plafond van kelder isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Onze woning is volledig onderkelderd.
Op het gelijkvloers liggen overal tegels op de welfsels.
Er steekt spijtig genoeg geen isolatie in onze vloer.
Gevolg : koude vloer.
Nu zou ik de welfsels langs onder willen isoleren.
Zijn geen gladde welfsels.
Wie heeft hier ervaring mee?

Welke isolatie?
Hoe bevestigen?
Steenwol beter aansluiten tegen welfsels t.o.v. harde platen?
Tand en groef isolatie?

Andere ideeen?

Reacties

Hoi,

Ik heb een kruipkelder en vanaf de bouwfaze, reeds isolatieplaten in de kelder gelegd om ze "later" tegen de welfsels te kleven.
Dit heb ik na een drietal jaren gedaan. Toen pas was ik klaar met andere items die mijn tijd in beslag namen.
Ben begonnen in één ruimte, net onder mijn keuken.
Moet er wel bij zeggen dat de laatste blok van mijn kruipkelder een ISOLATIEblok is (zo iets zoals ytong) en dat de buitenmuren achter die blok reeds 2 maal 5 cm isolatie heeft zitten.

Mijn welfsels zijn niet echt ruw doch ook niet glad. Eerst plafond zuiver gemaakt met stofzuiger doek. Het plaatsen van de platen heb ik gedaan dmv het aanbrengen van een vijftal noppen TEC-7 (oid) op de plaat. De plaat tegen welfsel drukken en iets bewegen. De kleefkracht is voldoende om de plaat vast te houden.
Dit heb ik gedaan in die ene ruimte tot ze volledig klaar was, net voor een winter.
Welnu het BEHAAGLIJKE gevoel in onze keuken was zo aangenaam toegenomen, waarneembaar door iedereen in mijn woning, de temperatuur is echt aangenaam en constant.
Dit was zo opmerkelijk dat ik de zomer daarna de rest van de kruipkelder op deze wijze heb geïsoleerd.
Ben echt een grote voorstander hiervan en kan het enkel adviseren.
Natuurlijk is het volledige isolatiepakket belangrijk.
Ik heb een vrij goed geïsoleerde woning. Alles kan beter maar ik ben zeer tevreden over de verwarmingsresultaten.

Tand groef : Ik had platen besteld met tand groef maar die waren toen ... niet te krijgen in de formaten die ik gebruikt heb. Dus het zijn gewone platen van 60 op 120.

Succes en zeker doen.

We hebben een kruipkelder, boven de vloerplaat geisoleerd met 5cm gespoten PUR. Zou het iets uitmaken als ik nu onder de welfsels ook nog bij isoleer met bv 5cm isolatie?? Zou je hier iets van voelen??? De onderkant van de welfsels in de kruipkelder voelen wel goed koud aan!!

Hallo,

ik denk eraan om het plafond van onze kruipkelder met gespoten Pur te isoleren.
Is dit een goeie oplossing??? Normaal is dit dat zeker overal goed egaal gedekt. Platen zeer goed laten aansluten is toch moeilijker. Zou er een probleem kunnen zijn met giftige dampen??
Alle commentaar is welkom.

hallo,

Ik heb mijn vloer in de keuken uitgebroken en heb op de oude vloerplaat ongeveer 10 cm over voor een nieuwe vloer.

Daar ik vloerverwarming leg in de living wil ik dit ook in de keuken doortrekken. alleen is de vraag of dit kan met 10 cm nuttige hoogte en indien niet of ik bij vloerverwarming ook langs onder kan isoleren? lijkt me niet aangewezen.

Zou ik bvb 4 cm bovenop kunnen isoleren en 6 cm gepolierde beton als vloer. en dan eventueel nog wat bij isoleren langs onder ? of is dit volledig fout?

Merci voor de reacties..

niemand?

Ondertussen zijn we 8 maanden verder na mijn vorige post hierboven. na veel zwoegen is het nu effectief de tijd om een vloer te kiezen.

Zeker is dat we vloerverwarming gaan nemen in de living/ open keuken. in de keuken heb ik echter maar 11 cm over .

Acute vragen:
1 kan ik via de kruipkelder isoleren?
2 kan ik op de oude betonnen vloerplaat een dunne isolerende kunststof folie of zo iets plaatsen met vv-buizen er op, en hierop een betonvloer?

Indien dit niet kan is betonvloer niet mogelijk daar deze met vv ongeveer 10 cm nodig heeft.

neem ik hiermee een risico?

merci voor de info...

Stijn,
Plaats toch maar zoveel mogelijk isolatie bovenop de welfsels: als je 11 cm ruimte hebt: 5 cm chappe, de dikte van uw tegel, de rest isolatie

Veel succes

Patrick

merci voor reactie, meer reacties welkom!!

wat is de beste manier om het plafond van een kelder te isoleren wanneer het plafond rond (1 groot tongewelf)in grof metselwerk en beperkte hoogte?
Indien harde platen niet aangewezen zijn moet er nog een zeer dunne afwerklaag kunnen gezet worden.

dank

Bij ons is ook alles onderkelderd. En in de vloer gelijkvloers zit alleen maar beton, nada nul de isolatie.

Onlange een energie auditor op bezoek gehad. En die zei dat zelfs in onze situatie het plafond isoleren in de kelder zeker zal uitmaken, al is het maar 2 of 3 cm.

Zou ook niet meer willen gaan, anders is het plafond te laag. Maar welke isolatie platen zouden jullie voorstellen?

Bedankt.

XPS

En ik zou er toch nog maar een paar cm bij doen, dat doet toch geen pijn als ge daar met uw hoofd tegen stoot...

Voor Joachims tongewelf :
minerale wol mechanisch bevestigd, en bepleisteren.

hoe werkt zo'n systeem?

Joachim,

Minerale wol platen zijn niet stijf en kan je de welving van het tongewelf meegeven; mechanisch bevestigen (zoals op gewelfde daken) met rondel + handslagnagel of schietschroefhuls voor boutjes [zie Hilti].

Ik heb een maand geleden het plafond van de kruipkelder geïsoleerd onder de woonkamer(parket) en keuken(vloer) en het verschil is duidelijk merkbaar. 's Morgens zijn de ruimtes veel sneller op temperatuur en vooral het comfort is vergroot, zeker een aanrader dus.
De vloer was in ons geval nog niet geïsoleerd en ik heb 5cm dikke XPS platen bevestigd met behulp van PUR-schuim uit spuitbussen waarbij ik tijdeljk de platen ondersteunde met op maat gezaagde panlatten.

Het kan nog gemakkelijker met siliconenlijm.

bedoel je met siliconenlijm tec7

Tec7 is een merknaam, er zal zeker wel iets in hun gamma zitten dat geschikt is om xps-platen te bevestigen aan de onderkant van welfsels

@ Rik (RVR)

in jouw antwoord aan Lambert mbt de keuze van platen om het plafond te isoleren antwoord je XPS. Waarom deze keuze? Is het omdat PUR/PIR milieu-onvriendelijker is dan XPS of zijn er nog andere redenen?
bedankt
Wouter

Wouter,

XPS was wat ik zou voorstellen, omdat er geen complicaties voor het plaatsen mee te verwachten zijn aangezien de plaat altijd naakt is.
Geen andere overweging was wat mij betreft in het spel.

Rik