PV installatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ben ook stillekes aan t warm lopen voor een pv systeem.
Na veel zoeken op t internet zit ik nog met enkele vragen.

-Is het nu nog wel de moeite om hieraan te beginnen?(ivm subsidies)
-Heb een budget van +/- 12000€ , wat kan ik hiervoor zetten?
-Door welke firma laten plaatsen ?
-Welk soort kabel moet ik naar de computer leggen voor datalogging?

Grtz Tom

Reacties

ik heb laatst prijs laten maken voor iemand, 4kwp zou hem 26000,- € gaan kosten, daar gaan nog de verschillende subsidies af en brengen de diverse groencertificaten op, dus voor iets meer of de helft zit je goed, laat je eens informeren zoals bij (sanisolar, deinze, zie ook website) ik heb daar prijs laten maken en nog tal van anderen kun je kiezen in eigen streek, de prijsverschillen zijn enorm klein voor hetzelfde panneel, opgelet met sommige chinese panelen, aan de prijs mag je alvast je conclusie stellen, te goedkoop kan gevaarlijk zijn.

Guido

Ten eerste waarom zou je willen dataloggen? Volgens mij is het meer een speeltje. Ik zelf heb het niet genomen, ik heb daarentegen wel een 10 jaar garantie genomen op de omvormer, daar deze het meest kritische is in de hele installatie.
Ten tweede,de 10% van de vlaamse gemeenschap vervalt eind dit jaar maar in de krant las ik dat er een serieus surplus op de begroting is, dus misschien ???? Als het lukt ,spreidt de facturen over twee jaar dan kan je ,gedeeltelijk, 2 maal profiteren van de federale belastingvermindering. Vergeet ook de gemeente/stad niet . Soms is er een subsidie.
Ten derde, de prijs zit rond 5€ per Watt. Voor 12000 € zou je rond de 2000 Wpiek moeten krijgen, omvormer en installatie inbegrepen.
Ten vierde, als je gegoogeld hebt, zou je moeten weten dat er Belsolar is, een "keurmerk"platform van "belgische" installateurs van PV. Wat niet wil zeggen dat niet aangeslotenen slechte kwaliteit zouden leveren.Laat offertes maken en speel ze uit tegen elkaar!
En vergeet niet de basics: zuinig huis, goede orientatie, goede dakhelling!
gegroet
Dirk

Tom,

Met 12000 € kan je heel wat hoor (een 2kwp-installatie), bijv een lening aangaan van 10000 € op 10 jaar, dewelke je terugbetaalt met je minder verbruik (300 € per jaar), je jaarlijkse 810 € groenestroomcertificaten, je fiscaal voordeel van 3380/10 jaar= 338 €)en je fiscale aftrekbaarheid van je lening (50 €): maakt 1498 per jaar om je lening af te betalen. Nadien: minstens 15 jaar plezier én winst.

Als je toch wil dataloggen moet je een ethernetkabel trekken tussen je DC/AC-omvormer en je computer. Sommige omvormers waaronder Mastervolt zijn reeds standaard voorzien van een industriële RS485 interface waardoor je zelfs tot 32 omvormers met elkaar kunt koppelen en aansluiten aan een centrale datalogcomputer. Bij andere omvormers waaronder Sunny Boy moet je dit als optie bijnemen (prijs ongeveer 112€). Deze module wordt dan op de hoofdprint van de omvormer ingeplugd. Bij de keuze van de module kan je dan kiezen uit veschillende communicatieprotocollen zoals RS232 of RS485. Als je met een ethernetkabel werkt van meer dan 6 meter raad ik je wel de RS485 interface aan (minder kans op fouten bij dataoverdracht). Deze dien je dan (half-duplex) aan te sluiten (Data+ en Data-). Hou er wel rekening mee dat je in dit geval aan de kant van de datalogcomputer een tweede omvormer (van RS485 naar RS232) moet voorzien als de computer voorzien is van een RS232 ingang. Bij de meeste laptops die je tegenwoordig koopt is deze interface niet meer beschikbaar en beschik je enkel over een USB 2.0 aansluiting. In dat geval moet je een omvormer van RS485 naar USB 2.0 voorzien. Om je computer optimaal te beveiligen raad ik je wel de volledig optisch gescheiden uitvoering aan.(prijs ongeveer 115€). De benodigde software voor datalogging kan je meestal gratis downloaden op de website van de respectievelijke omvormerfabrikant.
Wens je echter geen bijkomende kabels in je huis te trekken dan kan je gebruik maken van een draadloos datalogsysteem. De zendmodule wordt op de hoofdprint ingeplugd en je beschikt over een handig tafeldisplayconsole die de data van de laatste dertig dagen opslaat en visualiseert. Deze data kan je dan elke maand via een USB aansluiting op dit console overdragen naar je computer en eventueel bewerken in een Excel-file.

