condens kamerzijdig op dubbel glas

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden

Vijf jaar geleden (juni 2002) lieten wij het aluminium raam en het enkel glas op wc vervangen door een afzelia kader waarin gewoon dubbel glas. Wij lieten de werken uitvoeren omdat er zoveel condens kwam op het kader en het enkel glas.
Zij kostten zowat 550 EUR.

Reeds in de winter na de vervanging kwam er wc-kant wasem op het glas en bij vriesweer zelfs condens die nog net niet afdruipte. Wij vonden dit abnormaal en hebben contact genomen met de installateur. De dame aan de telefoon verbond ons niet eens door met een technieker en scheepte ons af onder de uitleg dat bij haar thuis op wc dat fenomeen ook voorkwam. Wij hebben de zaak dan zo maar gelaten.

Maar nu zou ik toch eens willen weten of de geschetste situatie normaal is. De dagmaat van het raam is 40 cm X 60 cm, het glaswerk meet 22 cm X 36 cm.
Op wc wordt niet verwarmd, de muren zijn er hoegenaamd niet vochtig. De wc wordt slechts door 2 personen gebruikt.
Merk nog op dat binnen in de glasspouw geen wasem te bespeuren valt.

Met mijn dank voor enig antwoord

Franske

Reacties

Beste Franske,

Als je gewoon dubbel glas plaatst dan heeft dit een u waarde van ongeveer 3.0. Zelfs als u spouw niet geisoleerd is is dit nog steeds uw koudste oppervlak. ALs uw wc ruimte een lage temperatuur heeft kan deze lucht minder vocht bevatten en zel het vocht wat daar aanwezig is neerslaan op het koudste oppervlak en dat is het glas.

Is er een mogelijk om te ventileren in uw wc ?

Hallo Rene

Het raampje is een valraam. Er is dus zeker mogelijkheid om te ventileren.
Maar 's nachts staat dat raampje uiteraard dicht en het is dan dat er condensvorming plaatsvindt. Verleden nacht was het weer zo ver, het water druipte nog net niet van het glas af.

Zou het misschien helpen zo wij het deksel van de wc-pot dichtleggen? Want dat kan zonder veel moeite gebeuren.
Het openzetten van de wc-deur helpt niet, die staat meestal op een redelijke kier.

Vriendelijk

Franske

Beste franske,

ALS je het raampje openzet is dit niet echt ventileren, ze noemen dit verluchten. Als je echter een rooster in de deur hebt of een ruimte van 1.0 cm onder de deur(of deur openzetten) en natuurlijke afzuiging in de keuken of living zou het ventilatie kunnen worden.

Er gaan dan echter wel luchtjes van de wc naar de keuken of living. Andersom werken is beter. In de wc afzuigen met een ventilator en toevoeren in de living bijv. met een rooster in het raam. Wel zorgen dat de luchtstroom bij de ventilator kan komen door de openingen onder de deur 1,0 cm hoog te maken.

Ik kan me niet voorstellen dat er water verdampt vanuit uw wc als u daar niet stookt dus ik denk dat het deksel erop doen niet helpt.

Beste Rene

Eerder dan te ventileren denk ik eraan om het gewone dubbel glas te vervangen door hoogrendementsglas (met k= 1,1). Normaal gaat er zich daar geen condens op vormen, allee, dat neem ik toch aan. Wat denkt u hierover, rekening houdend met hetgeen hierna volgt?

Ik ben eens de verhouding gaan uitrekenen tussen de inhoud van wc, living en keuken en de glasoppervlakten in die vertrekken. Dit geeft:
-voor de wc: 402
-voor de living: 908
-voor de keuken: 1443.
Dit betekent dat de luchtinhoud (inherent volume waterdamp) in het wc-lokaal relatief de glasoppervlakte kleiner is dan in de living en deze kleiner dan in de keuken. In living en keuken is er geen condens waar te nemen, maar ja, daar wordt gestookt tot ca. 20,5°C, in het wc-lokaal niet.
Maar inachtgenomen deze verhoudingen denk ik dat met hoogrendementsglas op de wc het condensprobleem verholpen zal zijn.
Graag toch uw mening hierover waarvoor nu reeds dank.

