PELLETKACHEL

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

sinds kort ben ik overgeschakeld op pelletkachel voor de verwarming van ons huis en moet zeggen ben er zeer content van vroeger was het electrische accumultie was ook wel goed maar warmte werd ook afgegeven als er niemand was dus buiten met die circ
nu heb ik echter de volgende vraag de pelletkachel moeten we ne keer stofzuigen op zich steld da niks voor maar ik heb zo ne stofzuiger zonder stofzak en als ik ne keer of 4 mijne pelletkachel heb gestofzuigd dan komt deze volledig toe te zitten met als resultaat gedaan met zuigen
dan moet ik die opendoen en alles met perslucht uitblasen en als dat gedaan is mag je een douchke pakken want dan zijde zwarte piet
heeft iemand ervaring hiermee of andere alternatieven om het reinigen van de pelletkachel proper te laten verlopen
met deze bedank voor de reacties

chris

Reacties

Koop een betere (lees: duurdere) stofzuiger, geschikt voor het zuigen van fijn stof en hou uw huidige stofzuiger voor het gewone werk.

dyson nie bepaalt de goedkoopste en toch wel een van de betere denk ik of niet

Deze week gekocht in de Brico voor 65 EUR : een basic stofzuiger die ofwel
met een met en elastiekje dichtgebonden (!?) rudimentaire stofzak werkt,
ofwel als waterstofzuiger kan dienen (zonder zak dan natuurlijk). Er zat een
gratis "ash-box" bij (normaal 29 EUR), wat dus een soort van tussenstation is
als je de open haard (en volgend jaar hopelijk onze salon-cv-kachel op
pellets) wil uitkuisen. Je zuigt dus eigenlijk met de slang van de ashbox (is
eigenlijk gewoon een ijzeren emmer met een deksel met 2 gaten in) je assen
en stof weg, de zuigkracht komt van je goedkope stofzuiger. Resultaat : de
wat grotere stukken zitten in de ashbox, het heel fijne stof zit in mijn
goedkope alles-stofzuiger. die kan je ook gewoon met water uitkuisen.
Zo hoef ik mijn (dure) Dyson hiervoor niet te misbruiken, laat die zich maar
concentreren op de huisstofmijt & co in de slaapkamers.

Roover heeft de oplossing. Doe ik ook, echter een combinatie van een oud olievat (200l) waarop dergelijke stofzuiger is aangesloten. Lange luchtslang van kachel tot olievat, olievat aangesloten op krachtige eenvoudige stofzuiger (1800W). Enkel de slang komt in de living. Duurt ongeveer twee maanden vooraleer het olievat te moeten legen (cassette, dus geen pelletkachel). Metalen olievat ondertussen vervangen door kunststofvat (antigel).

Voor het stofzuigen van onze pelletkachel gebruiken wij een ash cleaner, en hebben hier totaal geen problemen mee.

Onze stofzuiger blijft krachtig zuigen.

Wij hebben onze ash cleaner gekocht via de Collishop van Colruyt.(Mottez aszuiger, prijs 26,95 Euro.) Ook bij diverse kachel handelaars kan je zo'n ash cleaner aanschaffen.

Ik vraag me wel af of die ash cleaner niet de zeer fijne stofdeeltjes (lees de schadelijkste) gewoon doorlaat en terug uitgeblazen worden in uw huiskamer indien je geen HepaFilter hebt. En indien je wel een Hepa filter hebt denk ik dat dit vlug verstopt geraakt...

Inderdaad, als de filters van de stofzuiger na verloop van tijd verstopt raken door fijne stof- en asdeeltjes is de kans niet gering dat de stofzak gewoonweg ontploft zoals bij mij is gebeurd. Let wel: correct gebruikt ttz. stofzuiger ingesteld op laagste zuigkracht en tijdig ledigen van de ash-cleaner. Resultaat: stofzuiger naar de vaantjes (as in de motor)(of beter gezegd motor in de as) en een halve dag poetsen.
Dat onding komt er bij mij niet meer in en heb ik dan ook op gepaste wijze buitengeflikkerd. Nu overweeg ik een ash-cleaner met motor aan te schaffen. Iemand suggesties? THX !

Mijn schoonbroer heeft geprobeerd van hun oude stofzuiger te kunnen behouden door zo een ash cleaner te gebruiken tussen zuigmond en stofzuiger. Het stof van hun pelletkachel bleek toch te fijn en geraakt voorbij de ash cleaner. Uiteindelijk moest hij dan toch een nieuwe stofzuiger kopen. Nu ja, voor de prijs is het misschien wel het proberen waard.