m.v.g.

Francis

Beste tom,

tot augustus dit jaar (je zal je dus moeten haasten) kon je een premie aanvragen bij de overheid voor ongeveer 10 % van de investeringskost. Deze installatie moest geplaatst voor 1 januari 2008. Na deze datum is het gedaan met deze subsidiering.
De hoofdmoot van de terugverdienmogelijkheden liggen echter niet bij de subsidiering maar bij de terugverdieneffecten dmv groene energiecheques. (450 EUR/1000 geproduceerde kWh). Ook is het belastingsvoordeel opgetrokken tot 3400 EUR.

Wat de kostprijs aangaat. Ik vermoed dat je met je budget een beetje aan de lage kant zit. Voor een 16000 EUR heb je een 2160 Wp installatie. Deze levert je (bij ideale ligging) ongeveer 1836 kWh/jaar op (1.836*450+160=1120 EUR per jaar)
volgende berekening afhankelijk van de provincie enz...
Investering 16.000-3400-6525-575=11400 EUR.
Dit betekend een afschrijving van 10 tot 11 jaar zelfs zonder deze subsidiering en geen rekening gehouden met de stijgende energieprijzen. Dit is een rendement op je investering van 10% netto met de garantie dat het enkel maar beter kan worden !
De firma's kan je vinden op het internet.
één van deze firma's is suntechnics in Lille bij Antwerpen.
De kabel voor datalogging zal je moeten vragen afhankelijk van de gekozen installatie. Vraag wel raad voor te beslissen. Er zijn zeer veel factoren die een zeer sterke invloed kunnen hebben op de productie van pv-panelen en dus ook op je thermisch en financiëel rendement. Ook kwa Electrische installatie zijn er een paar voorwaarden.

Bij de belastingkorting wordt vaak over het hoofd gezien dat er (behalve in die paar kustgemeenten) ook automatisch een gemeentelijke belastingkorting is.

Als een gemeentebestuur bijvoorbeeld 8 % aanvullende personenbelasting heft op de belastingen die u betaalt aan de staat, geniet u bij elke federale belastingkorting automatisch ook een korting op de gemeentebelasting. U hoeft daarvoor geen apart formulier of een aparte aanvraag in te dienen. De gemeentelijke belastingkorting bedraagt dus 8 % van de federale korting of anders gezegd 3,2 % van de kostprijs van de energiebesparende maatregelen.
Bovenop een belastingvermindering van 2 600 euro bijvoorbeeld betaalt u ook 208 euro minder gemeentebelasting. Als de federale belastingkorting 3.380 euro per woning bedraagt (in het geval van zonnepanelen), betaalt u daar bovenop 270,40 euro minder gemeentebelasting.

groeten
rik

Tom

Een zeer eenvoudige manier om het "financieel rendement" van energiebesparende maatregelen en investeringen in alternatieve energie (bij benadering) te berekenen is het gebruik van de energiecalculators die je vindt op www.energiesparen.be

groeten
rik

Dataloggen is eigenlijk voor particuliere installaties niet echt aangewezen volgens mij. Voor educatieve doeleinden kan dit wel zo zijn voor de grotere, of die van demonstratieprojecten.