Franske

Beste Rene

De spouw van de buitenmuur is met UF-schuim opgespoten. Welk is dan de u-waarde als de muur 50 cm dik is en de spouwbreedte 5 cm?

Ik heb nog een tweede vraag. Als ik de radiator zou kunnen uitrusten met een gevoelige en goed inregelbare thermostaatkraan en dan gereduceerd verwarmen, dan komt er ook geen condens meer. Maar wij hebben in de wc een convector staan (aluminium met een buizensysteem binnenin - merk HE) met een kraan aan de voorkant op de convector. Zou die kraan kunnen vervangen worden door een thermokraan?

Ik zou alleszins willen voorkomen van aan de deuren te raken.

Sorry Rene,

De muur is geen 50 cm dik, maar wel 30 cm.

Met een normale spouwmuur opgevuld met 5 cm pur komt de u-waarde op ongeveer 0.5 uit. Dan is uw raam dus nog steeds het koudste oppervlak bij plaatsing 1,1 glas.

Het verhogen van de temperatuur in de wc gaat zeker helpen.

DE thermostaatkraan gaat alleen maar open en toe. Zodra de ruimte op de ingestelde temperatuur is sluit hij de convector af. Dus een plaatsing is goed mogelijk. Welke type kraan echter op uw convector past kan ik niet zo beoordelen.

ou trouwens nog wel kunnen dat uw plafond het koudste oppervlak wordt in uw wc, kan u nog iets zeggen over de opbouw van het plafond van de wc ?(hout/kunstof afwerking welfsels schuin dak hierboven isolatie aldaar in het dak ?)

Hallo Rene

Het plafond boven de wc bestaat uit holle welfsels (12 cm dik) waar op zolder 12 cm rotswol op ligt. Het dak zelf is niet geïsoleerd. Het zou kunnen dat bij plaatsing van glas 1,1 zich condens gaat vormen op het plafond.

Er bestaat wel de mogelijkheid om in de dag te verluchten: valraampje op wc openzetten, deur wc openzetten en raam op onze slaapkamer openzetten. Daar de ramen op verschillend niveau liggen werkt die verluchting bij ervaring zeer goed. Mocht er ondanks die verluchting toch condens op het plafond komen kan ik op zolder bijkomend isoleren, is maar een kleine moeite.

Ik ga ook de installateur van mijn cv bij zijn eerstvolgende controle hier vragen de mogelijkheid te onderzoeken een thermostatische kraan te plaatsen.

Maar in eerste instantie ga ik glas 1,1 laten plaatsen en verder goed verluchten in de dag. Verder mogelijk bijkomend isoleren op zolder. Daarna kunnen we nog zien wat dat allemaal geeft.

Rene, u bent zeer bedankt voor de gewaarde aanbevelingen en aandacht.

Franske

Franske, Rene,

Wij hebben net nieuwe alu ramen laten plaatsen met hoog rendementsglas. Wij hebben nu hetzelfde probleem met condensatie. De profielen staan iedere morgen helemaal nat, net of het heeft binnengeregend. Wij hebben het in de slaapkamers (met rolluiken) en onze leefruimte zonder rolluiken. Verluchtingsroosters zijn ook aanwezig.

Vroeger hadden we houten ramen met enkel glas en we hadden dat probleem niet.

We hebben nog altijd geen oplossing gevonden.

Groetjes
Isebel

Aluminium is een goede geleider en zal als de stijl in contact staat met het buitendeel sterker afkoelen dan een houten kozijn.
Het probleem is het glas niet maar hoogst waarschijnlijk de aluminium kozijnen.
Als er ook nog eens koude ventilatie of buitenlucht langs de aluminium kozijnen stroomt kan je een gelijksoortig probleem krijgen.

Condensatievocht trekt niet per definitie naar de koudste vlakken. Bij elke binnenconditie hoort een condensatietemperatuur als deze bereikt wordt dan zal er inderdaad condens ontstaan.
Door enkel glas te vervangen voor hr glas betekend niet dat de andere koude delen in eens kouder worden en dat daar de condens naar toe verplaatst.

