cv: radiatoren en vvw op aparte circuits?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

er zij nnu al enkele chauffagisten langsgekomen om voor te stellen wat volgens hen de bste oplossing is: de een zegt dit, de ander zegt dat...

situatie:
we hebben een veel te zware mazoutketel staan en willen die graag naar een veel lichtere HRtop gasketel overzetten.
de bovenverdiepingen zouden we op 1 circuit laten draaien met thermostaat in de badkamer. de benedenverdiepnig (living + keuken) op termijn op vloerverwarming en evt extrra radiator om wat bij te verwarmen

laatste mening die ik hoorde was dat mbv een zoneventiel en een warmtewisselaar om de vvw op lagere temp te krijgen dit perfect haalbaar is. net nog chauffagist gezien die letterlijk de deur uitspurtte na mijn uitleg.

is dit zo ver gedreven?
is vvw via warmtewisselaar en zoneventielen aangesloten op 1 circuit zo absurd? any tip is helpful

grts,
Pieter

Reacties

Hallo Pieter,

Sommige mensen krijgen schrik als ze merken dat je al meer hebt nagedacht over de materie waarin zij zouden moeten gespecialiseerd zijn!
Heb ook al verbaasde blikken en gereutel in de bovenkamer van zulke mensen opgemerkt en dat is best grappig.

Mijn vriendin en ik zijn net verhuisd en we hebben ook een overgedimensioneerde mazoutketel en heb ook al gedacht aan propaan (geen aardgas in de straat) en condensatieketel.

Met een beetje rondsurfen op dit fantastische forum kun je ongelofelijk goede info vinden (vergt wel wat tijd natuurlijk, maar je kunt er alleen veel wijzer van worden).

Nu lijkt mij een thermostaat in de badkamer een ietwat vreemde keuze als regelplaats van de cv. Welke vertrekken zouden er nog op dit circuit aangesloten zijn? Bij ons wordt de badkamer enkel kort warm 's morgens en 's avonds en daarna ligt daar de verwarming af. Wij hebben de sturing in de living welke samen met de keuken en badkamer opwarmen.
Onze thermostaat zal wel verplaatst worden omdat wij een speksteenkachel in de living gaan plaatsen.

Bepaal dus gewoon welke vertrekken op gelijke tijdstippen moeten opwarmen en afslaan en deze leg je op dezelfde circuit.

Heb nog een systeem geplaatst met 3 aparte circuits (3 circulatiepompen en 3 klokthermostaten) en dat geeft een enorm hoog comfort
circuit 1 : living,kkn,bdk
circuit 2 : slpk
circuit 3 : hobbyruimte

Voordeel : niet gebruikte ruimtes worden niet nutteloos gestookt en wil je bvb wat later doorwerken op de hobbyruimte dan heeft deze lekker zijn eigen instelling terwijl de rest van je huis op nachttemperatuur staat.

Wel een zo sterk mogelijk MODULERENDE ketel kiezen zodat hij zowel lage als hoge warmtevraag kan waarmaken.

Hopelijk ben je iets met mijn reactie,
groeten,
Danny

Danny2 en Pieter,

Wij hadden hier hetzelfde probleem. Vermits verbouwen veel geld kost, hebben we ook alles in stappen moeten doen.
Hebben hier ongeveer hetzelfde systeem toepgepast. Beneden vloerverwarming en speksteen, boven (enkel badkamer) en gang = radiator. De rest wordt eigenlijk niet "actief" verwarmd (tv-salon, speelkamer, hobbykamer en slaapkamer op het eerste + drie slaapkamers, kleine badkamer op het tweede).

Bij de verbouwingen de badkamer extra geïsoleerd, wat gaf dat de eerste winter het daar veel te warm was en zeer moeilijk te regelen was.

Temperatuur van de ketel (huidig nog gewone HR) verlaagt en blijkt dat de badkamer nog zeer goed verwarmd kan worden en er continue een goede temperatuur heerst.

