debiet doorheen vloerverwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hoi,

We hebbn overal vloerverwarming steken en gebruiken een brandertje op maar (Vitodens 300 / 13kW)
Nu was ik gisteren nog was aan het 'prutsen' ik zie dat eigenlijk alle kringen een debiet van 1 liter / minuut aanduiden op de flowmeters. (zowel op de 9-groeps collector beneden als op de 4 groeps collector boven en een 2 groeps collector op zolder die TOE staat(zowel aanvoer/retour)
Ik "denk" dus dat m'n system hydraulisch wel goed ingeregeld is omdat zowat overal dezelfde debieten gelden ?

Aansluitschema is klassiek : vanaf de ketel rechtstreeks met een 2x26mm naar het hoogste punt op zolder, zo'n 8m boven 7m boven grondniveau, en van die stijgleiding tak ik af waar elke collector staat)

Is er een lijn in te trekken met die debieten? Is 1L/minuut eigenlijk "weinig" ? Welk invloed heeft dit op warmte-afgifte ? Ik weet dat zaken als delt-T / warmteweerstanden van vloerbekleding etc meer doorwegen ?

Groeten,
Jan

Reacties

Hoi,

Heb een vraag die een beetje in dezelfde richting gaat.
Thuis ongeveer dezelfde situatie als bij Jan. Enkel VV gekoppeld aan een Vitodens 300 / 13 kW. Woning is deftig geisoleerd (K22) en installatie draait op WAR. Gevraagde kamertemperatuur is 21, stooklijn op neiging 0.3 - niveau 3.
Ik moet zeggen, soms tot mijn eigen verbazing, dit werkt perfect! Nu was ik met deze wat koudere dagen mijn ketel zo wat in het oog aan het houden en valt er mij het volgende op. Als ik de diagnose draai, bvb gisteren avond, is de gewenste ketelwater temperatuur 30 graden terwijl de werkelijke waarde 32 graden was. Rustig even wachten dacht ik die regeling zal nog een beetje moeten stabiliseren. Naarmate de ketel nu langr draait loop die werkelijke waarde steeds verderweg van de gewenste waarde. Dus tijdje later 33 - 34 - 35 en dan stopde ketel wegens voldoende warme retour vermoed ik. Ondanks dit gedrag is mijn verwarming 100% OK, maar ik blijf het een raar fenomeen vinden. Een uitleg er voor krijg ik maar moeilijk bedacht.
Mogelijks zit er gwoon een fout in het regelalgoritme van de ketel waardoor er een standfout ontstaat, maar dat zou me toch enigszins verbazen. Tweede idee is dat de ketel bij deze temperatuur maximaal moduleert, pomp maxium toerental draait (staat op 100%) en dus het water niet kouder kan bij deze minimale vermogen afgift. Iemand enig idee?

Thanks,

Chris

=> Chris,
mogelijk is er een volgende verklaring (tenminste zo werkt mijn wamtepomp): de regeling streeft naar een temperatuur van bv 30°c bij een bepaalde buitentemperatuur. Maar je regeling zal niet exact op 30°C afschakelen. Maar bepaalde delta waarde hoger; bv pas 3 graden hoger uit schakelen. Nadien blijft de verwarming uit totdat de temperatuur gezakt is tot 3°C onder de gewenste temperatuur. Zodoende schommelt je temperatuur tss 27°C en 33°C, gemiddelde 30°C.
Bij mijn warmtepomp is de delta standaard 3°C denk ik. Wel is die hier aangepast naar 1°C.
Vanmorgen was bij -2°C de warmtepomp aan het draaien, gevraagde temperatuur was 26°C, werkelijke temperatuur was 27°C (hier is het de retour temperatuur).
Maar misschien wacht je beter tot iemand die de regeling echt kent om je conclusies te trekken. Ik ben maar aan het gissen.

Walter