tighel versus speksteen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik stook al 20 jaar met een speksteen firevieuw altech 13 kw houtkachel.
Deze kachel heeft een katalysator waardoor het rendement nog
hoger is.
De eerste kennismaking met een tighelkachel heb ik opgedaan
bij een bezoek aan de showroom in Friesland.
Wat mij opviel is dat de tighelkachel 2 keer zo groot moeten zijn als mijn huidige speksteenkachel om het gelijke rendement te halen.
Nu gaan wij onze stal verbouwen en moeten een keus maken tussen beide systemen.
Voor mij is nog steeds niet duidelijk welk systeem het beste is.
Wie kan mij helpen omde juiste keuze te maken.

Reacties

Heeft men je bij Tigchelaar niet geholpen met voldoende uitleg?

Dirk Bauwens

Dirk,
Verkoopt Tigchelaar speksteenkachels? Ik dacht van niet. Die gaat dus al niet objectief zijn.
M.a.w. beter informeren bij iemand die zowel tegelkachels als speksteenkachels verkopen (bvb Geerts), al zeg ik niet dat zij wel objectief zijn.
Partikulieren die onpartijdig kunnen oordelen over beide systemen, op basis van ervaring, gaat men niet gemakkelijk vinden, maar ik kan wel zeggen dat de meeste mensen die ik ken met een speksteenkachel hierover zeer tevreden zijn, wijzelf incluis.
Verder zal je zelf moeten oordelen, ook rekening houdend met prijs en smaak/esthetiek.
Rufus

Men moet vooral beducht zijn van de raad van iemand die verschillende merken verkoopt. Dan zijn er voldoende, voor de hand liggende redenen voor een minder objectieve uitleg.

Ik heb geen probleem met iemand die naar mij komt en zegt: ik maak de beste kachels ter wereld. Die persoon zal me waarschijnlijk zeer uitvoerig willen en kunnen uitleggen waarom dat zo is en waarom andere kachels dat niet zijn. Met zo’n uitleg kan ik wat.

Iemand die 10 merken en 100 modellen kachels verkoopt, zal per definitie, véél minder objectief zijn in zijn uitleg, en die persoon gaat niet zeggen dat een bepaald merk dat hij verkoopt niet goed is.

Natuurlijk, de meeste mensen zijn in feite helemaal niet geïnteresseerd in een goede kachel, de meeste mensen willen gewoon een kachel die vooral erg in de mode is.

Wat de kachels betreft: die Altech Fireview kachel is weinig meer dan een doodgewone houtkachel: een verbrandingskamer die tegelijk warmtewisselaar is, met een gat erin, bovenaan voor de rookgassen. Het is niet omdat er speksteen aan of in een kachel zit, dat het een goede kachel is. Vooral het principe waarop een kachel werkt, bepaalt of een kachel goed is of niet. De Tigchelkachel is een volgens het tegenstroomprincipe ontworpen kachel, met aparte verbrandingsruimtes. Dat alleen al maakt deze kachel zeer superieur boven de Altech. Bovendien is de tigchelkachel veel groter en zwaarder dan de altech, ook erg grote voordelen. Bovendien heeft een tigchelkachel door zijn ontwerp geen katalysator nodig. Een katalysator is een broos onderdeel met een gekende beperkte levensduur (naar het schijnt is dat maximaal twee stookseizoenen indien goed onderhouden) en het kost veel geld om die te vervangen.

Dirk Bauwens

Rob,

Wat bedoel jij met rendement? Ik denk dat je bedoelt: warmteopbrengst.

Ik schat dat de Tigchelkachel ongeveer tweemaal meer nuttige warmte uit eenzelfde hoeveelheid hout haalt dan de Altech. Dit zegt echter niets over de capaciteit. Finovens en de daarvan afgeleide Tigchelkachels zijn dan wel uiterst zuinige en milieuvriendelijke kachels, maar geen hittekanonnen waarmee men snel een koude ruimte op temperatuur brengt. De minimum capaciteit van de Altech is ongeveer 4 kW. Dat is ongeveer het normale maximum vermogen van een kleine Tigchelkachel.

Zware finovens maar ook Tigchelkachels hebben in het begin dagen nodig om een koude woning op temperatuur te krijgen, maar het warmtecomfort dat dan ontstaat, kan onmogelijk geëvenaard worden met een gewone houtkachel zoals de Altech. Bovendien moet een Altech, door zijn kleine massa, bijna voortdurend gestookt worden.

Dirk Bauwens

rob,
ik heb ook zo een altech tot volle tevredenheid en zou het ook niet graag wegdoen maar ik ben ook aan het het uitkijken naar iets anders.
tigchelaar is mij bekend maar nog niet gezien
ik zou ook wel willen overgaan naar zoiets want ik ben wel overtuigd van het rendement maar ik zou deze willen aansluiten op de cv verwarming met een verwarmingsketel in het bovengedeelte
dirk,
wat denk jij ervan van zulke combinatie zoals hierboven vermeld?
brunner heeft ook zo een brander (hks4.1)met warmwaterketel erboven en daarom een tegelkachel rondwerken,zou datkunnen?
sorry dat ik u zoiets vraag maar ik had ergens iets gelezen op een forum en dat boeide me erg want je sloeg volgens mij de nagel op de kop

Ik heb gesproken met de verkoper van van de tighelkachels ook over de finnoven met warmwatervoorziening.
Hij gaf aan dat het kostenplaatje erg hoog zal zijn.
Het nadeel is dat je maar een energiebron hebt.
Ik ga voor een houtkachel en elektrische vloerverwarming en
elektrische boiler.
Als compensatie heb ik zonnepanelen gekocht(2 jaar oud) met
een piekvermogen van 3,5 kwh.

