onderzoek na-isolatie spouwmuren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Ik merk dat jullie het op dit forum reeds een aantal jaar over de na-isolatie van spouwmuren hebben en dat het daarbij niet altijd duidleijk is elk materiaal nu het best presteert en het meeste risico's met zich meebrengt.

Omdat het isoleren van gevels sterk is achtergebleven mede door de vele onduidelijkheden, is dit één van de zaken waarop nog veel vooruitgang kan geboekt worden. Daarom ook dat wij aan de Universiteit Gent (onderzoeksgroep bouwfysica) sinds 1 oktober een project zijn gestart rond de na-isolatie van spouwmuren.

Uitvoorgaand onderzoek was gebleken dat een het grote probleem is dat er zo goed als geen in-situ onderzoek is gebeurd naar navulling van spouwen. Daarom ook dat wij ons daar de komende 2 jaar willen gaan op toespitsen om zo een beter beeld te krijgen van de uiteindelijke resultaten van de na-isolatie.

Daarom zijn wij opzoek naar personen die bereid zijn om hun woning te laten doormeten. Volgende metingen zouden uitgevoerd worden:
- U-waarde bepaling met warmtefluxmeter
- thermografische fotografie met infrarood
- luchtdichtheidstesten met blowerdoor
Normaal nemen al deze zaken hoogsten een dag inbeslag, enkel de sensoren voor de U-waarde bepaling dienen voor een langer periode te blijven hangen.

Als u geïnteresseerd bent om het resultaat van uw na-isolatie te kennen of u bent van plan uw buitenmuren na te isoleren en u wil het uiteindelijke resultaat kennen. Geef dan gerust een seintje op dit forum en dan kunnen we verder contact op nemen.

Met vriendelijke groeten,

ir.-arch. Joachim Rummens
projectverantwoordelijke 'na-isolatie van spouwmuren'
universteit gent
vakgroep architectuur&stedenbouw

Reacties

Knap initiatief!
Ik ben zeker geïnteresseerd, maar hier wordt de gevelsteen rondom rond afgebroken, isolatie geplaatst en gevels terug opgebouwd.
Is dat ook interessant voor jullie?

Vanmiddag heb ik toevallig een offerte gehad van de Nuon voor na-isolatie van de gevel en vloer.En ben zeker geinteresseerd hoeveel dat bespaart. En zijn hier nog kosten aan verbonden?

ik heb ook interesse, heb een mail naar jouw gezonden met de details van mijn huis.

Ik ben van plan om volgend jaar een deel van de muren -die in natuursteen - op te vullen met pur (40m2). Het andere deel van het huis (165m2)zal met buitenisolatie moeten gebeuren omdat hier een dampdichte verf op het buitenblad zit.Als dit interessant genoeg is voor jullie mag je me altijd contacteren.

Ook geïnteresseerd. Wij willen in de toekomst onze muren na-isoleren en ik zou ook graag weten wat de resultaten zijn.

Groetjes,
Frank

Heb je uit de literatuurstudie en uit de ervaringen tot nu toe al een (beperkte) kijk op welke methode/materiaal bij de betere behoort en welke bij de mindere?

Dag Joachim,
Ik ben geïnteresseerd in het na-isoleren van mijn spouwmuur.
Ik zou dit willen doen door PUR injectie.
Heb momenteel enkele aanvragen voor offertes gedaan bij 2 Belgische Firma's en 1 Nederlandse firma.
Zou zeker willen meewerken aan jullie studie in pré en post fase. Mijn woning is een HOB bouwjaar 1968.
Je mag steeds contact met me opnemen hiervoor.

Groetjes,
Tom

Dag Joachim,

onze woning dateert uit de jaren 50 dus géén spouwisolatie.

Ben wel geïnteresseerd in jullie project. Dus... als je nog mensen nodig hebt: laat dan zeker iets weten.

Onze grootste bezorgdheid is het al dan niet "opwekken" van vocht met die na-isolatie-systemen...

Enfin: je mag mij zeker contacteren.

Dag Joachim,

onze woning dateert uit de jaren 50 dus géén spouwisolatie.

Ben wel geïnteresseerd in jullie project. Dus... als je nog mensen nodig hebt: laat dan zeker iets weten.

Onze grootste bezorgdheid is het al dan niet "opwekken" van vocht met die na-isolatie-systemen...

Enfin: je mag mij zeker contacteren.