Voordeel is nu dat we LT verwarmen, ook met de radiatoren.
De SAM-regelaar werkt met twee circuits, eentje voor de vloerverwarming, en eentje voor de badkamer + gang. Deze werkt enkel met buitensensor. Alles is open op het gelijkvloers, achteraan eveneens open tot op de eerste verdieping. Een thermostaat binnen hebben we niet geplaatst, kan nog altijd.

Na meer dan een jaar regelen en zoeken met de temperatuur, gebruiken we de thermostatische kranen eigenlijk niet. Door het feit dat we met vloerverwarming zitten, is elke graad die we hoger moeten hebben voor de badkamer een meerkost, zeker op hoge temperatuur(90/70). Dus radiator volledig open in de badkamer en de keteltemperatuur verlaagt.

De regelaar zorgt ervoor dat er 's avonds en 's morgens iets meer verwarmd wordt op kring radiator, deze zijn dan een kleine 40° warm, wat voldoende is om de badkamer te verwarmen, de gang staat enkel nog op vriesveiligheid.

Het duurt even eer je de nodige temperaturen door hebt. De radiator op de badkamer laat ik helemaal open staan, en zo de keteltemperatuur stilletjes aan terug regelen naar onderen toe. Voor de vloerverwarming is dit geen enkel probleem, daar deze nooit hoger gaat dan 40°.

In oude huizen is het inderdaad dikwijls lang zoeken en prullen, maar na een tijdje krijg je het geheel wel afgeregeld.
Is bij ons na een jaar goed gelukt. Aangenaam binnenklimmat, zonder koude fronten als je een deur opentrekt en opmerkelijk weinig "luchtverplaatsing" wat aanvankelijk werd gedacht door de hoge open bouw.

Met deze oplossing kan je ook de oude radiatoren herbruiken, je plaatst een grote in de bakamer, met een goede isolatie zijn die oude toch altijd overgedimensioneerd en dan moet het lukken.

Probeer gewoon zoveel mogelijk op lage temperatuur te werken, dit spaart een pak in verbruik. En heeel goed isoleren. Het oude dak is maar 20 dik geïsoleerd, de aanbouw, 30 dik, en je voelt echt een zeer groot verschil.

Succes ermee,
Siegfried

Bij ons gaat het ook zo uitgevoerd worden...

boven verdieping = cv en zit op aparte krinloop. thermostaat staat in de badkamer en radiatoren in de slaapkamers en bureau zijn voorzien van termostatische kraan. We wonen er nu 1 jaar in en hebben deze radiatoren nog niet moeten opzetten. (= voordeel van zeer goed isoleren) De slaapkamers is zowat gemiddeld 19°C warm, voldoende om te slapen.

Badkamer is nog niet 100% afgewerkt maar we zitten al met 20cm pur in het dak (dakpanelen) maar ik zou er toch nog eens een 10 cm aan de binnen zijde willen bijsteken + ook in het plafond.

er zijn sommige chaufagisten die al achteruitstappen als je praat over vloerverwarming en radiatoren met verschillende kringen, mijn vorig huis was voorzien van vloerverwarming, op w/w warmtepomp, bij de verkoop kwam er een (chaufagist) bij die zelfs de mensen een heel nieuw verwarmingssysteem met enkel radiatoren wist te verkopen want toen ik hem zei dat het eenvoudig was te regelen met een vierwegkraan gingen zijn ogen pas goed open, ik denk dat hij zoiets nog nooit gehoord had, en dan nog verschillende kringen, wat is dat ? een warmtepomp ? nu ga ik binnen kort heel mijn situatie regelen met logo comfortschakeling, ben bezig cursus aan het volgen om te kunnen programeren, maar dat is een beetje te geleerd voor de meeste chaufasisten, meer iets voor elektriciens met logo niveau, wat ik momenteel doe, ben zelf al elektricien.
dus ik verschiet niet van de reacties van sommige chaufagisten, ze zouden ook moeten bijscholen en meegaan met de nieuwste ontwikkelingen, maar sommigen ontzien het en zullen je een klasieke instalatie wel aanpraten.
verder nog veel zoek plezier.