Externe luchtoevoer inbouwhaard, koudebrug???

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij zijn van plan om een inbouwhaard te laten plaatsen in onze living. Ik had hier al gelezen over het probleem dat je bij een gewone houtkachel verbrandingslucht uit de kamer trekt, die moet aangevuld worden met koude buitenlucht, dus afkoeling van de ruimte. Ik was dus gewonnen voor het idee om een externe luchttoevoer te voorzien voor de nieuwe haard.

Deze luchttoevoer moet echter van de buitenmuur komen die zo'n 4-tal meter van de haard ligt. Technisch valt het op te lossen omdat we op die plaats een inbouwkast willen voorzien, die zou dan de flexibele buis wegstoppen.

Maar nu was ik aan het denken, zo'n buis door de muur stoppen betekent ook dat je de koude buitenlucht naar binnen brengt. Je creëert dus een significante koudebrug in je woonkamer. Als de haard nu gebruikt wordt of niet (onze hoofdverwarming is een CV op gas) je verliest toch heel wat warmte langs die buis. En dat is net wat we willen vermijden door die buis te plaatsen.

Hoe kunnen we dit aanpakken?
Moeten we een afsluitbaar rooster voorzien in die buis? Maar die buis zal weggestopt zitten in die kast, hoe kunnen we die klep dan bedienen?
De buis isoleren lijkt ook een redelijk evidente stap. Maar welk materiaal gebruik ik best, en hoe dik moet die isolatie dan zijn.

Even de randinformatie, het betreft een nieuwbouwwoning (bouwjaar 2001) die iets beter geïsoleerd is dan gangbaar. Geen lage energiewoning of passiefhuis dus.

Graag uw ideeën, suggesties en tips!

PS: We denken aan een inbouwhaard met liftdeur van het merk Barbas. Heeft iemand ervaring met dat merk? Heeft het een goede reputatie?

Reacties

Een bijkomende vraag:

Weet er iemand een merk van inbouwhaarden waar een dergelijke directe aansluiting van een ventilatiekanaal op de inlaat van verbrandingslucht mogelijk is?

Bij die Barbas zou er misschien geen zo'n directe aansluiting mogelijk zijn (is me nog niet 100% duidelijk).

Ga eens kijken naar de website http://www.bellfires.com/nl/producten/gashaarden/

Wij zelf hebben er ook een gesloten gashaard laten inbouwen en zijn heel te vreden hierover. ik ben dan ook zeker dat je daar de nodige uitleg vindt die je wil hebben.

Succes met je inbouwhaard

Bedankt voor de link, ziet er al veelbelovend uit na een eerste blik.

Maar toch even om duidelijk te maken, we willen wel een houtgestookte haard hebben. We denken zelfs specifiek aan een inbohaard met liftdeur. Die kun je met het venster naar boven geschoven laten branden als een klassieke open haard. Of gesloten voor een hoger rendement

Zoals ik het begreen heb zijn gashaarden altijd een gesloten systeem, moet zo voor de veiligheid of zo. Bij houthaarden ligt dat wat anders.

Jan (wonko),

1) Of je kachel die verbrandingslucht nu rechtstreeks van buiten haalt of via de woonkamer maakt op energiegebied maar weinig verschil uit.

2) Verder denk ik dat zo’n rechtstreekse verbinding met buiten je, in jouw geval toch, alleen maar onnodige last zal bezorgen. Niet alleen door onderdruk in de schoorsteen, ook door eventuele onderdruk in de woning zal lucht via dit kanaal aangezogen worden. Vooral bij moderne woningen is de kans daarop niet gering. Dan kan je woning in een soort schoorsteen veranderen, een deel van de rookgassen zal de woonkamer binnenstromen en dit dankzij de rechtstreekse verbinding van de kachel met buiten!

Dirk Bauwens

Een woning staat in de winter op overdruk.
Of je moet in een koelkast wonen die kouder is dan buiten dan zal de woning op onderdruk staan.

