Alternatief wanneer aardgas niet aanwezig is

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zijn er mensen die zich herkennen in de volgende situatie en hoe lossen we dit best op? Graag tips uit ervaring?
Wij willen een landelijk gelegen woning verbouwen. Aardgas is er niet aanwezig, elektriciteit en mazout zijn geen optie! In de eerste plaats willen we heel goed isoleren, dwz 5 cm op de vloer, 10 cm in de spouw en 20 cm in het dak. De ramen 1.1 max. We willen beneden graag vloerverwarming. Ook op de kamers graag de mogelijkheid tot verwarming voor studerende kinderen. De badkamer is boven en die willen we ook graag comfortabel verwarmen.
Nu komt de vraag: Wat is de beste oplossing voor de verwarming? We hebben CV-installatie op pellets bekeken en warmtepomp maar geraken er voorlopig niet uit. Beide systemen zijn ook zo duur! We zouden wel willen werken met een zonneboiler en voorzien een installatie van zonnepanelen op het dak in een later stadium.
Wie heeft hier ervaring mee en hoe hebben jullie dit opgelost? Wat is het goedkoopste systeem in aanschaf en in verbruik?

Reacties

Ik heb bij landelijke woningen al dikwijls externe gastanks gezien (Butagas, propaangas?????). Dit moet ongeveer dezelfde mogelijkheden geven als aardgas maar moet periodiek gevuld worden (zoals een stookolietank). Qua kostprijs neem ik aan dat zo'n grote gastank niet echt goedkoop zal zijn.

In milieuvriendelijke alternatieven ku je misschien ook denken aan een speksteenkachel of tegelkachel. Eventueel met de mogelijkheid om water op te warmen, al dan niet in combinatie met een zonneboiler.

Pelletkachel aansluiten op CV-systeem, veel goedkoper dan pelletketel.

Ja, Elisabeth, pelletkachel op CV-systeem heb ik ook al over nagedacht maar ken nog geen prijs hiervoor. Ik vermoed dat men dit ook kan regelen zodat het 's morgens mooi warm is in de badkamer?
Welk alternatief gebruik je dan voor het warm water?

Is er een vooruitzicht voor aardgas in de toekomst? Je kan idd stoken op een propaan/butaan, met de bulk ergens in de tuin. Ikzelf plaats het meestal enkel als aardgas in de nabije toekomst aanwezig gaat zijn, omdat de stookkosten hoger liggen. Warmtepomp is een zeer goede optie lijkt me, maar persoonlijk heb ik daar te weinig ervaring mee om uitsluitsel in te geven. Moest ik persoonlijk in uw situatie zitten zou ik gaan voor een goede condenserende ketel op gas, zonneboiler met bijverwarming op cv. Dit is nog een investering die te overbruggen is. Dit moet woning per woning bekeken worden, heb bv net een installatie voltooid met een ketel hout/mazout, en een zonneboiler van 1000 liter die ook cv warmt. Een complexe installatie, en naar mijns inziens niet zo rendabel, maar Architect stond erop. Pelletkachels ben ik persoonlijk niet zo'n voorstander van. Ten eerste vind ik het een beetje fout dit milieuvriendelijk te noemen en ten tweede stijgt de pellet prijs ook dag na dag.
Het zal nog een heel denkwerk worden voor je vrees ik...
Groetjes

...en als je't op langere termijn bekijkt: PV + warmtepomp + Zonneboiler? 30.000 € en geen verdere kosten meer?

"...en als je't op langere termijn bekijkt: PV + warmtepomp + Zonneboiler? 30.000 € en geen verdere kosten meer?"

Is dus ook niet noodzakelijk waar hé, alles vraagt energie, warmtepompen vragen ook stroom, en die puur opvangen met PV lijkt me een utopie voor die investering. Pas op, kan me vergissen, vriend van me werkt bij producent van PV, en speelt me af en toe een beetje ontwikkelingsinfo door
Kom, alles zal zijn prijs hebben, nu en in de toekomst, niemand kan voorspellen hoe alles juist gaat evolueren.
Moest die glazen bol nu eens geleverd worden bij mij hé, dan kan ik mezelf ook wat geruststellen

Waarom geen universele biomassa ketel plaatsen,zo ben je niet gebonden aan 1 soort brandstof,bij mijn volgende restauratie van oude hoeve ga ik er in elk geval zo eentje plaatsen,als je een voldoende groot buffervat plaatst heb je er ook niet zo veel werk mee,zoals je in de link kunt zien kun je pellets, houthaksel,snoeihaksel koolzaadolie ,houtblokken,miscantus ea. brandstoffen gebruiken aitec.nl/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=36

Heidi

Is dit een vraag naar het beste verwarmingssysteem of een vraag kostprijs/rendement?

