Vloerverwarming sturen in LEW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Volgens berekening heb ik in mijn halfopen bebouwing een ketelvermogen nodig van 9 Kw zonder en 6Kw met balansventilatie. Ik heb op gelijkvloers, eerste verdieping en zolder vloerverwarming (nergens radiatoren) met ieder een collector. Als ketel heb ik nu een thision 9kw aangekocht. Warmwater bereiding zal gebeuren via een Wagner ECOplus zonneboiler van 300 liter.

Op het gelijkvloers wil ik één constante temperatuur. Op het eerste wil ik één constante temperatuur, met uitzondering van de badkamer. De badkamer is een aparte kring die ik op een hogere temperatuur wil dan het gelijkvloers. Op zolder wil ik één constante temperatuur, die ik onafhankelijk kan instellen van de temperatuur op gelijkvloers en eerste verdieping.

Wat is nu de meest economische en eenvoudige oplossing om dit te bereiken? Met enkel de WAR van de Thision denk ik niet dat ik dit kan regelen.

Reacties

Volgens mij moet je dan werken met drie kringen met elk een driewegkraan die de temperatuur in deze kringen kan regelen (door een deel van het retourwater te mengen met het vertrekwater).

In de badkamer volstaat het om een kleine pasafstand toe te passen. Je legt de buizen van de vloerverwarming dus gewoon dichter tegen elkaar, waardoor je een hogere temperatuur zal krijgen met dezelfde watertemperatuur.

Mvg, thijs

Wij hebben ook per verdieping een collector en ook VV zowel beneden, op 1e en op zolder. Wij hebben een Thision13 hangen. Je kan toch gewoon elke kring afzonderlijk smoren met de regelventielen. Zo bepaal je toch hoeveel warmteafgifte er is per kring. Ik zou er niet al te veel systemen opplakken. Dat én een goede bepaling van de HOH afstand van de buizen per kring, om bvb voor de badkamer tch aan voldoende vermogen te komen per m².
Hoeveel verschil in temp° wil je dan wel bvb tussen glvl en 1e of zolder. Toch geen 4 of 5 graden ? Dat gaat volgens mij nooit lukken. Je zal snel constateren dat je een globale gemiddelde temp. in je hele huis hebt vermoed ik.
als je de VV in bepaalde kamers gewoon toedraait, dan zal je wel een verschil merken natuurlijk. Als je huis goed geisoleerd is (zal wel met 9kW verliezn bij -8° of zo??)
zal je toch nergens kou lijden.

Wil dit dan zeggen dat er nergens kamerthermostaten komen? Hoe stel je dan de temperatuur in? Nu heeft men mij een systeem aangeboden met thermostaten en electronische regelingen op de collectoren.

Hier is het supereenvoudig:
- den beneden zijn 7 kringen: die zijn zo geregeld dat het ongeveer 21°C is. Nu echt ingeregeld zijn die niet ect: die staan allemaal volledig open.
- den boven: 1 kring per slaapkamer en kring voor de badkamer.
=> per slaapkamer zo ingeregeld dat het er ongeveer 20a21°C. Ik weet het niet van buiten, maar altijd 'normaal' warm. Hiervoor zijn de meeste kringen wel gesmoord geworden (ttz, twee keer een beetje bijgeregeld). De badkamerkring zelf staat helemaal open en daar is het een beetje warmer. Gevoelsmatig dan, misschien 1 graadje op de thermometer.
Alles draait zonder enige thermostaat, enkel WAR sturing van warmtepomp.
Op zich voldoet dit perfect. Enige nadeel is misschien dat als je het warmer of kouder wenst dat je naar de collector moet stappen en je nooit echt weet warm het zal worden als je bij regelt. Maar in de praktijk hebben we dat nog niet gemist. Vorige winter was onze tweede winter, en toen hebben we niks bijgestuurd gehad. Ik zou dus zeggen dat al die sturing weinig bijbrengt.

Nu ik het lees, is dat hetzelfde systeem van regeling van Johan.

Walter

Die electronische regelingen op die collectoren, dat kost volgens mij alleen maar kluiten vol met geld voor een pure folie. Zoals Walter zegt, eens je je huis wat kent en de inregeling wat heb bijgestuurd, dan is elk probleem toch vanzelf opgelost.
Wij hebben ook op glvl alle kringen vol open staan, en ook daarop zit de badkamerkring, die van de slaapkamers zijn bijna allemaal wat gesmoord en/of dichtgedraaid.
De war regeling doet perfect zijn ding, kies een geschikte stooklijn en de regeling van de ketel past zelf de watertemperaturen aan in functie van de WAR en eventueel bij-ingestelde nevenparameters.