Reclame maken mag eigenlijk niet...maar als voorbeeld wil ik je de url van onze eigen PV installatie toch niet onthouden: http://www.wattle.be/webfabriek.htm

Hans

koop niet bij sanisolar deinze heb daar veel mee tegengekomen afspraken komen niet na,indienststelling een lachertje,verkeerde omvormer proberen te plaatsen,andere elementen die eerst waren afgesproken die ze zomaar veranderen,wij besteld in april ,nu nog op wacht in nov?? wie weet ,100 telefoons enz,altijd maar iets verzinnen enz...wij alles betaald indienstelling en nooit afgewerkt wie nog??? hoeveel klanten nog??

Energie besparen kostte mij al grijs haar.

geert

Bij mij werd drie keer ander type zonnepanelen voorgesteld. Het vorige type bleek steeds opnieuw niet meer leverbaar.
De elektrische installatie was niet volgens de regels van goed vakmanschap gebeurt. Dit had ikzelf gezien en dit werd ook door de persoon die de installatie kwam keuren verteld.

Het grootste minpunt volgens mij is dat de firma Sanisolar zo goed als geen info meer verstrekt nadat de bestelling geplaatst is. Je mag telefoneren zoveel je maar wil, steeds zo goed als geen antwoord op uw vragen en men belt U (zelfs indien U dat uitdrukkelijk gevraagd heeft) nooit terug. Emailen naar hen is zinloos. Nooit een antwoord terug. Allé, om eerlijk te zijn, 2 antwoorden op de emails gekregen. Het waren wel de allereerste emails waarin ik info vroeg in verband met mijn te plaatsen zonnepanelen. Toen kreeg ik wel antwoorden op alle vragen plus een overvloed aan info en documentatie. Maar zoals ik al zei, nadat de besteling geplaatst is valt alles stil. Dit is geen service. Voor zo'n prijs verwachten de mensen toch wel wat meer.
Maar al bij al werkt alles perfect.

Beste mensen, als je je geld gewoon op een spaarboekje zet (bv. rabobank.be, 3,75% basisrente), dan is een investering van 15000€ (=3000kwh zonnepanelen) na 22j (2x zogezegde terugverdienperiode) 35381€ geworden. En dan heb je geen zorgen over afnemende rendementen, made in China panelen, invertoren die stuk gaan, panelen die vuil zijn, .....

Tenzij jullie echt zo die hards zijn en het voor het milieu doen? Elektrabel zal lachen, want die kopen jullie groene stroom af, zo dat zij rustig hun kerncentrales kunnen blijven runnen en zelf geen alternatieve energie inspanningen moeten doen, want zij weten dat het niet rendeert en, o ja (off topic) vergeet maar helemaal dat die kerncentrales ooit dicht gaan, hier in belgië mss wel ja, dan kunnen we onze stroom véél duurder in het buitenland gaan kopen. Op dit moment zijn er 438 kerncentrales op de wereld en 32 onder constructie en 74 gepland en 214 in voorstel voor opstart. http://www.uraniumminer.net/ (einde off topic)

Beste POV,

Gokje??????????????
Uw profiel...
Je was op zoek naar een gouden parel.
Uw dakhelling of N-Z is niet al te perfect. Juist of juist?
Dan maar even zoeken naar wat tegenwaarde...
Wees gerust. Bij mij draait alles perfect.
Jij spijst de belastingen en ik vul stiekem mijn zakken.

Dag POV

Oeps, the truth hurts precies?

I'm verry sorry Thierry, maar mijn dakhelling is perfect en ik heb zelfs een firma gevonden die een deel voor- en een deel na 31 december wil factureren zodat ik 2x belastingsaftrek kan doen. En toch wil ik het NIET!

Waarom? (nog eens):

1. de technologie op zich (dus, zonder de exuberante sponsering vd staat) is dit moment is nog steeds compleet onrendabel. Al betaald de paus mij maandelijks 100€, ik wil geen brol van technologie op mijn dak liggen en zeker geen made in china!
2. omdat mijn "bijberoep" beleggen is, kan ik véél hoger rendement halen uit m'n geld. NATUURLIJK is niet iedereen daarin geïnteresseerd of in thuis DAAROM dat ik ook het vb. van het spaarboekje aanhaalde met 3,75% basisrente..... slapend geld verdienen!

