HR+ of HR-Top ketel ???

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijn huidige gasketel is aan vervanging toe.
Welnu, is een gewone goede HR-ketel niet te verkiezen boven een condensatieketel in volgende omstandigheden:
- De ketel bevindt zich nu in de kelder, en ik ben niet direkt van plan om de ketel plots op zolder te plaatsen en het hele CV-circuit dus om te turnen.
- Rookgasafvoer gebeurt nu via een conventionele schouw welke NIET aangepast is voor condensatieketels
- Afvoer via (voor-)gevel is geen optie want mijn huis is een rijwoning
- Ik verwarm uitsluitend met radiatoren, en ben ook niet van plan om nu de vloeren open te breken om vloerverwarming te installeren. De radiatoren staan wel zelden zeer warm, maar van lage-temperatuurverwarming is niet echt sprake
- Het huis is degelijk gebouwd, maar wel inmiddels 50 jaar oud, dus van een state-of-the-art isolatie is uiteraard geen sprake. Zolder wordt volgend jaar deftig geisoleerd (celit 4D, isofloc > 20cm)
- Verbruik valt eigenlijk nog mee (vorig jaar 1000 m3)
- Is een condensatieketel niet minder robuust dan een HR+-ketel?

Ik geloof dat het hoger rendement van een condensatieketel wel zeer relatief wordt als men met bovenstaande rekening houdt.

Graag jullie advies.

Nico

Reacties

Een condenserende ketel komt in aanmerking voor een aanzienlijke belastingvermindering, een HR+ niet. In vele (alle gevallen waar je kan genieten van die belastingvermindering) gevallen is een condenserende ketel zelfs GOEDKOPER dan een HR+ om te installeren.

Die bedenking had ik ook reeds gemaakt, maar het financiële plaatje is niet noodzakelijk in het voordeel van een condensatieketel. Los daarvan, het gaat vooral om de technische haalbaarheid/zin van een condensatieketel gezien de bovenstaande omstandigheden.

daar heb ik geen seconde aan getwijfelt een condensatie ketel dat haal je er op 3 a 4 jaar uit met een verbruik van
10000kw gas water in dus heel goed.

De aanpassing van de schouw (installatie coaxiale buis) valt m.i. niet onder de belastingsvermindering.
En wat met het hoger rendement i.f.v. de hogere keteltemperaturen (radiatoren) en de 12 meter schouwafvoer???

Nico