dimensioneren radiator

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,

Nogmaals graag wat info van de ervaren rotten. We willen radiatoren plaatsen op de (nog af te werken) zolder, en ik had graag jullie mening over welk vermogen we nodig hebben. Het gaat over 2 kamers van ongeveer 40 m3 elk (4 op 4 onder een schuin dak met een hoog plafond, ongeveer 3.5 hoog schat ik). Er komt 20 cm isofloc plus de al bestaande 4 cm kurk. Er zitten verder 2 grote veluxen (1.3 m op 1.3 m) per kamer. De loodgieter sprak over een benodigd vermogen van 3.6 kW per kamer. IS dat realistisch ? Mij leek het eerder veel, maar ik ken er (nog) niet veel van.

Alvast bedankt iedereen

Reacties

Wim,

voor onze gehele woning volstaat 5 kW;
3.6 kW is m.i. sterk overdreven.

enkel een warmteverliesberekening kan je meer duidelijkheid verschaffen.

Op dit forum circuleert al enkele jaren een rekenblad waarmee je dat zelf kan doen. kost je wel een avondje meten en invullen

Als je dan het benodigd vermogen per kamer weet kan je adhv je stookregime bepalen welke radiatoren je moet plaatsen. Ook daarvoor vind je op dit forum wel een rekenblad.

Lagere stookregimes -bij condenserende ketels- vragen namelijk groter gedimensioneerde radiatoren om de benodigde warmteafgifte te kunnen realiseren.

N.B. groter gedimensioneerde radiatoren kunnen nog altijd klein uitvallen; want hoe kleiner de warmtevraag (lees hoe beter geîsoleerd), hoe kleiner de radiator

groeten en veel rekenplezier,

Björn

Bjorn,

Alvast bedankt voor de tip. Ik heb al eens een snelle blik geworpen op de spreadsheet en geraak er eerlijk gezegd niet zo goed aan uit. Vandaar nog 2 bedenkingen.

1. Is het dimensioneren heel belangrijk als je thermostaatkranen hebt ? Ik zou vermoeden dat meer vermogen vooral betekent dat je sneller kan opwarmen, maar verder geen verspilling betekent (behalve dat je een grotere radiator kwijt moet).
2. Er is een vuistregel die loodgieters gebruiken van hoeveel kW per m3 je nodig hebt. Volgens mij is dat gebaseerd op slecht geisoleerde plaatsen. Is er ook een vuistregel voor beter geisoleerde plaatsen (22 cm isofloc met 2 grote veluxen ?).

Alvast bedankt voor de info.

mvg

Wim

Wat ik me ook laten vertellen heb: indien de radiatoren qua vermogen ruim bemeten zijn kan je gasketel meer condenseren.
Is dit correct?

Kan ik me iets bij voorstellen Eric. ruimer betekent meer afgifte van warmte met als gevolg dat de terug temp bij de ketel later is. Maar of het klopt dat een ketel meer codenseert als die temp lager wordt, no idea. Lijkt me wel logisch.

Denk ik ook Lambert. Bovendien kan de toevoertemperatuur ook lager zijn omdat het radiatoropp. groter is...

allen,

te ruim bemeten = verspilling van materialen en geld
te krap bemeten = oncomfortabel (of je ketel kan niet condenseren en dan = verspilling van energie en geld)

groeten,

Björn

op de site van Radson kan je een gratis rekenpogramma afhalen: transexpress simpel en goed.
http://www.radson.com/be/downloads/116.htm

http://home.scarlet.be/~tsa20175/Site%20ITS/Radson.htm

Marc,

Wel bedankt voor deze calculator, heel handig ! Heeft er nog iemand ervaring met deze calculator ? En kan het resultaat de test met de spreadsheet van Bjorn doorstaan ? Als ik deze calculator geloof heb ik maar 1 kW nodig ipv de 3kW die de loodgieter beweerde...