Dag Joachim,
Ik ben erg geïnteresseerd in het na-isoleren van mijn spouwmuur en aan jullie onderzoek mee te kunnen werken. Gebaseerd op de thesis van Jeroen Meeusen, afgestudeerd als ir te Gent, heb ik beslist om te kiezen voor PUR injectie. Ik heb reeds contact gehad met iso-protect en een offerte ontvangen. Ik zou een beslissing voor half januari willen nemen.
Het betreft een alleenstaande woning van 1990, waarbij indertijd gekozen is om te werken met isolerende baksteen voor de binnenmuur, 19cm Ploegsteert.

Groeten,
Francis

Ik ben wel geinteresseerd in tussentijdse resultaten. Ik zou overwegen op de reeds geisoleerde spouw (8cm vaste pur plaat) volledig op te laten spuiten met PUR injectie. Dat zou dan op een 11 a 12cm PUR moeten komen in een volledig gevulde spouw. Benieuwd of de kostprijs er uit te halen valt.

En wat is de kostprijs daarvan ongeveer?

@ jailwalker,
volgens mij nooit.
Vergeet niet dat die vaste purplaten die in de fabriek gemaakt zijn zowat de dubbele isolatiewaarde hebben tegen op de werf ingespoten PUR. (ingespoten pur haalt nauwelijks de waarde van XPS)
De ennige reden die ik zie om dat te doen is als de oorspronkelijke platen slecht geplaatst zijn (spleten, slect aangesloten...)

ik ben er ten zeerste over aan het nadenken om mijn spouw te laten vullen met pur. Wat zouden de nadelen kunnen zijn en is het echt zo goed als men beweerd.
Dus als ik kan meewerken in jullie onderzoek en jullie kunnen mij de beste manier van naisoleren doorgeven wil ik wel graag ter uwer beschikking staan

joachim, you have mail

Joachim,

ook wij plannen nog het navullen van onze spouw. Dikte zou ongeveer 6cm moeten zijn. Normaal gezien pur. Indien geen pur kies ik voor SFS20+

teizman

Wij zouden heel graag bij onze wonig, bouwjaar 1987,de spouwmuren laten isoleren.
Tot op heden hebben wij hierover zogoed als geen info.
Kunnen jullie ons helpen?

Hartelijk dank voor de medewerking

Malfait Carine

Beste Joachim,

Ik ben momenteel bezig met de verbouwing van een halfopen woning van 1960. Die is nagenoeg afgerond, maar ik zou de spouwen nog willen na-isoleren. Uit de thesis van Jeroen Meeusen van de Universiteit Gent blijkt dat er toch een energiebesparing van 10 tot 20% mogelijk is.
Ik ben momenteel bezig met het aanvragen van offertes, ik ben nog op zoek naar firma's die na-isoleren, ook het materiaal heb ik nog niet gekozen.
Je mag mij dus steeds contacteren.

Wij zijn ook van plan om de spouwmuren van onze woning te laten isoleren.
Alle info is welkom en je mag ons dus ook contacteren om mee te werken aan het onderzoek.

Beste Joachim,

In juni heb ik m'n huis laten na-isoleren met PUR (spouw 8 tot 9cm).

Heb dus ook interesse in een na-onderzoek. Alleen de test met een blower-door zal bij ons wel overbodig zijn...

Geert Buyse
Zingem

@malfait carine:

Geef volgende zoekterm in: 'Isolatie buitenmuren bestaande huis' . Dankzij deze vraagstaart heb ik me goed kunnen informeren.

teizman,

bedoel jij SLS20F , want dat is niet meer verkrijgbaar in België

Joachim,

Ik heb mijn muren laten opspuiten met PUR door de firma Aquality protect. Ik heb wel eens benieuwd naar de resultaten.

Bart Vernaillen

Markie, Jailwalker,

De isolatiewaarde van de bestaande, meestal slecht geplaatste platen, gaat verhogen met de extra ingespoten PUR omdat de winddichting veel beter zal zijn.

Zou wel eens goed kunnen dat de isolatiewaarde van de muur verdubbelt.

Opgepast koudebruggen gaan zich nog meer aftekenen.

Mvg

JB

NB Tenzij de bestaande platen dichtgespoten zijn

@jailwalker,

Ben benieuwd of ze in jouw situatie die PUR willen inspuiten - aangezien je al 8cm PUR-plaat hebt zitten, is er - zoals je zelf stelt - nog 3 à 4 cm ruimte...

Heb me laten vertellen dat men een spouw van 3cm liever niet met PUR opvult...volgens dezelfde persoon van zo'n na-isolatiebedrijf (Pl*) schakelt men dan liever over op Thermoparels.