Als je de aanzuigkanaal isoleerd met een dampdichte isolatie zal je kanaal niet meer condenseren.

Dirk Bauwens zegt:

2) Verder denk ik dat zo’n rechtstreekse verbinding met buiten je, in jouw geval toch, alleen maar onnodige last zal bezorgen. Niet alleen door onderdruk in de schoorsteen, ook door eventuele onderdruk in de woning zal lucht via dit kanaal aangezogen worden. Vooral bij moderne woningen is de kans daarop niet gering. Dan kan je woning in een soort schoorsteen veranderen, een deel van de rookgassen zal de woonkamer binnenstromen en dit dankzij de rechtstreekse verbinding van de kachel met buiten!

Dat begrijp ik niet, wat heeft het binnenzuigen van rookgassen nu te maken met dat externe kanaal?
Als dat zou gebeuren betekent dat dat de schoorsteen niet goed werkt, dan zouden we toch hetzelfde probleem krijgen zonder dat externe kanaal?

Jan,
Niet alle gashaarden hebben een gesloten verbranding. Veel gashaarden onttrekken de benodigde hoeveelheid lucht uit de ruimte waar het toestel opgesteld staat.
Zowel bij hout of gas of pellets,... is het steeds te verkiezen om de lucht rechtstreeks van buiten te halen.
Er zijn veel voordelen aan een gesloten systeem:
- Er is steeds voldoende zuurstof voor het verbrandingsproces. (rendement)
- De hoeveelheid zuurstof in de lucht waar het toestel opgesteld staat daalt niet.
- Terugslag van rookgassen en CO is onmogelijk. Veiligheid!
- De kans op problemen bij schoorstenen die niet 100% zijn, is veel kleiner.
- De lucht die niet wordt ontrokken aan de ruimte moet niet worden vervangen. De verse lucht brengt dan ook geen stof mee.
- Daar er geen verse koude lucht binnenkomt zijn er ook geen (minder) koude luchtstromingen in jouw woonkamer. comfort +++
- Je toestel zal volledig onafhankelijk functioneren van dampkappen e.d.. Dikwijls geeft deze combinatie problemen.

Het beste kan de de lucht voor je kachel ontrekken uit de kelder. De luchtis dan gedeeltelijk opgewarmd en je kelder krijgt extra ventilatie. Het koppelen aan een AWW blijft natuurlijk ook mogelijk.

Volgens de winkel waar we geweest zijn voor onze haard wordt de externe lucht gemengd met de lucht die uit de kamer gehaald wordt (voor de warmtecirculatie). Deze gemengde lucht wordt langs de kachel geleid en daardoor opgewarmd. Deze opgewarmde lucht wordt gebruikt om verbrandingslucht aan te onttrekken. Dat zou beter zijn voor het vuur dan koude buitenlucht.
Volgens hen bestaan geen inbouwhaarden die geen zo'n mix met de buitenlucht maken

Weet iemand van jullie een merk van inbouwhaarden (met liftdeur) die een waterdichte luchttoevoer gebruiken? Liefst met verdelers hier ter lande (grens oost- en west-vlaanderen).

Jan,
O.a. Kall-fire heeft dergelijke inzethaarden. De uitleg van de winkel slaat absoluut nergens op. De koude externe lucht warmt men inderdaad meestal eerst op alvorens deze toe te voeren aan de vuurhaard maar dan zonder menging met de kamerlucht. De voordelen naar veiligheid toe vervallen dan namelijk.

Jan,
Als je een kelder hebt, waarom niet door de kelder aanzuigen? Onze haard is eveneens voorzien voor aanzuiging van buitenlucht. Deze komt via de kelder. Door tijdsgebrek is de verbinding met buiten er nog niet gekomen. Echter weet ik niet of ik dit nog ga doen.
In de winter laten we de was drogen in de kelder. Door het feit dat de kachel een pak zuurstof aanzuigt, hebben we in de kelder een goede trek, hierdoor droogt de was dus goed (beter dan vroeger) en de kachel heeft een iets voorverwarmde buitenlucht. Voordeel is dat je geen meters buis moet plaatsen.
Twee vliegen in één klap en een pak goedkoper dan al die buizen die je dan ook nog eens moet kwijt geraken.

