CO2-TAKS verkoop piekt van KOLENKACHELS ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

6/11 in het Nieuwsblad, een artikel met serieuze peptalk om iedereen kolenkachel aan te praten (smeren?)

Kolen zou als brandstof 40% goedkoper zijn dan mazout en tot 30% goedkoper dan gas. Hmm, nog niet bij stilgestaan...
En om ons geweten te sussen, de Duitse kolen zouden veel minder zwavel uitstoten dan de Aziatische, Zuid-Afrikaanse, etc...

Een Vlaamse (of federale? als die er al komt) regering? die zoals haar Waalse collega's ook partij kiest om hoogrendements hout/pellet-kachels (kolen buiten beschouwing gelaten) waar verbranding (vergassing van het hout) geoptimaliseerd is en de uitstoot tot een minimum herleid wordt zou in Vlaanderen net zoals in Wallonië moeten aangemoedigd (ge-eco-subsideerd) worden...

Huidige marktlogica: Jan modaal kiest natuurlijk voor zijn portemonnee.

Als ik zo'n krantenartikels lees, heb ik het gevoel dat alle verwoede inspanningen om onze CO2-uitstoot drastisch te verminderen telkens weer "in rook opgaan".

Reacties

Het gaat niet alleen om kolenkachels. Naarmate brandstof duurder wordt gaan mensen op den duur alles opstoken. Wacht maar eens af.
Als de wet hier niets tegen doet, dan zult ge nogal wat vuil de lucht in zien gaan.

Waarschijnlijk ook meer (illegale houtkap)...

woon naast de ring van Antwerpen daar waar nog wat bomen staan .Sinds de brandstofprijzen de pan uit swingen zie ik hier regelamatig mensen al het dood hout van de bomen komen zagen. Park rivierenhof is hier vlakbij

Jan,

Spijtig genoeg is milieu een luxe-probleem. Er wordt enkel aandacht aan besteed in luxe-landen. De luxe-landen veroorzaken nu ook wel de meeste milieuhinder.

Als er barre tijden aankomen zijn er plots heel andere prioriteiten.

Maarten

Zelf vind ik het een regelrechte schande dat houtkachels nog steeds toegelaten worden. Ik heb jarenlang gewoond (en nu nog steeds) tussen de houten kachels en jongens wat een stank dat daaruit komt... Vuurtje stoken buiten mag niet meer dus wordt het mijns inziens dringend tijd dat ze ook de houtkaches verbieden!!! Weinigen kuisen trouwens regelmatig hun schouw.

Zoals gezegd door en andere forummer stookt men vaak meer dan enkel zuiver (en droog) hout. Bijna alles belandt in die stankproducerende allesbranders. Naast mijn ouders woont er iemand die zelfs textiel opstookt (kousen met gaten in), plastiek, geverfd hout, etc.... Wacht maar, je zal binnenkort niet veel restafvalzakken meer zien buiten staan.

En stoken met kolen? Waar gaan we naartoe: terug naar het stenen tjdperk?

In onze toekomstige woning is er geen houtkachel voorzien, deftig geïsoleerd zodat onze warmtebehoefte klein blijft en verder een kleine gasketel.

bart, ik hoop niet dat je die mening ook zult aanhouden mbt speksteenkachels ? De rook die uit mijn schoorsteen komt is (op enkele minuten na) kleur- en geurloos!!!!

Bart,

Ik vind je redenering op niets slagen hoor.

Laten we dan meteen de auto afschaffen, daar kan ook veel te snel meegereden worden.
Het is niet omdat een product anders gebruikt wordt dan dat het zou moeten , dat je het product moet afschaffen.
Ik droom ervan om in mijn toekomstige woonst enkel te verwarmen met een kleine houtkachel.
Er zijn zoveel misbruiken op alle vlakken,maar moet je daarom de mensen straffen die he produkt wel goed gebruiken?

Hakhout blijft voormij een zeer goede oprie voor verwarming.

Het is idd moeilijk een onderscheid te maken tussen de verschillende houtkachels (waaronder ook de speksteenkachels en pelletkachels kunnen vallen). Ik heb het voornamelijk over de houtstoven die je aan goedkope prijs quasi overal kan vinden. Ik vermoed dat mensen die bvb. een pelletkachel kopen wat milieubewuster zijn dan mensen die een gewone houtstoof kopen ook al is de basisgrondstof die je verbrandt hout.

GVG: wat ik probeerde duidelijk te maken is dat bij het aankopen van houtstoven er nul komma nul controle is op wat je precies zal opstoken evenals nul komma nul controle op wat je door de schoorsteen jaagt. Je vergelijk met auto's gaat dan niet op aangezien je daar op verschillende manieren gecontroleerd wordt (te snel rijden = verhoogde pakkans op flitsen, jaarlijkse belasting, reglementering i.v.m. uitstoot, meer verbruik = meer betalen aan de pomp, etc...) Uiteraard ga ik ervan uit dat als je je een degelijk toestel koopt, je weet hoe er mee om te springen (en zeker op dit forum) maar er zijn véél méér mensen die alles opstoken.

Toegegeven, afschaffen is misschien een extreem standpunt. Maar er moet op zijn minst een controle komen van wat door je schoorsteen naar buiten gaat. En niet alleen dat: er moet controle en reglementering komen op het rendement van dergelijke houtstoven. Trouwens, ik vermoed dat de overheid dit zeker niet ongemoeid zal laten wanneer men massaal overstapt naar hout.

En wat met het hout dat je gebruikt in je kachel? Plant men een nieuwe boom voor elke boom die jij in je kachel stopt? Hoe steek je die kachel aan? Met ZIP blokjes lekker gezond ? Zoals Brigitte zegt: wacht maar eens af wat voor vuiligheid er binnenkort allemaal in de lucht zal hangen.

Waarom doet men dan eigenlijk nog zveel moeite om iedereen aan te porren een recente stookinstallatie aan te schaffen (optimaz, hoogrendement+,...), goed te isoleren, te ventileren etc? Als de prijs van de brandstof gaat de hoogte in en koopt iedereen een houtkachel met een rendement van 70%....

Of je nu gas of kolen of mazout stookt, op vlak van CO2 balans maakt dat niet veel uit. Alle drie zijn het fossiel brandstoffen en geen 'recente brandstoffen' zoals hout of koolzaadolie.

Geur etc, da's wat anders natuurlijk...

Wel,

ik vind het onder bepaalde voorwaarden een goede zaak. Hou de meest hoogwaardige brandstoffen daar waar ze het best verbruikt kunnen worden, en gebruik de minder hoogwaardige brandstoffen daar waar ze met goed rendement verbrand kunnen worden.

Bedenk: nu reeds maken ze olie uit kolen, en binnenkort ook gas. En dit gaat altijd gepaard met stevige energieverliezen. Wie denkt dat hij dan met olie of gas beter af is, zou binnenkort wel eens compleet verkeerd redeneren. Het is vaak beter deze primaire energiebronnen rechtstreeks te verbruiken, in een deftige installatie.

Bart, nu ben ik het volledig met je eens.
Ik zou persoonlijk niet meer investeren in een nieuwe aardgas of stookolieketel mocht ik een huis kopen/bouwen.
Je weet bijna zeker dat je huis het tijdperk gaat meemaken dat aardolie ofwel op is, ofwel gewoon onbetaalbaar.

Als je weet dat de Saudi's 100 dollar per vat nog veel te weinig vinden -en gelijk hebben ze,als het aan hun lag moest je aardolie bij de apotheker kopen,er kunnen immers veel nuttigere dingen mee gedaan worden dan gewoon verbranden- wat ben je dan nog met je dure installatie?