Tijd tussen eerste afspraak architect en start

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hadden op 12 mei een eerste afspraak met een architect uit het Gentse ivm de heropbouw van een garage met leefruimte erboven. Het gaat om een simpel ontwerp (4 muren en 1 verdiep). We willen dit wel doen met respect voor het milieu. Ik heb de architect reeds tweemaal een herinneringsmail gestuurd, maar na 2,5 maand nog steeds geen antwoord ontvangen. Is dit de gebruikelijke werkwijze of moet ik op zoek gaan naar een andere architect?

Reacties

dominique,

bouwen is een driehoeksgebeuren tussen klant, aannemer en architect/studieburo .
je moet je goed voelen in die samenwerking :
als je twijfels hebt, of het vertrouwen is weg, dan kan het vervelend worden ... en dat geldt voor alle betrokken partijen .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Dominique, vergeet ook niet dat het nog altijd bouwverlof is!

Wij hebben op ons eerste ontwerp een 8-tal weken moeten wachten. Dat was dan wel een volledige woning die getekend moest worden, niet een "simpel" ontwerp.

Bart, het vertrouwen is (nog) niet weg. Ik wil immers eerst weten of die wachttijd die mij vrij lang lijkt, voor anderen normaal lijkt, vooraleer ik iemand anders zoek.
Roel, ik heb rekening gehouden met het bouwverlof, maar het feit blijft dat geen reactie tussen 18 mei en nu zelfs met bouwverlof lang is.
Is een wachttermijn van 8 weken, zoals bij David, gebruikelijk?

dominique,

ik had het eerder over het feit dat je mails niet beantwoord werden ...
je kan je dan afvragen of dat tijdens het bouwproces ook zo zal zijn ?
je hebt geen idee wat voor toestanden ik al gezien heb !

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Dominique,

Misschien hebben we wel dezelfde architect

Zoals gezegd, op het eerste ontwerp hebben we een 8-tal weken moeten wachten. Op de aanpassingen aan het ontwerp was dat ook telkens zo lang, ondanks dat die (denk ik) toch een pak minder denk- en tekenwerk vereisen. En de onze beantwoord eveneens geen mails, tenzij per uitzondering.

Telefonisch is hij gelukkig wel zo goed als altijd bereikbaar -behalve op donderdagen, want dan doet hij zijn werfbezoeken- en dan krijgen we op de meeste van onze vragen wel een antwoord.

Ik weet eigenlijk niet waarom onze architect zo'n probleem heeft met mails. Enerzijds denk ik dat hij niet volledig mee is met het hele "internet" en "mail" gebeuren. Anderzijds is communiceren via mail ook vaak niet de snelste en efficiënste methode. En ik denk ook dat hij het gewoon soms te druk heeft om op alle vragen onmiddellijk met een pasklaar antwoord voor de dag te komen. Het spijtige van telefonische gesprekken is dat alles mondeling is, dus als er bepaalde afspraken gemaakt worden is het wel lastig dat je niets op papier hebt staan.

Ik zou zeggen, wacht nog even af. Als je al een contract met hem hebt ondertekend denk ik niet dat je nog gemakkelijk van uw architect van af geraakt. In de "standaard" contracten van de orde van architecten staat dat je bij ontslag de architect nog 50% moet vergoeden van het ereloon dat je hem verschuldigd bent in totaliteit. (Dus ook van het werk dat hij nog niet verricht heeft!). Een clausule die wij bewust uit het contract hebben laten schrappen. O.a. Test Aankoop heeft al enkele malen vermeldt dat dit gewoon een onredelijke clausule is.

Ik heb ook zo een architect gehad en de zaak komt nu oktober voor de rechter

Maar ik zou bellen als hij niet antwoord op mail. Je moet dat goed opvolgen en zijn planning vragen. Zo zal je heel het bouwproces moeten doen. Kom maar assertief uit de hoek!

Gtx, Pierre

Assertief zijn haalt vaak weinig uit. Het probleem is dat je vaak maar weinig drukkingsmiddelen achter de hand hebt. Het enige wat je kan doen is "niet betalen", maar daarvoor hebben ze zich al voldoende ingedekt met die 50% regel.

Ik denk dat ook maar weinig mensen mensen die bouwen een deftige overeenkomst hebben met hun architect. (Wij vormen hierop geen uitzondering hoor). Ga maar eens na: staat er in het contract vermeldt hoeveel voorontwerpen er maximaal getekend gaan worden? Of hoeveel werfbezoeken de architect zal doen en met welke frequentie? Staat er ook maar IETS in het contract waardoor bij een bepaalde timing dient te respecteren?

Als bouwleek ben je gewoon overgeleverd aan de goodwill van die mannen en dat is met elke aannemer en gedurende het hele bouwproces.