Beste isebel,

Niet onderbroken Alu kaders kunnen wel een u-waarde van 5 hebben of zelfs meer en zullen als zodanig altijd het koudste oppervlak in desbetreffende ruimte zijn. Als u voordat u nieuw glas ging plaatsen vochtproblemen had dan is de kans zeer groot dat deze vochtproblemen er nog steeds zijn bij plaatsing van 1.1 glas. Het vocht slaat nu echter alleen maar neer op het kader en niet meer op het glas.

Oplossingen zijn ventileren en temperatuur van desbetreffende binnenruimte verhogen.

Eigenlijk zie je nu dat het advies: vervang je enkel glas voor hoogrendementsglas niet voor alle situaties geld.

Zijn er reeds vochtproblemen dan moet dit probleem eerst bestudeerd worden. Waar komt dit vocht vandaan en anders kan je het vochtprobleem alleen maar erger maken. Dwz het probleem wordt niet groter maar je kan het vocht beter op je enkel glas hebben zitten dan bijv. vocht-schimmel in de muur.

"Vroeger hadden we houten ramen met enkel glas en we hadden dat probleem niet."

Het probleem was geen bestaand probleem René.

Hier ook zo'n probleem. We hebben sinds feb 2006 superiso glas (1.1) wel in pvc-profielen.
Sinds een maand hebben we ook de verwarming van aardgaskachel omgeschakeld naar CV met condensatieketel.
Sinds die omschakeling hebben we ineens last van condensatie onderaan de ramen maar ook op een buitenmuur (spouw niet geisoleerd).
We hebben ondertussen 2 verluchtingsgaten (de oude kachelgaten in de schouw).
We hebben ook de plint van de muur weggehaald + wat bezetting weggekapt maar de muur en bezetting zijn droog.
De luchtvochtigheid was redelijk hoog maar ondertussen gedaald wegens de verluchtingsgaten.
Maar toch blijft er condens, zeker 's morgens. We verwarmen tot zo'n 21,5° wat héél aangenaam is (en soms als je druk bezig bent te warm is, zeker met dit dikketruienweer).
Een bevriende bezetter zei ons nu van de ochtend dat dit waarschijnlijk nog even zal duren omdat we veranderingen hebben aangebracht (!?).
Het is gewoon raar want hiervoor hadden we er geen last van.
Weet soms iemand wat het nog zou kunnen zijn?
groetjes

Vé:

Dit is typisch een voorbeeld van een ventilatieprobleem.
In je oude situatie haalde je gashaard lucht uit de ruimte die werd aangevuld door verse buitenlucht.

Je huidige situatie een condensketel haalt zijn lucht rechtstreeks van buiten. De aanzuiging die je nu mist zorgt ervoor dat er te weinig verse lucht je woning binnen komt.

Zorg dus dat je je ventilatie gaat aanpassen en de condens zal dan verdwijnen.

Euh ik zou wel niet weten waar we in de oude situatie de verse buitenlucht vandaan zouden gehaald hebben?
Als ik het zo bekijk: een schouw waar de verbrandingsgassen van de aardgaskachel in afgevoerd werden maar voor de rest geen extra verluchtingsgaten ofzo wel kieren omdat we een oud huis renoveren. Die kieren zijn er gedeeltelijk wel nog.
Eén grote kier/gat in de spouw hebben we dicht gemaakt toen de ketel geplaatst is. Misschien dat dat vroeger zorgde voor meer lucht (vers zou ik nu niet direct zeggen van in een spouw).
Ondertussen hebben we de 2 schouwgaten zo'n week geleden terug opengemaakt. En met het stormweer hoorden en voelden we wel goed de wind. Toen was er ook geen of veel minder condens.
We hebben dus niet echt een ventilatiesysteem, ook onze ramen niet.
Zou het nuttig zijn om een gat in een muur te boren en daar een ventilatierooster (met of zonder motor) te plaatsen.
Gaat dit niet teveel warmteverlies veroorzaken.
Hmmm moeilijke materie....
Boven op de kamers, zelfs de badkamer (enkel als we een bad nemen hebben we condens maar deze is snel verdwenen) hebben we geen condens.
De slaapkamers worden wel gans de dag verlucht door op klik te staan (ook niet echt de goeie manier maar beter dat dan niets zekers).
Tja als je alles zelf doet en je bent niet echt op de hoogte kom je wel vanalles tegen....)

