken, mag ook eens gezegd worden.

Laatste vraagje hendrik, ben je ook op de hoogte wat betreft compostmeesters???

Wel daar zou de overheid eens werk van moeten maken om zonne-energie overal te laten toepassen.
En dit zolang er geen hinder is voor de omgeving...
Want groene energie is nodig, broodnodig!!

Wim

Mijn uitspraak dat men niet op het forum moet vertellen dat men een bouwovertreding begaan heeft, is alleen bedoeld als algemene waarschuwing.
Hoewel veel overtredingen nooit worden geverbaliseerd bij gebrek aan actief opsporingsbeleid zijn de gevolgen voor wie toch tegen de lamp loopt niet van de poes.
Ik ben ongetwijfeld al veel meer dan jij in contact gekomen met mensen die in dat geval zijn en ik ken je zeggen: er zijn grote persoonlijke drama's bij. Misschien nog meer op psychologisch dan op financieel vlak.
Meer hoef je niet achter deze uitspraak te zoeken.

Ik vraag me nu natuurlijk af waarom je die vraag stelt over compostmeesters? Ja, natuurlijk ben ik op de hoogte.

Aan allen
In verband met "ambtenaren" moeten jullie wel beseffen wat de rol is van de gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar.
Als er in een BPA staat dat iets niet toegelaten is dan moet hij dat in zijn advies toepassen. Anders doet hij zijn werk niet goed. Meer nog, hij kan zelf serieuze problemen krijgen.
Of hij dat voorschrift nu al dan niet goed vindt, speelt geen rol.
Ik kan aannemen dat er klachten kunnen zijn over een niet correcte werkwijze van een ambtenaar, maar je kunt het hem/haar niet kwalijk nemen als hij zijn werk wel correct doet, ook al staat het resultaat je niet aan.

groeten
rik

Hendrik je bent ambtenaar tot in de kist, steeds gelijk krijgen en het laatste woord hebben.

En hier ga ik het ermee laten, jij jou mening en ik de mijne.

Wat een hulpvaardige mens hier al moet slikken....

100% akkoord met ship

kleintjes van je, Wimmeke... 'ikke en de rest kan stikke'

iemand die je probeert te helpen, beledigen en de grond in boren

zielig...

Shiplover en Guy ook amtenaren misschien ?

WEL WEL WEL,

laat ons niet veralgemenen.

Je hebt goeie ambtenaren, en je hebt boosaardige ambtenaren. En Rik lijkt me best ok....

Je hebt goeie Wimmekes, en je hebt boosaardige Wimmekes...

Hallo iedereen,

Ik heb met volle aandacht dit forum gevolgd, en ik zou graag ook even een woordje plaatsen hierover.

Maar zoals ik het kon begrijpen, gaat het hierover weigering van een bouwaanvraag, en dhr Wim heeft hier zijn mening over gegeven hoe hij dit heeft opgelost.

Dhr De Corte, heeft daar blijkbaar problemen bij hoe dhr Wim dit heeft opgelost, en begint dan over het verbruik in de woning van dhr Wim.

Dit ligt volgens mij wel heel ver van elkaar, de weigering van een bouwaanvraag en het energie verbruik.

Mijnheer Wim, ik begrijp je frustratie indien je steeds van het kastje naar de muur wordt gestuurd, maar weet wel dat je niet alleen bent, wij zelf hebben dit ook meegemaakt en zoals zovelen belgen trekken wij onze plan, daarom leven wij ook in het apenland Belgie.

En wat de ambtenaren ook mogen zeggen 'DE BOOM IN DENK IK DAN'

MVG Drik Langens

Hendrik,

heel kortzichtig, BPA zijn in verleden ook opgemaakt door dezelfde ambtenaren

en als overheid kan je ook BPA laten wijzigen !!!

Stefan

PS en zelf ben ik ook ambtenaar (niet in stedenbouw)

Hendrik,

heel kortzichtig, BPA zijn in verleden ook opgemaakt door dezelfde ambtenaren

en als overheid kan je ook BPA laten wijzigen !!!

Stefan

PS en zelf ben ik ook ambtenaar (niet in stedenbouw)

Hendrik de corte je zegt dat je ambtenaar bent en met bouwaanvragen bezig bent?

Ik ken je als compostmeester in Damme, waar je de mensen iets probeert bij te brengen i.v.m. compostverwerking.