Net voor het bouwverlof belde onze aannemer nog met de verfrissende boodschap dat er een fout zou gemaakt zijn in de meetstaat die de architect heeft opgesteld. De aannemer was net voor het bouwverlof klaar met het funderingsmetselwerk en bij nazicht blijkt nu dat hij meer dan het dubbele heeft moeten gebruiken dan de hoeveelheid die vermeld staat op de meetstaat. De architect zal alvast niet "de schuldige" zijn, want de vermelde hoeveelheden zijn enkel "ten indicatieve titel" en wat de hoeveelheden betreft dient de aannemer "zich te berusten op zijn eigen berekeningen". Eens benieuwd op wat dat dat zal uitdraaien ... Het zal waarschijnlijk wel worden: "wij betalen of de aannemer legt de werken stil en begint op zijn volgende werf". Die mannen hebben momenteel immers werk zat.

David,

mijn ouders hebben meer dan twintig jaar geleden hetzelfde meegemaakt. Op een bepaald moment zegt de aannemer : "Mijn stenen zijn op. Dat kan niet want ik had voldoende besteld." Bleek dat er een fout in de meetstaat zat. "Architect : aannemer, dat is uw verantwoordelijkheid, jij hebt getekend dat je alles hebt nageteld". Waarop de aannemer : "OK, dan leg ik morgen de boeken neer". Daar sta je dan als bouwheer, de enige die zeker géén fout heeft gemaakt, maar die 100 % zeker het gelag moet betalen. Denk je dat die architect ook maar één frank heeft toegegeven ? De enige oplossing waar hij mij aankwam was om een jaar te wachten met voegen...

Wout


David schreef
Ga maar eens na: staat er in het contract vermeldt hoeveel voorontwerpen er maximaal getekend gaan worden? Staat er ook maar IETS in het contract waardoor bij een bepaalde timing dient te respecteren?

Ja, 3 voorontwerpen (achteraf ontdekt).
Eerste ontwerp sloeg nergens op. Tweede en derde ontwerp was niet binnen mijn budget volgens de aannemer. De te hoge prijs was er door ongevraagde dingen. Leekt mij wel leuk maar ik stelde bij het tweede ontwerp al duidelijk de vraag van "is dit binnen mijn budget", maar hij heeft pas op het derde de berekening laten doen.
Samen met het vierde gaf hij een rekening af van >500.00 euro

Wat de voorontwerpen betreft hebben we over onze architect niet echt te klagen gehad. Ons eerste ontwerp sloeg ook nergens op, ondanks dat we - dacht ik - toch goed hadden uitgelegd hoe we de dingen wilden. Gelukkig moest het ontwerp niet naar de vuilbak, maar kon het dienen als basis voor het volgende ontwerp.

Ondanks onze "duidelijke ideëen" zijn er toch nog 5 ontwerpen aan te pas gekomen voordat alles op punt stond. We zijn in totaal denk ik anderhalf jaar met het ontwerp van de woning bezig geweest. Op een bepaald moment heb ik de plannen wel gedurende een 4-tal maanden weggelegd en niet meer bekeken. Als je na zo'n periode het plan opnieuw onderwerpt aan een kritische blik ontdek je vaak nog wel een aantal zaken die je anders over het hoofd zou zien.

Onze architect werkt trouwens voor een vaste prijs. De architect berekent/schat de waarde voor de woning en wat je er nadien mee doet heeft geen invloed meer op de prijs die je hem betaalt.

Vaak heb je architecten die werken op percentage en als je dan begint met bvb. zeer dure natuurstenen vloeren, een super-de-luxe afgewerkte badkamer, een volledige onderkeldering i.p.v. een kruipkelder, domotica, ... dan groeit dat ereloon zienderogen mee. (Ondanks dat dat er voor een architect weinig toe doet)

Hallo,

Net ook iets meegemaakt:
een architect waarvan ik dacht dat hij iets van ecologisch bouwen kende (uit Zwijndrecht), heeft op 7 maanden tijd 3 voorontwerpen (totaal niet gedetailleerd) getekend.
Geen enkel voorontwerp voldoet aan onze eisen; geen compacte woning, niet ideaal geörienteerd tov zon, veel te klein of te groot.
We besloten te stoppen, en we kregen een factuur van meer dan 3000 euro. Spijtig genoeg hebben we dit betaald, maar nu komt hij nog met extra facturen af. Geweigerd om te betalen uiteraard, en binnenkort naar de Orde !
Architecten, 't is idd een zaak van vertrouwen, ge kunt er als "leek" ferm mee in uw ongeluk lopen !!
Dominique schrijft:
> We hadden op 12 mei een eerste afspraak met een architect uit het Gentse ivm de heropbouw van een garage met leefruimte erboven. Het gaat om een simpel ontwerp (4 muren en 1 verdiep). We willen dit wel doen met respect voor het milieu. Ik heb de architect reeds tweemaal een herinneringsmail gestuurd, maar na 2,5 maand nog steeds geen antwoord ontvangen. Is dit de gebruikelijke werkwijze of moet ik op zoek gaan naar een andere architect?