Misschien een oplossing voor jouw situatie?

Fijne avond,

Siegfried

siegfried, heb je je aanzuigbuizen geisoleerd?
Voor een lew gaat het toch een beetje koude brug zijn , of niet?

"waarom niet door de kelder aanzuigen?"

Heel simpel, de kelder stopt op ongeveer 2 meter van de plaats waar de haard moet komen. We zouden dus zijdelings in de grond moeten graven en de waterdichtheid van de kelder beschadigen (is prefab-kelder, beton in 1 stuk gegoten).
Bijkomende complicatie is dat op de plaats waar de haard voorzien is er een verstevigde fundering geplaatst is. De bedoeling was om hier misschien ooit een speksteenkachel te plaatsen. Maar dat plan is afgevoerd omwille van onverenigbaarheid met de centrale verwarming en slecht geplaatst om het ganse huis op te kunnen warmen.

Het lijkt me dan toch nog het simpelste om via de muur te gaan en een buis van een 3 a 4 meter te leggen. Hoe we dat gaan isoleren moet ik nog eens uitzoeken.

En eens goed uitzoeken welke haarden de mogelijkheid bieden om een externe luchttoevoer deftig aan te sluiten en daardoor een apart circuit maken van buitenlucht door de verbrandingskamer naar de schouw. Dat circuit moet dan helemaal gescheiden zijn van het convectie circuit dat de kamerlucht opgewarmd via de mantel van de haard.

Alle tips en ideetjes zijn nog steeds welkom

Jan (wonko) schreef:
“Dat begrijp ik niet, wat heeft het binnenzuigen van rookgassen nu te maken met dat externe kanaal? Als dat zou gebeuren betekent dat dat de schoorsteen niet goed werkt, dan zouden we toch hetzelfde probleem krijgen zonder dat externe kanaal?”

Mijn antwoord daarop:
Een kamer kan zich om allerlei redenen erg makkelijk in onderdruk bevinden ten opzichte van buiten. Vermits lucht van hoge druk- naar lage drukzones stroomt, zal dan, door iedere opening in de scheiding tussen die twee zones, lucht stromen naar de kamer toe. Wanneer dat kanaal doorheen een brandende haard wordt geleid, dan zal juist deze verbinding de rechtstreekse oorzaak worden van een hoeveelheid binnenstromende rookgassen! Zonder zo'n rechtstreekse verbinding met buiten, moeten er extremere dingen gebeuren om rookgassen binnen te krijgen.

Dirk Bauwens

De schoorsteen is toch ook een rechtstreekse verbinding met buiten?

Nu al hebben we ventilatieopeningen boven de vensters. Ik neem aan dat er bij onderdruk in de kamer verse lucht zal aangezogen worden langs die weg (minste weerstand).

Als er een bijkomend ventilatiekanaal is dat uitkomt in de verbrandingskamer (volgens mij is zo'n directe verbinding ideaal). Zal deze enkel aangezogen worden door de "trek" van de schoorsteen. Een onderdruk in de kamer kan daar geen effect op hebben denk ik (die moet al de weerstand van de afdichting van de deur overwinnen).

Stel dat er geen zo'n directe verbinding is (zoals bij die Barbas haard), dan zal er via die buis extra buitenlucht aangezogen worden en geen rookgassen.

Onze schoorsteen lijkt wel erg goed te werken, onze huidige houtkachel brand erg goed, en vanaf het begin (als we de kachel pas aansteken) krijgen we een goed aangeblazen vlam vanuit de natuurlijke "trek" van de schoorsteen.