vraag van mo

< Ik zit eigenlijk vast in een berekening en ik zie het precies niet. Mijn totale warmteverliezen van heel de woning is 20700 watt ongeveer.
Heb op elke radiator een correctiefactor moeten toepassen. Ben dus van Regime 75/65/20 vertrokken naar lagere Regime 70/50/20 om goed te kunnen condenseren.  Heb nu te samen meer wattage ongeveer 26000 watt in de radiators, omdat de radiators vele groter zijn nu.  De vraag is nu moet de ketel vermogen ook groter aangezien de wattage is gestegen en de radiators groter zijn geworden.   >>

mo

om te beginnen is dat een wel erg groot warmteverlies, toch voor een eengezinswoning, ben je zeker dat berekening klopt?  in ons verre van compact en matig geïsoleerd appartementsgebouwtje (5 appartementen, 350 m² verwarmd oppervlak) hebben wij nog niet zoveel nodig.

maar om op je vraag terug te komen, de ketel moet je warmteverlies kunnen compenseren, en dat staat volledig los van de verwarmingslichamen.  want als je een nog lager stookregime zou nemen, gaat de wattage van de radiatoren nog groter worden, maar je warmteverlies blijft onveranderd.

hans d

 

Beste hans,

 

Ja ik weet dat de warmte verliezen zeer groot zijn maar zit met zeer grote woonst met zeer veel ramen.

Dus als ik het goed begrijp verandert er niets aan de ketel, maar wel alleen de radiators.

Verandert het waterinhoud ook in de installatie?

De wonning telt een keuken, inkomhal,eetkamer, woonkamer, bureua, 4 slaapkamers, 2 badkamers, overloop en een dressing.

De ramen zijn allemaal grote ramen of schuiframen. (Cerre effect). Open bebouwing.

Ik ben er dus zeker van dat de warmteverlies in orde is.

 

Groetjes.

mo

een grotere radiator heeft inderdaad een grotere waterinhoud, maar dat eerder een voor- dan een nadeel.  want een grotere waterinhoud geeft normaal ook een stabiler brandergedrag. 

ik heb hier ook 350 m² verwarmd en 54 m² glas, en dat met 5 gezinnen (dus ook nogal wat warm water) en ik kom makkelijk toe met 15 kW.

hans d

Hoeveel warmteverlies heb je per vierkante meter in je raam dat je gebruikt?

Ik heb ook 1,80w/m² verlies in de vloer is dat veel???

groetjes.

mo

de u-waarden van mijn ramen liggen bij 1.15, die van de vloer 0.29, muur 0.37, dak 0.18.

1.8 W/m² is niet veel, maar dat hangt ook af wat de aangrenzende rumte is, buitenlucht, volle grond, kelder,....

hans d

 

Ok hans

Ik wil je bedanken voor de moeite en je reactie.

 

Mvg

graag gedaan

Hoe kan ik het vermogen van bestaande, geplaatste radiatoren te weten komen?

In mijn woning (in verbouwing) hangen reeds radiatoren. Ik ga (vrij verregaand) isoleren en wil weten of ik eventueel radiatoren kan weglaten.

Te verwarmen volume: 500 m3

Ketel is een Bulex Thermoclassic F24E1 (HRplus) met vermogen 23.6 kW

rik

kijk welk merk het is en zoek dan in hun katalogus, bestaan ze niet meer zoek dan bij andere merken naar hetzelfde type en grootte, dat zal altijd wel min of meer overeen komen.

hans d

Rik

Bereken dit dan wel aan de radiatortemperatuur die je wilt gebruiken.

mo

wat de leidingberekening betreft, het debiet is bepalend voor de warmteafgifte, niet het vermogen van de radiator, want dat is puur conventie.

als jij dus in een ruimte 2000 watt nodig hebt en je dimensioneert je radiator voor een regime 65/50/20 kan je het nodige debiet berekenen.  je hebt een delta T van 15K beschikbaar, dus per kg water 15*1.163 = 17.45 watt, of 2000/17.45 = 114.6 kg. 

hans d