Regenwater ook gebruiken voor douche?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

Ik ben binnen kort bouwheer van een nieuwbouwproject. Na mijn overtuiging energiezuinig te moeten bouwen ben ik ook steeds meer geinteresseerd geraakt in het verhaal van het drinkwater.

Tegenwoordig heeft (bijna) iedere nieuwbouw, regenwater voor het doorspoelen van het toilet, water in de tuin, wasmachine.

Ik zou graag willen weten of iemand reeds ook ervaring heeft met het gebruik van regenwater in de douche, bad, vaatwas die toch ook de grotere waterverbruikers zijn. Ik zou het drinkwater willen beperken tot de kraantjes in de keuken en de badkamer (dit zijn tenslotte volgens mijn mening de enigste plaatsen waar echt drinkwater nodig is).

Dit resulteert natuurlijk in 2 aparte verwarmingsinstallaties voor warm water:
- Sanitair warm regenwater voor douche, bad (boiler met eventueel zonnepanelen bijverwarmd met cv-ketel)
- warm drinkwater aan de waterkrane in keuken en badkamer (met gasgeiser)

Ik zou ook een bijvulmogelijkheid willen voorzien van de regenwaterput bij periode van lange droogte zodat die gedeeltelijk kan bijgevuld worden met drinkwater.

Heeft hier iemand reeds ervaring mee?
Hoe heb je dit dan aangepakt en wat vind je van mijn voorstel?
Is dit wettelijk toegelaten (regenwater gebruiken voor douche)

Groeten,
F.

Reacties

je drikwater gaan opwarmen met een geiser is misschien wal wat veel voor dat
weinige kan je ook op een andere mannier opwarmen.

het probleem met douche op regenwater is de mogelijke besmetting van je
water op lauwe temperatuur. als je je water in een boiler gaat verwarmen is er
kans dat je van alles kweekt.

hoe kun je dit oplossen, door gebruik te maken van een buffervat waar
doodwater in zit, dat water wordt door de zonnepanelen opgewarmd en met
een twee warmtewisselaar kan je het water dat je gaat gebruiken (voor de
douche) opwarmen zoals een doorstromer.
dit geeft het voordeel dat de kans op besmetting klein blijft

Deze zomer heb ik twee dode spreeuwen uit de filter van miijn regerwatertank gehaald. Het waren jonge dieren, waarschijnlijk overvallen door een zware bui ...

Wij gebruiken al 19 jaar regenwater voor alle warme water met boiler. Eénmaal per jaar, tijdens zomer, laten we enkele weken stadswater door de boiler stromen ipv regenwater. Geen stank nog geurhinder noch nadelige gevolgen. Ander warm water wordt met elektrische waterverwarmer of microgolf gemaakt.

en marc gebruik je dit water ook voor douche?

Wij gebruiken ook reeds lang regenwater voor bijna alles. Uitzondering:
lavabo in badkamer koud water -> putwater van goede kwaliteit
Keukenkraan koud water -> leidingswater

Alles van warm water is regenwater (1 boiler in CV-brander)

Nooit problemen mee gehad.

Situatie: 2-persoonsgezin met regenput van 15m³ en 5m³ leidingswaterverbruik per jaar.

ja wij gebruiken dit voor vaatwas en douche. Het is het enige warm water wat wij hebben, dus ook aan de lavabo's.

Stadswater is exclusief voor koud water aan aanrecht en lavabo's in badkamer.

Ik heb me laten wijsmaken dat het wettelijk gezien in prinicipe niet mag, regenwater om te douchen gebruiken...

Mvg

Ken een huis waar men al meerdere jaren regenwater gebruikt voor douche en ook voor de kranen in de badkamer. Er zijn nog nooit problemen geweest i.v.m. legionella. Integendeel ik heb de indruk dat de inwoners minder vaak ziek zijn dat de gemiddelde mens. Kan mij niet herinneren wanneer ik hen het laatste ziek heb gezien.

op de website van de VMW heb ik een technisch regelement (dat is opgesteld ter uitvoering van een decreet) terug gevonden. Op pg 30 staat dat het niet gebruikt kan worden voor bad, douche, lavabo's, ...

www.vmw.be, klikken op klanten - bouwen en wonen - de keuring van uw binneninstallatie - klik hier voor het svw-technisch reglement

Zijn twee jaar geleden ook overgestapt op regenwater op de douche. Nog geen enkel probleem mee gehad. Ondanks de filters spring ik elke zomer zomer toch even in de put om het evenutele vuil eruit te halen. Uitwerpselen van vogels en dergelijke gaan door de filter; ze drogen eerst goed uit op het dak en komen dan in gruisvorm naar beneden als het regent, om nog niet van de dode vogels (bij ons meestal muizen van de poes) te spreken.

Zitwater en personeleijk hygiëne van de dames en kindjes met stadswater. Grote voordeel is dat die douche nooit vol kalk hangt; daarnaast heb je nooit conditioner voor je haar nodig, dat is altijd zalig zacht. En het leukste is dat je eens iets langer onder de douche kan staan, zeker met het regenweer de laatste tijd.
Verwarmen het water met de geiser. Water wordt ook in de keuken gebruikt, twee kranen, stadswater voor te koken en regenwater voor het eerste spoelwerk van potten en pannen.

