Afwasmachine vullen met Warm Water

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Binnen enkele weken ga ik alleen wonen en vandaag was ik aan het sanitair bezig.
Toen viel ineens mijn frank.
Waarom moet men eigenlijk een Alfamix aansluiten tussen de gasboiler en de afwasmachine?
Bij mij is de situatie alsvolgt:
CV-gasketel verwarmt de ruimtes en Sanitair Warm Water. In de keuken is er dus ook een aansluiting aan het SWW. (voor de keukenkraan...)
En de temperatuur voor de verwarming en het SWW is appart regelbaar op de CV.
Dus nu de vraag kan ik de afwasmachine rechtstreeks aansluiten op de CV?

Reacties

je afwasmachine mag je er rechtstreeks op koppelen (als je die dan altijd op koudwas zet natuurlijk),
maar je wasmachine moet je sturen met een alfamix (of thermostatische kraan) omdat je anders geen koudwas meer kan doen...

best is natuurlijk van hotfill machines te kopen: daar sluit je warm én koud op aan en die kiest zelf hoeveel van wat.

groeten,
christophe

Wat bedoel je met "(als je die dan altijd op koudwas zet natuurlijk)"
Stel ik dat er vb altijd gewassen wordt met 40°C (of meer) en ik stel de boiler in op 40°C dan is het toch goed? En de resterende warmte (als er per uitzondering eens moet gewassen worden met 50 of 60°) die wordt dan door groene elektriciteit bijverwarmd als ik vergeet de boiler warmer te zetten.
Juist?

Je wasmachine wast met warm water, maar spoelt met koud water. En dat spoelen gebruikt volgens mij zelfs meer water dan het wassen, maw de energiewinst die je zou halen door je warm water met gas te verwarmen ipv met elektriciteit, raak je kwijt door met onnodig verwarmd water te spoelen.

De afwasmachine doet alles met warm water, dus daar klopt je idee: onze afwasmachine is ook op warm water aangesloten, zonder problemen. Normaal gezien mag je bijna elke afwasmachine op warm water aansluiten, maar er zouden modellen zijn die het water opwarmen onafhankelijk van de begintemperatuur, en daar mag het natuurlijk niet omdat je stoom zou kunnen maken, met alle gevolgen vandien.

Nog even ter overweging,

Het schijnt dat er enorm veel verschil tussen het schoonmaken van de vaat bij verschillende temperaturen.

Er zijn merken welke bij 50 graden alles al schoon krijgen en er zijn er die bij 50 graden het niet kunnen.

Ik weet iemand die een AEG heeft die perfekt schoonmaakt met 50 graden. Wij zelf hebben een Bosch en die maakt gewoon niet schoon bij 50 graden.

Er is een website in duitsland die verkoopt een systeem dat aangesloten wordt op koud en warm water. Dan hoeft de ( vaat ) wasser geen koud en warm aansluiting te hebben, en kan toch met koud en warm water funktioneren.

http://www.oeko-energie.de/Energiespargeraete.htm#Waschmaschinen-Vorschaltger%E4te:

Bij mijn weten is een economisch programma altijd wassen met warm water, spoelen met warm water en naspoelen (en drogen) met warm water.
Voor de uitzonderlijk aantal keren dat een intensief programma (bij moderne machines enkel bij 65°) nog gebruik maakt van koud voorspoelen denk ik dat de meerkost van een warm-koud aansluittoestel niet verantwoord.
BTW dat je met warm water zou voorspoelen zorgt ervoor dat er minder moet bijgewarmd worden elektrisch. Dus blijft manueel spoelen (zonder wascyclus) een verspilling.

Het kan ook anders.
Ik heb een vaatwasser +/- 20 jaar oud Philco Ford,is aangesloten op de boiler en word gevuld met 80°C heet water,ik gebruik enkel manueel het voorspoelprogamma, wascyclus 4 minuten dan deur een paar minuten open en vaat is superclean en droog, bij uitzonderlijke zeer vuile en aangedroogde kommen laat ik deze cyclus 2 x lopen,1 x met zeep en 1x zonder.