Ik heb de indruk dat uw opmerking theoretisch wel klopt maar dat het in de praktijk niet echt zal voorvallen. Of dat er toch wel heel rare dingen moeten gebeuren, toestanden waarbij we zonder dat extra luchtkanaal ook rookgassen zouden binnenkrijgen.
Of begrijp ik het verkeerd?

PS: Ik kan me wel voorstellen dat het problemen kan geven bij branden met een open deur. Maar dan doen we die toch gewoon dicht?

Een schoorsteen kanaal creert een onderdruk in je woning. Net zoals elk ander apparaat dat lucht afzuigt.

Bij gebrek aan verse lucht toevoer zal de onderdruk in je kamer zodanig toenemen dat de schoorsteen niet instaat is om de rookgassen af te voeren. maw rook terugslag

Tevens wordt dan het zuurstofgehalte in de ruimte lager.

rookterugslag heeft eerder te maken met:

- Slechte gedimentioneerde schoorsteenkanaal en verkeerde plaats waar de schoorsteen uitkomt

- te weinig verse lucht toevoer om de afvoer te compenseren en een gemotoriseerde afvoer (dampkap) zal het altijd winnen van een niet gemotoriseerde

Groeten

Johan

Jan,

Die ventilatieopeningen boven de vensters kunnen, onder bepaalde weersomstandigheden, voor (soms erg veel) onderdruk in de woonkamer zorgen.

Ik hield zeker rekening met de open deur omdat je aangegeven had dat je ook zo wou stoken. Maar vermits bijna alle kachels zo lek zijn als een zeef, zelfs bij relatief erg kleine verschildrukken, maakt dat niet veel verschil uit.

Zonder rechtstreekse luchtaanvoer vermindert hoogstens de schoorsteenonderdruk, mét rechtstreekse luchtaanvoer is er bij de meeste kachels altijd kans op belangrijke en soms levensgevaarlijke rookgaslekken!

Vooral de moderne woningen doen situaties ontstaan, die blijkbaar niemand wil voorzien. In Nederland heeft men onlangs, na de tragische dood van een echtpaar (in een spiksplinternieuwe woning) door koolmonoxidevergiftiging(!) een hele nieuwe woonwijk moeten aanpassen!!

Mijn opmerking klopt dus niet alleen theoretisch, ze klopt ook in de praktijk! Ik zou dus eerder stellen dat het idee van de rechtstreekse buitenlucht vooral afkomstig is van mensen met minder voeling met de werkelijkheid.

Dirk Bauwens

Eén van mijn laatste posts op een ander forum gaat over hetzelfde belangrijke onderwerp:
http://ecologieforum.eu/viewtopic.php?p=4911&highlight=#4911

Dirk Bauwens

Dirk,

Ik heb eens (vluchtig, had niet veel tijd) gekeken naar die post op dat andere forum, en een beetje van de andere reacties op dat forum.
Het valt me op dat ze daar nogal op de man aan het spelen zijn, dat de bal bijna een bijzaak geworden is.
Even duidelijk maken, ik wil hier niemand aanvallen of wat dan ook.

Ik probeer vooral informatie te bekomen van die mensen die er meer van weten dan ik, en jij bent blijkbaar wel zo iemand. Maar ik wil ook begrijpen hoe de vork aan de steel zit, en dat lukt me nog niet bij jouw bekommernis.

Eens zeggen hoe ik het bekijk:
Volgens mij hebben we bij onze huidige situatie (passieve ventilatie door vensterroosters e.d.) geen last van onderdruk in de woonkamer. Moest dat probleem zich stellen in die omstandigheden dat we de kachel willen aansteken, dan zouden die zich nu al gemanifesteerd hebben bij het gebruik van onze kleine houtkachel denk ik zo. Ik neem dus aan dat in onze situatie er geen onderdruk zal bestaan, of dat die niet van die aard is dat hij de trek van de schoorsteen kan overstemmen.
Gisteren was ik aan het koken in de keuken met de dampkap aan (laagste stand) en de kachel had ik ook net aangestoken. Toen dacht ik eraan dat dat wel een situatie is waarbij een onderdruk zou kunnen ontstaan, maar de kachel brandde er lustig op los, flink aangepord door de luchtcirculatie van onder naar boven.