Dirk,

Mijn huidige kachel fireview verbruikt per etmaal 1,5 mand hout.
Ik kan hiermee mijn oppervlakte(85 m2) van onze benedenwoning behaaglijk warm houden.
Deze kachel heeft 20 jaar 4500,- nlg gekost.
Recent op marktplaats is dezelfde kachel uit 1992 voor 1100
verkocht.
Het gaat niet om de kachel die ik nu heb maar ik wil een zware "jongen" tighel of van altech.
Kwa uiterlijk heeft speksteen mijn voorkeur.
Het gaat mij om de beste keus.

Rufus,

In uw mail stond een naam Geerts om eventueel een vergelijk te maken.
Hebt U een website of mailadres voor mij?

gr rob

Rob,

www.geerts.be

Verkoopt allerlei soorten kachels, vnl. speksteenkachels (+-200/jaar).

rufus

Marc,

Fetze Tigchelaar heeft in zijn showroom een aangepaste finoven (in werking) die als centrale warmtebron de verwarming van een hele woning aankan, inclusief alle nodige sanitair water. Door een werkelijk uniek concept wordt zo goed als alle energie uit het hout opgeslagen in water. Indien je oprechte interesse hebt, kan ik je van harte een afspraak met Fetze Tigchelaar aanbevelen.

Brunner maakt naar mijn weten, in het beste geval, tegelkachels (die eigenlijk meestal niet meer zijn dan een soort façade rondom een ijzeren insert) en géén finovens. Terwijl het finoven-principe, naar mijn idee, een absolute voorwaarde is voor wie maximaal wil scoren op het gebied van houtverbranding.

Dirk Bauwens

Rob,

Voor zover ik het kon nagaan, is de lichtste Tigchelkachel ongeveer 3 keer zwaarder dan de zwaarste Altech kachel, zeker niet onbelangrijk om weten!

En indien je de beste keus wil maken, dan is mijn advies: kies voor een echte finoven met een gewicht vanaf drie ton of meer. Lichtere kachels zijn, naar mijn mening, eerder een soort compromis dan een oplossing.

Dirk Bauwens

Dirk,

Ik kies tussen tighel en altech.
Voordeel bij eventuele verhuizing is dat je ze kunt meenemen en finoven is voor mij financieel te hoog gegrepen.
Welk systeem hebt U?

Rob

Dirk, mag ik zo vrij zijn om te zeggen dat het mij opvalt dat telkens ik uw naam ergens tegenkom, en niet enkel in deze vraagstaart en op dit forum, ook de naam Fetze Tighelaar valt ?
Ik heb eerlijk gezegd weinig kennis noch ervaring van tegelkachels, en het zal ongetwijfeld een goede kachel zijn, maar als ik uw reacties lees is het precies alsof dat de enige goede kachel is. Mag ik vragen wat u zo drijft om pro tegelkachel te zijn, en toch minder pro speksteenkachel ? Heeft u zelf ervaring met een van beiden ?

Rufus

Rufus,

Weet U of er een groot prijsverschil is tussen Belgie en Nederland?

Rob

@ rufus

tigchelkachel is momenteel de beste finoven (maar ook duur)
Denk niet dat Dirk reclame is aan het maken voor tigchelaar.
Ik ken Dirk van op het ECOLOGIE forum, hij was toen zelf bezig met ontwerpen van finovens (hoe zit het daarmee Dirk, ga je binnenkort iets op de markt brengen?)

En om op Rob te antwoorden:

ik heb ook het budget niet voor een ticghelkachel, dus ga voor de bergkachel (in mijn ogen de beste prijs/kwaliteit)
En ben aan het praten met die kachelbouwer om er een WW en een luchtaanvoer voor buiten bij te krijgen.

Er zijn nog 2 andere finovenbouwers (op kleine schaal) die nog goedkoper zijn.
Je moet maar eens de zoekfunktie gebruiken, ik heb ooit een lijst op dit forum gezet met alle finovenbouwers + met prijsindicaties

Die goedkope finovens moet je wel 2X stoken per dag, maar als ik zie hoeveel een speksteenkachel kost, heb ik er dat wel voor over.
En hout heb ik gratis.
ik heb een oud mijnbosje (=naaldbomen ooit aangeplant voor balken in de mijn) waar 50% uitgekapt moet worden om een betere ecologie te krijgen, dus doe de natuur nog een plezier met het kappen
En binnenkort plant ik me ook nog wat knotwilgen langs mijn huis.

Rob,
Geen idee of er een prijsverschil is, maar ik geloof wel dat het btw-tarief in nl. lager ligt.

Rufus

Die knotwilgen is een goed idee.
Enig idee hoeveel er geplant moeten worden om een winter door te komen?
Op dit moment heb ik nog 100 m3 hout liggen maar de toekomst?
Welke zoekfunctie moet ik gebruiken a la ik ben hollander!

het systeem is 49n knotwilgen te planten
7X7
zodat je elke 7 jaar 7 bomen snoeit
ik denk dat dat idee komt van de 12 ambachten in NL.

het systeem is 49n knotwilgen te planten
7X7
zodat je elke 7 jaar 7 bomen snoeit
ik denk dat dat idee komt van de 12 ambachten in NL.

Rufus,

Ik vermeld de naam van Fetze Tigchelaar niet zo vaak, misschien doe ik dat in 2 à 3 percent van mijn posts op de verschillende fora, waarschijnlijk is het nog minder. Ga maar na. Dat neemt niet weg dat ik veel bewondering heb voor Fetze Tigchelaar als persoon en voor wat hij maakt.

Verder ben ik niet pro-tegelkachel, ik ben wel totaal pro-finoven. Dat verklaart ook mijn (matige) steun voor de grote speksteenkachels. Dat zijn eerste-generatie finovens uitgevoerd in speksteen. Tigchelaar is door zijn ervaring met het finoven-principe, dit consequenter gaan toepassen zodat zijn kachels beter kunnen presteren dan de gemiddelde speksteenkachel.

Wat mijn ervaring met deze kachels betreft: die heb ik zeker, alhoewel ik bij mij thuis nog geen enkele afgewerkte finoven staan heb. Reden 1 is dat ik zeer gehandicapt ben door een ziekte die men tegenwoordig CVS (chronische vermoeidheid syndroom) noemt. Reden 2 is dat ook ik verschillende verbeteringen heb aangebracht aan het finoven-concept, waardoor hier bij mij thuis eerder met proefopstellingen en prototypes gewerkt wordt.

