verwarmen werkplaats

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik heb een werkplaats van ytong beton en dak met eterniten golfplaten en een opervlakte van 20 vierkantemeter
hoe kan ik deze goed verwarmen een ik dacht aan een petroleumkachel of gas
om dat ik geen schouw kan plaatsen

Reacties

guido schrijft:
> ik heb een werkplaats van ytong beton en dak met eterniten golfplaten en een opervlakte van 20 vierkantemeter
> hoe kan ik deze goed verwarmen een ik dacht aan een petroleumkachel of gas
> om dat ik geen schouw kan plaatsen

=> hoe warm wil je het?
Ik zou zeggen: isoleer dat dak en dan kan je kiezen. Ik denk dat een petroleum kachel het eenvoudigste en zowat goedkoopste kan zijn. Wel zorgen voor voldoende ventilatie! CO is onzichtbare en zachte doder.
Vooral zuinig zijn met energie; voor een werkplaats moet het niet te warm zijn.

Walter

Guido,

Je kunt geen schouw plaatsen? Daarom maar de rookgassen van een petroleum- of gaskacheltje binnenin zo'n kleine ruimte afvoeren? Dan wordt in feite het hele werkplaatsje de schoorsteen. Naast het risico op mogelijke CO-uitstoot, produceert zo'n kacheltje wel CO2. Bijna 20 percent van de rookgassen bestaat uit CO2. Dat is gegarandeerd ongezond en gevaarlijk. Rookgassen bevatten ook veel waterdamp. Die waterdamp zal condenseren tegen alle koude voorwerpen, zoals muren, dak, gereedschap enz.

Dirk Bauwens

Beste,

Weet je wat nog het beste is om je werkplaats te verwarmen?
HARDER WERKEN. Daar krijg je het ook warm van.

Neen serieus, Isoleer uw dak al eerst is goed. Ytong houdt toch zoiezo al veel koude tegen.

Een mazoutvuurtje is niet ideaal. Waarom geen electrisch? Dan heb je geen CO2.

Maar eerst goed isoleren natuurlijk

mvg
Joeri

Mijn vader verwarmt zijn werkhuis met een zibro kamin (petroleumkachel) en voor het snel warm te krijgen komt daar de eerste minuten een elektrisch vuurtje bij. Van condens compleet geen spraken. Je moet inderdaad wel opletten voor co-vergiftiging maar via diverse kieren en spleten komt daar zeker voldoende lucht binnen.
Hij heeft ook rond zijn werkbank een constructie gemaakt waarin een elektrische verwarmingsmat zit. Dat verbruikt niet veel en zo heb je warme voeten waardoor het niet echt warm moet zijn om te werken.

Ik verwarm mijn werkplaats niet. Gebouw is redelijk vrij van tocht maar wel enkel glas en muren ongeisoleerd.
Het moet buiten al stevig vriezen voor ik het te koud vind om te werken. Voor die enkele dagen per jaar heb ik al eens aan een pelletkachel of houtkachel gedacht.
Je dak dichten waardoor de trek wegvalt en stoken is overbodig. Beetje afhankelijk welke activiteit uiteraard.

Oplossingen om je in te pakken met een elektrisch deken is geschiedenis hé, we zitten op een energieforum....

ik heb het eens bekeken en kan met een rookkanaal recht door het dak ik en had gedacht aan een houtkacheltje de werkzaamheden in de werkplaats zijn kleine zeer nouwkeurige draai en freeswerken op cnc draabank

Stralingswarmte heb jij nodig!
Niet met convectie je ganse ruimte opwarmen maar omdat je toch op 1 plaats staat zorgen voor een straalkachel.

Zo'n systeem als je op een gasfles kan schroeven (terrasverwarmer) is ideaal.

Opletten voor CO!

Kom mensen, het is ronduit onverantwoord om in zo'n kleine gesloten ruimte iets te verbranden zonder schoorsteen. Gebruik toch het gezond verstand!

Ondertussen kan Guido gelukkig een schoorsteen plaatsen. Nu blijft het de vraag welke kachel daar best op aangesloten wordt. Guido, hoe verwarm je de rest van je huis?

Dirk Bauwens

heb al een werkplaats kachel zo een van die ronden nu
het rookkanaal gaat dus door het dak het zijn eternit golfplaten plat dak hoe maak ik het dicht rond de pijp
zo er geen water binnen kan

Ethernit? Asbest?

Wat is dan nog gezond, Het bewerken van asbest is riskant.
Het zal kiezen worden tussen 2 kwaden.
Als je kiest voor een toestel met rookafvoer, houd er rekening mee dat je je goed beschermt met het bewerken van het eterniet. en doe je het niet voor jezelf dan wel voor anderen.