Allez kom, als je met een BV aan 6kW komt (is dat ook berekend bij -8°C ?) dan gaat die Thision in 70% van de tijd niet boven de 2.5kW uitkomen. Enkel 's nachts in de winter en op enkele dagen gaat die een beetje moeten werken. Ik zie niet in hoe je daar dan nog zo wil gaan fijntunen dat je verdiepgestuurde temperaturen wil ?

=> idd. Je moet je voorstellen dat je het grootste deel van het jaar echt zeer kleine vermogens moet verdelen. Dat gaat maar over 100a300W/(slaap)kamer. Om dat met een thermostaat te sturen lijkt me niet evident. Volgens mij zal een WAR zelfs beter werken.

Walter

En hoe zit het dan met de pomp? Ik heb begrepen uit andere topics dat deze zal blijven draaien als je enkel met een WAR werkt. Ga je hier dan niet nodeloos electriciteit verbruiken?

In principe draait de pomp van een vloerverwarming altijd, gelijk met welk systeem je werkt. Het verbruik van zo'n circulatiepomp ligt niet zo hoog.

Vorig jaar heb ik de instelling gedaan dat vanaf 22u gewoon ook de circulatiepomp af gaat (ook de ketel gaat in slaapstand) en alles is terug actief om 06u

Je kan het een beetje zien als een nachtverlaging.
De temperatuur zakt eigenlijk in huis toch maar enkele tiendes van een graad tijdens de nacht en dit werkt toch iets of wat electriciteits-besparen.

http://www.wth.nl/professionals_nl/documentatie/documentatie/downloaden/pdf/ZD750%20regelingen.pdf

Zoek hier je geschikte regeling uit Bart, er zijn vele mogelijkheden.
Als je wensen goed op een rijtje zet kom je vanzelf op de voor jou meest geschikte regeling uit.

Succes.

Walter en Johan,

Het inregelen van de kringen, hebben jullie dit gewoon gedaan door de kringen te smoren en dan een te wachten wat effect het heeft.

Walter,

Je zegt dat je 7 kringen onder allemaal maximaal openstaan, moet je dan geen rekening houden met de lengte van je kring.

=> regelen: kringen steeds met kleine beetjes bijregelen, 1 dag wachten minstens (of je moet ver zitten van je gewenste waarde) en zien of je het gewenste effect hebt
=> de kringen zijn beneden zo gelegd dat ze +/- allemaal even lang zijn. Nu ze staan niet helemaal, helemaal open. Ik denk dat ze desnoods nog een beetje verder open kunnen, maar nog geen behoefte gehad.

Walter

Hoeveel liter per minuut gaat er bij jullie dan ongeveer door een kring? Momenteel heb ik immers het vermoeden dat enkel de pomp in de thision niet voldoende is.

Nog een vraagje. Ik heb een bypass tussen aanvoer en retour. Nochtans had ik begrepen dat dit niet bevorderlijk is voor het rendement. Waarom dit overigens plaatsen in een systeem met enkel vloerverwarming?

Bypass moet bij radiatoren om een circulatie toe te laten indien alle kranen gesloten zijn, onnodig bij vloerverwarming zonder mengkraan.
Wat als het bv buiten en binnen 22° is en aldus warm genoeg in de leefruimtes maar niet in de badkamer? Dan gaat je verwarming niet werken....is dan een thision do met 2 circuits niet handig met het tweede circuit op de badkamer?
Zelf denk ik hier ook over na voor de toekomstige woning

Bij een vloerverwarmingsverdeler hoort ook een bypass tenzij deze is uitgevoerd met een driewegklep.
Dit laatste komt maar weinig voor.
Het gros van de verkochte verdelers zijn uitgevoerd met een smoorregeling en zal bij dichtstand je cv kring blokeren, niet echt bevordelijk voor je cv ketel.

Bij enkel vvw. is het dan ook bijna altijd noodzakelijk om een bypassventiel te plaatsen.

Als het buiten 22 graden is waarom dan je vloerverwarming nog aan?

Het aantal liters door je vvw kring hangt af wat het afgegeven vermogen is van je kring.
reken uit hoeveel m2 er op 1 kring zit en vermenigvuldig dit met het maximaal af te geven vermogen.
Aan de hand daarvan kun je gaan bepalen hoeveel liter er door een kring hoort te lopen en wat je aanvoer en retourtemperatuur wordt.

Voor een temperatuursverschil van 10 graden tussen aanvoer en retour is dit 8,4 liter/uur per 100 watt vvw vermogen.

volgens mij gaf bart aan dat hij enkel vloerverwarming had.

