Dimmen van spaarlampen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo

Heeft er iemand ervaring met het dimmen van spaarlampen?
Is dit mogelijk? en zo ja, met welk soort dimmer(gewone, elektronische)?

Greets
Kurtvdc

Reacties

Wij hebben in de woonkamers dimmers in de schakelaars zitten. (Blunder van formaat overigens.)
Door te drukken op de schakelaar kan je een gewone gloeilamp dimmen.

Wij dachten dat een spaarlamp wel zou kunnen zolang we niet dimmen maar dat was dus fout gedacht. Een gewone spaarlamp start gewoon niet op, blijft enkel aan en uit flitsen.

Nu las ik een tijdje geleden dat er ondertussen spaarlampen op de markt zijn die bij dit soort dimmers gebruikt kunnen worden.

Heeft er iemand hier ervaring mee?
Weet iemand welke lampen dat precies zijn en waar je ze kan kopen?

Ik heb me zo'n dimbare spaarlamp van megaman aangeschaft. Je moet die eerst 3 minuten op volle sterkte laten branden alvorens je ze kan dimmen. Maar van dat dimmen moet je je niet teveel voorstellen, het is niet te vergelijken met een gewone gloeilamp of halogeen. Daarenboven beginnen ze fel te zoemen als je ze dimt. Zo'n spaarlamp is ook tamelijk duur (ik heb € 16 betaald).

Ik kan dat laatste bevestigen. Ik heb zelf ook net een "dimmerable" Megaman spaarlamp gekocht. Ik heb deze samen met twee niet-spaarlampen in een grote lamp gezet. Die dimt op zich wel prima, alleen gaat de dimmer zoemen als die op minder dan 100% staat, en de spaalamp schakelt uit bij lage dimming waar de andere lampen blijven doorgaan. Geen briljante oplossing voor deze toepassing.