ps: fijn voor je dat het nu nog werkt! We zullen binnen 20 jaar eens spreken!

psII: ik begrijp maar al te goed dat vele mensen denken dat ze de investering van hun leven hebben gedaan maar.... ik heb hier een uitgebreide excell analyse liggen die tot in detail een analyse heeft gemaakt van zonnepanelen (zelfs inclusief het geld dat je terugtrekt via groene stroomcertificaten terug op spaarboekje te zetten, dus die rente tel ik zelfs mee) tov spaarboekje & aandelenfondsen. Ik heb al heel wat mensen hun ogen doen opengaan. Maar, zoals bij alles, als je je er goed mee voelt, moet je het doen! Elektrabel dankt je!

P0V,

zou je die excel willen delen met ons. Ik ben wel eens benieuwd !

De file zelf gooi ik niet te grabbel, maar wil wel gerust de resultaten posten:

uitgaande van 3000kwh = 15000€ +6% BTW = 15741€ investering

na 30 j geeft me dit:

bij PV een opbrengst van 59956€
spaarboekje 3,75% --> 49279€ (oei oei oei!)
aandelenfonds 5% --> 71433€
aandelen ...

voila, ik heb eens een ander "geluid" laten horen, voor de rest heb ik géén zin om hier oeverloos over te discutiëren. Iedereen zijn gelijk zeker?

Geachte pov,
Inderdaad u hebt natuurlijk ook gelijk. Ik ben ook client bij rabo. maar toch nog even vermelden dat je van je winsten die je behaalt via spaarboek en/of aandelen ook nog eens je energiefactuur moet aftrekken.

Toch even op reageren --->heb ik weldegelijk gedaan, alleen aan de PV-zijde

In mijn PV-berekening heb ik rekening gehouden met 0,15€ per kwh die ik NIET moet betalen en zodoende als "opbrengst" heb mee ingecalculeerd. Dus, in die zin heb ik er weldegelijk rekening mee gehouden.

Ik heb echt alle parameters fiscaal, gsc, dalende energie factuur elektr, rente, zelfs procentuele afname van opbrengst PV panelen (gebaseerd op cijfers installateur) in rekening gebracht.

Natuurlijk, als je 10 mensen zoiets laat berekenen, krijg je 10x een ander getal. En, voor mij is belangrijker dat je ee n "beeld" hebt van de opbrengst. Ofdat nu op 100€ na gaat kloppen....wie gaat dat zeggen?

Ja naturlijk maar je hebt het alleen gedaan langs de pv zijde . Van je winst vb van het spaarboekje 49279€ moet je nog de energiefactuur aftrekken van 30 jaar lang. want die heb je niet of veel minder met de pv installatie

waarom wil je de exel niet 'te grabbel gooien' ?

Is de manier van berekenen niet correct misschien ?

Zo kan je alles beweren hé

Beste POV,

Xavier heeft wel degelijk gelijk dat je van de opbrengst van je spaarboekje nog de elektriciteitsbesparing (die je met de PV installatie zou gedaan hebben) moet aftrekken. Want die zal je moeten betalen: (Elektrabel zal er goed bij varen)

Dit is dan een 11.300€ rekening houdende met een kWh prijs van 16.29cEUR en een jaarlijkse stijging van 2.3%.
Dan hebben we ongeveer hetzelfde rendement als met beleggingsfondsen die 5% opgebracht zouden hebben. (71.433-11.300)
Een PVinstallatie vin ik persoonlijk een goede belegging en het milieu vaart er wel bij.

En inderdaad waarom wil je uw excel berekening niet beschikbaar stellen???

Rik

@xavier: neen, mijn benadering is anders. Als je via PV 3000kwh opbrengst hebt, dan betaal je die zodoende NIET. Het is NIET dat je 3000kwh x 0.15€ KRIJGT van leverancier hé. MAAR, wat heb ik gedaan, ik heb geredeneerd dat er per 1kwh PV een opbrengst is van 0.15€ die ik dus NIET moet uitgeven en deze zodoende als +, dus bij optel aan de PV zijde, dan moet ik ze niet nog eens aan de spaarboekzijde gaan aftrekken hé.

