muurisolatie spouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wij gaan bouwen. De architect voorziet maar een 6 cm dikke isolatielaag en 2 cm lucht tussen de binnen- en buitenmuur(we willen zo weinig mogelijk ook verliezen daar we maar een gevelbreedte hebben van nog geen 8 meter).
Is het mogelijk om 6 cm isolatie te gebruiken en toch zeer goede isolatienormen te behalen, volgens de nieuwe richtlijnen? En welk materiaal voldoet er dan? Actis leek O.K., maar hierover vond ik dan weer zware kritieken terug...?

Reacties

Waarom 2 cm lucht?

Hilde,

je weet toch dat het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het
Bouwbedrijf (WTCB) meent dat de dunne reflecterende producten van Actis
helemaal niet voldoen als isolatiemateriaal?

Mark

Ja, Marc, je hebt gelijk. Ik had dat ook al gelezen, dat bedoelde ik dan ook met 'zware kritieken'.
Ook zal je al wel begrepen hebben dat ik er verder niet veel van ken. Eigenlijk ben ik gewoon op zoek naar een heel goeie en toch weinig ruimte-innemende isolatie tussn de buitenmuren. Maar er bestat zoveel en als je het moet geloven, zijn ze allemaal supergoed. Welke kies je dan?

Hey,

Probeer toch naar 8 cm te gaan met PUR , dat steekt er bij ons ook in !

Groetjes

Hilde,

er zijn geen wonderoplossingen. Wil je goed isoleren zal je meer dan 6 cm isolatie moeten plaatsen.
=> naar welke richtlijnen wil je streven? Onze Vlaamse minima staan zeker niet voor goed isolatie.
=> Je huidige spouw van 8cm kan je bv optrekken naar 12cm. Hierin kan je bv 12cm isolatie plaatsen met volle spouwvulling. Dat kan je al een redelijke isolatie noemen. Langs weerzijde van de woning is dat samen 8 cm dat je 'verliest'. Is dat een ramp?
=> andere oplossing is een dunnere binnenspouwblad. Bv in silicaatsteen kan je dikwijls bouwen in 10cm ipv de standaard 14cm snelbouwsteen. Zo win je al voldoende voor een correcte isolatie.
=> Maar stel in de eerste plaats duidelijk aan je architect dat je beter wenst te isoleren. Zoek uit hoe goed je minimaal wenst te gaan (K30, E60,...) en vraag je architect daar naar te streven. Je betaalt hem daar immers voor. Hij mag best met wat voorstellen en mogelijke oplossingen komen.

Walter

Hello,

dan zou ik voor 2 keer 4cm gaan.

2 keer 4 cm heeft niet dezelfde isolatiewaarde als 1 maal 8cm!!!

Hilde,

wij hadden een vergelijkbare situatie. De architect had ook maar 8cm spouw voorzien, hoewel we duidelijk hadden gemaakt dat isolatie één van onze prioriteiten was.

Walter heeft gelijk, als je isolatie belangrijk vindt dan laat 8cm spouw niet echt een 'dikke jas' toe.

Langs de andere kant, je binnenmuren opschuiven met wat centimeters lijkt misschien peanuts, maar toch. Misschien zijn bepaalde ruimtes op het oorspronkelijk plan volgens je eigen standaarden maar net groot genoeg.

Wij hebben onze binnenmuren uiteindelijk met 5cm naar binnen laten komen, en hebben daar toch wat discussie over gehad thuis. Eén kamer vonden we in het begin al wat te smal, en onze zithoek wordt gevormd door drie buitenmuren die dan alle drie naar binnen kwamen.

Het klinkt misschien onnozel, maar je komt in de loop van die discussies bijna tot het idee dat je voor die paar cm je heel plan moet laten hertekenen. Het ideaal is natuurlijk dat je architect van bij het begin met AL je wensen rekening houdt. Dat loopt helaas vaak fout. Als je echt hebt duidelijk gemaakt dat isolatie een prioriteit is, en op de tekening staat maar 8cm, dan heeft hij/zij daar niet heel veel rekening mee gehouden.

Op een plek of twee hebben we snelbouwsteen van 9 ipv 14cm laten gebruiken om het verschil op te vangen. Dan moet je wel goed nagaan of de stabiliteit van het gebouw dat gegarandeerd aankan. Silicaatsteen als oplossing zal wel prima zijn, maar wel duurder.

Andere aandachtspunten op niveau van het plan: voldoende vloerhoogte om zeker 7cm isolatie te voorzien. Dak waar toch een 20cm minerale wol in kan, of 15cm PUR. Oriëntatie van ramen op het Zuiden.

