aardgasverbruik

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goeienavond,

Ik zou graag een info willen :

ik vraag me eigenlijk af of we met onze aardgas niet veel te veel verbruiken. Is het 2de jaar dat we met aardgas verwarmen, en de vorige afrekening is nog gedaan op verbruik van de vorige eigenaar.

We verwarmen eigenlijk maar 5 kamers, voor een totale oppervlakte van ongeveer 90 m²

we zijn met 2 personen

het warm water loopt ook op aardgas

's nachts en overdag staat verwarming uit - economische stand op 16 graden. vanaf 18 uur zoiets wordt ze aangezet op een graad of 20 soms 21 tot ongeveer 23 uur.

vorig jaar bleven de radiators 's nachts niet warm, dit jaar wel (iets veranderd sinds nieuwe thermostaat denk ik)

ons verbruik van vorige jaar was 2536 kwh

er is ons 1210 aangerekend en daarvoor was de factuur 646 euro

dus we weten dat we nog eens zoveel moeten bijbetalen, waardoor we een totale factuur hebben van ongeveer 1300 euro.

Ons huis is een alleenstaand huis, redelijk geisoleerd, dubbele beglazing, geen echt verlies ergens

we gaan ongeveer een keer of 2 per week in bad, af en toe eens een douche, afwassen wordt gedaan door afwasmachine, veel warm water wordt er dus niet verbruikt

Wat is een normaal verbruik ? Ik zou graag reêle voorbeelden willen, geen cijfers van op het internet.

Nog een vraagje, op welke standen moeten de knoppen staan op de ketel ? er is een knop voor verwarming, die staat hier momenteel op 8 en er is een knop voor warm water die staat ook op 8

het is een ketel van buderus

wie verwarmt ook met aardgas en wil mij aub inlichtingen geven over gebruik van aardgas, want ik maak me eigenlijk al een hele tijd zorgen over de factuur die we weer gaan ontvangen. Nu de prijzen ook zo omhoog gaan, zou ik toch graag ons verbruik beperken.

Alvast heel hartelijk dank voor eventuele reacties, die zijn welkom op

bunnynathalie [at] hotmail.com

Groetjes, Nathalie

Reacties

Beste Nathalie,

Een paar tips om je gasverbruik t elaten dalen.
Je schrijft dat je de verwarming met name in de avond aan hebt staan op zo'n 20-21 graden. Bij elke graad minder verbruik je zo'n 7% minder gas. Wij stoken vak niet warmer dan 18%. Met een lagere vochtigheid is het huis ook sneller warm en voelt het behaaglijker. Als wij het dan toch te koud vinden stoken we de houtkachel even aan. Maar goed, 18 graden is voor veel mensen te fris omdat het op kantoren, winkels etc vaak al 20 graden is. Anderzijds een dikkere trui doet wonderen.

Je schrijft ook dat je tweemaal in de week in bad gaat. Neem de douche. Dit bespaart veel warm water en dus ook veel gas. Vergeet ook niet dat je in een vrijstaande woning woont, het gasverbruik voor verwarming is dan over het algmeen hoger. Je kan dus niet profiteren van de warmte van de buren.

Kook met deksels op de pannen. Water is sneller aan de kook, je krijg minder waterdamp in huis en verbruikt doordat het water kookt minder gas.

Wat versta je onder redelijk geisoleerd? De normen die een aantal jaren gehaald werden, zijn nu reeds achterhaald. 20 cm dakisolatie is eigenlijk (wat mij betreft) een minimum. En dan heb ik het nog niet over de vloeren en wanden.

Wat me verder nog opvalt is het gasverbruik van jullie bij een relatief warme winter afgelopen jaar. Is de winter dit jaar strenger dan zal je waarschijnlijk ook meer gass verbruiken, tegen wel stijgende gasprijzen.

een laatste tip, neem iedere week de meterstand op dan kan je eens zien wat je verbuik per week is. Je kan dan ook gaan experimenteren met thermostaat instelling etc.

Oh ja, voordat je naar bed gaat, de theromostaat een uur van te voren terugdraaien bespaart ook energie.

Succes

Henri

Beste Nathalie,

Henri heeft al een pak leuke en goede tips gegeven, zeker wat betreft de lage temperatuur. Daar wij deels op vloerverwarming zitten (enkel badkamer zit op radiator) heb ik begin september de max. keteltemperatuur laten zakken, huidig tot 45°C.
Doel hiervan is dat hoe hoger je water dient te verwarmen, hoe meer energie dit kost. Als je je badkamer warm kan krijgen met een temperatuur van 45°C, zeker doen dus. (Mijn vrouw is hier proefkonijn, zij vertrekt 's morgens het eerst en laat mij wel weten of de temperatuur in orde is.)