Dus, theoretisch zou ik ze NIET mogen optellen aan de PV-zijde en WEL moeten aftrekken aan het spaarboekje zijde! Ik heb het dus andersom gedaan.

Waarom heb ik dat niet gedaan en die vreemde kronkel gemaakt? Wel, omdat ik 100% en totaal het afnemend rendement vd PV wou kunnen doorrekenen in de loop der jaren.

MAAR, ik had gehoopt hier een volwassen discussie kunnen op te zetten. Door mensen als Jeroen en Thierry geef ik er dan nu 100% de brui aan......... wat een kinderachtigheid "is je excell mss niet correct" ..... djeeeeeeeezes zeg!

allen, waar ik POV in kan bijtreden is dat de technologie nog maar in zijn kinderschoenen staat. Er zijn momenteel panelen in ontwikkeling die binnen een 3-5jaar op de markt zullen komen met een rendement van boven de 50%, met een gelijkaardige, misschien iets duurdere kostprijs per paneel, niet per Kw, maar niet overdreven veel dit doordat de Si hoeveelheden nu al serieus kunnen beperkt worden. (Want dit is de duurste component uit een zonnepaneel)

Ik wilde dit jaar en volgend jaar ook nog panelen leggen maar ga toch nog wachten.

POV, je reaktie is spijtig. Je gaat de discussie uit de weg. Je Excel sheet kan je gebruiken ter ondersteuning van je betoog. Maar zo te zien geloof je er zelf in.

Ook ik heb ook een PV installatie, van 3060wP, en heb volgens mij zowel financieel als ecologisch voordeel mee. Beter dan het geld op een rekening te steken. Zeker als je de subsidies mee telt.

Dus ik ben iook geinteresseerd om te kijken waar ik eventueel ongelijk heb. Dat kan altijd. Maar nu ik je reaktie zie, hoeft het idd ook niet meer, en heb je ongelijk.

kijk, ik zeg niet dat je exel niet correct is.

Maar zonder inzage in je manier van berekenen valt er niet te discussieren.

(en uiteraard staat dit alles los van het ecologische aspect van PV panelen !)

@POV
als ik jouw gegevens goed begrijp dan heb je na 30 jaar het meeste opbrengst met aandelen.

Aangezien jij dat in bijberoep doet is de tijd die je in het volgen van de beurs steekt mooi mee genomen voor de aankoop van je eigen aandelen. Ik daarentegen volg de beurs niet en zou, gedurend 30, dagelijks bv 1 uurtje tijd moeten investeren in het opvolgen van de beursevoluties, het verkopen van aandelen, het kopen van nieuwe aandelen,...
30 jaar x 52 weken/jaar x 5 werkdagen/week x 1 uur/werkdag = 7800 uur.

Indien ik zonnepanelen leg dien ik mij van niets aan te trekken en er geen tijd in te steken.

Als ik nu gedurende deze "uitgespaarde" tijd zou gaan bijklussen tegen bv 5 euro/uur (wat niet overdreven veel is) zou ik na 30 jaar (zonder rekening te houden met interesten op de verdiende centen) 39000 extra verdiend hebben en heb ik meer verdiend als gij bij uw aandelen. En dit zonder dat ik een riscio (en dus leven met stress) heb moeten nemen.

Let wel, aangezien jij de beurs zowiezo volgt, denk echter niet dat de meerderheid van de mensen hier dat doet, is voor u situatie iets anders.

Een andere mogelijkheid is natuurlijk investeren in fondsen maar om aan 5% te komen dien ik zeker niet te investeren in defensieve fondsen maar risicovolle fondsen. Daarenboven zijn beurscrashes altijd een mogelijkheid, zeker over een periode van 30 jaar waarbinnen er een einde (of toch bijna) zal komen aan het petroleumtijdperk.

Panelen daarentegen zijn een riscoloze belegging met een gegarandeerde opbrengst die enkel maar zal stijgen. M.a.w. vind dat je bij je berekening een correctiefactor van "belasting van je gemoedstoestand" in rekening moogt brengen.

Nog vergeten.