Hieronder de samenvatting van een aanbeveling kostprijs/rendement volgens recente doctoraatsstudie.
Is bij nieuwbouw maar zal ook bij grondige verbouwing gelden.

DE AANBEVELINGEN IN EEN NOTENDOP

Economisch optimum
• isolatieniveau = K25 à 27, bij minder compacte woningen K20
• condenserende ketel
• klassieke radiatoren op hoge temperatuur maar met sturing op buitentemperatuur
• extra aandacht voor luchtdichtheid
• natuurlijke ventilatie (systeem A)

Nog net rendabel
• isolatieniveau = K25 à 27, bij minder compacte woningen K20
• condenserende ketel
• klassieke radiatoren op hoge temperatuur maar met sturing op buitentemperatuur
• mechanische ventilatie met warmteterugwinning (systeem D) ofwel luchtwarmtepomp of waterwarmtepomp in plaats van ketel

Rendabel als energieprijzen sneller stijgen dan de inflatie
• isolatieniveau = K20
• luchtwarmtepomp of waterwarmtepomp
• vloerverwarming
• mechanische ventilatie met warmteterugwinning (systeem D)

Wilt u een nog grotere bijdrage leveren voor het milieu?
• isolatieniveau < K20
• grondwarmtepomp of waterwarmtepomp
• microwarmtekrachtkoppeling
• zonnepanelen

Conclusie: condenserende ketel staat "hoger" in dit lijstje dan warmtepomp bij huidige prijzen (eigenlijk prijzen van een aantal maanden geleden).
Je sluit stookolie uit. De vraag is waarom?

Zonneboiler/panelen staan onderaan het lijstje. Het persoonlijke financiële rendement hangt sterk af van belastingkorting/premies en dus de mate waarin je die kan krijgen.

groeten
rik

heidi,

Een pelletsysteem lijkt mij een goede optie.

Wij hebben een kacheltje (calimax twist 20/80, +- 6000eur) met cv optie, gekoppeld aan een zonneboiler.

Pellets stoken is absoluut milieuvriendelijk én goedkoper dan aardgas. Prijzen zijn ook gezakt tov vorig jaar. In tegenspraak dus met wat hierboven beweerd wordt.

Mvg

JB

Heidi,

Nog effe toevoegen dat de isolatiediktes wel een minimum zijn. Vloer minimum 10, muur 15, dak 25à30.

DAN spreek je over goed isoleren.

LET WEL,bovenstaande diktes toepassen kan wel de haalbaarheid bepalen van stoken op pellets met manuele bijvulling. Automatische bijvulling kost al snel 3000EUR extra, die je dus beter in extra isolatie kan steken.

Mvg

JB

Hallo Heidi,

Ik dacht dat edilkamin twee van die CV-pelletkachels had, eentje van rond de 3000 euro (ca. 10 KW) en één van rond de 4000 euro (18 kw ofzo). Je kan die CV-pelletkachels gewoon integreren in je verwarming en dan een boiler met warmtewisselaar en je hebt een volwaardig systeem dat volledig programeerbaar is via klokthermostaat. Dat werkt zeer goed, wij hebben namelijk zo'n systeem al twee jaar en nog geen klachten! Je moet natuurlijk wel af en aan lopen met zakjes pellets!

De regel 5-10-20 is leuk, maar als je nog bezig bent met plannen, isoleer maar een beetje meer. Bijvoorbeeld 10-20-40. En luchtdicht bouwen. Een pelletkachel is denk ik een goed alternatief. Mooi lijstje van rik. Bepaal voor jezelf hoe rendabel je nu of later wil zijn, in ieder geval, bedenk dat de isolatie die je nu steekt, later niet meer gewijzigd kan worden, dus nu echt extra isoleren!

Voor de nieuwbouw met vloerverwarming boven een kelder twijfel ik tussen polystyreen in ofwel 10cm ofwel 15cm, is het renderend volgens jullie om naar de 15cm te gaan?

Dank voor de vele tips, moesten er nog mensen zijn die ervaring hebben met CV-installatie op pellets of pelletkachel, graag nog wat reactie. Waarom welk type en voor- en nadelen verschillende merken (als dit mag?) en mogelijkheden?

wij verbouwen momenteel ook een landelijke woning. Ook geen aardgas aanwezig.
isolatie:
12cm bestaande muur met nieuwe steen voor.
18cm houtskelet
28cm dak.

wij gaan voor een combi-toestel. Een zonneboiler gecombineerd met een warmtepomp in 1 toestel. Deze warmtepomp zal een vermogen leveren van 8KW. De prijs van een dergelijk toestel ligt veel lager dan van een traditionele warmtepomp-configuratie.
Voor de ventilatie maken we gebruik van een balansventilatie met een grondwarmtewisselaar.
Misschien moet je wel proberen van nog iets meer te isoleren.