Dirk Bauwens

Ok Dirk,
Dat verduidelijkt al wat.
Ik kan mij niet over finovens uitspreken, noch kennis noch ervaring. Maar wij zijn zeer tevreden over onze (grote) speksteenkachel.
Mag ik u vragen waarop u zich baseert dat de finovens van Tigchelaar beter presteren dan een speksteenkachel ? Speksteen is nochtans zeer warmtegeleidend en heeft een zeer hoog smeltpunt, en finovens bestaan voor zover ik weet uit leem of baksteen.
Blijft nog het estetisch aspekt, ik persoonlijk vind een spekst.kachel mooier dan een finoven.

Rufus

Rufus,

De hoge warmtegeleidbaarheid van speksteen is geen voordeel maar een nadeel voor een grote finoven.

Wat de prestaties betreft: de rookgastemperaturen van speksteenkachels zijn naar mijn weten, gemiddeld flink hoger dan die van de grote finovens van Fetze Tigchelaar. Fetze Tigchelaar heeft zelfs een condenserende finoven in zijn gamma!
Verder zijn al zijn finovens specifiek gebouwd voor het omgekeerd stoken en er is bijzonder veel aandacht besteed aan een intense menging van de brandbare gassen met de lucht. Dit resulteert een erg volledige verbranding, waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen erg laag is. Een finoven van Fetze Tigchelaar kan van bij het eerste begin tot het einde van de stookbeurt volledig rookloos branden.

Wat het estetische betreft: ikzelf vind speksteen ook een erg mooi materiaal, maar niet iedereen vindt die uitsluitend grijze kleur zo geweldig.

Dirk Bauwens

Ja, ja, ...

Ik had al een vermoeden dat Dirk iets meer weet dan de gemiddelde bezoeker omtrent heel deze zaak.
Man, breng een boek uit met al wat je hierover weet! Als je alle staarten hier bekijkt vindt je enkel dié antwoorden als jij er ergens tussen zit.
Niks beter dan een uitleg van iemand die er veel over weet en aan geen merk gebonden is.
Als je de verschillende sites van die producenten bekijkt, voel je tussen de regels door dat onze noorderbuur heel de zaak anders bekijkt dan het gros van de producenten. Maar sceptisch als we zijn, zien we dit soms over het hoofd als zijnde commerciële praat?

Veel sterkte met je ziekte en blijf het leuke zien in alles rondom je (mijn partner sukkelt al een tijdje met hetzelfde probleem, dus ik heb een idee van hoe je je voelt op sommige momenten).

En alvast bedankt voor de goeie tip, hebben al wat verder zitten experimenteren met ondersteboven stoken (zo noemen de kids het) en blijkt toch wel beter te gaan, zachter vuur en ik blijf de indruk hebben dat de kachel beter opwarmt.

Fijne avond verder,

Siegfried

Siegfried,

Volgens mij is het niet alleen een indruk dat de kachel beter opwarmt. Door de omgekeerde verbranding bekomt men een regelmatiger en goedbrandend vuur. De energieoverdracht tussen de rookgassen en de speksteen is daardoor ook meer regelmatig en gespreid. De speksteen kan dus onder betere omstandigheden en over een langere periode energie opnemen.

Meer netto energie in de kachel kan niet anders dan resulteren in meer afgekoelde rookgassen en dat zou je moeten kunnen meten.

Voor wie nog geen meetinstrument heeft en er misschien één wil aanschaffen. In de electroafdeling van sommige grootwarenhuizen vindt men tegenwoordig digitale multimeters met een meetfunctie voor temperaturen. Met thermokoppel inclusief, zijn die soms te koop voor minder dan 25 euro! Zo’n thermokoppel is zeer robuust en kan meten tot ongeveer 1300 graden, dus zeer interessant voor wie de temperatuur van de meeste verbrandingsgassen wil kunnen meten. Een bijkomend voordeel is dat de bijgeleverde thermokoppel meestal niet meer is dan een lang, relatief erg dun kabeltje, omwikkeld met glasvezel. Dat kabeltje is zo dun dat het bijvoorbeeld makkelijk aan te brengen is via een veegluikje dat, zelfs met de thermokoppel erin, terug kan afgesloten worden. Onderaan de kachel, onderaan een tegenstroomkanaal, is een ideale plaats om een veelzeggende rookgastemperatuur te meten.

Siegfried, verder ook nog bedankt voor je medeleven en je beste wensen. Ik waardeer het zeer! Jullie natuurlijk ook sterkte toegewenst!

Dirk Bauwens

Dirk,Rufus en Siegfried,

Laten we svp de discussie niet persoonlijk gaan voeren.
Ik weet nog steeds niet welke kachel de beste is!
Ik hoorde vandaag dat er een ander aspect misschien belangrijk kan worden nl dat er in NL binnen 2 jaar een milieubelasting komt op houtkachels.
Welke kachel heeft de minste cq de schoonste rookgasafvoer en benadert een van de 2 systemen de rookgasafvoer van bv een hr-gasketel?

gr rob

Ik heb hier blijkbaar op een verkeerd knopke gedrukt want nu zit ik met een nieuwe staart, weliswaar met de zelfde naam.

We worden oud, ...

Siegfried

Hoi Dirk,

wat denk jij ondertussen van de bergkachel?
die is toch ook op het omgekeert stoken principe?

Ze zijn ook van plan nieuwe modellen te maken
En de bouwer ervan (Peter Berg) wil graag weten wat de mensen willen
Ben met hem in gesprek om een finoven met WW (voor 2 radiatoren)die niet hoger gaat dan 70° (drukloos)
+ luchtaanvoer van buiten (nu nog niet het geval)

(Door kopiëren en plakken breng ik een verkeerd terecht gekomen reactie van Siegfried terug in deze draad.
Dirk Bauwens)

Beste Rob,
Zijn we zo persoonlijk bezig?