Alleen ventileren gaat je probleem oplossen !!

Door hier en daar bij te isolren verandert de koudste plek gewoon van plaats en daar slaat het vocht dan neer

Ekel door goed te ventileren is je probleem opgelost !

Dwz , afzuigen in de vochtige ruimtes , toevoer in droge ruimtes !

Dus afzuig in toilet met aanvoerrooster in deur of speet onder de deur

Groetjes

De lucht zal destijds wel uit de vele kieren gekomen zijn.
Oude huizen staan hier om bekend.
Verluchten kost zeker wel wat energie maar ontkomen doe je er niet aan.
Je zal toch voor een gezond binnenklimaat horen te zorgen.
Ventilatie kan op vele manieren, een balansventilatie is in jou geval niet aan te raden vanwegen de vele luchtlekkages van je oudere woning.
Natuurlijke ventilatie of een mechanische afzuiging is eerder aan te raden.
Het beste is om iemand ter plekken te laten beoordelen wat de mogelijkheden zijn. Het is ondoenlijk om jou situatie op een forum te beoordelen wat voor jou een goede oplossing zou zijn.

@chatanky
bedankt voor de informatie.
Ik had nooit gedacht dat ventileren zo belangrijk is.
Het is pas de laatste tijd en vooral door hier te volgen dat ik meer en meer op de hoogte kom.
Toch nog 1 klein vraag: wie als persoon is best geplaatst om zoiets te beoordelen (wat soort vakman om het zo te zeggen).
Het spijtige van de zaak is natuurlijk dat ik geen groot budget heb en al sommige zaken heb moeten ontzien .
Vooral naar isolatie toe.

Een installateur zou je goed kunnen adviseren omtrend de mogelijkheden.
Mischien dat er iemand in uw kennisenkring is met enige ervaring.

Om met een beperkt budget een adviseur te laten komen gaat denk ik niet lukken. Daarbij kan in Nederland iedereen zich adviseur noemen. hoe het in belgië zit weet ik niet.

Met wat tijd en geduld is er op het internet ook voldoende te vinden en kan je zelf met een oplossing komen.
Ik denk dat hier op de site ook velen zijn die zo begonnen zijn.

Beste ve,

In belgie zijn er nog weinig installateurs die ervaring hebben met ventilatiesystemen.

U kan misschien beter gaan horen bij fabrikanten(bijv. Renson) en vragen wie bij u in de buurt de meeste ervaring hiermee heeft. Het is ook beter iemand te laten komen die gelijk vertelt hoe hij het systeem gaat aanleggen.

Een algemeen verhaal vertellen dat natte ruimte's afgezogen dienen te worden en dat er in de leefruimten toegevoerd kan worden(energie deskundige) dat is dan toch maar het halve verhaal.

Er zijn echter zat mensen welke alleen maar verluchten en nooit geen last van vocht hebben. Het is vaak ook even stilstaan waar het vocht vandaan komt. En als we dit weten en we kunnen hier om technische of financiele redenen niets aan doen, dan kunnen we misschien toch beter een raam het koudste oppervlak laten.

"dan kunnen we misschien toch beter een raam het koudste oppervlak laten."

Ik snap toch niks van deze redenatie René.
Stel je kamer is 20 graden en 60% rv.
Zodra je een koud deel in huis hebt van ongeveer 12,5 graden onstaat er condens.

Als je je enkel glas laat zitten die in de winter wel eens 11 graden zou kunnen zijn en een kozijn heeft een oppervlakte temperatuur van 14 graden.