Ok, het is een investering, dubbele geiser en kranen, maar met de huidige steeds stijgende prijzen van het water, komt dit er (ooit) wel uit. Zet je het warm water op de wasmachine, heb je dit ook weeral gespaard.

Nu enkel nog de zonneboiler, het wordt wel ingewikkeld, al die verschillende circuits. WC's zitten huidig ook nog op regenwater, wordt deze winter grijs water van bad en douche.
Kan ik nog wat langer onder de douche staan.

Wat betreft die site waarop staat vermeld dat regenwater in de douche niet mag. Enig idee waarom? Je loopt toch ook door de regen? En zwemmen in meer of zee lijkt me eigenlijk wel iets vuiler.

fijne avond verder,

Siegfried

Regenwater gebruiken om te douchen mag wel degelijk, het enige wat de wet voorziet is dat er een absolute scheiding is tss het regenwater- en het drinkwatercicuit.
Douchen met regenwater wordt wel afgeraden omwille van het risico op legionellabesmetting. Dit kan voorkomen worden door het water voldoende te filteren en vooral op voldoende hoge temperatuur te brengen zodat bacterien gedood worden.
Zeer veel info is ook te vinden op www.eautarcie.com. (franstalig).
Verder ook oppassen met het automatisch bijvullen van put: een haperende klep (kalk!) van bijvulautomaat kan voor zeer onaangename verrassingen zorgen.

@Siegfried,

"Wat betreft die site waarop staat vermeld dat regenwater in de douche niet mag. Enig idee waarom? Je loopt toch ook door de regen? En zwemmen in meer of zee lijkt me eigenlijk wel iets vuiler."

Ja, omdat het water opgewarmd wordt en je hierbij een temperatuurszone passeert (tijdens opwarmen of afkoelen door stilstand in leidingen) die ideaal is voor de groei van bacterien.
Regen bevat geen bacterien tot op het moment dat hij neer valt. In een meer of zee wordt het water niet verneveld en dat is nu net het gevaar. Nevel ademt men veel sneller in en als er legionella in die nevel zit kan men ziek worden.
(staat ook vermeld op pg 41 van het technisch reglement)

@Luc V.
denk dat je gelijk hebt. Op de website vna de VMW staat dat de installatie tijdens de keuring getoest wordt aan de "Technische voorschriften betreffende installatie van Belgaqua". Hierin staat nergens vermeld dat de douche niet op regenwater mag zijn.

Geachte,
Wij gaan ook bouwen en heb een brochure gekregen omtrent rgenwater. Ik zou ook alles op regenwater willen zetten uitgezondert de keuken maar in die brochure staat dat regenwater niet mag gebruikt worden om op te warmen. zelfs al heb je verschillende circuit's.
Weet niet of het waar is maar onlangs van iemand gehoord dat hij er niet achter gekeken heeft en alles op regenwater heeft gezet . Als de keuring kwam hebben ze het zelfs niet gezien want de leidingen die in de muur zitten kunnen ze toch niet volgen.

Wij gaan nu een douche bijzetten, en die gaat met warm regenwater werken. Volgens mij komt het erop aan om de verwarming niet te doen met een voorraadboiler maar met een doorstroomboiler. Als warm (lauw) water lange tijd blijft stilstaan kan er bacteriële groei in optreden (zoals Legionella). Als je met een doorstroomboiler snel je water verwarmd naar een 60-tal graden sluit je dit probleem mijns inziens helemaal uit.

De technische aanbevelingen van verschillende instanties zijn vooral ingegeven uit een vrees voor aansprakelijkheid. Er zijn een aantal variabelen die moeten in orde zijn eer je kan spreken van een aanvaardbaar risico. Vermits ze onvoldoende zekerheid hebben op een sluitende oplossing adviseren ze dan maar dat het best niet gebruikt wordt om te verwarmen.

Daarbij komt nog dat officiële richtlijnen in het algemeen uitgaan van steriele omstandigheden. De regels in de horeca zijn zo absurd streng geworden. Omdat er sjoemelaars zijn die zich voor geen 10% in orde stellen worden de normen dan maar op 200% gesteld. Een logica die niet opgaat. Maar dat is weer een ander verhaal.
Ik wil hiermee gewoon zeggen dat "steriel" een onnatuurlijke toestand is die in het dagelijkse leven niet kan gehaald worden (wij zitten zelf van binnen en van buiten ook vol bacteriën). Recente berichtgevingen tonen aan dat steriele leefomstandigheden de oorzaak zijn van toegenomen allergieën en zo.

Filters zijn het belangrijkste element in het gebruik van regenwater voor sanitaire of drinkbare doeleinden. Voor sanitaire doeleinden volstaan twee tot drie filters (steeds kleinere doorlaat) na elkaar (voorafgegegaan door een aparte pompgroep en gevolgd door een apart koud buffervat). Die filters worden voldoende ruim bemeten, zodanig dat terugspoelen in de tijd of vernieuwen beperkt is. Terugspoelfilters verdienen de voorkeur op de te vernieuwen filters. Indien de temperatuur in een boiler boven de 53 °c wordt ingesteld is er weinig te vrezen voor besmetting. Indien van regenwater drinkwater wordt gemaakt kan best omgekeerde osmose worden gebruikt. (Voor mobiele toepassingen (boot, mobilhome) waarbij onafhankelijkheid van derden nodig is wordt dit gebruikt (zelfs toiletwater kan perfect als drinkwater worden omgevormd, heeft zelfs de voorkeur op ontzilting zeewater).