De beste van de twee? Ik zou het echt niet weten. Prijs/technisch gezien denk ik dat Tichel wel een voorsprong heeft, ook al heb ik gewone speksteen. Je moet ook heel het plaatje zien, wij wonen hier in een woning van '38. Een oud ding dus, de isolatiewerken zijn bijna volledig rond. Echter onze speksteen geeft ons stralingswarmte, radiatoren vroeger gaven ons veel tocht; hoge plafonds, drie bewoonde verdiepingen, waarbij het gelijkvloers en het eerste helemaal open zijn. Dan heb je meer geniet van een accukachel dan van iets anders.
Een hele andere situatie dus dan in een PH.
Blijkbaar woon je in Nl en daar zijn de huizen meestal iets kleiner en compacter dan hier. Dus daar zo'n joekel zetten van een speksteen, ik weet niet of dat een goede keuze is.
Eerlijk gezegd denk ik dat je eerst moet kijken, wat heb ik nodig, en dan gewoon naar de prijs. Als je moet kiezen tussen 10k en 20k en je weet dat die 20k veel te veel is, is de keuze snel gemaakt denk ik.

De beste keuze tussen een Nua en een Tuli? Volgens mij zijn ze alle twee even goed. Ik vond (persoonlijk) de verbrandingskamer van de Nu mooier afgewerkt, je kan schudddddden met je rooster, ook makkelijk. En wederom de prijs heeft de doorslag gegeven. Dezelfde Tuli koste ons 15% meer. Op een bedrag van 11.500 is dit niet niks.

Dacht eerst voor een Tichel te gaan, maar de winkel in Aarschot nooit gevonden en in Nederland kopen, dag 6% BTW tarief. Heb me toen ook laten leiden door de kW afgifte, en die bleek daar iets te laag te zijn voor ons oppervlak.

En dan de pellets? Vind ik niet echt een goede oplossing, toch geen grootschalige. Is eigenlijk ook maar een "secundaire" brandstof. Je gebruikt hout, en de overschot ga je fijn malen en in worstjes pressen. Zit ook al heel veel energie in eer dat bij je thuis is. Goed als je niet veel kan stockeren en zelf niet over hout beschikt, maar om allemaal over te stappen op pellets, blijf ik toch even op de achtergrond. Ooit geraakt dat ook nog op, en dan? Bomen kappen om pellets te maken? En de prijzen stijgen ook maar de hoogte in (interessante staart hier ergens die al enkele jaren loopt, je ziet de prijzen zo omhoog gaan). Daarbij komt nog het transport, invoeren uit het Oosten vind ik nogal cru, eerlijk gezegd. Dat doen we huidig ook met de olie.
Dus geef mij maar gewoon hout, een klein perceeltje vol hakhout planten of populier en wat berk en je komt al een heel eind. En het is nog goed voor de dieren, die voelen zich daar perfect in thuis.

Wat je uitstoot betreft, is er maar één mogelijkheid. Een CO-meter in de schouw hangen, daarmee een venti aansturen welke de luchttoevoer regelt, en zo de perfecte verbranding nastreven. (Ooit project mee gedaan voor de affakkeling van olieplatformen) (oeps) ;-()
Zo konden ze daar perfect de verbranding regelen met zo weinig mogelijk uitstoot (werkte trouwens op PV-panelen). Gebeurt ook in de HR+ dacht ik (verbeter me als dit niet zo is) maar enkel met de premix.

Ik denk dat je nog zo goed mag kunnen stoken, een perfecte verbanding is op het "zicht" moeilijk te bereiken, we zijn maar mensen, hé. Maar een goede verbranding moet toch lukken. (Is mij ook gelukt met alle tips die ik hier gevonden heb.)

Dus goed of slecht, de portemonne heeft dikwijls het laatste woord, en over smaken valt niet te twisten. Heel het forum doorlezen, alles opschrijven en zelf een analyse maken, is de enige oplossing.
Of wachten op Dirk zijn boek?

Veel succes ermee.
Het beste ding bestaat niet in het leven, het is alleen maar goed of iets minder goed. Het beste is het leven zelf.

Siegfried

Rob,

Je weet nog steeds niet welke van de twee de beste kachel is?? Ik dacht dat ik al voldoende uitgelegd heb welke dat was en waarom. In de mate dat een kachel het tegenstroomprincipe respecteert, zal hij beter zijn. Geen enkele Altech werkt, voor zover ik weet, volgens het tegenstroomprincipe. Bovendien zijn de Altechs niet veel zwaarder dan gewone houtkachels. En de noodzaak om een katalysator aan te brengen, zegt ook erg veel.

Dirk Bauwens

Walter V,

Over de Bergkachel kan ik weinig zeggen omdat ik nog altijd de eerste moet zien (en zien werken).

Wat me opvalt is dat de plannen voor de nieuwe modellen er zijn gekomen nadat Peter van den Berg bij Fetze Tigchelaar op bezoek is geweest en Fetze hem een rondleiding in het bedrijf gegeven heeft. Daar had hij herhaald dat hij niets meer met kachels te maken heeft. Dat is dus niet zo. Mijn contacten met Peter van de Berg op het ecologieforum verliepen op een gegeven moment erg stroef. Hij was, helaas, niet recht door zee en op een gegeven moment had ik sterk de indruk dat het er hem uiteindelijk alleen maar om ging om essentiële informatie in te winnen voor zijn onderneming.