Energie en waterbesparing is op deze wijze het maximum, ik hou niet van machines die 1,5 à 2 uur moeten werken om mijn vaat proper te maken

Weet ook dat de industriele vaatwassers in tavernes ea. op deze manier werken, nl. met een voorraadbak van heet water op 80/90°C en een wasbeurd van 3 minuten.

uw warmwater thuis op 80° whoow da's warm
zeker ni energiezuinig en nog gevaarlijk ook !!

Dirk,
waarom is 80° te warm, beter 80 l. boiler op 80° dan 150 liter op 60°.
Realistisch gebruik ik veel minder sinds ik dit doe

Francois , je vergelijking gaat niet op.
80 l à 80°C komt overeen met een boiler van 100 l à 64°C.
De oppervlakte van de 100 l boiler zal iets groter zijn dan deze van de 80 l. Echter de verschiltemperatuur is 16°C lager. Indien het me nog goed herinner is het warmteverlies exponentieel.
Iemand met een programma zou het eens moeten uitrekenen.
80° tov 64° levert meer kalkafzetting
de moderne afwasmachines zijn lusten slechts warm water tot 60°. Je kan het uitproberen, met succes, tot je aquastop het te warm onder zijn voeten krijgt.
Succes én geluk ermee

Aanvulling op mijn bovenstaand bericht: door de afwasmachine op warm water aan te sluiten, duurt een afwas ook maar een half uur, drogen inbegrepen, wat natuurlijk nog eens een energiebesparing meebrengt. Ik vermoed dat onze machine geprogrammeerd is om te wassen tot een bepaalde temperatuur bereikt is (en dus niet een vast aantal minuten). Een dubbele besparing dus: met gas verwarmd water én een cyclus van maar een half uurtje.

Marc,
zoals ik eerder melde mijn wasmachine is minimum 20 jaar oud,merk "Philco Ford" het is een US apparaat,werkt mijn inziens wel met een tijdcyclus tenminste de wasbeurd duurd altijd even lang.
Een zoals nu gebruikte aquastop staat er bij mij niet tussen ,wel op elke kraan een gewone terugslagklep
Ik was met deze machine reeds minimum 15 jaar met aanvoer van 80°C water zonder ook maar een enkel defect, hoop dat deze het nog 20 jaar volhoud want ik hoef geen andere.
Warmteverlies van de boiler heb ik ook niet,is extra geisoleerd met ruim 10 cm.PU,(vat invetten met slaolie,kartonnen doos van boiler erond en inspuiten met PU)
als extra isolatie eraf moet gewoon aan 2 zijden doorsnijden en je hebt 2 schelpen isolatie welke je perfect terug kan plaatsen.Mijn boiler is trouwens een oude koperen Daalderop van 80l. met mogelijkheid om met 1500,3000 of 4500 watt te voeden,deze staat bij mij op 1500 watt op zuiver nachtarief,als ik ocasioneel ww tekort kom dan schakel ik deze met extra schakelaar simpel op 4500 watt en een uurtje later heb ik terug 80 l.à 80°.
Heb in mijn vorig leven minstens 250 stuks van dit type boiler geplaatst tot volle tevredenheid van mijn toenmalige clienten moet ik zeggen, ik heb er ook een veelvoud omgebouwd,weerstanden eruit,nieuwe flens en warmtewisselaar erin om de hogedrukleiding van mijn koelinstallaties op aan te sluiten en zo gratis het water op te warmen( deed ik trouwens al in de mid jaren 70)

Vraagje,

mijn afwasmachine heeft een programma op 40° en 60°.
Sluit ik beter geen water van 40°C aan, d.m.v. 3weg kraan i.p.v. 60°, wil toch wassen op 40° programma of is dat niet warm genoeg?

Kan je eigenlijk een vaatwas ook aansluiten op warm water als je een doorstroom boiler hebt op gas?

