Verliesberekening uit feiten ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Kan ik aan de hand van reële cijfers een schatting of berekening maken om ongeveer te weten te komen hoeveel verlies of in welke category mijn ondertussen niet up to date huis ergens zich bevindt (K-norm), kW verlies ?

Feiten:
Gisteravond is de CV om 11h uit gegaan, temperatuur op dat ogenblik was 20,5, vanmorgen om 8 u was het juist 16.
buitentemperatuur op dat ogenblik was gisteravond rond de 4°, en vanmorgen zeker 0 of kouder (ziet goed wit), en terrasthermometer geeft 0.
Gemiddelde buitentemp dus 2° gedurende 9 h ? Delta 20,5-2=18,5 ?
Oppervlakte living = 7,6x4,5, hoogte +-2,65m
Oppervlakte= +-34m², inhoud = +- 90m³

Hoe begin ik hieraan ?
Ik zou kunnen specifieren hoe dik de isolatie is in de muur, maar dat is theoretisch, aangezien er een hoop andere factoren meespelen (vb. veranda achterbouw)

Ik zou echter graag tot een ietwat realistisch cijfer komen (ook al steekt de isolatie schuin of slecht vb.) aan de hand van feiten.

Reacties

Paul,

Op dit forum vind je uitgebreide toelichting met excel rekenbladen en al.
Gewoon effe zoeken.

=> paul,

uit je cijfers kan je geen K-waarde of 'warmteverliesberekening' halen. De snelheid waarmee je woning afkoelt is immers voor een groot deel mee bepaald door de massa van je huis, en daar wordt bij K-waarde berekeningen geen rekening mee gehouden.
Beter gewoon eens kijken hoeveel energie je verbruikt gedurende een bepaalde dag, en dat vergelijken met een woning waarvan wel een berekening gekend is.
Maar eigenlijk helpt je dat allemaal niks: best gewoon de berekening eens maken.

Walter

In deze situatie verbruik ik +-2kW per uur (gemiddeld 17,5° ? verschil tov buiten)
Woonkamer = +-34m² + deur naar keuken stond wel open (extra 16 m²)
Dus 114W/ °C verlies ?
Kan ik hier iets mee aan ?