Verwarming: elektrisch of wat kan nog?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ok, wij renoveren dus een woning van 1968, open bebouwing met drie verdiepen (bel-étageachtige)
Het middenste verdiep is een woonverdiep met zitkamer, doorloopkeuken en eetkamer.Vervolgens is er op dit verdiep een inloopdouche en toilet.Boven is een slaapverdiep.

Niet voorzien in het budget maar helaas de verwarming op mazout doet het niet meer! Opnieuw mazout zien we niet zitten, een gastank in de tuin ook niet en aardgas is in geen velden te bespeuren!
Elektriciteit dan, maar wat of hoe? Heb hier geen ervaring mee en wat zou het beste systeem zijn? Accumulatiekachels, warmtepomp of beide?
Of een haardverwarming?(speksteen/tegel...)
Stand van werken:leidingen leggen, belangrijk of we kiezen voor elektriciteit of niet,is NU de moment dan...

Graag een reeks roodgloeiende reacties vol warm advies, want 't is verdorie koud en moet hier wel dringend een beslissing in nemen.

Alvast bedankt!

Wendy

Reacties

Natuurlijk is een warmtepomp de milieuvriendelijkste oplossing. Steek er 1 kW in en er komt 3 à 4 KW uit.
Met een gewone weerstandsverwarming steek je er 1 KW in en komt er maar 1 KW uit.
Investeringskost zal voor de warmtepomp wel veel hoger liggen.

Natuurlijk is een warmtepomp de milieuvriendelijkste oplossing. Steek er 1 kW in en er komt 3 à 4 KW uit.
Met een gewone weerstandsverwarming steek je er 1 KW in en komt er maar 1 KW uit.
Investeringskost zal voor de warmtepomp wel veel hoger liggen.

waarom ziet u in uw situatie mazout niet zitten
ik ben gisteteren mazout gaan ophalen bij een man die mazout ook niet meer zag zitten heeft nu een propaantank geplaatst
hij zal verschieten wat het nu kost

Wendy,
Wat die gastank betreft, eerst eens uitkijken hieromtrent. Je haalt er een prima energiebron in huis. OK, zo'n tank is niet echt een blikvanger in de tuin, maar met een hek rond en wat klimop, valt dat best wel mee.

Best ook eens navragen aan de gemeente of er gasleiding voorzien is binnen enkele jaren. Kan je dan direct omschakelen. Wat de prijs betreft moet je niet echt bang zijn. Mijn ouders huren zo'n ding en dat valt best mee. Als je wil zoek ik alles eens uit, heb je direct een beter idee. Als ik me goed herinner, zit de huurprijs rond de € 70 /jaar, onderhoud inbegrepen.

Maarten, wat die warmtepomp betreft ga ik deels akkoord. Vergeet niet dat dit een oude woning is, dus de isolatie zal niet van die aard zijn, dat je op lage temperatuur kan verwarmen. En je moet toegeven dat een warmtepomp welke zijn energie uit de lucht haalt, zijn beperkingen heeft. Zeker naar sanitair warmwater toe, dan moet je een elektrische boiler nemen, wat een zonneboiler nadien bemoeilijkt.
Best dus gas of mazout.

Gas geeft je meer mogelijkheden, je kan ook koken op gas, die keteltjes zijn tegenwoordig ontzettend compact dus overal in te bouwen, zelfs in de schoenkast. En ten minste geen tank in de buurt die kan beginnen lekken, met alle gevolgen vandien.

Wat de kostprijs en de verbruiksprijs betreft, zal je beter zitten met gas. Het blijft de goedkoopste en de properste aller fossiele brandstoffen.

Wat kachel, finoven of speksteen betreft. Dit kost een pak meer dan een gasketeltje of een mazoutketel. Voor een € 3.000 heb je al een goed modumerend gasketeltje in huis (prijs mazout?) dus die kachel zou ik maar even links laten liggen. Een gewoon houtkacheltje kost ook al snel 3.000, zonder dan nog de prijs voor een goede schouw, en het rendement hiervan is allesbehalve, en je hebt geen warm water.

Alvast succes met de zoektocht gewenst.

Siegfried

De warmtepomp is het verwarmingssysteem dewelke de laagste energiefactuur
oplevert. Jammer genoeg is het niet de goedkoopste investering.
Pols gerust via www.warmtepomp.be naar een goede installateur uit uw regio.
Die zal heel snel een vrijblijvende aanbieding kunnen maken.

Elektrisch verwarmen mag niet meer wanneer je bouwt of verbouwt (EPB-wetgeving van kracht sinds 2006).

Nele,

klopt niet.

Elektrische verwarming wordt in het E-peil wel zwaar afgestraft (logisch, omdat het primair veel meer verbruikt).
Het is gewoon heel moeilijk nog een E100 te bouwen met elektrische verwarming (of je moest zwaar gaan inzetten op isolatie, luchtdichting, wtw,...)

Bij verbouwing geldt er geen E100 peil.

Maar het blijft wel een verwarming die (redelijk) goedkoop is in installatie, en vrij duur in gebruik. Zeker bij slecht of middelmatig geïsoleerde huizen.

Geert

Wendy

Mocht je nog niet bevroren zijn, verwarm ondertussen met wat elektrische kachels (indien de leiding het toelaat) en kijk met zorg uit naar een deugdelijke oplossing.
Zelf heb ik een lucht/lucht warmtepomp (merkelijk goedkoper dan een andere WP) en verwarmen goedkoper dan gas zijn ermee tevreden. Zoals mijn ega het zegt, we moesten dit vroeger al beslist hebben echter toen waren die producten nog niet op de markt (voor die prijs).

Aansluitend nog even vermelden dat een pelletketel ook een oplossing zou kunnen zijn. Vergelijkbaar in installatieprijs als een warmtepomp maar je zal de radiatoren kunnen herbruiken indien de leidingen en radiatoren nog in optimale staat zijn.

Natuurlijk is een warmtepomp de milieuvriendelijkste oplossing. Steek er 1 kW in en er komt 3 à 4 KW uit.

ik ken niet veel van fysica, maar dit lijkt me onmogelijk. Je kan niet meer energie uit iets halen dan je erin steekt.

Jimmy,

Je steek 1 kW erin om een pompje draaiend te houden. Je trekt warmte uit de buitenlucht (of grond of grondwater) 2 à 3 kW, die daardoor afkoelt en je steekt deze warmte en die van het pompje binnenshuis binnen.

Dit is het principe van een warmtepomp die je ook terug vindt in frigo's en airco's. Sommige airco's kan het omdraaien in de winter en die gebruik je dan als verwarming. In plaats van van warmte uit het huis te ontrekken en af te geven aan de buitenlucht doe je dan net het tegengestelde.

In het circuit van een warmtepomp gebeurt er continu evaporatie met decompressie (warmte extractie - koele deel) en condensatie met compressie (warmte afgave - warm gedeelte) van een vloeistof.

Meer toeters en bellen, google eens.

Over fysica, in het ganse systeem wordt er wel 3 à 4 kW gestopt, 1 kW via elektriciteit en 2 à 3 kW via de buitenlucht.

Maarten