Dirk Bauwens

dirk,
hartelijk dank voor die waardevolle info die je ons allen verschaft met die onpartijdigheid van je en niet met die commercieele bedoelingen van sommigen anderen.
ik ga je raad opvolgen en eens naar het noorden rijden en daar eens zo een kachel bekijken en inspecteren tot op het laatste draadje.
ondertussen heb ik het boek,Gemetselde kachels,fornuizen en open haarden van willem aalders van voor naar achter uitgelezen en ben wel degelijk bewust van een zuivere ecologische en zuinige tegel(tigchel)kachel te bezitten in de toekomst.
de bedoeling van mij zou zijn om 20*meterzonnepanelen met een buffer van 3000l.(2*1500l.)te combineren met een tegelkachel die het water verder opwarmt zodat het sanitair warmwater kan verwarmen in een doorloopsysteem in deze buffer.
in een vorig antwoord zie ik dat er eventueel al verbeteringen kunnen aangebracht worden,kunnen we hiervan ook kennis nemen of is dit teveel gevraagd?
als er nog ergens een bron van info is op het net,steeds welkom om het ons telaten weten

Siegfried,

Oppervlakte van ons huis is 180 m2 en heeft inhoud van 750m3
Dit is dus exclusief garage.
Inderdaad zijn de meeste huizen in nl minder pompeus dan bv in duitsland en of belgie.
zal wel te maken hebben met een beter milieubewustzijn.

Dirk,

Het tegenstroomprincipe betekent weinig en schone rookgasafvoer?
Als dit zo is dan ga ik voor een tighelkachel

gr rob

Rob,

Je hebt gelijk. Nl is iets groter dan België, jullie wonen er met een pak meer volk, en wij hebben plaats tekort. Heeft zeker te maken met het bewustzijn van die jongens in Brussel. Alles blijven volbouwen en de halve stad hier staat zo goed als leeg.
Ben zinnens de buitengevel aan de straatkant volledig te isoleren aan de buitenkant en pleisterlaag erop. Blijkt echter dat dit nogal moeilijk zal zijn want als je dit doet vergroot je huis. Ik wil hier best serieus in investeren en een dikke 12 cm ertegen plakken. Alleen zal dit 9 kansen op 10 door "ruimtelijke ordening" afkeurd worden met als reden dat ik dan mijn huis vergroot. Wat willen ze nu, minder uitstoot maar je mag niks wijzigen?
Het zijn inderdaad rare jongens die Belgen

Alvast veel succes met de aankoop van je tichel en veel stookplezier.

Dirk, bedankt voor het knip en plakwerk.

fijne avond, nacht verder.

Siegfried

Rob,

Het tegenstroomprincipe is, naar mijn inzichten, een absolute voorwaarde voor een goede kachel! Het zorgt als niets anders voor een zeer hete naverbrandingskamer. Het bereiken van de ontstekingstemperatuur van de verschillende componenten is essentieel. Anders is volledige verbranding onmogelijk.
Volledigheidshalve moet ik er op wijzen dat rookloos verbranden ook afhankelijk is van voldoende verbrandingslucht!! Daar wordt vaak niet of slecht op gelet. Zonder voldoende verbrandingslucht is volledige verbranding onmogelijk en rookt zelfs de allerbeste kachel.

Misschien is het voor de duidelijkheid ook nuttig om kort de begrippen tegelkachel, tigchelkachel en finoven uit te leggen.

Een tegelkachel is van oorsprong een kachel gemaakt van steenachtige materialen. De constructie hiervan kon/kan enorm uiteenlopen, maar de bedoeling was om warmte op te slaan in de massa voordat de rookgassen in de schouw verdwenen. De moderne tegelkachels bestaan meestal uit een ijzeren kachel, die ommuurd is door panelen en dat is totaal wat anders dan wat het vroeger was.

De Tigchelkachel is een specifieke kachel die, zoals de naam doet blijken, ontworpen is door (Fetze) Tigchelaar. Het is tegenstroomkachel, een klein soort finoven met een gewicht van rond de 1000 kilogram, waarin met een specifieke bouwwijze extra moeite is gedaan om het verbrandingspad “op te vouwen”, waardoor de kachel kleiner kon worden en waardoor de menging van de houtgassen met de verbrandingslucht zou bevorderd worden. De Tigchelkachel kan in enkele uren opgebouwd of afgebroken worden, en is dus verhuisbaar, een niet onbelangrijk voordeel.

En tenslotte: de echte finoven. Dat is een kachel die oorspronkelijk vooral in Finland gebouwd werd. Het is een relatief groot en zwaar bouwwerk, zo’n 2 meter hoog, met een grondvlak van ongeveer 1,2 op 1,2 meter, en met een gewicht van ongeveer 3500 kilogram, vaak is dat nog veel meer. Een belangrijk kenmerk van de finoven is dat alle warmtewisselende kanalen naar beneden lopen. Helemaal onderaan de kachel is de verbinding met het schoorsteenkanaal.

Ikzelf ben van mening dat hout het beste verbrandt volgens het echte finoven-principe. De verbranding van hout is een complex gebeuren: hout moet altijd eerst vergassen en pas daarna kan/moet dit gas verbrand worden. In een kampvuur kan men zien dat hout met een lange vlam verbrandt. Het complexe gebeuren van uiteenvallen van grote moleculen en het oxideren tot CO2 en water vergt voldoende tijd en ruimte. Zowat alle houtkachels respecteren dit complexe proces NIET, met alle bekende/beruchte gevolgen daarvan: een onvolledige verbranding en een slecht kachelrendement.

De rendementen die op de huidige houtkachels geplakt worden, moeten niet zomaar geslikt worden. Die testen gebeuren onder labocondities, die niets te maken hebben met de handelswijze van de gewone man. Nog steeds verdwijnt in de praktijk véél meer warmte door de schoorsteen dan men wil toegeven. Een ware finoven daarentegen kan alleen met veel moeite warme rookgassen produceren. En na de stookbeurt wordt de schoorsteenklep volledig afgesloten. De verbranding kan uiterst volledig verlopen en daardoor is de echte finoven een kachel die ongeveer twee keer meer warmte uit het hout haalt dan de gemiddelde houtkachel.

