bestaat er een warmte wisselaar voor de warmte te

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

recuperen van bijvoorbeeld wasmachine vaatwasser

Reacties

Dit kan maar heeft weinig zin. waar ga je die warmte opslaan in afwachting van de volgende wasbeurt. Er bestaan ook warmtewisselaars om op de afloop van een douche, met doorstromer, te plaatsen (500 euro). Het is nog maar de vraag op hoeveel tijd je deze investering kan teugverdienen.

heb je een adres of site vriendelijhk bedankt.

Patrick,

Ik heb hier een andere oplossing voor gevonden. Om het waterverbuik te doen dalen, maken we voor de wc's gebruik van grijs water. Dit water is afkomstig van het bad en de douche. De rest van het afvalwater gebruik ik liever niet, daar dit meestal te vuil is. In de kelder staat een geïsoleerd vat waar dit water opgevangen wordt. Het stadswater dat binnenkomt laat ik hier heel eenvoudig doorlopen. Brengt mischien niet zoveel op, maar één graad warmer is toch al één graad. Zeker daar de kostprijs voor dit alles een paar meter buis heeft gekost, meer niet.
Hoe meer verbruikers je op dit vat aansluit, hoe beter natuurlijk.

Twee vliegen in één klap dus, minder regenwaterverbuik en het stadswater is iets warmer.

Echte cijfers heb ik hier nog niet, alles is nog in opbouw.
Als alles in orde is, ga ik dat toch eens uitmeten.

Succes verder,
Siegfried

Voor wat Luc bedoeld hier een link
http://www.brieswaterenenergie.nl/
en kijk onder Warmte-terugwinning

Dit gaat echter niet werken voor je vaatwasser/wasmachine

het gaat wel om de warmte te recuperen .

Siegfried, filter je dit grijswater voor je het in je toiletten gebruikt? Ik denk eraan om zelf zo'n systeem op te zetten, maar lees dat grijs water stockeren geen goed idee is?

zoekfunctie gebruiken levert wel één en ander op ....

dirk