vier seizoensbeglazing

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Is er iemand die ervaring heeft met vier seizoensbeglazing?

Wij hebben een grote raampartij op het zuidwesten, de architect gaf als alternatief voor superisolerend glas vier seizoensbeglazing.
We vinden hierover nog heel weinig terug.

Reacties

Elke beglazing is toch voor 4 seizoenen?
Geen ervaring maar wat is zo bijzonder aan dit product?

Volgende info heb ik gevonden op het net:

Vier seizoenenbeglazing is selectief zonwerend glas, de beglazing laat in de winter de zonnestralen binnen en houdt de de warmte vast in de woning, want het is immers ook hoogredementsbeglazing.
In de zomer is deze beglazing echter zonwerend. De producent verklaart het zo: een neutraal zonwerend laagje laat het zichtbare licht praktisch ongestoord door, maar de onzichtbare infraroodstralen worden maximaal gereflecteerd. Dit vermindert de inval van warmtestraling in de zomer.

Heeft hier iemand reeds ervaring mee?

Dat wordt vooral toegepast in kantoren (en ook schoolcomplexen), vanwege de hogere interne warmteproductie en dus veel meer koelvraag dan warmtevraag. In gewone deftig ontworpen woningen zou de warmtevraag duidelijk hoger moeten zijn dan de koelvraag.

Maar deze beglazing blijft het hele jaar door dezelfde hoor! er is geen verandering per seizoen! Dus: ook in de winter valt minder IR-stralen (dus warmte) binnen (20-50% van normale inval) ...

Ik raad toch zo een hoog mogelijk zonnewarmtedoorlaat aan, met aparte zonnewering. Dat is een vierseizoenen-systeem, geen glas.
Tenzij je uiteraard een vliesgeveleffect wil hebben zonder luifel. Een zeer leuke maar dure oplossing is een dubbele gevel.

"In gewone deftig ontworpen woningen zou de warmtevraag duidelijk hoger moeten zijn dan de koelvraag."

Dat kan, je huis slecht isoleren vergroot je het aandeel warmtevraag tov de koelvraag.
Naar mijn beleving zou een goed ontworpen woning de verhouding van koelvraag toenemen tov. de warmtevraag.

Wij hebben wat opleg gedaan voor vier seizoensbeglazing in onze LEW. Ramen in woongedeelte, gericht op het zuiden. Super investering in de zomer (zeker zonder rolgordijnen) !

Het is ook zo dat als de zonnestralen bijna loodrecht binnenschijnen ( in winter ) de warmte doorgelaten wordt , in de zomer vallen ze schuin in en wordt de warmte gereflecteerd !

Hetzelfde gebeurt in de moderne wagens met zonnewerende ramen , in de zomer is het koeler in de wagen , in de winter warmt het interieur wel op !

Wij hebben ook 4 seizoen glas gekozen omdat onze ramen ook naar het zuiden staan !

Wij hebben sinds 2 jaar zonwerend glas wegens grote glaspartijen. Voorheen gewoon dubbel glas. Scheelt een paar graden in de zomer maar dat is te weinig. Een buitenzonwering wordt overwogen, dus dubbele investering. Bovendien hadden wij vroeger regelmatig zonnige winterdagen met een zalige temperatuur in onze woning zonder te stoken. Nu niet meer, dus extra stookkost. Te weinig selectief volgens mij.
Helaas, van dat zonwerende af geraken kan maar op één manier: opnieuw duizenden euros uitgeven. Mocht ik ooit nog bouwen of verhuizen en renoveren, zeker geen zonwerend glas meer. Wel veel glas op het zuiden maar met een degelijke zonwering.

Wij overwegen een grote lichtstraat van 3m x 4m in onze uitbouw (living) te plaatsen, dus een grote opening in het bestaande platte dak, zodat er rond om rond nog een rand blijft van 1m (het dak is 5mx6m).

De grote lichtstraat zou waarschijnlijk de vorm krijgen van een mooi verandadak (zadel of diamant) en  zou uit zonwerend glas bestaan.  Het is voornamelijk oost gericht, dus de zon zal er enkel in de voormiddag op staan.

Het is dus geen veranda, maar een living met gedeeltelijk een verandadak.

Nu hoor ik dat zonwerend glas de warmte in de zomer niet genoeg buiten houdt.  Ik vrees dan ook dat het te warm zou kunnen worden. 

Heeft iemand hier ervaring in?  Bij voorbaat dank voor jullie reacties.