Verder, minerale wol laat zich makkelijker plaatsen dan harde PUR-platen. Daar moet je echt rekening mee houden, want bij slechte plaatsing gaat je meerinvestering verloren. En als je voor een volle spouwvulling kiest, lees dan even de discussies daarover op dit forum na. Zelf hebben we daar uiteindelijk bewust niet voor gekozen.

Veel succes.

Jimmy,

"2 keer 4 cm heeft niet dezelfde isolatiewaarde als 1 maal 8cm!!!"

Wat bedoel je hiermee?

Walter

wel 2 keer 4cm heeft een lager isolatiewaarde dan maal 8.

waarom:

*dit is theoretisch zo, bij kleine waardes zal dat verschil minder opvallend zijn, maar bij grotere waardes des te meer, het effect van isolatie volgt namelijk een exponentieel-achtige curve.
*dit is praktisch zo, want die 2 x 4 sluit nooit perfect aan tegen elkaar.

Jimmy,

over het algemeen wordt aangenomen dat 2 lagen geschrankt plaatsen een hogere isolatiewaarde zal hebben dan een enkele laag (dus bv 2 keer 7,5cm versus 1 keer 15cm in een muur). Dit omdat het geschrankt plaatsen de koudebruggen veroorzaakt door minder goede aansluiting grotendeels wegneemt.
Daarom ook dat in de praktijk er zowat steeds geschrankt gewerkt wordt bij dikkere isolatie.

Waar haal jij je informatie?

Walter

@ walter,

dat is idd de theorie, maar die theorie is gebaseerd op perfecte plaatsing.
in praktijk zullen er altijd spleten zijn: tussen de 2 platen van 7,5 en tussen de platen in 1 laag onderling. Deze spleten halen je isolatiewaarde naar beneden.

Het afplakken van deze spleten is een optie, maar kan enkel tussen platen in hetzelfde vlak. En dit kan ook als je 1plaat neemt van 15 dik.

Het perfect laten aansluiten van 2 platen achter elkaar is niet mogelijk, zelfs niet dmv klemringen.

daarboven blijft dat 1 plaat van 15 beter isoleert dan 2 keer 7,5 dit omdat je voor het isolerend vermogen niet zomaar diktes moogt optellen.
Het isolerend effect volgt, zoals reeds gezegd een exponentieel-achtige curve.

Jimmy,

ik zou zeggen, wat ik zeg is de praktijk: dat een geschrankte isolatie beter scoort dan 1 laag. Ik zie daar geen theorie in.
Ik heb bv ook nog nooit een plaats van 15 zien steken in een muur. Jij wel al?
Ik heb die exponentieel-achtige curves ook nog niet gezien. Kan je daar een voorbeeld van geven? Bij mijn weten is er ook geen enkel rekenprogramma dat daar rekening mee houdt.

Walter

15cm dikke isolatie, in harde platen niet nee, maar harde platen gebruiken is altijd nadelig in een spouw, in zachte, drukbare platen wel natuurlijk.

in de praktijk sluiten die platen nooit perfect aan elkaar, en dit haalt je isolatie naar beneden.

je rekenprogramma hoeft toch nergens rekening mee te houden. als je 15cm spouwisolatie neemt en je voert dat uit in 2x 7,5, dan vul je in je rekeprogramma 2 x 7,5 in ipv 15cm, anders ben je fout bezig natuurlijk,...

@ walter:

voorbeeld:

4cm rotswol heeft een lambda van 3.63
10cm rotswol heeft een lambda van 3.5

je kan beter 1 dikke plaat steken dan vele kleine platen. Het verchil wordt groter naarmae de dikte groter wordt volgens exponentiele curve,...

ben een paar nulletjes vergeten,...

Wij plaatsten harde PUR platen in de spouw van 10 cm. Eurowall van Recticel (lambda 0,023). Deze zijn perfect leverbaar door Recticel niettegenstaande hun folders over een maximale verkrijgbare dikte spreken van 8 cm.
6 cm zou ook al niet mis geweest zijn aangezien dit een equivalent is van 9 cm rotswol. We hebben nu een k25 woning. Met 6 cm PUR zou het een k29 geworden zijn.
Deze harde platen zijn heel eenvoudig te plaatsen.
We hebben ze onderling en tegen de muur vastgelijmd d.m.v. polyurethaan schuim (met pistool perfect te dosseren) en iedere plaat bovendien vastgezet met 3 slagpluggen van Hilti.
De voegen, voor zover deze er nog waren, werden nadien volledig dichtgespoten met polyurethaanschuim en afgeplakt met alutape. Kortom het is nu één grote frigobox geworden.
Ongeplaatst kostte het materiaal wel zoveel als dat rotswol geplaatst zou gekost hebben.
In elk geval zou ik het de volgende keer opnieuw op dezelfde wijze doen...niettegenstaande ik eerder voorstander was van rotswol.

JG