Getijdenenergie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Mijn naam is Andy Vervaet en voor technologie moeten we een groepswerk maken over getijdenergie hier kan ik best wel wat hulp bij gebruiken dus als je informatie vind over getijdenergie mag je gerust alle informatie doorsturen naar andyvervaet [at] hotmail.com. GEEN SPAM!!!!!

Reacties

Kijk bijvoorbeeld even op http://www.ecocool.be voor dit artikel over getijdenenergie: http://eco-cool.blogspot.com/2007/11/spiritueel-technisch-duurzaam-monument.html
met links naar meer (volg de links pagina op de Aluna site!)

Ik heb mij al dikwijls de bedenking gemaakt dat we hier aan onze kust een unieke situatie hebben. De getijden creëren hier door de vernauwing van het kanaal een sterke getijdenstroming. Deze stroming is een erg voorspelbaar en redelijk constant gegeven. Moesten ze nu bijvoorbeeld aan de voet van de windmolens die gebouwd worden in zee ook waterturbines plaatsen, dan hebben ze dubbel profijt. De elektriciteitskabels liggen er al, de krachten op de poten van de windmolens zullen wel meevallen denk ik (geen grote hefboomwerking).

Als je eens op het hoogtepunt van de stroming probeert tegenstroom te zwemmen naar een vast punt (boei bijvoorbeeld), merk je hoe sterk de stroming wel is. Je moet al redelijk goed kunnen zwemmen om er tegenop te kunnen.

Alle voorbeelden van getijdenenergie waar ik al van gehoord had maken gebruik van vlottende elementen die omhoog geduwd worden door de stijgende zee.
Als je gebruikt maakt van de stroming kun je zowel bij opgaand als bij afgaand tij energie winnen.

Wat denken jullie? is dit een goed idee? Of ben ik aan het dagdromen?

In Bretagne in Frankrijk staat er zo eentje tussen St-Malo en Dinard (scrhijfwijze mogelijk mis)

Op welke plaatsen zou het kunnen?

Overal waar voldoende sterke stroming is (niet te dicht bij de kust neem ik aan) en waar er geen hinder zal zijn voor scheepvaart, visserij, ........ De plaatsen waar de windmolenparken voorzien zijn zullen zeker beantwoorden aan die criteria.

Tijdens mijn legerdienst zat ik in Oostende bij het BMM (De Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee en het Schelde-estuarium). Daar was iemand bezig met metingen van de stroming op een groot aantal vaste locaties met behulp van stromingsmeters die aan boeien gekoppeld waren. De verantwoordelijke was Jean-Pierre Deblauwe.

Ze zullen daar dus heel wat gegevens hebben over de getijdenstromingen. Steek eens je lichtje op bij hen.

URL van de site vergeten te vermelden:

De Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee en het Schelde-estuarium
http://www.mumm.ac.be/NL/index.php

Als dit op grote schaal zou worden toegepast, moet dat toch een effect op het milieu hebben? De kracht die uit het water wordt gehaald, heeft toch een nut vele kilometers verderop in het water?

Ik neem aan dat voor windenergie hetzelfde geldt - weet iemand of daar al onderzoek naar gedaan is?

(natuurlijk zijn dit goede bronnen voor schone energie, en zijn we nog lang niet op een punt dat er een grootschalig effect op de natuur zou optreden, maar de vraag of we problemen met fossiele bradstoffen op lange termijn niet gewoon verschuiven door water- en windenergie te gebruiken)

Martijn,
Zit iets in. Zeker met die energie winning op de zee heb ik daar ook zo mijn twijfels over. Wat met al het plankton? Niet dat al die energie zal opgeslorpt worden, eerder dat die plankton het moeilijker zal krijgen.

Wat de windmolens betreft is dit niet zo erg. Die wieken hebben eigenlijk een zeer slecht rendement. (Axiale ventilatoren max. 75%). Dus al de rest gaat gewoon "verloren". De wind staat ook niet stil achter de windmolen, dat is de "verloren" energie. Daarbij dient er genoeg wind (en stroming) te zijn eer je zo'n gevaarte in beweging krijgt (wrijving van wieken en de dynamo = verlies). Je hebt dus altijd een pak energie welke je niet kan gebruiken.
Als we daarentegen iets zouden uitvinden met een rendement van 100; tja dan veranderd de zaak natuurlijk.

Kan je ook zeggen van warmtepompen welke met grondwater werken. Hiermee koel je de grond af, hoe reageert de aarde hierop als we allemaal het grondwater zouden afkoelen?

Siegfried

Wel geen slechte bedenking, maar volgens mij moeten we ons geen zorgen maken.

De energie die we op de manier zouden oogsten zal maar een minieme fractie zijn van de totale energie die er in het getijdensysteem omgaat. Als er al een effect zou zijn, zal het volgens mij minimaal zijn (en te vewaarlozen)

Het is anders met energiewinning in stuwmeren, daar is de waterloop helemaal afgesloten, dan wijzig je dus de natuurlijke dynamiek van de waterloop. Vissen kunnen iet meer stoomopwaats zwemmen, ze kunnen niet doorheen de turbines zwemmen.

Turbines op zee zouden de zee niet afdammen, en de turbines zelf scherm je dan af voor vissen (netwerk voor instroomopening).

't is wel niet echt getijden, maar wel een SCHITTERENDE vondst vind ik

http://www.pelamiswave.com/

Ahzo

Wel in het frans:

Usine marémotrice de la Rance

http://fr.wikipedia.org/wiki/Usine_mar%C3%A9motrice_de_la_Rance

Mooi, maar volgens mij is het niet nodig om met een reservoir te werken. Dat kan wel dienen als buffer en amplificator. Maar het vraagt ook een groot oppervlak dat nergens anders voor kan gebruikt worden.

Volgens mij kun je ook erg veel energie halen uit de getijdenstroming door bijvoorbeeld aan de voet van de windmolens die ze in de Noordzee aan het plaatsen zijn een koppel turbines te hangen die de waterstroming capteren en omzetten in elektriciteit.

Aan de andere kant is het misschien wel mogelijk om met dergelijke turbines het amplificatie-effect van een havengebied te gebruiken. Bij laag water loopt het ganse havengebied dat aan de getijdenwerking onderhevig is leeg via de havengeul. Als je dan in de havengeul zo'n turbines plaatst heb je ook een goeie opbrengst denk ik.

In St-Malo in Bretagne staat er zo eentje.