Hallo Joachim,

Wij denken eraan om onze buitenmuur (via navulling van de spouw) extra te isoleren. Onze buitenmuur bestaat uit een thermoblok van 14 cm + spouw + klassieke baksteen. Ik zou dus zeker willen deelnemen aan jullie onderzoek. Laten jullie even weten of er nog kandidaten gezocht worden? Indien dit niet het geval is, ben ik in ieder geval geÏnteresseerd in de uiteindelijke bevindingen van jullie onderzoek.

Hoi Peter,

Bij ons identieke situatie. Dit is wat wij gedaan hebben:
http://bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1157487497&first=&last=

Succes,
Lambert.

Hallo,

Ik heb niet de spouw gevuld maar langs buiten extra isolatie aangebracht met dampscherm en beplanking.
Wil je dit ook doormeten?
Laat het maar weten, ik wil het ook nieuwschierig.

Jonathan, indien je spouw niet gevuld is loop je wel het risico dat je dure buitenisolatie teniet wordt gedaan door spouwventilatie...

Zeer leuk initiatief.

Ons huis dateert van 1951. Ook geen spouwisolatie.
Ben het plafond aan het isoleren en daarna van plan de spouwen laten isoleren.
Je mag altijd contact met ons nemen!

Groeten,

Daniel

Dag Joachim,

Wij hebben besloten onze spouw (woning van 1957) te laten na-isoleren. Dit zal binnen een zestal weken gebeuren. Indien we nog in aanmerking komen voor het onderzoek mag je me gerust contacteren.

Vriendelijke groeten,
Frank De Hert

Hallo,

Wij kochten een halfopen woning (bouwjaar 1956) en stellen ons enkele vragen rond spouwmuurisolatie. Voorlopig ligt de keuze op PUR-injectie. We zijn nog niet begonnen aan de renovatie maar die is voor het komende anderhalf jaar gepland. Je mag ons zeker en vast contacteren voor het onderzoek of voor bijkomende info.

Met Vriendelijke Groeten,
Marlies

Beste,
Wij hebben ook interesse in het na-isoleren van de spouwmuur.
Onze woning is een open bebouwing, met een verluchte spouw.
Dit wil zeggen, dat er vrije circulatie van lucht is in de spouw.

Met vriendelijke groeten.
Jan

Ik heb een huis van 1975 met 6 cm glaswol tegen het binnenblad in de spouw. Heeft het nut om de spouw te vullen met bvb PUR e.d.? Is dit interessant voor uw project? Groeten.

@ Geert Buyse

Inderdaad, en misschien nog niet zo slecht, denk dat dit meteen een betere akoustische isolatie geeft dan PUR. Geluid/Lawaai wordt meer en meer een probleem bij huizen die geisoleerd zijn met gelijk welke vaste isolatieplaat.

Misschien kunnen die thermoparels wel een betere oplossing bieden op dat vlak ?

Beste Joachim,

Wij zijn een huis aan het renoveren in Ertvelde dat gebouwd is in 1936 met spouwmuren, we zouden de spouw na het plaatsen van dak isolatie (Powerroof, Recticel) deze zomer graag vullen met PUR, nieuwe ramen zijn al geplaatst. Pas na het lezen van de thesis geschreven door Jeroen Meeusen is onze keuze voor dit materiaal gemaakt. Als u nog steeds op zoek bent naar deelnemers moet maar iets laten weten.

Mvg,
Olivier

Huis 1986 open bebouwing spouw met 3cm isolatie (denk slecht uitgevoerd) het voel tochtig en koel aan, denk er aan
met spouw na-isolatie op te vullen (PUR bv). Heb maar 2cm over in spouw is dit genoeg om op te vullen.
Wil graag meewerken aan onderzoek.

Wij zijn momenteel een HSB passief woning aan het rechttrekken die later van een gevelsteen zal voorzien worden. Volgens de PHPP berekeningen hebben wij reeds voldoende isolatie in onze structuur (30cm)voor het behalen van het certificaat. Langs de andere kant kan je nooit te veel isoleren. Natuurlijk willen we eerst ons huisje af hebben voordat wij deze extra wensen te isoleren, dus dacht ik ook aan PUR inspuiting, al ken ik hier nog geen prijzen van. Iemand een m³ prijs?

