Vergelijking van de electriciteitsprijzen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Op basis van de gegevens van www.vreg.be (laatst aangepast op 3 oktober 2007). Situatie: 2 personen in gezin, enkeltariefmeter.

Zoek de 7 verschillen :-)

Reacties

Dat is een interessante grafiek!
Spijtig dat Wase Wind er in ontbreekt. (waarschijnlijkomdat ze enkel het waasland bedienen)

Als ik het goed zie is de curve die helemaal naar beneden loopt bij weinig verbruik van ecopower. Waarom die curve naar onderaan bij weinig verbruik? Er word toch een constante prijs gevraagd per KwH of mis ik iets?

Mvg

Jan,

Dat is de invloed van de 300kWh gratis electriciteit (voor een gezin van 2 personen).

inderdaad ook ik heb de prijzen vergeleken en ecopower komt er het best uit , ook omdat je geeen vaste vergoeding moet betalen en bij andere maatscappijen komt dit rap op 70 €.
Bij ecopower rekenen ze vast 0.15€cent per kwh. en daar zit alles inbegrepen. bij andere energieleveranciers moet je daar nog de verschillende taxen en dergelijke nog bj rekenen en bj ecopower zit dit in die 0.15€ cent.
Ik bn dus al 2 jaar een client bij ecoower. Je moet gewoon een aandeel an 250€ kopen en de voorlopige wachttijd van 6 maand afwachten. Dit jaar heeft dit aandeel dan ook nog eens 15€ opgebracht

Ik zie niet in hoe de prijs van Ecopower boven 0,15 euro/kWh kan uitstijgen. Komt die grafiek van de VREG?

Dirk

Tenzij de VREG al ons tarief vanaf 1 december 2007 (0,16 euro/kWh) hanteert natuurlijk.

Dirk Vansintjan

ik dacht idd dat de vreg al het nieuwe tarief hanteerde.

De geriek is gemaakt van de cijfers afkomstig van de verschillende simulaties bij vreg.be

interessante grafiek: hij illustreert duidelijk wat Ecopower nastreeft: wie weinig verbruikt moet beloond worden, wie veel verbruikt niet.

Dirk

...wat volgens mij de basis moet worden voor uitwerking van nieuwe PV-subsidiereglementeringen en wat ik ook zinnens ben op lokaal vlak. Geval 1: Komt ge met 3 personen met 2000 kW toe per jaar? dan verdient ge het veel PV-subsidie te ontvangen (in geval concrete PV-installatieplannen). Geval 2: U verbruikt 5000 kW per jaar met uw gezin? Sorry hoor, maar als ge er tegen volgend jaar 4000 kunt van maken of minder, mag je wél eens langs de kassa passeren, nu even niet omdat u niet goed bezig bent!

Een basis, maar een moeilijke. Heel veel parameters waardoor je weer een zeer ingewikkelde structuur krijgt waarmee je met evenveel manieren het boeltje kunt interpreteren en omzeilen.

Klein voorbeeldje:
2000Kw kan voor mij easy zijn, maar voor jou helemaal niet omdat jij ... een specifieke hobby hebt. Dus jij geen hobby meer ... want je bent niet goed bezig.

hmmm, ruikt naar ...

Heb er zelf ook niet zo'n pasklare oplossing voor. Want uiteindelijk betalen we allemaal mee aan die subsidies.

en al die mensen met een budgetmeter dan ...

t is dan weer eens voor de huiseigenaars hun zaken.
oftewel allen op zoek naar een buis met kleine verbruikers ge kunt er gouden zaken bij doen

Lambert en Marc,

alvast bedankt voor de inbreng, ben mij er inderdaad van bewust dat 't geen simpele denkoefening zal zijn, anders bestond dergelijk subsidiebeleid immers al ergens anders.
En toch zal ik de filosofie van Ecopopwer in het achterhoofd willen houden bij opmaak van een eventueel reglement en graag van betoelaging "wie weinig verbruikt moet beloond worden, wie veel verbruikt niet".
Nog iemand die me vertelt waar de mazen van degelijk net kunnen liggen? als goede Belg...