Dus welke types filters heb ik allemaal nodig, hoe periodiek is het onderhoud/de vervanging en wat is het kostenplaatje van het filtergeheel?

Dank bij voorbaat

Peter,
Weeral iets bijgeleerd, se.

Wat ik wel grappig vind is dat ze altijd maar regenwater associëren met legionella. Echter al de besmettingen die ik op het nieuws heb gehoord, hadden geen betrekking op regenwater maat op stadswater. Teveel lauw water dat in de buizen blijft staan.

Korte afstand tussen warmwaterprodcutie en tappunt is dus een noodzaak, tevens een ver doorgedreven isolatie van die buizen en de watertemperatuur op 60° instellen. Dat vermijdt dus al heel veel. En het spaart nog energie uit op de warmwaterproductie.

Wat de filtering betreft heb ik hier enkel een valpijpfilter staan. Achter de pomp staat nog een 20 micro filter. Dient wel regelmatig vervangen te worden. Zeker in de zomer want dan durfen er wel eens algen in komen. Ga een dezer een biofilter plaatsen tegen dit probleem dan kan deze de algengroei tegen houden in de zomer.
Kan dan gedurende de nacht enkele uren draaien.

Iemand hier ervaring mee?

fijne avond nog,

Siegfried

@Jan De Gols: Wij hebben aan de inlaat van de regelfilter een "kessel"-filter. Dit is eigenlijk niets anders dan een (in te graven) pot waar het water van de dakgoten bovenaan binnenkomt, door een fijnmazig netje valt en onderaan wegloopt naar de regenput (370€). Deze filter wordt verkocht onder het motto 'zelfreinigend', maar de praktijk leert dat na een periode van droogte van meer dan een week deze moet gereinigd worden.(effe vuil afspuiten met de tuinslang). Dit komt omdat na een tijd het verzamelde vuil dat op de filter blijft liggen opdroogt tot een waterdichte koek waardoor nieuw water doorloopt naar de drain i.p.v. naar de put.

Verder de toevoer in de put met een buis tot aan de bodem + een "rustige toevoer (39€) en aanzuigen van water met een flexibele slang met vloter (67€). Deze laatste zorgt ervoor dat de pomp altijd het water net onder het oppervlak aanzuigt. Dit zou steeds het properste water moeten zijn (hoe lager in de put, hoe groter de vertroebeling).

Van al het bovenstaande nog geen spijt gehad, al ga ik wel eens rondneuzen om op de uitgang van de pomp ook één of andere filter te zetten (nu heb ik geen filter). Als ik zit te spelen met de handafsluiters in mijn circuit komen er in de leidingen blijkbaar vuilpartikeltjes los die dan in mijn kraantjes de 'schuimstraal' verstoren. Ik denk dat met een filter op de pomp de leidingen properder zullen blijven. Ik denk ook dat dit vrij frequent zal moeten onderhouden worden, misschien wekelijks...

Bedankt Tom!

Nu rest mij nog enkel de vraag, afgezien van de bespaarde kosten wegens geen kalkafzettinern in leidingen, koppelingen, kranen en andere toestellen: Is aanwenden van regenwater (voor toilet en douche en evt. wasmachine) financieel interessanter dan gebruik van leidingwater, rekeninghoudend met afschrijving (minder dan 10j?)+ onderhoud pomp en, filterinstallatie en het bijkomend elektriciteitsverbruik (van de pomp)?
maw. vanaf hoeveel m3 wordt het interessant? Iemand al eens uitgerekend? Hoelang gaat "een" pomp mee?

Wat me opvalt dat er niemand aanstoot neemt aan de zuurte graad van het regenwater welk het verwarmingstoestel zal doorcorroderen.Daar de meeste toestellen zijn uitgerust met een koperen warmtewisselaar zal dit in de toekomst problemen geven en waar is het profijt dan en zeker ecologich.
Ook het bacteriologische blijft in discusie staan of gaat het hier over belastings besparingen.Weet dat de zuiverings stations brood nodig zijn en ook dienen betaald te worden met taxen of belastingen.Ik prevereer een douche van enkele minuiten met gewoon kraantjeswater, al was het maar om de gezondheid zeker voor de kinderen

Eric,
de zuurtegraad van regenwater wordt grotendeels geneutraliseerd door het beton van je regenput. Als die van beton is, natuurlijk...
Heb je een kunststoftank, dan kan je dit oplossen door enkele blokken kalksteen in je tank te leggen.
Trouwens, koper wordt ook gebruikt voor dakbedekkingen en afvoerbuizen, en kan dus wel tegen een stootje.
Douchen is nog iets dan liters water drinken. Het enige echte probleem is de legionella bacterie, omdat die juist gevaarlijk kan zijn bij inhaleren van verneveld water.
Mits goed gefilterd en gezuiverd heeft regenwater vele voordelen op kraantjeswater.
Ik heb trouwens een extra koolstoffilter op mijn kraantjeswater, en na drie maanden mag ik die telkens vervangen, wegens compleet verstopt. Dan zegt ook wel genoeg over de kwaliteit van kraantjeswater. Het mag nog zo zuiver van het station vertrekken, wat er onderweg allemaal bij komt, weet je niet. Om nog te zwijgen over de kalk. En de chloor, ook niet zo onschuldig product.