Stel dat je je temperatuur van je boiler op 50 graden zet en je zet je vaatwas op 70 graden dan hoeft hij enkel bij te verwarmen tot 70 graden.

Stel je je vaatwas op 50 graden in hoeft hij niet bij te verwarmen.

Klopt mijn redenering of lukt het helemaal niet om een vaatwas op een doorvoer bulex aan te sluiten?

chris

chris het klopt inderdaat ik doe het ook op die manier.

is dit haalbaar en toegelaten bij WAS-machine :
1/ spoelen met regenwater
2/ wassen met warm water uit zonneboiler (leidingwater).

hoe realiseren ?

Ik vraag me af of iedere afwasmachine wel kan tegen het aanvoeren van warm water. Kan die daar ni van kapot gaan?

Zelf heb ik een nieuwe (1j oud) van Whirlpool en die heeft jammer genoeg ook meestal zijn programma van 70° nodig om alles proper te krijgen. Hij is nu aangesloten op koud water maar zou die probleemloos aangesloten kunnen worden op warm water van pakweg 60°C?

Ik heb nu mijn 2 de afwasmachine. Mijn eerste toestel, van in mijn vorige woning (apparaat staat nu op zolder) heeft DUIDELIJK de vermelding in de handleiding dat je het toestel kan aansluiten op WARM water maar maximaal 60 graden warm.
Mijn huidige machine heeft dit niet in de handleiding staan maar ik heb een navraag gedaan bij de fabrikant en daar kreeg ik duidelijk de vermelding dat dit zondermeer kan maar weeral NIET warmer dan 60 graden.
De REDEN hiervoor waren de dichtingen die zijn gemaakt en gegarandeerd werkzaam tot die temperatuur.
Mijn condensatieketel heeft een kleine boiler van 14 liter warm water en staat ingesteld op 60 graden.
Ik heb ook een zonneboiler en die staat VOOR de condensatieketel met een aparte temperatuurregelaar die ook op 60 graden staat ingesteld(warm water van de zon gaat gewoon doorheen de kleine boiler in de ketel).
Mijn warm water is niet warmer, heb dit gemeten met mijn digitaal meettoestel dat ook een temperatuursprobe heeft.
Dit warm water geef ik rechtstreeks aan mijn afwasmachine en dit werkt zo reeds meer dan 5 jaar zonder problemen.
Of dit echt het resultaat BETER maakt weet ik niet echt maar warm water maken met de ZON of eventueel met GAS via de condensatieketel is VEEL goedkoper dan met elektriciteit.

Dat is mijn stelling.
Ik heb een energiemetertje en heb het verbruik gemeten van één VAATWASbeurt met WARM water en dit was 1,28kWh voor één beurt. Dan heb ik hetzelfde programma gebruikt en met KOUD water gewassen (speciaal aangesloten) en toen was het resultaat 1,58 kWh
Door de meting gedurende 32 dagen te doen, kwam ik in mijn gezin op een gemiddelde van 0,7kWh per dag.
Dezelfde meting in mijn oude woning met het andere toestel enkel op KOUD water aangsloten en gedurende 18 dagen gemeten, kwam ik op 0,99 kWh per dag.

Gewoon ter info maar deze gegevens staan in mijn EXCEL file die ik heb hierover.

WASMACHINE :
Ik heb overwogen om een HOTFIL te kopen. Maar TOEN (ik weet niet hoe dit NU zit) nam zo'n toestel ENKEL warm water indien je zou wassen op hoge temperatuur. Als je op minder warme temperatuur wast (waar lag die grens ?, dit was uit de technische info NIET op te maken), dan nam dit toestel gewoon KOUD water.

