Isolatie hellend dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Weldra beginnen we met onze dakwerken:
Celit D3 / Isover Isoconfort 35 Glaswol 20 cm, kepers= 21cm maar glaswol zou "uitzetten" tot 21 cm / KM Duplex dampscherm -
Klinkt dit acceptabel? Waarom zou ik rotswol plaatsen en geen glaswol? Volgens lokale isolatieboer is GW ook veel aangenamer om te plaatsen ...
Alvast bedankt voor jullie suggesties of ik de juiste keuze maak.

Groeten.

Reacties

Waarom geen stro in jou dak plaatsen als isolatie?

Is Celit 3D niet de muurvariant?
Volgens mij neem je best Celit 4D die heeft een andere tand en groef en andere dikte dacht ik.

Geert

Waarom geen papiervlokken

Stel dat ik 20 cm minerale wol wil steken, hoe best aanpakken? Mi. zijn rotswol/glaswol gelijkwaardig wat betreft R-waarde etc... Ook nog altijd beste prijs-kwaliteit en gemakkelijk om zelf te plaatsen??

Rotswol en glaswol zijn gelijkwaardig wat betreft R waarde.

De massadichtheid van rotswol is echter hoger dan van glaswol, wat ervoor zorgt, dat het langer duurt voor de warmte door het dak komt. (specialisten noemen dit de fazeverschuiving, elders op het forum is hierover heel wat info te vinden). Dit moet ervoor zorgen dat het comfort hoger is met rotswol, dan met glaswol.

Isolatiemateriaal op basis van vlas of hennep is nog een stuk beter in dit opzicht (grotere massa) , maar ook 2 tot 2,5 keer zo duur volgens mijn onderzoek. Cellulose heeft ook een veel grotere massa. Ik ken hier echter geen prijzen van.

Rotswol is minder irritant dan glaswol wat betreft plaatsing.

Momenteel ben ik rotswol aan het plaatsen. (deltaplaat rockwool 16 cm). Deze vaste 3-hoekige platen laten toe, om alle holtes perfect te vullen, omdat ze perfect op maat te snijden zijn, in tegenstelling tot flensdekens. Nadeel is dat nadien moet wel nog een dampscherm geplaatst worden, om het geheel zo goed mogelijk luchtdicht te maken.

Valerius

Cellulosevlokken (Isofloc, Thermofloc) gaat voor een dak van iet of wat
oppervlakte niet duurder uitkomen dan rotswol/glaswol...geplaatst.
Het materiaal is wat duurder, maar de verwerking met inblazen is op geen tijd
gefikst, dus heel wat minder werkuren te voorzien.
Bovendien is het echt stukken beter qua warmtedoorslag (ongeveer 3x zo
goed als glaswol, 2.5 keer zo goed als rotswol) en ook qua vochtregulering in
combinatie met Celit of Gutex onderdak ideaal.
Prijzen die ik gekregen heb zitten allemaal rond de 70 EUR/m3 ex-BTW, dus
in jouw geval ongeveer 14 EUR/m2...geplaatst.
M.i. kan je dan beter geld besparen met DIY door de damprem en
luchtdichting zelf te doen : heel tijdrovend prutswerkje dat je zelf hoogdt
waarschijnlijk veel minutieuzer gaat uitvoeren dan de doorsnee aannemer...

Beste Roover,

Cellulose komt zeker dubbel zo duur uit als MW (heb vergelijkende offertes: MW 20 cm: 1774 exc. BTW ; cellulose +/- 4000 Euro exc. beide zelfplaatsing), mede door de serieuze kost van Pro-Clima damprem + lattenwerk. Bij Cellulose - optie kan je natuurlijk maar alleen damprem zelf gaan plaatsen)

Ik dacht ook de factor hitte-doorslag wat te beperken dmv. Celit D4 onderdakplaten?
Ik ben gewoon (nog) niet overtuigd waarom wél cellulose en geen minerale wol, volgens mij +/- gelijkwaardig én is er zeker sprake van een prijsverschil.

Spike,

Die offerte voor isofloc lijkt me toch aan de dure kant. De offerte die ik heb komt op 13 euor per m2 voor 20 cm dikte, enkel materiaalkost (scherm (2 euro)+ isolatiemateriaal(10 euro) + afdeklatten(1 euro)). Daarbij komen dan nog de werkuren. Als je zelf het dampscherm plaatst en dan de vlokken laat inblazen zal dat niet meer dan 1 dag werk zijn (tenzij je een heel groot dak hebt natuurlijk). Vergeet ook niet dat je de factuur van het isolatiemateriaal en het inblazen kan inbrengen voor de belastingspremie, zodat je 40 % terugtrekt. Bij zelfplaatsing glaswol gaat dat niet.

Graag reactie van andere gebruikers, ik ben zelf ook van plan om binnenkort isofloc te plaatsen.

mvg