@Jan De Gols,
Goh, de financiele kant heb ik eigenlijk nog nooit bekeken.
Wij gebruiken regenwater uit principe.
(kon ik mijn buurman nu maar overtuigen... Mijn nekhaar komt recht als die 's zomers -elke dag- al fluitend zijn tuin staat te besproeien met leidingswater...)

Wat mijn huidig verbruik aan regenwater is kan ik jammergenoeg nog niet meten (een meter staat op mijn Sinterklaas-lijstje), maar bij de buren is alles op leidingswater aangesloten en die hun factuur van 80 kuub is toch een ietsiepietsie hoger dan de onze (wij 45€, zij >300€)
Vanuit dit standpunt (250€ besparing/jaar voor 80m³/jaar) zal de hele investering + onderhoud na 10 jaar weldegelijk afgeschreven geraken.

Onderhoud:

- Af en toe de druk in de balg van de centrifugaalpomp bijpompen --> 1 à 2 keer per jaar (zelf met compressor)

- Als na 6 jaar de balg scheurt, nieuw expantievat (100€/10jaar)

- Inlaatfilter van de regenput reinigen (zelf met tuinslang)

- Indien gewenst de regenput uitkuisen (zelf doen of firma laten doen +/-300€)

- als er een filter zit op de uitgang van de pomp, dan moet deze ook worden gereinigd/vervangen (frequentie en prijs onbekend, wie vult dit aan?)

Besluit:
Ik denk dat 80m³ aardig in de buurt komt van een break-even situatie na 10 jaar, er vanuit gaande dat er nog niets voor regenwateropvang is voorzien (zelfs geen put). Dat is mooi meegenomen, maar is niet de motivatie van ons geweest. Ik vindt het gewoon 'not done' om je grasperkje te gaan besproeïen met leidingswater daarvoor is dat water te kostbaar (ecologisch dan).

PS: Ik weet niet in hoeverre 80m³ realistisch is voor een bewust-met-water-omspringend gezin. Dit getal heb ik van mijn buurman (ja, die wildsproeier!)

Groeten

met zijn vijven zitten we aan zo'n 340 l regenwater per dag. dit komt neer op een minfactuur stadwater van ongeveer 500 euro per jaar. natuurlijk heb je stroom, pomp,e.a. een boete als je gee regenput instaleert. of er controle is op het gebruik is mij niets bekebd. en de ene pomp is de andere niet, zeker niet kwa levensduur.

Een factuur van “slechts” 45 euro is netjes. In de woning die ik momenteel aan het verbouwen ben woon (lees kampeer) ik slechts enkele dagen per week. Behalve een lavabootje en een toilet is er nog geen sanitair voorzien. Het waterverbruik voor 2006 bleef dan ook beperkt tot 1 kuub. Het aan PIDPA te betalen saldo: 65 euro! Allemaal vaste kosten. Dit motiveert het installeren van een regenwaterput uiteraard niet. Uit principe doe ik het toch hoor.
Apropos: die woning is een rijhuis en de doorgang naar de tuin is max. 1,5 m. Ik kan dus niet met grondverzetmachines noch met een grote kuip in mijn tuin geraken. De grondwaterstand is er hoog. Ik zal dus met de hand (ondiep) moeten graven en een kunststof put steken van max. 1,5 m breed. Iemand hier ervaring mee? Tips? Of zal ik hierover een andere vraagstaart opstarten?

@ tom: Uiteraard dient men voor de tuin, auto, ramen etc. ttz buitenklussen de rewa-put te gebruiken. Bij mij met ouderwetse handpomp, is ook nog eens goed voor de fysiek. De vraag die ik me stel is dat de investering om dit ook nog eens te kunnen gebruiken voor WC en douche de moeite loont.(WC wordt echt thuis niet zoveel gebruikt, ik ga altijd buiten voor de kleine bijv. en we gaan beiden werken) Ik bekijk het volgende jaar eens, heb nog nooit een realistische waterfactuur gegezien wegens al 10 jaar aan't verbouwen, hoewel al mijn metsel-, vloer- en plakwerk gedaan met water uit regenput, maar voor dagelijks afspoelen gereedschap en uitwassen borstels heb je toch je kraantje eens nodig (vorig jaar nog crepie op buitengevel, kruipt ook een paar 1000 liter in, en die kwam uiteraard niet van de put)

@wiwi: kon ook niet met een kraan in de tuin en heb kunststof afgewogen, maar wegens de hogere kostprijs en andere nadelen dan maar toch 10 m² grond met de hand in 180 kruiwagens geschept, gegraven tot 180 cm diep, bekisting gemaakt en welfsels, 4 m² beton met wapening aangebracht en bechik nu over betontank voor 6000 liter rewa.

Waarom zou je geen regenwater gebruiken voor wc ? Daar heb je echt niet meer voor nodig dan de klassieke voor- en ev. nafiltering.
Als je er ook wil mee douchen is het een ander verhaal. Maar anderzijds zijn veel mensen bereid te investeren in dure waterontharders, waar ook nog eens milieubelastende zouten in moeten, die liters drinkwater verspillen, en ook nog eens onderhoud nodig hebben.
Individueel bekeken is het puur economisch allicht het voordeligst om alles op kraantjeswater te zetten.
Voor de gemeenschap is het economischer om dank zij al die regenputten een enorme buffer bij zware aanhoudende regen te creeren. Daarom dat de overheid het verplicht maakt om bij nieuwbouw een regenput te steken.