Nu vervang ik mijn enkel glas voor hr glas dan zou het betekenen dat je kozijn het koudste vlak is, maar bij 14 graden condenseert de lucht nog niet.
Of wordt je kozijn ineens een stuk kouder als je dit doet?
Of zijn er nieuwe natuurkundige wetten ontdekt?

Chatchanky,

Je loopt voorbij het feit dat ik er vanuit ga dat er een vochtprobleem is in het huis welke de oppervlaktecondensatie veroorzaakt. Daarmee zou je inderdaad op die 60% uit kunnen komen bij 20 graden, want normaal zit je daar niet. 45% RV bij een ruimtetemperatuur van 20 graden is een redelijker getal denk ik.

Heeft niets met natuurwetten te maken; dit komt gewoon veel voor in Belgie, want dat heeft met de leeftijd van de woning bestand te maken. Hou ouder de woning hoe meer kans dat er constructie problemen in de woningen zitten welke deze problemen veroorzaken. Toch beter eerst de oorzaak zoeken dan pas de oplossing.

Het WTCB in Belgie heeft niet voor niets een stuk van 50 blz geschreven over mogelijke vochtoorzaken en hun complexe remedie. Als er vochtproblemen zijn in een huis waarvan de oorzaak in de constructie ligt dan zijn er geen simpele oplossingen. Het is daarom ook een kwalijke zaak dat iedereen maar adviseerd super isolerend glas te plaatsen.
Bij oudere huizen zouden we voorzichting dienen te zijn.

En waarom zou het vervangen van enkel glas het probleem van de constuctie gaan vergroten op het kozijn?

Als je een probleem hebt wat te maken heeft met je constructie moet je deze aanpakken en het helpt niet om je enkel glas te laten zitten.

Je gaat er van uit dat Vé een probleem heeft met zijn constructie? Dit zal niet zijn omdat hij zijn haard heeft vervangen voor een condensketel.
Voorheen geen problemen gaf hij toch duidelijk aan.

Hoi heren
Momenteel lijkt het condensatieprobleem opgelost te zijn.
Het is inderdaad een ouder huis (bj 1953) maar een stevig huis.
Ik zie zowel aan de binnen als buitenkant de waterkering zitten (2 x zo'n stuk zwart gedoe, ja ik ben maar een leek).
We hebben dus de 2 schouwgaten terug opengemaakt en een roostertje ingestopt.
Nu ben ik al gaan zoeken surfen en omdat het budget beperkt is (lees maar op) zouden we voor natuurlijke ventilatie gaan: roosters in de deuren en nog een 2 afzuigpunten (badkamer en keuken).
We zouden voor thermische roosters gaan (heb ergens gelezen dat die bestaan, deze nu nog vinden).
Toen we last hadden van condensatie was de luchtvochtigheid rond de 80% (wel gemeten met zo'n goedkope meter die waarschijnlijk toch niet nauwkeurig meet, de temperatuur meet hij toch niet nauwkeurig).
Nu staat hij momenteel op 55%.
Ik denk dus niet dat we een vochtprobleem hebben (toen we het huis kochten hebben we met zo'n vochtmeter waarmee je in de muren meet eens rondgegaan en toen was alles droog, het weer toen was vochtig en regen).
Het probleem was echt meer een neerslag op ramen en muren, zoals je in een badkamer tegenkomt.
Inderdaad ventilatie is belangrijk.
En nogmaals bedankt.

Hallo,

ook ik heb last van vocht in de wc ruimte.
Heb daar geen raampje en ook geen afzuigsysteem.
Regelmatig gaan er zich schimmels ontwikkelen op de voegen van de grond en muur tegels.
Dit is goed schoon te maken maar natuurlijk niet de bedoeling. Hoe voorkom ik dit? Ik laat snachts en overdag de wc deur al op een kier staan en dit werkt niet optimaal.

Goedmeorgen iedereen , wij hebben 23 jaar geleden gebouwd en nooit problemen gehad en zonder iets te veranderen hebben wij ook last van condensatie op de vloer en raam. En dit eigenlijk alleen bij vriesweer en we hebben last in de grote slaapkamer en 1 kinderkamer heel en soms wc en raampje van de inkom .