Dit is toch heel wat anders dan bouwaanvragen.

100% akkoord met ship

kleintjes van je, Wimmeke... 'ikke en de rest kan stikke'

iemand die je probeert te helpen, beledigen en de grond in boren

zielig...

beste Guy

Ik heb aan hendrick de corte helemaal geen hulp of informatie gevraagd.
Ik vertel alleen wat ik gedaan heb en dat is het.

Dus lees eerst het forum eens goed door voor je wat neerschrijft

groeten wim

Ps meelopers zijn van alle tijden

Lol, ik ben geen ambtenaar, meer zelfs ik procedeer al enkele jaren zelfs tegen een beslissing van een overheid.

Wim,

- BPA’s worden (in theorie) opgesteld in het algemeen belang (bescherming dorpsgezicht, bescherming natuur, etc…)

- Iedereen moet zich houden aan de regels, of je ze terecht vindt of niet (principe van de rechtsstaat)

- Ambtenaren beslissen niks, ambtenaren voeren uit, ze moeten binnen de wet blijven

- Beslissingen worden genomen door politici, bij uitbreiding door u en ik dus doordat we ze verkiezen. Als je dat niet wil begrijpen ben je van slechte wil

- Het is gewoon dom om op een publiek forum te komen vertellen dat je de wet overtreden hebt. Da’s geen kritiek op jou, da’s een simpele vaststelling

- Hendrik wil Pierre, en bij uitbreiding iedereen met een gelijkaardig probleem, helpen, ook jou dus

- Wanneer zijn raad je niet zint wordt je persoonlijk en onbeleefd

Dat zijn geen manieren

Guy

PS ik verwarm ook electrisch, zo’n 3000 kWh per jaar en ik heb wél zonnepanelen mogen plaatsen van de gemeente...

In het algemeen, wat zijn je opties in het geval je plaatselijke BPA geen 'zichtbare' technische installatie toelaat, of gelijkaardige bewoordingen waardoor PV panelen moeilijk zijn?
=> Het BPA laten aanpassen, of bv uitzondering op BPA aanvragen?
- Iemand een idee hoe je daar best aan begint? Wie zijn over het algemeen diegene die beslissen over een BPA?

Iemand die betere tips heeft dan een bouwovertreding begaan?

Walter

Hmm, als er dan toch iemand is die wil luisteren zonder meteen te schelden ben ik wel bereid nog wat uitleg te geven.
Ik ga morgen verder in op je vraag Walter. Hier eerst enkele algemene zaken uit de oudere brochure die ik ooit geschreven heb. Je huis ligt immers lang niet altijd in een BPA. We kunnen (de nieuwe ruimtelijke uitvoeringsplannen die in sommige gemeenten al gelden buiten beschouwing gelaten 3 gevallen onderscheiden: je huis ligt in een verkaveling, je huis ligt in een BPA of je huis ligt noch in een verkaveling noch in een BPA. Wat betekent dat nu?
rik

Gewestplan
De regering heeft in de loop van de jaren zeventig 48 gewestplannen opgemaakt voor gebieden die ongeveer overeenkwamen met de arrondissementen. Op het gewestplan zijn zones ingekleurd. Elke kleur verwijst naar een bestemming zoals woongebied, industriegebied, agrarisch (= landbouw) gebied, natuurgebied, recreatiegebied, enzovoort. Een Koninklijk Besluit bepaalde algemene voorschriften voor de verschillende bestemmingen.

BPA
Een Bijzonder Plan van Aanleg of BPA wordt opgemaakt op initiatief van de gemeente. Een BPA wordt aangenomen door de gemeenteraad. Het wordt echter pas van kracht na goedkeuring door de bevoegde Vlaamse minister. Een BPA geldt voor een beperkt deel van het grondgebied van de gemeente. Elk BPA bevat gedetailleerde bestemmings- en bouwvoorschriften.

Verkaveling
Een verkaveling is een grond waarvoor er een verkavelingsvergunning is. Een eigenaar heeft een verkavelingsvergunning nodig om een stuk grond in kleinere percelen te verdelen, meestal voor woningbouw. Het college van burgemeester en schepenen levert de verkavelingsvergunningen af.De verkavelingsvergunning bevat bestemmings- en bouwvoorschriften. In oudere verkavelingen zijn de voorschriften soms zeer beperkt.