Luc,

Voor alle duidelijkheid: ik vroeg me gewoon af of aankoop van pomp-filtersysteem-onderhoud etc.-verbruik enz. louter financieel de moeite loont bij de huidige, veel te goedkope drinkwaterprijzen (en heb een probleem met de algemeen gebruikte elektrische AC-pompen). Niet dus. Ik gebruik mijn put met handpomp vrij intensief hoor (dagelijks), waardoor deze zgn. bufferfunctie heus wel wordt benut.

@Wiwi,
Destijds ben ik ook weest kijken om een kunststof put te steken. Wegens de hoge prijs ben ik voor beton gegaan (prijs 6m³ kunststof [niet geplaatst] was ongeveer gelijk voor 10m³ beton [geplaatst]!)

Maar goed, dit is voor jou dus geen optie.

Als je weet dat je met een hoge grondwaterstand zit, graaf je put niet te dicht bij het huis. Wij zijn destijds op 5m van het huis begonnen, maar op het einde waren we al tot op 1m gekomen. (omdat die effenaf instuikt)

De put dient volledig in de stabilisé te zitten als ik mij nog goed herinner.

PS: Ik heb destijds met de hand een put willen maken voor de septische put... man,man,man!
Had ik dus beter niet gedaan. De wanden bleven gewoon inzakken, niet te doen. Zelfs met de kraan was het maar nèt doenbaar. Hopelijk heb jij betere ondergrond, want anders zal je nog lang mogen scheppen!
Succes!

@Jan De Gols,
Als je een pomp moet plaatsten speciaal voor een WC die amper wordt gebruikt en een douche dan lijkt me dit louter financieel idd. niet haalbaar.
Kan u uw probleem met een AC-pomp even verduidelijken? Verbruik, onderhoud? Als er alternatieven zijn, dan hoor ik die graag!

@marc,
Over welke opslag capaciteit beschik je? En heb je de put(ten) al eens leeggetrokken? Wij zijn met 2 thuis en zijn er de laatste 5 jaar al 2 keer in geslaagd onze 15m³ volledig leeg te trekken.

Groeten

Even een vraagje in verband met douchen op regenwater. als je nu het warme water via leidingwater en enkel het koude water via regenwater (pomp met witte filter en een koolstoffilter) hebt. Je stelt de warmwatertemperatuur in op 60 graden...dan is het risico op bacterievorming toch minimaal of niet?

Belske,
Inderdaad, maar je mag niet vergeten dat regenwater en leidingswater steeds fysiek gescheiden moet zijn.
Zo mag je eigenlijk nooit aan 1 (al dan niet thermostatische) kraan warm leidingswater aansluiten samen met koud regenwater (of omgekeerd). Ofwel ga je in dat geval alles op leidingswater moeten steken, ofwel alles op regenwater. Aan de lavabo's is dit bij mij opgelost door een apart koudwaterkraantje en een apart warmwaterkraantje te zetten.
Het risico bestaat immers dat er regenwater naar het net zou kunnen vloeien als de netdruk lager is dan de regenwaterdruk (en bij falende terugslagklep indien aanwezig) en dat zo het net 'gecontamineerd' wordt.
De enige toegelaten link tussen het regenwatercircuit en het leidingswatercircuit mag een bijvulinrichting van de regenput zijn. (buisje die boven een vultrechter opgesteld is, dus drukloos)
Alle andere verbindingen tussen die 2 zijn absoluut uit den boze en verboden!

Tom,
Betreffende je vraag van de filterkost: net de filter achter de pomp vervangen; is een 20micro. Kost € 10,80. Vervangen gebeurt ongeveer twee tot drie keer per jaar, afhankelijk van de temperatuur. In de zomer is dat ding sneller verstopt.
Heb daarvoor ook nog koolstof filters geplaatst, werd wel een beetje te duur, daar deze eveneens twee maal per jaar werden vervangen. De biofilter lijkt me huidig een goede oplossing, zien wel.

Ons verbruik zit huidig op 149m³ na een vijftal jaren regenwater. Op die vijf jaar , heb ik in totaal 4m³ bijgevuld. (zit ook in bovenvermelde meterstand gerekend)

Stadswater zat op een 80m³. Daar we met vijf zijn betalen we echter maar 5m³. Als ik de prijs dan zie van de belasting op oppervlakte water, tja dat is een pak hoger dan vroeger. Dus niet het water wordt duurder, wel de zuivering.
Dit jaar komen we uit op ongeveer 70m³. We gaan dus geen water meer betalen, enkel nog zuiveringskosten.
Als de prijsstijging zo voort gaat, wordt het wel degelijk financieel interessant.
Probleem blijft natuurlijk dat je niet wordt gestimuleerd om minder te verbruiken, net als bij elektriciteit; hoe minder je verbruikt, hoe meer je mag betalen (behalve Ecop dan).

Misschien een oplossing voor Jan: als je niet veel verbruik hebt, en enkel voor wc en dergelijke wenst te gebruiken, kan je ook ergens op de verdieping een vat plaatsen. geen pomp nodig als het enkel voor een wc is. Is goedkoop, spaart je plaats, graafwerk en een apart systeem.
Heb dit al gezien in heuvelachteriger gebied dan bij ons, maar werkte goed, druk is voldoende om de jachtbak te vullen en buiten af te tappen. Je kan natuurlijk wel geen duizenden liters stockeren, maar is een oplossing voor weinig geld.