Dirk Bauwens

ik ben zaterdag eens gaan kijken naar de tigchelkachels,tis te zeggen de finoven die fetze bouwt
ben wel overtuigd dat dit een van de beste is kwa verbranding en techniek maar ik dacht dat ze deze nu bouwen met de schoorsteenaansluiting bovenaan,d.w.z.1ste en naverbranding in het omhooggaan nadien naar beneden gestuwd tot tegen bodem v.d.kachel en dan gaat het nog eens tot boven(2m.) en dan pas naar de schoorsteen?
weet er nog iemand wat het rendement is als je er een open vat van fetze bijbouwt met warmtewisselaar om sanitairww.te produceren want ik ga volgend jaar zo eentje zetten gekoppeld met 20m.zonnepanelen,zou dit voldoende kunnen zijn voor warm water te bekomen als er geen zon is?

Hout zal eerst ook zijn vocht gaan verdampen gemiddelt is dat 200 gram per kilo hout. (veel verder droogt hout niet in ons zee klimaat, in de woestijn wordt het weer anders)
Het rendement is hierdoor ongeveer 85%.
Als je dit 100% ideale verbranding wilt noemen mij ook best.

Rendementen kun je net zo mooi maken als je zelf wilt, wat wil je als uitgangspunt zien. Verliezen doe je altijd wel wat.

Marc,

De tigchelkachels hebben inderdaad, ter wille van plaatsbesparing, een stuk “schoorsteen” binnenin de kachel. De feitelijke verbinding van de tegenstroomkanalen met de schoorsteen blijft echter onderaan.

Vermoedelijk heeft Fetze Tigchelaar de tigchelkachel ontworpen in functie van al de mensen die voortdurend vragen om kleinere, lichtere kachels. Dat ervaar ik voortdurend wanneer men mij om meer uitleg vraagt over de finoven. Erg vaak krijg ik diezelfde opmerkingen: Moet dat allemaal zo groot, moet dat allemaal zo zwaar…?

De tigchelkachel is een oplossing, maak ook een compromis. Doordat deze kachel kleiner en lichter is dan een normale finoven zal hij vaker gestookt moeten worden, zal hij heter moeten worden aan de buitenkant en zal hij minder volledig verbranden.

Dirk Bauwens

Chatanky,

Welk rendement bedoel je met die 85 percent: verbrandingsrendement of kachelrendement of de combinatie van die twee?
En welke verbrandingswaarde voor hout pas je toe?

Dirk Bauwens

Dit is de verliespost van 20% vochtgehalte die in je hout zit Dirk.
5.3 kw per kg wordt er vaak gerekend voor 100% droog hout.
Door het vochtgehalte in het hout zal dit verdampt moeten worden en dat kost energie.

Dus waar gaan we van uit als we het hebben over een ideale verbranding van 1 kg hout.
Hoe reken je het rendement uit van een kachel? volgens mij ook al lastig genoeg.

Chatanky,

Met het gemiddelde watergehalte in het hout wordt zeker rekening gehouden. Men rekent voor brandhout met 4 kWh per kilogram en niet met 5,3 kWh, zoals jij beweert. De enigen die soms met meer dan 5 kWh rekenen (ten onrechte trouwens) zijn de houtpellet-verkopers.

Wat betreft de verschillende rendementen: de finoven verbrandt, door de volledige verbranding van alle brandbare componenten, met zo goed als 100 percent verbrandingsrendement. Van de betere houtkachels mét katalysator mag men misschien 85 percent verwachten.

Het kachelrendement, iets heel anders dan het verbrandingsrendement, is afhankelijk van de hoeveelheid warmte die door de schoorsteen verdwijnt. Bij de gemiddelde houtkachels zijn schoorsteentemperaturen van boven de 300 graden heel gewoon. Bovendien staat de schoorsteen voortdurend open. Bij finovens zijn schoorsteentemperaturen van rond de 100 graden heel normaal en staat de schoorsteen maximaal 10 percent van de tijd open!!

De finoven verwarmt de omgeving op lage temperatuur, de gewone houtkachel doet dat op hoge temperatuur. Door de veel grotere verschiltemperaturen zal de gewone houtkachel ook voor veel grotere indirecte warmteverliezen zorgen.

Wanneer men, zoals het ook hoort, al deze rendementen met elkaar vermenigvuldigt, komt men makkelijk aan een lager cijfer dan de 1 op 2 waar ik het altijd over heb! 0,7 x 0,7 x 0,7 geeft een rendementsverhouding van ongeveer 1 op 3!

Ik overdrijf meestal, eigenlijk altijd, langs de nederige kant, Chatanky en dat had jij al lang kunnen/moeten weten.

Dirk Bauwens

Als je puur op temperaturen gaat bekijken dan kom je op een rendement van 91% tegen 73%.
Van uitgaande van een aanvang van 1100 graden.

Chatanky,

Maak het me (weer) niet moeilijk. Tracht wetenschappelijk te blijven. De wereld wordt al genoeg overspoeld door pseudo-wetenschappelijke prietpraat. Temperatuur is slechts een gedeelte van het hele (energie)plaatje!!

Dirk Bauwens

Ik ben toch benieuwd waar die 27,5 % rendement dan blijft die je mist om tot een dubbel rendement te komen?
Het liefst zonder prietpraat, daar houd ik ook niet van Dirk.

Chathanky,

Begrijp je wel wat er bedoeld wordt met het rendement van een kachel?

Ik herhaal wat ik reeds zei: temperatuur is slechts een gedeelte van het plaatje! Kachels produceren (en verliezen) hoeveelheden energie. Energie is wat meer dan temperatuur alleen. Hoeveelheden energie worden uitgedrukt in bijvoorbeeld kWh of MJ maar nooit in graden.
Jij baseert het rendement van een kachel blijkbaar op temperatuursverschillen alleen, dat is onvolledig, dus onjuist. Wat heeft die temperatuur van 1100 graden, waar jij het over hebt, trouwens met rendement te maken??

Ik herhaal wat ik reeds gezegd heb: wat iemand uiteindelijk aan nuttige warmte uit de kachel krijgt (het echte rendement), is afhankelijk van:
1) hoe volledig het hout verbrand wordt
2) de hoeveelheid warmte die via de rookgassen door de schoorsteen verdwijnt
3) de hoeveelheid warmte die indirect verloren gaat worden door op hogere temperatuur te verwarmen.