Als je bij het beleggen eveneens het morele aspect bekijkt (wat vele van de PV-plaatsers wel, hoop ik toch, willen toepassen) en wilt doen aan duurzaam en/of ethisch beleggen, is 5% opbrengst zeker niet gegarandeerd.

POV heeft inderdaad gelijk, als je de investering doet met eigen geld. De investering moet gebeuren met geleend geld dat volledig fiskaal aftrekbaar is. Uw eigen geld brengt dan evenveel op als. De extra intresten op het geleend geld zijn volledig fiskaal te recuperen. Ge kunt max. 5100 euro fiskaal aftrekken per jaar (kapitaal + interest). De fiskale aftrekvoet ligt tussen 30 en 50 procent al naargelang uw inkomen. Dus ingeval je 50 procent aftrek geniet kost uw lening uw 5100/2= 2550 euro wat uiteraard uw investering ten goede komt.

Dus investeren met een lening.

Groetjes bertho.

Ik heb daar ook een excel berekening voorgemaakt.

Bertho

Aan de posters van de laatste 18 berichten (sinds POV-bijdrage): Is een Paul D'Hoore -achtig forum niet een beetje meer van toepassing dan dit van de BBLV voor jullie analyses? Gebruikers (waaronder ikzelf) van dit forum willen eerder iets bijleren over duurzaamheid en milieu-minded discussies.
Terug over naar het onderwerp: PV-installaties.

Het is wel zo dat aandelen historisch gezien een goede return opleveren... als je tijd genoeg hebt om elke crash uit te zweten.
Maar het verleden biedt geen garantie voor de toekomst. We komen in (ongekende) tijden van grondstoffen en energieschaarste. Wat zal het effect daarvan zijn op beleggingen??

Het is ook zo dat investeringen in de courante energiebesparende maatregelen (dakisolatie, superisolerend glas, oude ketel vervangen) in de woning een hogere financiële opbrengst bieden dan pv (en hoger dan aandelen). Put dus eerst de deze mogelijkheden uit.

Vanuit een ander dan financieel standpunt bekeken is elke investering in energiebesparing of alternatieve energie overigens te verdedigen: je spendeert je geld dan tenminste niet aan minder broeikasvriendelijke uitgaven zoals een verre (vlieg)reis.

groeten
rik

Ikzelf verblijf nu een aantal maanden in China.
Wat is er eigenlijk mis met die pv-panelen die men hier maakt?
Dat soort van opmerkingen lees ik hier in deze draad.
Het feit dat ze voordeliger zijn wil ik niet direct als een nadeel zien!

Hallo,

Ook ik heb een PV installatie en ben daar ZEER tevreden over. Al die uitleg over investeringen... maar mensen toch.
Iedereen onder jullie koopt een auto, na enkele jaren een andere enz... Dit is pas een geld en energieverslindend onderwerp.