Siegfried

misschien is zuiniger zijn op water iets eenvoudiger en goedkoper dan alle investeringen voor warm RW.
We hebben wel RW voor de Wc's, de wasmachine en enkele kraantjes in garage en tuin
wij hebben op 10 jaar tijd niet 1m³ water moeten betalen. We hebben nooit onze gratis m³ opgekregen.
Momenteel zijn we met 2 volwassenen en 1 peuter.

Jan,
Dit is inderdaad het antwoord op alle vragen. Alleen willen we dit wel en is dit dan effectief zo? Het is niet omdat je het water thuis niet verbuikt, dat het niet verbruikt werd.

Een klein voorbeeldje:
Stel ik bak zelf geen brood meer, ik zorg zelf niet meer voor alle groenten welke we met ons vijf op een jaar oppeuzelen, dan ga ik een pak minder verbruik hebben.
Alleen zal dit verbruik zich dan elders situeren. De bio-voeding welke we kopen komt heus niet uit ons kleine landje; die zitten een dag of twee op transport in koelwagens eer ze bij ons zijn.

Dat is juist zo moeilijk aan alles wat met milieu te maken heeft. Verbruik je het zelf niet, is het gewoon elders verbruikt.

Het enige wat we kunnen doen, mijn inziens, is zoveel mogelijk zelf alles in de hand nemen, dan zie je effectief wat het kost, en kan je er bewust mee leren omgaan. Geen drinkwater kopen in flessen, dat is absurd als je ziet hoeveel miljoenen ze spenderen aan het drinkbaar maken van ons drinkwater. Je verbuikt dan effectief niet veel water, maar je koopt het in via een andere weg.
We wecken elk jaar zo'n dikke tweehonderd potten met groenten voor de winter. Doen we dit niet, hebben we een pak minder waterverbuik, want daar kruipt heel veel water in, water dat nadien bij de kippen of in de tuin terrecht komt. Echter koop je je groentjes in pot of diepvries, dan zit daar bijna evenveel water in dan wanneer je het zelf doet. Echter zie je het niet.

Maar je hebt gelijk, zo weinig mogelijk verbruiken is de boodschap. Echter verbruiken we veel meer dan we op dat kleine metertje aflezen.
Belangrijkste denk is dat we bewust zijn van ons verbruik. en dat verbruik mag ook.
Geen regenwater gebruiken, resulteert in geen bewustwording. Dus financieel loont het misschien niet (het leven ook niet, want je werkt veertig jaar en na nog eens twintig jaar ben je dood, maar je hebt wel hard gewerkt.)

Een installatie plaatsen om ze niet te gebruiken is absurd. Eigenlijk moet die put bijna continue leeg staan, dan ben je goed bezig. Wat eigenlijk wil zeggen dat ik nog meer moet douchen, want ik krijg hem zelden leeg.
Wat echter ook wil zeggen dat we moeten nadenken om op meerdere manieren regenwater te gebruiken in plaats van stadwater (dus ik heb nog veel werk).
Maar zonder gebruik van regenwater, ga je nooit zien wat je er allemaal mee kan.

Het snijdt altijd aan twee kanten, maar je hebt gelijk, minder verbruik is een eerste stap.

Siegfried

Ik zou graag een woning kopen, het betreft een renovatie van een huis die al voltooid is. 1 groot nadeel: geen regenwater. Ik verbruik echt veel water, zeker voor de douche en wasmachine. Is het nog raadzaam om nu nog een regenput te steken? Alles is wel op het gelijkvloers.
Wat zou me dit kosten? Moeten ze veel gaan kappen?

Griet,
Is niet zo'n drastisch werk. Als ze met een vrachtwagen binnen kunnen om te lossen heb je al een groot voordeel. De leidingen dien je natuurlijk wel naar je regenwaterput te trekken.
Tevens voorzie je best ook filters op het binnenkomende regenwater. Even googlen op regenwarterfilters en je krijgt ze met dozijnen op je scherm.
Je kan tevens paketten kopen. Deze bevatten dan een filter(s), een pomp, een toevoerslang met flexibel en vlotter.

Binnen dien je natuurlijk wel de nodige leidingen te trekken, en dat is meestal drastischer en kap en breekwerk.

Voor installatie van put, afvoeren, filters en pomp dien je toch snel een 2.500 uit te trekken. De put op zich kost niet veel, maar de toevoer naar de put, de overloop, al dan niet infiltratie en de pomp doen de prijs snel de hoogte in gaan. Kijk ook eens bij je gemeente, bij ons geven ze nog steeds subsidies hiervoor.

En belangrijk voor binnenshuis, nooit stadswater en regenwater mengen.

Alvast veel succes en veel doucheplezier. Grootste voordeel onder de douche is dat je geen conditioner meer nodig hebt, je haar is altijd zacht.

Wij hebben in onze renovatie vijf jaar geleden voluit de kaart getrokken voor RW. Wat wil zeggen dat alles op regenwater loopt (warm èn koud). Enkel in de keuken en in de badkamer kan je (koud) leidingwater tappen uit een apart kraantje.