Deze drie punten gaan over hoeveelheden energie die niet opgewekt of onbenut worden en daardoor moeten afgetrokken worden van de potentiële hoeveelheid energie die in de brandstof aanwezig was. Of vind je dat prietpraat?

Dirk Bauwens

Op 8 november schreef Dirk Bauwens een bericht wat mij aangaat.
De tekst van dit bericht:
Wat me opvalt is dat de plannen voor de nieuwe modellen er zijn gekomen nadat Peter van den Berg bij Fetze Tigchelaar op bezoek is geweest en Fetze hem een rondleiding in het bedrijf gegeven heeft. Daar had hij herhaald dat hij niets meer met kachels te maken heeft. Dat is dus niet zo. Mijn contacten met Peter van de Berg op het ecologieforum verliepen op een gegeven moment erg stroef. Hij was, helaas, niet recht door zee en op een gegeven moment had ik sterk de indruk dat het er hem uiteindelijk alleen maar om ging om essentiële informatie in te winnen voor zijn onderneming.

Jammer, maar Dirk heeft het mis. Concrete, die de Bergkachel bouwt, is niet mijn onderneming. Mijn bezoek aan Tigchelaar vond plaats op 8 juni op uitnodiging van Fetze. Dirk was daar niet bij en heeft wat daar gezegd is hooguit uit de tweede hand.
Verder weet Dirk heel goed dat ik geen onderneming heb, zie http://www.ecologieforum.eu/viewtopic.php?t=7&postdays=0&postorder=asc&start=15

Op 1april schreef ik op dit forum:
Het ontwerp is gemaakt om door een ander geproduceerd te worden. Dat betekent niet dat het minder een kindje van mij is. Daarvoor ben ik er te lang mee bezig geweest.
Het ontwerp zelf kan niet verkocht worden, ook niet door mij, dat is een deel van de overeenkomst. Kees en Manus hebben de werkplaats, mallen, gereedschap plus de bestaande afspraken overgenomen.(van Qenep)
Evengoed ben ik heel blij dat er weer gebouwd wordt, het zag er even naar uit dat het niet meer zou gebeuren. Ik heb ze gesproken en aangezien er op dit moment maar een product is, werd er meteen gevraagd naar de mogelijkheid van varianten.
In volgorde van waarschijnlijkheid: eentje die hoger is, waardoor het deurstel niet meer op de vloer begint. Ook een grotere en zwaardere versie, en eventueel een kleintje met een gekoppelde verwarmde zitbank. Niet gezegd dat het allemaal kan met dit modulaire ontwerp, maar ik kan weer terug naar de tekentafel. En kachels bouwen, ach, bedenken en prototypes bouwen is veel leuker dan blote productie.

Ik bouw al 10 jaar geen kachels meer, en het ontwerp van de Bergkachel heb ik op verzoek gemaakt. Daar ben ik voor betaald en daar blijft het bij. Uit de bovenstaande tekst is ook op te lezen dat in maart al aan mij gevraagd is om uitbreidingen te bedenken. Dat was dus al maanden eerder dan mijn bezoek aan Tigchelaar.
Mocht Dirk hier nog op in gaan, dan geef ik daar geen antwoord op.
Peter van den Berg

De volledigheid van verbranden hangt samen met de emisie die meetbaar is.
Huidige kachels moeten voldoen aan de emisie eisen en dat gaat je niet bereiken met een slecht brandende kachel.

De extra rendement die haalbaar is stel ik ook op minimaal.
-
-
Voor het verbranden van hout is een bepaalde hoeveelheid lucht nodig, die zal voor elke kachel het zelfde zijn.
Het luchtdebiet is voor elke kg die in een kachel verbrand wordt het zelfde.
Je kunt met een overmaat aan lucht de rookgastemperatuur laten dalen. Je mengt koude lucht met hete verbrandingslucht.
Nu wil ik me geen expert noemen op houtkachels maar als ik het goed begrepen heb is dat er voor het laatste stukje verbranding van een tichelkachel en ook nog andere typen nogmaals lucht toegevoegd wordt voor de tetiaire verbranding.
Hoe nauwkeurig kun je hier de toevoer doseren. met een overdoses zal de rookgastemperatuur al gauw dalen.
De extra lucht is ook niet het gehele verbrandingsproces gelijk al dan niet nodig.
-
-
Indirect verloren door hogere temperaturen.
De afgifte wan warmte is naar mijn wetens een lineair proces. voor elke graad temperatuursverschil staat een vaste wattage afgifte. Voor vloerverwarming is dit 11 w/m2 per graad temperatuursverschil.
Welke verliezen bedoel jij Dirk?

Zo als ik al eerder aangaf zijn rendementen meten een lastig verhaal.
Een verschil van 50% die jij aangeeft is wel heel fors Dirk.
Eerlijk gezegd vind ik het ongeloofwaardig.
Rendementen van de fabriek uit worden simpel weg afgedaan als lab condities. Wat mag ik me voor stellen bij de condities die jij koestert?

De paar procenten die het mag uitmaken weegt niet op tegen wat iemand prefereerd.
Dat speksteen duur is heeft ook zo zijn reden. Als er diamanten in overvloed was op de wereld was dit een prima buffer om warmte in op te slaan en hadden vele mensen wellicht een diamanten kachel in huis staan.