Lambert: k veronderstel dat jij ook niet met een SUV rijdt?, ik bedoel maar, die energieverslindende hobby's hoeven voor mij niet, sorry voor de bezitters van 10 warmwatervis-aquariums met fonteintjes en lichteffecten, motorcrossers, zij die alle dagen 2 uur elektrisch potten bakken in een oven, NB. er bestaan ook collectie houtgestookte versies). Je hoeft geen 10 aquariums te hebben als visliefhebber, minder kan ook. Dergeijke hobby's zijn een luxeprobleem, wie ze kan betalen, kan evengoed het meerverbruik PV-compenseren (en betalen).

Jan, 't is zeker een goede basis in het achterhoofd.

En nee, ik rijd zeker geen SUV. Prachtig voitures (sommige toch) en zou er zelf ook wel mee willen rijden. Maar te grote energieverlinders, te duur en te milieu onvriendelijk. Dus njet.

En die hobbies, waar ga de lijn trekken: 1, 3 of 6 aquariums. Wat voor jou niet hoeft, is een must voor een ander. Luxeprobleem, zou kunnen. Wat zijn jou hobbies? Je hebt misschien geluk een hobby te hebben die niet veel energie verbruikt.

Zou een interessante discussie zijn om zoiets verder uit te werken. Spijtig genoeg zijn onze politica met andere dingen bezig ...

Eigenlijk is Jan's systeem te vergelijken met een soort CO2 kaart, met daarop een jaarlijks quotum. En of je nu bepaalde hobby's doet, dat maak je zelf uit, maar op het einde van de rit geldt: als het op is, is het op. Hoe jij je quotum besteed, dat maak je zelf uit. Volgens mij kan je dit perfect doortrekken naar electriciteitsverbruik. Of het erg populair is, is een andere zaak....

klopt Jeroen.

@lambert: Hobby's? O.m. net als jij hier op dit forum informatie inwinnen, bijleren, naar meningen peilen,... en, inderdaad, uit idealisme (moet kunnen toch?) verder geen CO-belastende hobby's, uitgezonderd één jaarlijks vliegtuigrreisje binnen het continent.Proberen (energie-)voorbeeldig te zijn of hoe heet zoiets?

"Wat voor jou niet hoeft, is een must voor een ander. Luxeprobleem, zou kunnen." Neen: IS een luxeprobleem, valt gewoon niet te weerleggen.

Onze politici zijn momenteel elkaar aan't verwijten, inderdaad met onzin bezig, zeg dat wel!

Jeroen, heb je die grafiek zelf gemaakt of staat die ergens op de site van de vreg?

Jan, je bewijst dat in eigen vlees snijden moeilijk is. Jaarlijks vliegtuigreisje (reisje met een vliegtuig? of reis met een vliegtuigje? of reisje met een vliegtuigje?) kan meer broeikaseffect hebben dan wat rondhotsen met een suvje. Is geen verwijt. Is eigen aan 99,9 % van de mensen, mij incluis. Zou jij graag jouw pc'tje inleveren, ik niet. Voor de niet-computerbezitter zou dit voor de hand liggen. Of hoe we allemaal onszelf in het midden zetten.

Waarom niet gewoon zoals het stadswater? Afhankelijk van je gezinsituatie krijg je een bepaalde hoeveelheid tegen lage prijs, ga je erover krijg je een duurdere prijs; veel gebruiken en vervuilen, resulteert in veel betalen.
Eigenlijk hetzelfde als nu wordt toegepast; maar dan in omgekeerde zin. Ik denk dat dit al een enorme stimulans zou zijn.
Nu lees je hier al op het forum dat PV op een bepaald moment financieel niet goed komt doordat je in een lagere (lees: duurdere) schijf valt. Onzin toch? Met gas juist hetzelfde.

Siegfried