Langs de andere kant staat die spouw er niet voor niets .. namelijk om uw huisje te kunnen drogen. Wat zijn de nadelen van deze inspuiting?

mvg

PH

Beste(n),

Wij zijn momenteel een woning van 1960 aan het renoveren. Deze woning heeft dus ook een 'luchtspouw' en we overwegen ook sterk om onze woning te laten na-isoleren. M'n vraag: Is het na-isoleren dmv injectie een goede methode en met welk product dan? Je leest her en der toch veel tegenstrijdige berichten!

Alvast bedankt voor de reactie(s).

Mvg

Geachte Joachim
We hebben een open bebouwing van 1991.Toen was er enkel sprake van een thermobloc.Ons huis voelt koud aan en daarom hebben we besloten om na-isolatie te doen van de spouwmuren.Indien je nog kandidaten zoekt voor je studie wil ik je graag helpen.Dank u

joachim, leef jij eigenlijk nog ???

Beste forumgebruikers,

Het is inderdaad lang geleden dat ik nog op het forum ingelogd heb, maar de meeste mensen hebben mij gecontacteerd via mail waardoor zij reeds een antwoord hebben gekregen.
Zij die nog vragen zouden hebben of zich nog kandidaat willen stellen, doen dat best via mail: joachim.rummens@gmail.com. Het is echter wel zo dat de universiteit geen adviescentrum is en ik niet op iedere vraag kan antwoorden, dit zou oneindig veel werk zijn gezien de vele reacties en vragen die we reeds gekregen hebben.

Het is wel nog zo dat we nog steeds op zoek zijn naar mensen die hun spouwmuur willen laten na-isoleren en dan liefst in de periode nov 2008-febr 2009. Zij kunnen mij nog altijd contacteren via mail.

Wij hebben recent een HOB van bouwjaar 1970 gekocht met een niet geïsoleerde spouwmuur. Wij zijn ook van plan deze te laten inspuiten met PUR of eventueel glaswol (wat is beter?).

Graag had ik van de mensen die dit al lieten doen gehoord of ze hierover tevreden zijn (hoe groot is het verschil in stookkosten, geen last van barsten, geen koudebruggen/condensatie,...).

Als je een firma kan aanraden mag je me gerust een PM zenden.

Allen,

Ik ben op zoek naar een degelijk isolatiemiddel voor mijne
spouwmuur van 6 cm.
Wie kan er mij een firma aanraden en zo ja over welke
tussenkomsten van de staat/belastingaftrek/energieverdeler
kan ik gebruik maken.

met vriendelijke groet,

Wij hebben een spouw van ongeveer 6 cm.Ons huis is van 1968 dus zonder isolatie.Ook wij overwegen naisolatie.Met van die piepschuim bolletjes.Zou dit iets opleveren in een spouw van ongeveer 6cm?

Christophe

Ik heb Ytong als binnenmuur en een gewone steen als buitenmuur. ook met een lege spouw. is het nuttig er iets in te blazen of spuiten ?

Vaes Dirk - Christophe - ThEScReW

Ik heb door een bonafidebedrijf HR Thermoparels laten in blazen. Mijn spouw was 5cm en was goed, 6cm is beter.
Prijs-kwaliteit verhouding komt HR Thermoparels als beste uit de bus.

Ik wil de buitengevel van onze woning laten naisoleren, ik ben geintresseerd in je onderzoek, zijn er al gegevens bekent, en zijn er kosten aan verbonden.
Heb je ook ervaring met bedrijven die dit uitvoeren.

Net als velen denk ik aan isoleren van mijn spouwmuren. Maar eerlijk? Ik zie het bos door de bomen niet als ik zo links en rechts op het internet nazoek.

Wat is goed of minder goed of ronduit af te raden?

Huidige bouw is uitgevoerd met Poroton 14cm binnenmuur / spouw 5-8 cm / merendeels enkel steens en een grote muur volle steens bezetting (oude schuurmuur die werd herbruikt)

Aan deuren en vensters steunt de binnenmuur tegen de buitenmuur. Gescheiden dmv bouwfolie om vochtdoorslag te vermijden. Koude bruggen? Bij naisolatie condens c.q. schimmel te verwachten?

Heb ook interesse in de onderzoeksresultaten, meer nog zou er graag aan meewerken en stel hierbij mijn woning beschikbaar.

Ik heb dezelfde vraag als Jeroen:
Ik wil de buitengevel van onze woning laten naisoleren, ik ben geintresseerd in je onderzoek, zijn er al gegevens bekent, en zijn er kosten aan verbonden.
Heb je ook ervaring met bedrijven die dit uitvoeren.