De aanvraag ligt in een verkaveling
Het college van burgemeester en schepenen verleent de vergunning als uw aanvraag voldoet aan de voorschriften van de verkavelingsvergunning en als de eventuele adviezen van andere instanties gunstig zijn.
Voldoet de aanvraag niet aan alle voorschriften van de verkaveling dan is er een openbaar onderzoek. Daarna kan het college aan de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar een afwijking van de verkavelingsvoorschriften vragen. Het college moet de reden geven waarom een afwijking verantwoord is. Een afwijking kan alleen voor de perceelsafmetingen, de afmetingen en de plaatsing van de bouwwerken, en ook voor de voorschriften in verband met hun uiterlijk.
Een afwijking zal steeds beperkt zijn.
Het college is niet verplicht een afwijking aan te vragen maar kan ook beslissen om de aanvraag te weigeren. Staat de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar de afwijking niet toe dan is het college verplicht de aanvraag te weigeren.
U kunt eventueel een procedure voeren om de voorschriften van de verkaveling te wijzigen.

De aanvraag ligt niet in een verkaveling maar wel in een BPA
De procedure is gelijkaardig als wanneer de aanvraag gelegen is in een verkaveling.
In tegenstelling tot wat het geval is bij een verkaveling kunt u zelf geen procedure starten om de voorschriften van het Bijzonder Plan van Aanleg te wijzigen. Het is immers de gemeenteraad die een BPA opmaakt en wijzigt.

De aanvraag ligt niet in een verkaveling noch in een BPA
Een ambtenaar van de gemeentelijke dienst gaat na in welke zone van het gewestplan uw aanvraag gelegen is. Na het eventuele openbaar onderzoek legt de dienst uw aanvraag voor aan het college van burgemeester en schepenen. Het college beslist zo nodig om het advies in te winnen van andere instanties en van de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar.
Het college en de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar gaan na of uw aanvraag in overeenstemming is met de voorschriften van het gewestplan. Deze voorschriften zijn niet gedetailleerd, in tegenstelling tot de voorschriften in verkavelingen en Bijzondere Plannen van Aanleg. Daarom zullen het college en de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar niet alleen onderzoeken of de aanvraag in overeenstemming is met de algemene bestemmingsvoorschriften van het gewestplan maar zullen zij ook nauwkeurig nagaan of de aanvraag verenigbaar is met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening. Stedenbouwkundige motieven om een aanvraag te weigeren zijn bijvoorbeeld een overdreven bouwdiepte of bouwhoogte, een overdreven terreinbezetting, strijdigheid met het burgerlijk wetboek, overdreven burenhinder, schending van de privacy. Overigens kunnen dezelfde motieven ook worden gebruikt om een aanvraag te weigeren die volledig voldoet aan de voorschriften van de verkaveling of het BPA. In de praktijk echter zal een aanvraag die voldoet aan de gedetailleerde voorschriften van de verkaveling of het BPA bijna altijd stedenbouwkuaanvaardbaar zijn.
Het college kan de vergunning alleen verlenen na een gunstig advies van de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar als dit advies nodig is.

We gaan verder
Een probleem met uitleg over dit forum is dat er twee vergunningensystemen bestaan: het oude en het nieuwe. Wat hierboven staat gaat over het "oude" (dat in de meeste gemeenten nog altijd van kracht is).
Ik ga hier niet dieper op in. Alle informatie staat op www.ruimtelijkeordening.be (maar die informatie is zo uitgebreid dat een leek er wellicht moeilijk zijn weg in vindt).

Laat ons beginnen bij het begin. Wat ik bedoelde met wat hierboven staat: je moet beginnen met na te gaan welke voorschriften gelden. De volgorden is:
1) Is je huis gelegen in een verkaveling? Dan moet je kijken naar de voorschriften van de verkaveling. Welke voorschriften er staan in het (eventuele) BPA of welke zone volgens het gewestplan speelt geen enkele rol voor de beoordeling en vergunbaarheid van je stedenbouwkundige aanvraag.
Om geen misverstanden te laten ontstaan: als je een aanvraag zou doen om de voorschriften van de verkaveling te wijzigen wordt het BPA wel van tel. Deze aanvraag moet dan immers voldoen aan het BPA.
Een verkaveling moet je hier begrijpen in de juridische betekenis van het woord: een grond die verdeeld is met het oog op bouwen, er zijn verkavelingen van 1 lot en er zijn er van honderden loten.
2) Is je huis niet gelegen in een verkaveling dan moet je nagaan of het gelegen is in een BPA. Dat is lang niet altijd het geval.
3) Is je huis niet gelegen in een verkaveling of BPA dan gelden de voorschriften van het gewestplan of - wat betreft zonevreemde woningen - de decretale voorschriften die de oorspronkelijke gewestplanvoorschriften vervangen hebben.