Klopt, enkel vloerverwarming. Je kan hier het Elco schema zien dat gebruikt is in de installatie. Het is mij echter een raadsel waar die extra mengraan en pomp na de bypass voor dienen? Kan iemand dit uitleggen?

Momenteel gebruik ik ze zelfs niet en ben ik aan het proefdraaien op de WAR alleen. Dus ook geen ruimtecompensatie. De ketel is nu wel al non-stop 6 weken aan het draaien aan 30 - 32 °C. Stilvallen doet hij niet, enkel doorstoken om het sanitair water op te warmen. Vreemd, erg vreemd.

Wat bedoelen jullie precies met een bypassventiel. Bij mij zijn aanvoer en retour verbonden met een driewegkraan (zie schema in mijn vorige post). Niet echt een 'ventiel' lijkt mij.

Het verbruik van de circulatiepomp is toch niet helemaal te verwaarloezen.
Verbruikt +- 1Kw/h per 24h

mvg Xavier.

Eventjes gepiept op onze installatie:

De mengkraan met servo staat er voor het geval de ketel tijdelijk op hogere temperaturen werkt (gaat bijvoorbeeld naar 60°C voor aanmaak sanitair warm water) -> dan gaat de mengkraan dicht om te voorkomen dat dit heet water ook door de vv wordt gestuurt. De pomp zorgt er voor dat het water door je vv blijft circuleren (dit is trouwens DE pomp die het water door je vv jaagt, het pompje in de thision kan dit niet aan). Wanneer de ketel afkoelt (lees: op een lagere temp gaat werken) zie je de mengkraan gelijdelijk aan terug openen. De temp die door je vv wordt gestuurt is afhankelijk van de max watertemp die ingestelt staat op je QAA73 module en heeft niks te maken met de gevraagde ruimtetemperatuur, nummer van de parameter zou 'k moeten nakijken.

Als 'k onze thision (17kW) bekijk draait die ook al dagen aan een stuk op een 34°C, modulerend op een 1 a 2% vermogen. Aangezien de ketel niet pingelt (aan/uit slaat) maar maximaal condenseert is dit prima ! Het water die door onze vv stroom heeft 30° en daarmee halen we een binnentemperatuur van 20 a 21° bij een buitentemperatuur onder het vriespunt (opgepast, we hebben nog geen binnendeuren dus vergelijken wordt misschien wat moeilijk).

Gisteren heb 'k de zuivere WAR gewijzigd naar ruimtecompensatie. Ik hou het gedrag verder in het oog.

kunnen jullie mij een installateur aanbevelen uit het Antwerpse voor een thision?

Mijn broer heeft een Thision 13Kw steken en z'n installateur was een bekwaam persoon uit Aartselaar.
Als ik met niet vergis was het Jan Van Acker.
Heb effe in de goudengids gezien en hj is er terug te vinden... :

tel 03 887 13 86
fax 03 887 51 91

Propere installatie gedaan volgens de regels van de kunst hoor.

Bart,

NR 19 op schema = bypass

Stefan

Beste,
Bij mij is de zelfde installatie als op het schema van Bart geplaatst met een Thision 9Kw

Bij mij is het is er ook maar 1 temperatuur voor de beide kringen
Ik heb twee kringen boven en gelijkvloers.
Boven hangt een collector met drie kringen (vloer badkamer muur badkamer en overloop allemaal een pas van 10)
Beneden hangt een collector met 8 kringen (verschillende randzones living keuken inkomhal overal pas van 15 randzones pas 10)

Alles geregeld met WAR. Stook lijn 3.5 met een parallelverschuiving van +1.5
De kringen boven staan allemaal open hierdoor is er op de badkamer een constante temperatuur van 22 23 graden, dit is aangenaam genoeg door de straling van de muur.
Beneden staan alleen de randzones en de inkomhal helemaal open de rest heb ik gesmoord door over een langere periode de kringen slag per slag te smoren tot de temperatuur in de kamers goed was
De stooklijn heb ik het eerste jaar afgesteld hierbij heb ik vooral rekening gehouden met de temperatuur van de badkamer zodat het daar nooit te koud is. Daarna ben ik de kringen beginnen te smoren.(in het begin was het 27 graden als het buiten 2 graden was)
Deze winter heb ik de ventielen beneden verder ingeregeld. Nu is het steeds aangenaam in elke kamer.
Ik heb alleen een probleem ondervonden wanneer de ketel de boiler opwarmt dan valt de vvw pomp stil en gaat de mengkraan dicht. Daarna als de boiler opgewarmd is, is de restwarmte in de ketel te warm voor de vvw hierdoor blijft de mengkraan dicht en moet al het water door de bijpas hierdoor is er een geluid waar te nemen vermoedelijk cavitatie achter het bijpasventiel (19 op het schema van Bart)
Ik heb hiervoor iemand van Elco hier gehad en die stelde een evenwichtsfles voor. Is dit de beste oplossing of heeft er iemand hiervoor een andere oplossing?