Heb ik dus NIET gedaan.
Gewoon WARM en KOUD water voorzien op die plaats voor de wasmachine, met een muuraansluiting voor een DOUCHEKRAAN. Thermostatische Douchekraan geplaatst (goedkoop model uit gamma) en uigang aangesloten op wasmachine.
Themperatuur van thermostatische kraan kan ik nu beïnvloeden.
Indien je WARM wast, kan je die hoger plaatsen. Indien je kouder wast kan je die lager plaatsen.
Probleem : VERGEET hem niet lager te draaien anders heb je kleinere kleding !!.
Heb ik NIET voorgehad want ik doe het anders.
Mijn thermostaat staat VAST ingesteld op 38 graden (het klik standje van de kraan) Dus mijn machine krijgt ALTIJD water van 38 graden (gemiddeld, want er is altijd eerst enkele liters koud water in de leiding... die een zekere lengte heeft).
Dit werkt PRIMA, reeds jaren. De kraan staat beschermd ACHTER de machine, daar kan je toch niet aan. Het mechanisme blijft goed werken daar een thermostatische kraan per definitie moet WERKEN en in beweging blijft.

Weeral heb ik hiervan MEETresultaten. Zowel met KOUD water enkele wasbeurten gedaan als met WARM (volgens mijn instelling).
30 dagen met KOUD water gewassen. De wasbeurten zoals ze voorkomen in mijn gezin. Na 30 dagen is dit echt uitgemiddeld heb ik gemerkt.
Welnu het resultaat : KOUD water : 0,93 kWh per DAG is mijn gemiddeld elektriciteitsverbruik dan.
Dit maakt per JAAR een 336 kWh ! (+- 25 € heb ik toen berekend)

Daarna 29 dagen met WARM water gemeten
Welnu het resultaat : WARM (38 graden) water : 0,49 kWh per DAG is mijn gemiddeld elektriciteitsverbruik dan
Dit maakt per JAAR een 176 kWh ! (+- 13,3 € heb ik toen berekend)

Voor mij is het gemakkelijk. Warm water aansluiten op je vaatwasser is niet moeilijker dan koud water en ook al verbruik je iets meer warm water, volgens mij bespaar je duidelijk op elektriciteit.
WASmachine is het NOG duidelijker en meer uitgesproken.
Een warm en koud leiding voorzien bij een nieuwbouw is echt niet moeilijk en duur. Een goedkope thermostatische mengkraan is ook niet duur.
Trouwens ik heb WARM water van de ZON (toch een groot gedeelte van het jaar).

Zo weten jullie MIJN resultaten.
METEN is WETEN in mijn motto en daarom heb ik een energiemetertje dat ik tussen ALLE apparaten plaats.
Enkel op die wijze WEET je iets en kan je vergelijken.

Ik hoop dat ik iets nuttige info heb kunnen bijdragen.
Groeten, Walter

Allez, dan zegge ze op m'n werk van mij da'k zot ben omda'k in een excel-file'ke bijhoud hoeveel m'n water-, electriciteits- en gasverbruik is...

Maar ik zal mij hier ook eens mee bezighouden. Ik vroeg me al lang af of het toevoeren van water van pakweg 30°C aan een wasmachine echt wel kwaad zou kunne. In feite is da slechts 10° warmer dan het gewone leidingwater tijdens de zomermaanden. Maar het bespaart wel electriciteit als ge't nimeer zo moet opwarmen natuurlijk. Gas is goedkoper en ik heb ook ne zonneboiler dus da komt er in de zomer ook al ni veel aan te pas.

Ik heb eens een test gedaan met de vaatwasser.

Het minimumprogramma van 30min met koud water: 0.81kWh
Gevuld met warm water (+/-50°C) : 0.62kWh

Het scheelt dus zo'n 0.2kWh per beurt, ik dacht (lees: had gehoopt) dat het meer ging zijn.

afstand boiler naar aftappunt is ook nog wel belangrijk als je er milieuwinst uit wil halen.
Aangezien de machines 's nachts draaien is al het water dat in je leidingen blijft staan afgekoeld tegen 's morgens voor er nog eens vraag is naar warm water aan hetzelfde tappunt.
Die warmte komt wel in je huis, binnen de isolatie, maar aangezien je 's nachts niet wilt verwarmen is dit dus verloren warmte.
Wanneer de leidingafstand van boiler naar tappunt groter wordt dan 10m is het voordeliger ter plaatse elektrisch water te verwarmen ipv centraal met aardgas.
Het E-peil van een woning stijgt wanneer je en voor een aanrecht warm water uit de centrale boiler of doorstroom toestel laat komen van op een afstand van meer dan 10m in vergelijking met een elektrische onderbouwboiler onder het aanrecht.