Waar ik nog niets over las op dit onderwerp is de hoeveelheid RW die je kan opslaan. Als je alles op RW wil doen, heb je veel opslag nodig (om de drogere periodes door te komen), en dus zeker ook genoeg dakoppervlakte om je opslag gevuld te krijgen.
Wij hebben 21 m³ regenwatervoorraad, maar heb daarvoor ook het RW van de buurman gepikt, anders heeft het geen nut om zoveel opslagcapaciteit te hebben. (interessante rekenmodule op regenwater.be) (Ik benut nu 300m² dakoppervlakte om regenwater te vangen)
De voorbije vijf jaar heb ik nog niet droog gestaan, ook niet in de warme augustus van 2005.
Hou dus zeker in de gaten dat je geen kosten maakt voor een regenput van 10m³, als je maar 50m² dakoppervlakte hebt...

Ons regenwater wordt gefilterd vóór dat het in de put terechtkomt met een cycloonfilter (zelfreinigend). Ik las hierboven dat je deze na een week droogte best eens reinigt, doch ik hou het op drie à vier keer per jaar in de vaatwas laten meedraaien en ben tevreden van dit systeem. Daarna geen enkele filtering meer. Hou zoals hierboven wel rekening met de rustige toevoer en de soepele aanzuigslang. Onze pomp heeft geen drukvat, maar slaat aan van zodra er drukverlies is op de leiding. Zo heb je een constante druk van ongeveer 4 bar, wat overeenkomt met een normale leidingdruk. Vind ik een hele vooruitgang tov de vroegere pompen met drukvat.

Begin dit jaar heb ik mijn bestaande CV boiler vervangen door een combi CV/zonneboiler. Tot dan toe hield ik mijn CV boiler op 60°C, omdat je dat overal leest. De installateur vertelde me echter dat dit eigenlijk overdreven is. Als je je warm water (regenwater of stadswater) regelmatig gebruikt, dan hoef je geen 60°C te stoken. Dus hou ik een T van 40°C aan, wat meteen ook mijn CV bijverwarming voor de zonneboiler vermindert.
Mijn vaatwas en wasmachine zijn ook aangesloten op de zonneboiler, dus is er zeker veel gebruik van het 'zonnewater'...
Ik kan de starter van dit onderwerp dus enkel maar gelijk geven ! Maar zou hem niet aanraden om twee warmwatersystemen te voorzien, doe gewoon alles met RW. En als het putje leeg is, laat er wat leidingwater inlopen.
(minder wasmiddel, geen kalkaanslag in douche en gootsteen, geen verkalkte kranen, geen zout voor de vaatwas,...)
Succes

Ik weet niet waar je installateur zijn mosterd haalt, maar aan 40 ° C ga je de beestjes niet dood krijgen.
Als je wil douchen met regenwater zou ik die knop toch maar vlug weer naar 60 ° C draaien. Legionella is echt niet om mee te lachen.
Ik ben ook 100 % voorstander van gebruik van R W, maar dan wel op een veilige manier.

Als die werkt volgens het doorstroom-principe (het warme water in de zonneboiler geeft z'n warmte af aan het koude RW die door de warmtewisselaar stroomt) is dit geen probleem.

Doorstroom principe heeft hier niets mee te maken. 40° C is juist de ideale temp voor legionella e a bacterien om zich te vermenigvuldigen. Ik zuig dat niet uit mijn duim. Google maar eens op legionella. Massa's literatuur over te vinden.
Iemand als je installateur die dergelijke nonsens verkondigt als zgn professioneel, is totaal onverantwoord bezig. Legionella in verneveld water, en wat is een douche anders ??, kan DODELIJK zijn.

Luc, doorstroomprincipe heeft er alles mee te maken.

De info over legionella bacterie vertelt ons dat je helemaal geen risico loopt indien je met een "geiser" of gelijkaardig werkt: een toestel zonder voorraadvat zodat de bacteriën geen kans krijgen zich te vermenigvuldigen.

Doorstroomprincipe van de combi-zonneboiler werkt op dezelfde manier: het koude water die uit een regenput wordt opgepompt stroomt een paar seconden door een warmtewisselaar spiraal in de zonneboiler (komt niet rechtstreeks in contact met het warme zonnewater in de boiler !) en wordt zo opgewarmt tot 40°, de bacterie krijgt dus geen kans zich te ontwikkelen.

Ik zie geen risico in een systeem waar een buffervat (zonneboiler) gevuld met warm water als warmtebron dient tegenover een geiser waar een vlam als warmtebron gebruikt wordt.

Ik heb me bij ons thuis meer dan 25 jaar gewassen met regenwater en toen ik klein was dronk ik er zelfs van.
Het smaakte beter dan gewoon leidingwater.
Het enige dat bij ons gebeurde was dat onze pa elk jaar de regenput kuiste met javel.

Tom,

Dat is nu precies wat je vooral NIET moet doen !

1. Javel is een zwaar milieubelastend product dat voor mijn part uit de handel mag genomen worden. Ik zie geen enkele huishoudelijke klus waar je niet een veel milieuvriendelijker product voor zou kunnen gebruiken.

2. Met javel ga je biofilm in de regenwaterput vernietigen, en die is juist nodig om een bacterieel evenwicht te krijgen in de put. Op termijn kan het regenwater dus juist wél gaan stinken. Kortom, de remedie is erger dan de kwaal.