Dikwijls staat de keteltemperatuur op 65°C of meer, en staan de helft van de thermostatische kranen op stand 2 of 3. De "afstelling" tussen de ketel en hetgeen je nodig hebt, is natuurlijk niet evenredig dan.

Hier kruipt wel wat tijd in, je moet elke week zien of je iets dient bij te stellen of niet, tot je voelt dat het goed zit. Werk je met een buitenvoeler, is dit veel makkelijker.
Gewoon op laagste temperatuur beginnen, tot je het voldoende vindt en niet andersom. Het is niet de eerste die zijn gang op 23° stookt.

Zoals Henri zei, elke week alles noteren en een leuk werkje voor in de winter: leidingen isoleren, je voelt dadelijk het verschil.

Het feit dat je elke week noteert, werkt zeer aanstekelijk. Zelf steek ik alles in een excelletje met een mooi grafiekje van alle verbruiken. Zo ziet iedereen in het gezin wat we verbruikt hebben de laatste weken. Leuk trouwens met de kids.

Veel succes ermee.
Siegfried

De meerwaarde van dubbelisoleren is niet zo bar groot meer.

Voorbeeldje van een vlak dat je isoleerd van 20 m2 en als voorbeeld van de buitenconditie is op dat moment 0 graden:

1: Ongeisoleerd k of u = 2
2: Gewoon geisoleerd = 0,4
3: dubbel geisoleerd = 0,2

1: 2x20x20= 800 watt verlies per uur
2: 0.4x20x20= 160 watt verlies
3: 0,2x20x20= 80 watt verlies

Besparing over 10 uur gerekend:

1: 8kw gas
2: 1,6kw gas
3: 0,8kw gas

Van uitgangspunt 1 naar 2 als huidige situatie is je besparing 6,4 kw.

Van 1 naar 3 is de besparing 7,2 kw. Een extra besparing van jawel 0,8 kw. Terwijl je investering in de isolatie 2x zo groot is.

Hier is wel een aardige link omtrend dit onderwerp. noback.demon.nl/energiebesparing.htm

chathanky een muur isoleren met 0,2 haal je er zeker uit
3dubbel glas en balansventilatie ook .
bij mij kost gas 0,044euro 1 m3.
groetjes

Ga eens goed rekenen.

Dit is op basis van 20m2, 0,8 kw/20= 0,04kw/m2 in 10 uur
Delen door 10 is 0,004kw besparing.

Je bespaart 4 watt per uur per m2 extra als het 0 graden is buiten en 20 graden binnen.

1m3 gas is zo`n 9kw warmte.

Het duurt dus 9000/4= 2250 uur voordat je op 1 m2 1m3 gas bespaart hebt. (93 dagen)
Al die tijd moet het buiten dus 0 graden zijn en binnen 20 graden.

1m2 isolatie van 10 cm stel ik op 4 euro per m2.
Jij zegt dat je voor 1m3 gas 0,044 betaald. (lijkt mij weinig)
4 euro/0.044 =91
91 x 93 dagen =8463
Het duurt dus 8483 dagen (ruim 23 jaar) om je investering terug te halen. (gemiste rente niet mee gerekend)
Daarbij moet het wel 0 graden buiten zijn en 20 graden binnen. Dit laatste komt dus niet voor, de gemiddelde jaartemperatuur is wat hoger dan 0 graden.

Is dit de meerinvestering dan echt waard?

Bij mij kost gas meer en dan kom je op zo`n 3 jaar te zitten.
maar als je uitgaat van een stookperiode van 4 maanden is het 12 jaar. Echter de gemiddelde winter is geen 0 graden maar een graag of 5.
Zonder rekenwerk zit je al gauw tussen de 15 en 20 jaar voordat je het terug verdient. Neem daar nog eens de gemiste rente dan zal je het nooit terug verdienen.

Laat staan dat je nog drastischer gaat isoleren.
Want 0,1 betekend een pak van 20cm erbij. 3 x 4 euro m2 en een nog geringere energiebesparing.
Zo rond de 15 cm zie ik als nog acceptabel.

4,4 cent voor 1m3 gas ? lol Vast een voutje. Volgens mij kost het hier in Nederland incl. tax zo´n 60 cent. 44 cent lijkt mij waarschijlijker.

Grote vraag bij zo´n berekening is wat doet de gas prijs de komende 20 jaar ?

En later extra isoleren is vaak geen optie. Een feit is dat velen spijt hebben van de ´geringe´ isolatie van ongeveer 10 jaar geleden.

Ja en 30 jaar geleden was je blij als je woonkamer warm was ipv. het hele huis.

we verbruiken 3600 m3 gas per jaar in een vrijstaand huis,is het mogelijk dat er veel warmte verloren gaat via de schoorsteen van de extra gashaard.
We hebben C.V
vr.gr.E.Tanis