Dirk,Chathanky,

Ik probeer jullie discussie te volgen maar het wordt voor mij steeds moeilijker.
Ik ben geen wetenschapper noch kacheltechneut.
Voor mijn werk ben ik de naar Universiteit van Gent geweest.
Daar is een afdeling die is overgenomen door het brandinstituut Warrington(nu Bodycote)
Hier worden brandproeven genomen op allerlei soorten materialen.
Zou het voor de fabrikanten van speksteen en tigchel geen optie zijn om uittevinden wie het minste hout gebruikt,de beste warmteafgifte en schoonste rookgasafvoer heeft.

rob

rob,
ik heb dat hier ook heel goed gevolgd en je mag(moet)een beetje tussen de regels lezen want anders zou je zot kunnen worden.niet alleen met dit onderwerp hoor.
als ze zulke vergelijkende test zouden doen zou er iets door de mand vallen of van de troon ,zogezegd,gestoten worden.
het zijn beide uitstekende kachels maar je moet voor je eigen uitmaken wat er het beste bij je past.
ik zelf ga het zelf bij de noorderburen zoeken en denk niet meer op iets anders want dan blijf je bezig en volgend jaar is er weer zogezegd iets beter

marc

Rob,
Wat Marc zegt; daar komt het op neer. Tussen de regels lezen, het is een forum en geen vraagbaak.
Ik heb het eveneens al eerder vermeld. Alles doorlezen, noteren, maak er desnoods een XLSje van met de pro en contra's van al wat je hier leest.
Denk er nadien bewust over na, vooral over jouw situatie; jouw huis met zijn K-waarde, jouw opslagmogelijkheid, jouw behoefte en jouw budget. Maak zelf de conclusie wat jij denkt wat het beste is.
Vergeet niet dat die paar procenten dat de ene beter is als de andere, dat je die paar procenten direct teniet doet als je hout iets natter is, als je te weinig of te veel lucht geeft en ga zo maar door.

Daarin volg ik Dirk volledig, ze meten de kachels op volgens bepaalde normen. En hier moet je het dan ook mee doen. Het verbruik van een wagen wordt ook gemeten volgens een bepaalde norm. Nu kan ik (met enige fierheid) zeggen dat ik zelden aan dat verbuik kom dat wordt opgegeven. Alles is dus relatief. Wat je hebt is niet belangrijk, als je er maar goed mee omgaat. Dat telt.

Als ik jouw was zou ik voor de Tigehl gaan, een beetje chaufinisme mag wel. Wees verdomme fier dat jullie zo'n prachtig product in eigen land maken. Wij geven hier wel veel commentaar, maar maken zelf niets dat hier ook maar aan kan tippen.

Dus veel suuces toegewenst met de moeilijke keuze. Wat ook het resultaat is, het zal de moeite waard zijn.

Fijne avond nog,

Siegfried

Marc,Siegfried,

Ben het niet met jullie eens.
Tussen de regels lezen ok maar tegenwoordig heeft bijna elk energieverbruikend product een energielabel.
Je ziet steeds meer dat mensen hout gaan stoken met open haarden en zeer slechte kachels dus hout gaat op termijn ook schaars worden.(Finland exporteert 45 miljoen m3 hout naar China per jaar)
1%=450.000 m3 hout!
Al deze kneut moet geproduceerd en getransporteerd worden wat ook weer energie kost.
In het jaar 2020 is er wereldwijd 50% energie meer nodig wat niet kan worden opgevangen worden met fossiele brandstoffen.
Bij ons begint de discussie over kenenergie weer op te laaien.
Eenieder heeft de morele plicht om eruit te halen wat mogelijk is.
Ik vind dit forum erg interessant en ik leer hiervan omdat ik de wijsheid niet in pacht heb.
Dus ik zie dit forum meer als vraagbaken en als je goedleest
zie je gewoon dat er meer mensen vanelkaar willen leren

Rob

Rob,
Klopt volledig, heb hier ook al veel geleerd. Alleen ís het een forum. Ik gebruik het ook als vraagbaak maar dan wel eenzaam en alleen. Alles lezen en noteren.
Het feit dat we op dit forum zitten zegt eigenlijk genoeg. Ik heb noch nergens een officieel iets gevonden dat zegt wat het beste is, in jouw geval de kachel. Maar ook niet over zonneboilers of andere dingen.

Als je ziet dat we al meer dan honderd jaar auto's hebben, en pas enkele jaren geleden worden er standaard testen uitgevoerd en meegedeeld beteffende de veiligehid van deze wagens. Hoelang gaan we dan nog moeten wachten eer we officiële bronnen hebben om ons op te baseren voor kachels en zonneboilers en PV?

Feit is dat we iets doen, en dat is het belangrijkste. Enkel door allemaal te proberen en te investeren komen we tot een besluit. Wij hebben huidig een speksteen. Hoe meer ik lees en zoek, hoe meer ik overtuigd raak dat dit misschien niet de beste investering (financieel en energetisch) was. Maar hij is er nu en zal moeten dienen. Voor de rest zal ik mij maar moeten aanpassen aan die keuze. Ik zal hem gebruiken zoveel ik kan, voor te verwarmen en te koken. Ons gasverbruik is het voorbije jaar gezakt met 45%, dus voor mij is dit een goede investering in die zin. Maar er zijn er misschien betere. Goedkoper (zoals de hout CV) en energetisch even goed. Vergeet niet dat jou duur verdiende centjes ook energie hebben gekost, en soms heel veel energie.

Sommige zweren bij pellets; ik helemaal niet. Waarom: dit is een afvalproduct. Als we veel afval voorkomen, hebben we ook minder afval om energie mee te maken. Voor mij zijn dat dan ook luxe- oplossingen. We hebben er teveel, dus wat kunnen we ermee. De man die dergelijke kachels heeft uitgevonden, heeft dat mijn inziens niet uit milieu-overtuiging gedaan. Gewoon een gat in de markt.

Zelfde met EC-ventilatoren in balans systemen. die bestaan al meer dan 20 jaar. Echter niet uit milieu-overtuiging, echter uit winstbejag. Minder verbruik is meer winst.

En dat is voor mij milieubewust zijn. Bij alles wat je koopt of in je handen neemt, je de vraag stellen, wat heeft dit gekost aan energie, en wat gaat dit nog kosten aan energie; tijdens het gebruik en tijdens de afbraak. Spijtig genoeg is het heel moeilijk om hier altijd een antwoord op te geven.

Maar iets doen is beter dan niets doen.

Fijne avond gewenst en ga je nu nog kiezen wat je gaat nemen?

Siegfried