Mijn PV installatie ligt sinds einde vorig jaar op mijn dak. Ook ik heb facturen in twee verschillende jaren en daardoor (hoop ik) twee maal belastingsvermindering. Dit stond zelfs als FAQ op de www.energiesparen.be site. Dus helemaal niets mis mee. Ook ik heb subsidie van het vlaams gewest, van de gemeente(stad) en de provincie.
Tevens heb ik een lagere factuur betreffende energieverbruik.
Ook ik en mijn gezin (kinderen en echtgenote) zijn zeer begaan met het verbruik. Zo'n installatie maakt je gezin MEER energiebewust en vele kleine dingen waar je vroeger VERGAT aan te denken, komen nu boven en VOORKOMEN is een sleutelwoord geworden.
De meter ZIEN terugdraaien ... ja terugdraaien, ... is een leuk zicht. Dit geeft pas een goed gevoel. Elektriciteit verbruiken van iets wat je zelf kan produceren is gewoon leerrijk.
Elke dag, elke dag reeds één jaar lang kijken wij VELE malen per dag op onze SUNNY BEAM. Dit apparaatje staat los op de tafel, keuken, woonkamer of op de tafel in de tuin.
Hierop kunnen we in een mooie grafiek zien wat de ZON die dag aan prestaties heeft gebracht. De details van de dag en die van de vorige 30 dagen laat dit ding mooi op een grafiek zien. Ziet er uit als een rekentoestel met interne batterij en solar paneeltje.
Gewoon bewust zijn en een goed overzicht behouden van je VERBRUIK is leerrijk.
Vraag mijn kinderen maar eens wat ze vertellen op school of tijdens een voordracht...
Dus dit is niet alleen goed voor ons maar ook voor de toekomst. Ik ben ervan overtuigd dat mijn kinderen dezelfde weg inslaan.
Mijn installatie heeft dit jaar reeds veel meer opgebracht dan voorzien. Een installatie van 4000Wpiek zou in België ongeveer (met factor 0,85) een 3400 kWh per jaar opbrengen.
Wel ik zit nu, na 11,3 maanden reeds op 3960kWh. Een slecht ZON jaar, ... NIET WAAR. De zon heeft VEEL geschenen, gemiddeld gezien toch.
Het voordeel van een PV-installatie is dat je die niet moet OP of AF zetten als de zon schijnt. Dat doet ze allemaal zelf en ze haalt er ALLES uit wat er in zit.
Ik ben tevreden. Tevreden dat ik de installatie heb geplaatst. Tevereden dat ik de stap gezet heb. Tevreden dat ik iets (meer) kan doen voor het milieu. Tevreden over de opbrengst (elektriche zowel als financiëel, ja ik heb reeds enkele GSC verkocht...). Tevreden dat ik mijn spaarcenten heb kunnen gebruiken voor iets nuttigs. Anders brengen ze interesten op die maar een getalletje voorstellen op een computer waarop ik ook nogal eens belastingen moet betalen indien ik er te veel heb.
Geld is maar geld.

Mijn tip: indien je geïnteresseerd bent in zonnepanelen, en je hebt de financiële middelen en de mogelijkheden kwa installatielokatie. DOEN.

Heb ook een pv installatie liggen van 10 Kwp (56 x 180 W).
Ben er zeer tevreden over.
Maar feit is dat het financieel beter is indien je investeerd met geleend geld.

Heb ook een pv installatie liggen van 10 Kwp (56 x 180 W).
Ben er zeer tevreden over.
Maar feit is dat het financieel beter is indien je investeerd met geleend geld.

Walter, idem dito ivm de Sunny Beam. Fijn toestel. Ook geweldige opbrengst, chinese panelen?

Bertho, nice installation ... foto maybe?

Waarom is het financieel beter als je investeerd met geleend geld?
Ik zie een PV installatie als een "groene" belegging die minstens eveneveel opbreng als de bank.

Hoe zend je een bestand of foto weg op dit forum

niet dus. Google docs of zo en link hierin plaatsen

KW, ik heb een installatie van 56134 euro, 46000 daarvan is geleend geld. De interst op die 46000 Euro betaalt vadertje staat mij terug via belasting vermindering.
Dus die 46000 Euro kan ik laten staan op mijn spaarboek en dit bedrag is op 20 jaar verdubbelt tegen momenteel 3.75% op rabobank. Dus daarom investeren met geleend geld.

Bertho.

Lambert, ik heb u een foto van ons zonnedak gestuurd.

En ik u ook van mijn ... ahum ... bescheide installatie
Prachtige installatie, vol is vol zou ik zeggen.

beste forumleden

Daar ik na het plaatsen van een zonneboiler met vacuumbuizen nog veel plaats over heb op mijn zuidelijk georienteerd dak zou ik ook nog graag een PV installatie willen plaatsen van zo'n 3 à 4 KW piek

Ik heb mij laten vertellen dat je een PV installatie zelf mag plaatsen ( in verband met de prijs )

Is er iemand op dit forum die een zogezegd zelfbouwpakket PV installatie heeft gekocht en zelf geplaatst ? en zo ja door wie moet men dan de installatie laten (goed)keuren om toch in aanmerking te komen voor de belastingsaftrek ?

Mvg

Ulrik

Ulrik

Voor de belastingkorting (overigens geen aftrek) moeten de werken uitgevoerd worden door een geregistreerde aannemer. Dus:

1) Zelf plaatsen en belastingkorting gaat niet.