Stel dan dat we door het plaatsen van een bijkomend ventilatiekanaal (ook passief) een onderdruk zouden bekomen. Dan moet de lucht toch via dat nieuwe ventilatiekanaal de woning verlaten. Gezien het dat bijkomende kanaal is dat de onderdruk moet creëren (er van uitgaande dat we nu geen probleem hebben ermee).
Dan kan er zeker geen rook in e woning komen, die zou moeten aangezogen worden door die nieuwe opening denk ik dan.

Wat ik me dan ook afvraag, zou het volgens jou een verschil maken als de bijkomende ventilatie gewoon los in de ruimte onder de haard uitkomt (verbinding met woonkamer). Of als er een directe verbinding is met de invoer van verbrandingslucht in de haard. Volgens mij is de ideale situatie er één waarbij er een apart circuit gemaakt wordt. Buitenlucht wordt ingetrokken via een kanaal dat rechtstreeks in verbinding staat met de verbrandingskamer, van die verbrandingskamer gaat de rook terug naar buiten. En dan hopelijk niet al teveel lekken onderweg natuurlijk.

Wat denk jij?

Walter v,
Buizen zijn niet geïsoleerd, daar er gewoon onder de speksteen een gat is door de vloer en de buis zich beperkt tot 25cm door de vloer. Daar de kelder niet in de schil zit van onze 70 jarige MHEW (MiddelHogeEnergieWoning), is een koude brug nogal grappig om over te spreken in ons geval. De luchtinlaat zou ook uit de tegen gebouwde garage komen. Maar als de kachel niet wordt gebruikt, trekken we dat deurtje dicht. Tocht voel ik er niet doorkomen, en koud is dat deutje ook niet want de kachel warmt het op. Onder in de kelder is dit kanaal echter niet warm. Dus van warmteoverdracht naar beneden toe, lijkt de speksteen het van dit kanaaltje wel te winnen.

Wat Jan zijn geval betreft. Als de kelder stopt, tja dan stopt hij gewoon. Ik had ook gedacht aan eenzelfde systeem als de modulerende keteltjes. Warom de toevoer niet een deel samen met de afvoer te doen totdat je weg kan naar buiten? Iemand suggesties betreffende de haalbaarheid? Als je de diameter van de aanvoer van de kachel neemt, moet je buisdiameter niet groter zijn, mag wel iets natuurlijk, heb je minder druk.

En je isolatiebuizen, bij de ventilatiehandel heb je van die soepele geïsoleerde buizen. Handig te verwerken en zeer soepel te plooien. De klep zou ik ook isoleren, indien mogelijk.

De groenten,

Siegfried

De klep isoleren???

Hoe doe je dat?

Volgens mij zou je een klep moeten hebben die de buis afsluit ter hoogte van de buitenmuur. Maar die moet wel van binnen uit te bedienen zijn. En dan vraag ik me af of we er wel zullen aan denken om die klep open te zetten telkens we de haard zullen gebruiken. En misschien nog relevanter, of we er aan zullen denken om hem toe te doen als we niet stoken.

Als je buis in de kelder uitkomt, zou je dan gewoon een dop kunnen opschroeven.(voor periodes dat je niet stookt, dus niet voor de mensen die constant gaan stoken)
Dan zou men ook de buis kunnen isoleren.
En deze dop afschroeven wanneer je hout stookt?
Ik denk als je vergeet de dop er af te schroeven, dat je je vuur ook niet aankrijgt.
kan dit gevaarlijk zijn?

Een dop opschroeven lijkt me niet direct praktisch.

Vooral omdat we niet naar de kelder kunnen, we moeten door de gevel naar buiten. Ik denk dan meer aan een afsluitbaar rooster of zo.