Mits een goede installatie (voorfiltering, rusige toevoer, vlottende aanzuiging, ..) is reinigen v d put slechts zelden nodig, om de 5 a 10 jaar zou voldoende moeten zijn.
Daarbij enkel het slib vd bodem verwijderen, meer moet dat niet zijn.
De mijne is na 10 jaar nog nooit gereinigd, en ik heb nog altijd proper water.

Heel ons gezin wast zich nu al 25 jaar met regenwater.
Ik kan je verzekeren dat wij niet meer ziek zijn dan anderen. Legionella is een bacterie die in je water moet geraken. Een probleem dat zich uitsluitend stelt in publieke plaatsen (waar er stoom is meestal).
Trouwens legionella vermeerdert zich tussen 20 en 50 graden.
Enig idee hoe warm het koude water is dat in je kraan blijft staan tijdens de zomer ?

Geen probleem. Wij doen dit reeds 10 jaar en geen nadelen. Ik zou zelfs zeggen, enkel voordelen (geen kalkafzetting op kranen en in boilers, dus langere leverensduur) Bij ons staan enkel de kranen in de keuken aangesloten op stadswater, de rest (bad, douche, lavabo's, vaatwasser, wasmachine, wc's, tuin) enkel regenwater. Wij hebben een regenput van 15000 l en het gebeurt niet zo vaak dat wij moeten omschakelen op stadswater gedurende enkele dagen.
Regenwater, zeker aan te raden.

Eens een vraagje.

Vaak krijg ik te horen wat nu eigenlijk het voordeel is van het gebruik van regenwater ! Bij mij thuis staan ook de WC's , 1 wasmachine (onlangs) aangesloten op regenwater om eens te zien wat dat geeft...
Wel dat geeft een heel storend lawaai van de pomp en eigenlijk ook bij het spoelen van de wc slaat steeds die pomp op ....maar nu vraag ik mij af wat verbruikt dat niet allemaal aan stroom.
Is het de moeite om een kost te doen voor aankoop van een pomp( moet om de X jaren vervangen worden), leidingen leggen,iedere keer die opstart van de elektromotor om te pompen...tegenover 10 liter stadswater bij het doorspoelen van een wc....
Ook bij gebruik voor de was allemaal oké maar een ontkalker hebben we vorig jaar al laten zetten en ik denk niet dat het met 10 keer geteld is dat de pomp opstart voor 1 was !! en hoeveel stadswater gaat er in & machine voor een gewone was.

groeten Dimi

Jef, u slaat de bal volkomen mis ! Legionella kan gemakkelijker in uw installatie geraken dan je denkt, niet alleen in publieke installaties trouwens. Mag ik eens komen meten, nadat je 20 dagen met verlof bent geweest in de zomer ? Mag ik eens komen meten op de afzetting in kranen? En legionella vermeerdert zich tot 55°C, gaat pas dood vanaf 60° C.

Dimitri, bekijk uw waterrekening eens, ik denk dat die pomp vlug terugverdiend is.

ooit horen vliegen dat vooral het vervluchtigen van allerlei vuiligheden (vervuiling) tijdens het douchen een probleem is, minder dan micro-organismen.

Beaver,
Het klopt dat legionella kan ontstaan in stilstaand water.
Maar legionella heeft geen voorkeur voor regenwater.
Stadswater is even gevaarlijk als het ( vooral in de zomer) een tijdje blijft stilstaan. Dus legionella is geen reden om geen regenwater te gebruiken.

Dimitri,
Als je regenwaterpomp op een drukvat staat kan ze gemakkelijk in 1 pompbeurt 10l pompen.
Natuurlijk maakt zo'n pomp wat lawaai.
Thuis staat ze ( net als alle toestellen koelkast, diepvriezer, wasmachine) in de berging . Op die manier blijft het wel degelijk stil in huis

@dimi
Aan de kust lopen de kosten wel op tot 7€/m3 als je de kosten van het ontkalken meerekent. Dus water, vastrecht, milieurekening en ontkalking. Hierbij heb ik andere effecten nog niet in rekening gebracht zoals hoger verbruik van oa waspoeder

Hi,
Ik heb even alle vragen en antwoorden bekeken en heb nog steeds geen concreet antwoord gelezen op mijn persoonlijk probleem, die ik kort even schets:

We hebben een nieuwbouw gezet in Varsenare en in mei 09
wonen we er 2 jaar. Op 18 mei 07 heeft onze loodgieter (die
we via/via kenden) ons beloofd 'volgende week' langs te komen om de verwarming (thermostaat) en al de rest uit te leggen en de keuring ook te laten uitvoeren. Toen ik hem de vraag (destijds) voorschotelde om de douche op regenwater te zetten zei hij 'dat mag niet' en dat was het. Nu blijkt,
na telefonisch contact met de bevoegde 'waterinstanties' dat dat wel mag. Kan iemand me daar even duidelijkheid over geven aub? (gefundeerd)
We hebben reeds 2 aangetekende brieven aan de loodgieter
geschreven en zijn van plan een gerechtelijke procedure
te starten (2 jaar ongecontroleerde stookkosten, kosten van
stadswater vs regenwater)...Kan iemand trouwens zeggen wat 2
douches per dag geniddeld kosten?(op stadswater)
Wij zijn geen muggezifters maar trop is teveel...we zijn het kotsbeu op deze manier behandeld te worden.

merci,

Peter