Ik wou eerst ook twee mengkranen laten instaleren om de twee kringen apart te regelen maar volgens elco was dat met hun installatie niet mogelijk. Heeft iemand dit wel gedaan en hoe is dat dan gebeurt.

Luc

Luc,

Wat zijn uw watertemperaturen deze dagen ??
Hoeveel gasverbruik heb je zo ongeveer deze maand december gehad ?
Uw installatie lijkt me erg "warm" afgesteld! (mah bon da's ersoonlijke voorkeuren hé)
..want 23°C met vloerwarming is net weinig...

Jan

Dat vervelend geluid heb 'k ook Luc (overschakeling vv naar sww en terug). Helaas nog geen oplossing voor gevonden.

Iemand die trouwens een tip kan geven hoe je best de snelheid van de vv-pomp instelt ? Momenteel staat die bij mij op de hoogste snelheid ingesteld (stand 3, 65w). Heb ze nu op de middelste stand ingesteld (stand 2, 40w) maar waarom zou 'k ze niet op stand 1 mogen instellen of een pomp met minder vermogen installeren ?

Ik dacht trouwens ooit gelezen te hebben dat een evenwichtsfles gebruikt wordt in installaties met zwaardere vermogens maar dat dit in een (pakweg) 17kw installatie geen nut heeft. Hmmm ...

Luc, jailwalker,

Blijkbaar is dit dus het schema dat Elco aan al zijn installateurs meegeeft. Ik begrijp nog steeds het nut niet van al die extra's. Zeker niet als, zoals bij jou Luc, de mengkraan dicht gaat tijdens het warmen van de boiler. Ik heb al naar Elco gebeld, maar veel verder dan "dit is het hydraulisch beste schema" wisten ze daar ook niet te vertellen. Als je echter de Elco catalogus op hun site bekijkt dan zie je dat er ook een schema "Standaard 1-6" bestaat voor kringen met een debiet tot 1300 kg/h. Al die extra toeters (tweede driewegkraan, tweede pomp, peperdure clip-in module voor ketel) hebben ze daar niet in opgenomen.

Ik draai ondertussen al meerdere weken met m'n WAR zonder ruimtecompensatie. De clip-in, externe drieweg en pomp zijn uitgeschakeld. Enkele parameters (net afgelezen):
tapwater: 52°c
ketel: 33°c
modulatie: 20%
druk: 1,5 bar
retourtemperatuur: 25 °c
helling curve (parameter 70): 5,5

Ik zal vandaag of morgen alles eens terug inschakelen en kijken wat er dan gebeurt.

Nog een vraagje. Waar is bij jullie de vloerverwarmingsbeveiliging (Siemens?)op aangesloten? De ketel of de externe pomp?

Bart,
Beter laat dan niet reageren

De standaard 1-6 had ik vroeger ook voorgesteld. (noemde toen nog anders)
De sofware van mijn ketelsturing is reeks 3 .00 versie 1 01 De nieuwste is 3 03 versie 1 01 en ondersteunt de nieuwe standaarden) maar dat ging toen volgens Elco niet.
De badkamer is boven en dat is dan moeilijker hydraulisch in te regelen was toen hun uitleg

Voor het geluid weg te krijgen moet een evenwichtsfles plaatsen en kan ik volgens hen over gaan naar standaard 1-6 A en de clipin 2500 en de mengkraan weg doen. Maar omdat ik al een clipin 2500 heb en een mengkraan kan ik ook standaard 3-6-A nemen, moet dan wel een pomp bijhangen maar kan dan wel in de badkamer en de living ruimtecompensatie toepassen (heb toch gemerkt dat ik nog regelmatig moet bijsturen in de living (heb te veel last van invallende zon de zonnewering die mijn buur had staan is weg hij heeft een houtstoof)

Ik ben er nog niet volledig uit wat ik ga doen het kost mij toch redelijk veel geld voor een klein beetje meer comfort.
De vloerverwarmingbeveiliging is niet van siemens het is een opbouwthermostaat die juist achter de externe pomp staat en schakelt die pomp uit als de watertemperatuur te hoog oploopt
Tapwater 56
Ketel 33
Aanvoertemperatuur 30
Modulatie 2%
Druk 1.2
Retourtemperatuur 28
Hellingscurve 3 verschuiving 1.5

Het gasverbruik van april tot nu 450 m³ met 2 opgroeiende tieners die bijna dagelijks een douche nemen is het verbruik redelijk goed denk ik (nog geen zonneboiler)