Als vrouwlief je kleding uitklopt loopt zij even veel risico om na wellicht jaren de nadelige gevolgen ervan te hebben.

hoe moet ik het oplossen

ik kan ook door de muur van ytong blokken maar kan aan de buitenkant niet omhoog binnen kan ik 2 meter omhoog om dat

pfff, en een luchttoevoer installeren gaat niet of zo?
Als een schouw geïnstalleerd moet worden moet je door de eternit boren/slijpen, luchttoevoer kan via de wand.

Mij lijkt't naar energieverspilling enorm oninteressant de ganse ruimte op te warmen.

Straling is ideaal, direct warm en gericht warm.

Guido,

Met wat geduld en een draadzaag met carbidekorrels kun je dat gat goed en veilig zagen.

Je zou daarna op het dak, rond het gemaakte gat, een opstandje kunnen maken in ytong blokken en daarin je metalen schoorsteenpijp laten uitkomen. De buitenkant van de opstand afwerken met een goede stuclaag, daarin bij voorkeur een netje van glasvezel. Daarna nog naar een mooie afdekplaat zoeken om regeninslag te voorkomen.

Vergeet natuurlijk niet rekening te houden met wat je toekomstige kachel nodig heeft aan schoorsteentrek!

Dirk Bauwens

@guido
Op internet zijn een aantal low-cost warmtepompen (meestal ook met aircofunctie) te vinden. Deze zijn niet van DE beste maar ik heb er al gezien die, mits je niet de goedkoopste kiest, toch aardig in de buurt komen van competitief met de betere merken.
Laatst er zelfs een gezien van 299€ en rederlijk stil binnen. Vermits dit maar is voor een werkplaats en er slechts tijdelijk verwarmd moet worden akn dit een goede oplossing zijn, die je verlost van alle sleur naar brandstoffen.
Hou ons op de hoogte van uw keuze.

kan door ytong blokken en omhoog maar moet binnen aan de kachel 90 graden omhoog door muur met een bocht van 90 graden en buitenkant nog een bocht van 90 omhoog is dit te doen

Guido,

Iedere bocht in het schoorsteenkanaal geeft extra weerstand. Je schoorsteen is relatief erg kort. Voor een gemiddelde houtkachel hou je misschien te weinig trekkracht over.

Dirk Bauwens

Marc,

Jouw idee vind ik interessant, maar het is lucht-lucht. Wanneer het flink koud is, zal maar weinig nuttige warmte uit de buitenlucht gehaald kunnen worden. Met brandstof bestaat dat probleem niet.

Dirk Bauwens

Als ik u was, zou ik het niet overwegen zelf een gat te zagen in uw golfplaten. Eén asbestvezel in uw long en na een paar jaren zal u met een redelijke zekerheid komen te gaan. Als het toch via het dak moet, doe dan die golfplaten weg (in hun geheel afvoeren, niet kapot smijten of verhakselen), en leg er iets anders op. Het is een schande dat ze die rommel zo lang hebben kunnen verspreiden. En dat ze er in geslaagd zijn zo lang het probleem te minimaliseren. Met als gevolg dat er vandaag nog veel mensen zijn die het probleem niet au sérieux nemen. Die denken dat je wel even in een golfplaat mag zagen als je voorzichtig bent. Ik denk het niet. Hiervoor wou ik u toch even waarschuwen.

@Dirk
Het gebruiken van een gaskachel of iets dergelijks hoeft niet per definitie een probleem op te leveren mbt CO-vergiftiging. Als de ruimte zeer luchtdicht is afgewerkt kan er inderdaad een probleem zijn. Doorgaans is dat bij de meeste werkhuizen niet het geval. Ik heb nog nooit gehoord van een geval van CO-vergiftiging in een werkhuis waarmee ik niet zeg dat je niet moet opletten.
Daarom blijf ik erbij: een werkhuis waar niet elke dag van de week en elk uur van de dag wordt gewerkt verwarm je het goedkoopste én het snelste met één of andere gas- of petroleumkachel.

ik heb een houtkachel kan een rookkanaal recht omhoog door het dak dit zijn eternit golplaten van 1993 er staat een nummer in maar kan het niet goed zien boren en zagen in eternit is zeer gevaarlijk een vriend van me heeft nog 1 golfplaat gemaakt in 2006 asbest vrij met het merkteken NT + een nummer in zeer duidelijk zien en kan die krijgen ik kan dit oplossen door de plaat waar mijn rookkanaal komt vervangen door deze
gat er in unox dubbelwandige pijp erdoor kan dit en hoe maak ik het dak rond de pijp waterdicht