Hadden enkel weken geleden problemen met de vaatwasser. Ons aegje wou niet meer opwarmen. Dat ding uit de kast gehaald. Man van de winkel kwam kijken. Veeeel kosten zij hij, man vriendelijk bedankt maar 's avond na vijf minuten soldeerwerk was de kous af, ding werkt terug. € 300,00 gespaard.

Om zeker te zijn, heb ik haar (Aegje) in het midden van de keuken twee dagen haar werk laten doen, helemaal uitgekleed. Blijkt dat die krengen een extern vat hebben ingebouwd. Volgens die technieker enkel de nieuwe modellen. Blijkt te zijn dat ze hun water bijhouden tot het te vuil is en dan nieuw water nemen.
Probleem is dus dat het water dat je nodig hebt om te wassen, reeds in dat vat zit.
Met een verbruik van amper 14 l water kan het ook moeilijk anders dan dat zij dat water herbruikt.
Dus is mijn opmerking: wat is het eigenlijk nut van met warm water te vullen als dat ding zo werkt?
Als je continue warm water aftapt van de kraan, volledig mee akkoord, maar als dat ding wast met het water dat in dat vat zit, dan heb je niet veel met warm water toe te voegen, enkel voor het spoelen. (Spoelen gebeurt normaal altijd met warm water, anders droogt dat ding niet op)

Als ik dan de verbruiken zie welke hierboven worden aangegeven, is dit eigenlijk nog altijd veel verbruik, voor enkel een pompje dat het water door de leiding spuit.
Dus blijkbaar warmt dat ding nog altijd op.

Nu ik dat ding in werking heb gezien zonder omkasting rond, heb ik toch het gevoel dat ze ons iets wijsmaken.

Het zal natuurlijk afhankelijk zijn van het programma, wanneer neemt hij water van de kraan, wanneer recupereerd hij het water?

Iemand een idee hoe die cycli werkelijk werken? Alleen zo kan ik het perfecte programma zoeken om eveneens met warm water te vullen. Als dat ding altijd zijn koud water neemt in zijn vat en zelf opwarmt, heeft het niet veel zin om warm water toe te voegen, dat heeft dan enkel zin om te spoelen en wordt dan koud in het vat tot de volgende wasbeurt.

Bedankt voor de info,

Siegrfied

al ruim 6 jaar vaatwas op SWW aangesloten

en ja spoelen is niet echt nodig met warm, maar wat ik wel merk is dat onze vaat heel vlug droog is, warm water verdampt vlugger bij drogen?

kleine opmerking, ons warm water komt voor groot deel van zonneboiler !!!

Stefan

PS : ook aquamix in gebruik (voor wasmachine)

Shiplover,
Bedankt voor de tip. Maar de toestellen die hier vertoont worden zijn toch niet hetlzefde als de onze. Die hebben geen dergelijk vat. Ik denk dat ik hem terug eruit haal, omkasting eraf en dan kijken wat er gebeurt bij elke cyclus. Dat is natuurlijk het nadeel van die "moderne" dingen. Ze regelen alles zelf en je hebt er weinig invloed op.
François wast heel snel af zoals de industriële machines. Probleem is dat op ons toestel je zeer weinig kan instellen. Gewoon, eco (50°C) en intensiv (70°) Deze programmas duren ongeveer 100 tot 120 minuten.
Je hebt wel een "dertig minuten" programma. Ga dit eens verder bekijken, misschien valt hier wat mee te doen.

Zouden we de volgende keer dan niet beter investeren in een industrieel model? Of gewoon een goedkoop model met niet teveel sensoren en "verstand". Gewoon heet water erop en 4 minuten laten afwassen.

Toch bedankt voor de tip.

Siegfried