Droogkast op balansventilatie in passiefwoning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik had graag eens de meningen gehoord van verschillende mensen hier over het aansluiten van een droogkast op de balansventilatie met warmterecuperatie en dit in een passiefhuis.

Mijn gedachte is eigenlijk:
Aangezien de droogkast een warme lucht naar buiten blaast, weliswaar vochtig, waarom deze niet aansluiten op de warmterecuperatie? De vochtige lucht komt nooit in de woning terecht want het vochtige gedeelte word via een buis naar buiten afgevoerd en de warmte word afgegeven aan de inkomende lucht.

Toch is niet iedereen daar even positief over...

Wat zijn de meningen hierover? En waarom het wel of niet doen?

Reacties

De droogkast blaast TE veel pluizen uit die je warmtewisselaar zullen verstoppen... Idem zoals met een dampkap, die nooit ALLE vet uit de lucht haalt vervuilt de warmtewisselaar als je deze rechtstreeks aansluit. Wat wel misschien kan, is de uitlaat in een lokaal te blazen waar de balansventilatie een aanzuigpunt heeft, al dan niet gecombineerd met een extra filter op het aanzuigpunt in die kamer.

Peter

Het vocht is niet het probleem. De stof in de lucht is het grootste probleem. Je filters en kanalen in je balansventilatie systeem zijn niet geschikt voor de hoeveelheid stof die nog in de lucht van je droger zit.
Daar naast verstoor je de balans van je ventilatie volledig.

De warme maar vuile lucht moet maar als verloren worden beschoud denk ik.

PS. gaat dat wel samen passiefhuis en droger ?

Een condensdroger is dan het beste alternatief.
leuke discussie http://www.olino.org/articles/2007/02/14/condensdroger_vs_droogrek

Wel buiten drogen als het kan hoor . . .

Mja, met een aantal filters kun je in principe alle opluizen weghalen...

Het is nogal een vreemd zicht eigenlijk. Een passiefhuis waar je alle warmteverliezen probeert te beperken en uit de verliezen warmte recupereet en dan zie je een buis met warme lucht uit de woning steken voor de droogkast afvoer met warme lucht...

Jan,

ik denk niet dat er een passiefhuis is met een buis naar buiten voor een droogkast. Neem een condensatiedroogkast en je probleem is opgelost. Dan zal je ook direct veel meer van de energie recupereren.

Walter

Walter,

Het bestaat wel degelijk hoor met een buis naar buiten, maar de droogkast staat natuurlijk in een aanbouwing die niet in de passieve schil zit...

Misschien kun je je inderdaad afvragen of je effectief wel een droogkast nodig hebt, als je het laat drogen in je woning komt het mss ten goede van je vochtpeil in de woning en verbruik je niet onnodig stroom en water.

Maar door je droogkast te gaan gebruiken voer je ook extra warmte aan je woning toe als je lucht goed gefilterd word... En qua ontregeling, als je woning die warmte niet vraagt dat slaat de bypass toch gewoon aan...

Mvg

De zoekfunctie kan veel nuttige info opleveren ....

Zal mijn "droge kast" nog eens vanonder het stof uithalen zie.

De droogkast voor passiefhuizen met zero energieverbruik !

http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1068734989&first=&last=

dirk

Die ´droge kast´ vind ik grappig en interesant. Ik ga hier over nadenken om het werkelijk toe te passen.

Iemand die hier praktijk ervaring mee heeft ????

Waarom noem je het speciaal voor passiefhuizen ? Balans ventilatie alleen is toch voldoende ???

Ik zou toch oppassen met teveel was in je huis te drogen. Een doorsnee lading was bevat al rap vier liter water.
Wij drogen zoveel mogelijk buiten en als het niet kan (teveel was, slecht weer...) dan gaat het de droogkast in.
Sinds kort heb ik de AEG Condensdroger met warmtepomp aangeschaft. De enige klasse A droogkast. Verbruik voor een gemiddelde droogcyclus: 2,4 kWh. En de warmte verlies je niet, die blijft lekker in huis wat interessant kan zijn voor eigenaars van passiefhuizen. Overigens voorlopig erg tevreden van dat toestel!

Hans,

een gemiddelde LEW met balansventilatie heeft het veelal moeilijk om niet een droge luchtvochtigheid te hebben.
Die paar liters water van de was zal geen probleem zijn.

Walter

Ik las ergens dat een droogkast op aardgas energiezuiniger zou zijn. Onze droogkst is de eerste jaren nog niet aan vervanging toe, maar het liet me toch nadenken of we bij vervanging geen op aardgas moesten kopen?

Iemand hier die daar een goed zicht op heeft?

wat ik tot op heden nog steeds niet begrepen heb is dat een condensatiedroogkast per cyclus méér energie verbruikt dan een normale droogkast met uitlaat.
Het idee is hetgeen we zouden moeten naar kunnen streven. Tot op heden zal er wel geen commerciële filter zijn voor de warmterecuperatie. Een waterfilter zal ook wel iets zijn dat tot de mogelijkheid van goedkoop filteren behoort, echter niet een kant en klare oplossing.
Een aardgas-droogkast kan energetisch (verbruik) gunstiger zijn, maar het milieurapport van de totale cyclus van productie t/m afbraak zal dit niet zijn.
Het is dus even wachten op een droogkast die op het cv circuit aan te sluiten is, maar dan met een condensatieketel, die misschien iets minder moet condenseren tijdens het laatste eind van de droogcyclus.

Beste Marc,

Waar een gewone droogkast een vin op de motoras heeft zitten, heeft een condensatiedroogkast 2 extra elektrische ventilatoren.