water verwarmen met gas of elektriciteit?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Mijn huidig warm water vat is bijna vol met kalk en ik ga het vervangen.

Er zijn twee mogelijkheden.

1 een ddorstromer op gas zetten en zo alleen water verwarmen dat ik nodig heb

of

2 een vat zetten van zo een 200 liter en dit opwarmen met een warmtewisselaar en in de winter verwarmen met elektriciteit.
Dit vat zou ik nog extra kunnen isoleren.

wat zou nu het ecologiste en het goedkoopste zijn?

ik geraak er alvast niet uit.

dank je voor de eventuele denkoefeing die je met mij wil doen.

christopher

Reacties

Als het mijn situati moest zijn zou ik kiezen voor een doorstromer op gas, omdat gas een betrekkelijk propere brandstof is, ik zou voor elektriciteit kiezen indien ik PV panelen zou hebben, ook een propere brandstof, moet je echter volop gaan voor geleverde ellektriciteit, dan raad ik toch het gas aan want de productie van elektriciteit word meestal met vervuilende of kern-cetrales gedaan met een lager rendement dan wanneer je rechtstreeks met gas zou verwarmen, tot zover mijn gedacht.

Dank je

ik zelf heb wel 2.1 kWp pv instalatie. Maar ik heb zo de idee dat ik er niet moet mee smijten. Dus doe ik voor mezelf alsof ik al die elektriek ook moet betalen.(is in feite wel zo he)
Voor gas vrees ik dat de prijs in de toekomst sterk zal stijgen.

Dus dacht ik een combinatie te maken met zonneboiler en elektriciteit.
Ik heb nog een (verticale) zuiderse muur die ik zou kunnen bezigen.
Ook dacht ik aan vacuum collectoren maar hoor overal dat die heel duur zijn.
500 euro per m²
Ik weet wel niet hoeveel m² ik zou nodig hebben.

stoffe

we zitten op goede weg, ikzelf heb ook een zonneboiler van 16,5 m², 1000 L met optie van nog 1000 L bij, waar ik deels mijn woning kan mee verwarmen, en jou idee van zuinig omspringen met elektriciteit is heel mooi gedacht en realistisch, hetgeen je zegd over de vacumcollectoren dat ze prijzig zijn is volgens mijn inziens ook risico vol, wat als jou gebuur kinderen het eens zouden leuk zouden vinden om met steentjes of dergelijke te gooien en op zo een buis terecht komt en barst, weg werking en opbrengst, en wanneer ga je dit al zien, daareentegen met vlakke plaatcollectoren zou je al veelveiliger zitten, zijn meestal veiligheidsglas, bij mij zelfs gewoon serre glas zelf gebouwde paneelpakket, zelf met het geen ik nu weet, en ik ga nog uitbreiden ga ik mijn zonnepanelen zelf bouwen op het oude systeem van Solio, gemakkelijk, betaalbaar & eenvoudig.

zijn vacuumcollectoren achter een glasplaat nog zinvol?

@ dirkst

de enige reden waarom ik dat zou doien is om ze te beschermen tegen het jeugdige geweld in mijn tuin

er zou eigenlijk een tabel moeten komen waarin alle mogelijke combinaties voor bvb warm water in staan en die gerangschikt volgens eologische voetafprint.
Hoe lager je op zo een lijst zou kijken hoe slechter het systeem voor het milieu.
verder in de tabel de kosten en baten analyse.
zo kunnen minder gefortuneerden ook iets doen naar hun portemonee

stoffe

Volgens mij is het opwarmen van SW met PV electricteit een slecht idee: je kan veel beter een zonnecollector plaatsen die een veel hoger rendement heeft voor opwarming van water (nog niet gesproken van de verwachte levensduur...)

dus het is waarschijnlijk beter om water te verwarmen met een oud model boiler van +/- 200 liter en daarboven een zwarte buizen systeem op mijn zuiderse muur dan een gas bulex?

stoffe