In de meeste verkavelingen en BPA's ga je niet terugvinden dat zonnepanelen mogen of niet mogen. Het is dan aan het college van burgemeester en schepenen om - eventueel na adviezen van derde instanties al naar gelang de specifieke ligging - te oordelen of zonnepanelen vergund kunnen worden.
Ik vermoed dat de meeste colleges daar soepel in zijn. In elk geval kun de panelen plaatsen voor een oppervlakte die vrijgesteld is van vergunning (zie hoger)én als er geen andere vergunning nodig is (dat is bijvoorbeeld het geval in een beschermd dorps- of stadsgezicht).

De concrete vraag hierboven was echter wat je kunt doen als er in de BPA-voorschriften staat dat zonnepanelen niet mogen?
Of daar iets aan te doen is, hangt af van twee factoren: de politieke bereidheid en de inschatting door de gemeente van de kans op slagen.

Ik ga daar straks verder op in.

groeten
rik

Vervolg.

Een BPA wordt opgemaakt (en gewijzigd) op initiatief van de gemeente. Grotere steden hebben soms wel een planoloog in dienst die zelf BPA's ontwerp. De meeste gemeenten doen daarvoor ofwel een beroep op de private sector of op een intergemeentelijk samenwerkingsverband (vroegere naam: intercommunale).
Daar stoten we al op een eerste obstakel: een BPA wijzigen kost geld. De privé-sector werkt aan tarieven van + 100 euro/uur. Dit betekent dat een wijziging van een BPA van enige omvang makkelijk 10.000 euro kost. Alleen al daarom wordt een BPA niet vlot gewijzigd.
Een gemeentebestuur zal slechts besluiten tot wijziging van een BPA als het "de moeite" loont én als ze de kans op goedkeuring hoog inschat.
Dit betekent wellicht dat jouw individueel verzoek om een BPA te wijzigen weinig kans maakt. Maar het is het vragen waard en misschien zijn er wel andere redenen om het BPA binnenkort te wijzigen en neemt men jouw vraag mee.

Hoewel de gemeente het initiatief neemt en een voorstel goedkeurd moet ze ervoor zorgen dat het ontwerp uiteindelijk ook goedgekeurd wordt door de bevoegde Vlaamse minister.
Nu is het zo, simpel gezegd, dat de gewestelijke administratie die uiteindelijk adviseert aan de minister om het BPA al dan niet goed te keuren al bij het voorontwerp om advies wordt gevraagd. De gemeente kan de meestal talrijke opmerkingen in dit advies over het voorontwerp naast zich neerleggen maar dan wordt de kans wel heel groot dat die administratie uiteindelijk aan de minister zal voorstellen om het BPA niet goed te keuren.
De vrijheid van de gemeente is met andere woorden beperkt.

Om de kans op succes in te schatten is het daarom belangrijk om te weten hoe het verbod op zonnepanelen terecht is gekomen in het bestaande BPA. Heeft men om een of andere reden expliciet bepaald dat zonnepanelen niet kunnen? Of gaat het over "technische installatie" en heeft men er niet bij stilgestaan dat ook zonnepanelen daaronder vallen?
In het eerste geval is het wellicht duidelijk dat men dat zomaar niet zal willen/kunnen wijzigen. In het tweede geval liggen de kansen beter.
Je kunt over de achtergrond van het BPA en de uitgebrachte adviezen veel te weten komen in de "memorie van toelichting" bij het BPA maar je kunt het best ook eens op de man/vrouw af eens vragen aan de gemeentelijke ambtenaar die de opmaak van het BPA gevolgd heeft.

