vloerverwarming in renovatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
er is hier al veel gezegd en geschreven over vloerverwarming en ik heb hier eerst wat rondgelezen om zo veel mogelijk te weten te komen. Toch had ik graag nog wat meer advies gevraagd.

We zijn bezig aan de verbouwing van een herenhuis (een eeuwling ongeveer). De benedenverdieping wordt apart gebruikt als appartement, verdieping 1,2 en zolder als huis voor ons (gezin met 1, binnenkort 2 kindjes).
Nu moeten er verschillende ingrepen gebeuren op korte tijd: het dak moet worden vernieuwd, de CV installatie en leidingen ook, en op het eerste doen we enkele muren weg om alles open te maken. Daar komt ook een nieuwe vloer.

Voor de CV gingen we twee aparte ketels installeren, zodat het appartement en het bovenste deel los van elkaar functioneren. Beneden een vitodens 300 van 17kW, boven van 26kW. De oude leidingen naar de bestaande radiatoren gingen we ook allemaal vervangen.

Vloerverwarming had ik uitgesloten omdat chapen op de bestaande vloer te veel nivo-verschil zou geven. We waren van plan om op de balken een dubbele OSB laag te vijzen en dan parket. De vloer nu is niet echt stevig, als er een bus passeert daver je op je stoel...
Nu vind ik gisteren de droge systemen van clima-total en technea, waaarbij multibeton buizen in een fermacell of softboard worden gefreesd. Als we de bovenste laag OSB vervangen door een dergelijk systeem blijft de vloeropbouw ongeveer even dik (belangrijk voor de trapaansluiting) en kunnen we onze radiatoren wegdoen. Naast energie besparen heeft dat ook zijn voordelen voor de indeling van de ruimte. Vanachter willen we op termijn enkele ramen vergroten, dit kan niet met de huidige radiatoren.

De warmteverliezen van de volledige verdieping zonder traphal zijn berekend op zo'n 7000W, er is zo'n 70m² vloer beschikbaar voor verwarming. Ik veronderstel daarbij dat je onder kastewanden en kookeilanden beter geen vloerverwarming legt? We zouden dus in totaal zo'n 100W/m² moeten halen. Met parket is dat volgens de tabellen van technea (http://www.technea.nl/images/stories/documenten/Vloerverwarming/vka%20variokomp%20warmteafgifte%20+%20vermogen%20o8.pdf) mogelijk op een 45/40 regime met een retourtemp van 20°.

Prioriteit is voor ons dat we een efficiënt systeem hebben, als we dan om de paar jaar bij min 10 buiten wat elektrisch moeten bijverwarmen of een dikke pull aantrekken vinden we dat helemaal niet zo erg.

Alvast bedankt voor jullie bedenkingen!
Lijkt dit realistisch?

Reacties

=> hoe is de wartemverliesberekening gemaakt?
=> 100W/M2 is veel; niet alleen voor vv, maar ook gewoon zo. Zijn er geen mogelijkheden je verliezen te verlagen?

Walter

Walter,
de warmteverliesberekening is gemaakt door de installateur van de nieuwe CV.
Ik heb zijn volledige berekening nog eens opnieuw gemaakt met de huidige U-waarden binnen de nieuwe plannen van de verbouwing en kom uit op 7640W.

Een korte samenvatting met gebruikte U-waarden en temperatuurverschillen:
1. Buitenmuren 30cm baksteen => U=2, delta T = 28 (18 stoken bij -10)
Totaal 66,5m² = 3724W
2. Bestaande ramen met dubbel glas => U=3, delta T = 28
Totaal 18,5m² = 1554W
3. Baksteen binnenmuren 20cm naar traphal => U=3, dT = 6
Totaal 25,5m² = 459W
4. 1 gemene muur met buren, U=2, dT = 3
Totaal 35m² = 210W
5. Vloer, U=1, dT = 8
Totaal 85m² = 680W
6. Plafond, U=2, dT = 4
Totaal 85m² = 680W
7. Muur naar buitenberging met min. verwarming => U=4, dT = 15
Totaal 7,5m² = 450W

Enkele opmerkingen:
4. gemene muur is deels geïsoleerd van de kant van de buur (mijn broer:), een vierde ervan is buitenmuur, maar die wordt geïsoleerd. Aparte berekening geeft ongeveer zelfde resultaat. Ga ervan uit dat ze niet net op vakantie zijn als het al eens -10 vriest overdag. Zou al sterk toeval zijn...
5. Vloer: U=1 met OSB, fermacell+multibeton buizen en afwerking parket. Niet nagerekend, gebruik hier de waarde van de installateur. Is dit realistisch?
Temp verschil: zitten ten dele boven de hall en slaapkamer van appartement onder ons (minimaal verwarmd), bij de andere helft zal temp verschil beperkt zijn. Is dus met marge berekend.
6. Plafond: dT = 4° naar slaapkamers erboven.
7. Muur naar berging, deur meegerekend in U, holle deur met spleten, veel verlies dus. Berging wordt verwarmd tot boven vriespunt.

MOGELIJKHEDEN TOT BESPAREN
1. Isoleren van binnenkant voorgevel en stuk zijgevel => bespaart 1050W (U gerekend op 0,5)
Isoleren van zijmuur binnenkant => bespaart 555W
Isoleren achtergevel buiten => bespaart 640W
2. Vervangen dubbel glas door HR 1,1 => bespaart 475W, 625 bij U=0,5
5. Vloer isoleren tussen balken => U=0,5?? dan 340W besparing
7. Berging, deur isoleren, gok op 200W besparing.

In theorie kunnen 2 vd 3 buitenmuren geïsoleerd worden langs buiten, voorgevel kan niet. Als we alles isoleren kom ik op 2500W in totaal, een derde van het huidige verbruik dus. Dat is niet realistisch, de zijgevel is zo'n 150m², aan 100 euro afgewerkt komt dat veel te duur uit. Herverdientijd is in mijn berekeningen ook 30 jaar is dus geen prioriteit. De achtergevel kan eventueel wel, en binnenisolatie van de voorgevel + HR glas ook.

Dan komen we dus op 3500W. Als mijn U-waardes dicht genoeg bij de realiteit liggen natuurlijk...
Dus zouden we een goeie 50W/m² nodig hebben voor de vloerverwarming. Is dit al haalbaarder?

Niet alles zal nog dit jaar gebeuren, maar ik vind het zinloos om alles te berekenen op de huidige situatie als je van plan bent om op korte termijn verder te isoleren. Als we al eens koud zullen hebben is dat een goeie motivatie om er werk van te maken...