2) Wanneer je zelf de materialen aankoopt en deze laat installeren door een geregistreerde aannemer, komen slechts de uitgaven betreffende de plaatsing in aanmerking voor de vermindering.

groeten
rik

Ook niet vergeten,

Als je een woning hebt van minder dan 5 jaar betaal je op alle materiaal 21% BTW.

Indien je de plaatsing LAAT doen (door een geregistreerd aannemer) en je woning is ouder dan 5 jaar, dan betaal je op het materiaal EN de plaatsing maar 6% BTW.

Heb een 2 kWatt installatie volledig zelf geplaatst,de installatie moet worden gekeurd,er moet een aparte zekering en kWattuur meter zijn,vraag:1)moet er een aparte aarding worden geplaatst?2)moet er een eendraadsschema worden getekend voor de keuring?3)wordt ook de gelijkspanningszijde gekeurd?(werk met trafo-omvormers dus ben ik galvanisch gescheiden).4)Hoe geeft ge uw gedecentraliseerde produktie aan bij de netbeheerder(in mijn geval Eandis)zoals de Vreg het voorschrijft?Heb reeds verschillende malen Eandis gecontacteerd maar ze vallen uit de lucht,blijkbaar de juiste dienst nog niet gevonden.Er bestaat een formulier welke de geregistreerde installateurs gebruiken maar kan het maar niet te pakken krijgen.Daar de netbeheerder de afgeleverde groenestroomcertificaten moet opkopen is het nodig dat zij op de hoogte zijn van de installatie.

Veel vragen waar een doe het zelfer mee af te rekenen krijgt!Weet iemand raad en eventueel de naam van een keurder die op de hoogte is van de materie??Heb al enkele keuringsorganisaties opgebeld en ze weten ook niet altijd hoev een dergelijke keuring moet verlopen!

En de perverse maatregel dat zelf aangekochte zonnepanelen NIET in aanmerking komen voor belastingvermindering leidt er nu toe dat die panelen door de installateurs 50% te duur worden verkocht!!!

Dus JOUW belastingsvermindering verdwijnt in de zakken van de installateurs. In België is het altijd hetzelfde liedje.

Dus waarom zou je de panelen dan toch niet zelf aankopen? Misschien omdat er in België niet of nauwelijks panelen te koop worden aangeboden? Misschien omdat er geen enkele installateur die wil plaatsen? Zou me niet verwonderen want het is uitgerekend aan de panelen dat zij schatten verdienen.

Luc,

ik kan niet op alles een antwoord geven, maar voor de groenestroomcertificaten volstaat het om dit formulier in te vullen en door te sturen...

http://www.vreg.be/vreg/documenten/Extranet/46345.DOC

als je de installatie zelf hebt gedaan moet je wel een factuur van de aankoop van je panelen mee opsturen.

Voor de keuring heb je inderdaad een schema nodig, maar wat er allemaal gekeurd zal worden.... geen idee

Beste GeVe,

Helaas zijn de marges geen 50% op PV voor installateurs.

WEL zou het goed kunnen dat na het verdwijnen van subsidies, de fabrikanten hun prijzen doen zakken.

De vraag is nu wereldwijd groter dan het aanbod, dus waarom zouden de prijzen zakken?

Maak aub een onderscheid tussen installateur en fabrikant. Vergeet ook niet dat een installateur garantie moet geven. Bv. een fabrikant geeft standaard 5 jaar op een omvormer, maar de installateur moet die wel kosteloos gaan vervangen of herstellen. (halen, opsturen, terug gaan installeren,...)

Maar ja, in jou ogen blijven alle zelfstandigen misschien zakkenvullers?

Mvg

JB

Ik persoonlijk zou niet durven de laatste euro uit de zelfstandige zijn gat te duwen , trouwens bij mijn offerte heb ik nooit over de prijs geklapt of geprobeerd er iets van af te doen.
WAT IK DAN WEL WIL indien er iets mis loopt moet die komen zonder uitvluchten van dit of dat.

Leven en laten leven is mijn motto
groeten stef

http://www.zonstraal.net