Ik heb het hier allemaal simpeler en korter voorgesteld dan het is, maar de hoofdzaak zullen jullie wel mee hebben.
Ik zou besluiten met het volgende: als er een probleem blijkt te zijn, stap dan naar de gemeente, vraag er de ambtenaar die best op de hoogte is en vraag hem/haar op de man/vrouw af naar de mogelijke oplossingen. Maar wees realistisch en besef dat je misschien wel een hele tijd zal moeten wachten tot er genoeg "andere" redenen zijn om het BPA te wijzigen. En als blijkt dat het gaat over een wel overwogen, bewuste en verantwoorde keuze van de gemeente (eventueel op advies van een andere administratie in de loop van de procedure) om geen zonnepanelen toe te laten, zoek dan andere manieren om je geld te investeren in energiebesparing.

Ik hoop dat het hiermee allemaal wat duidelijker is. Ik zeg er meteen zelf bij dat ik de zaken korter en simpeler heb voorgesteld dan ze zijn. Kwestie van de hoofdzaak duidelijk te maken.
Misschien nog dit ter vervollediging: het mag wel duidelijk zijn dat een BPA maatwerk is op basis van de lokale situatie. Het is daarom niet meer dan logisch, en het is trouwens de bedoeling, dat de voorschriften voor een historische dorpskern helemaal anders zullen zijn dan de voorschriften voor een nieuwe, nog aan te leggen wijk. De vraag "waarom hier niet en daar wel" is dan ook een slechte vraag.
"Is dat dan geen discriminatie?" is de vraag die dan dikwijls gesteld wordt. Het antwoord is nee: burgers hoeven niet op gelijke manier behandeld, ze moeten wel op gelijke manier behandeld worden in gelijke omstandigheden.
De stadsrand leent zich er misschien toe om 7 verdiepingen hoog te bouwen, de dorpskom niet.
Zo zijn er wellicht ook plaatsen waar zonnepanelen niet aangewezen zijn. Ik denk en hoop dat het aantal van die plaatsen beperkt is.

groeten
rik

PS

Naast de wijziging van een BPA bestaat ook de afwijking van het BPA.
In al het voorgaande ben ik er van uitgegaan dat de aanvraag niet in aanmerking komt voor het afwijking. Dat kan natuurlijk maar definitief bevestigd worden als we het concrete BPA-voorschrift kennen.
Een afwijking kan alleen voor de perceelsafmetingen, de afmetingen en de plaatsing van de bouwwerken, en ook voor de voorschriften in verband met hun uiterlijk.
Een afwijking zal steeds beperkt zijn.
Het college is niet verplicht een afwijking aan te vragen aan de gewestelijke stedenbouwkundige amtenaar maar kan ook beslissen om de aanvraag meteen te weigeren. Staat de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar de afwijking niet toe dan is het college verplicht de aanvraag te weigeren.
Als het college rechtstreeks weigert dan heeft het geen zin om in beroep te gaan bij de deputatie want de deputatie kan slechts vergunnen op voorwaarde dat het college de afwijking aanvraagt!

Jullie mogen dus niet denken dat je altijd strikt gebonden bent door alle BPA- en verkavelingsvoorschriften. De soepelheid waarmee afwijkingen toegestaan worden is een soort jojo-beweging zoals altijd met afwijkingen.
In het begin was men streng maar dat verwaterde. Tot de diverse te soepele overheden een aantal keren een zaak verloren bij de Raad van State. Dan werd men weer strenger.
Je hoeft er ook niet aan te twijfelen dat er afwijkingen zijn toegestaan voor zaken die helemaal wettelijk niet voor afwijking in aanmerking kwamen.
Die kwalijke praktijken zijn m.i. een deel van de oorzaak voor de niet zo goede faam van het ruimtelijke ordeningsbeleid in Vlaanderen. Maar ja, het aantal mensen die beslissingen kunnen nemen is groot, de belangen zijn ook groot en dan gebeuren er wel eens dingen.

groeten
rik

Ik lees hier in het forum dat een openbaar onderzoek dat voorafgaat aan het opstellen van een bpa altijd publiek bekend moet gemaakt worden in dag- of weekbladen.
Maar hoe zit het met eigenaren van gronden die niet binnen de gemeente wonen? Moeten zij daar dan een brief ofzo van krijgen? Of is het voor zo'n mensen achteraf "gewoon jammer" dat ze het niet wisten en dus ook nooit bezwaar tegen iets hebben kunnen indienen?