Wat is jullie binnentemperatuur nu op het moment??

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zou graag eens willen weten wat jullie binnentemperaturen zijn met deze "mooie" zonloze dagen.
Beneden is het 21,5°C en boven idem.

Onze isolatie ziet er als volgt uit:

* Muren: ploegsteert thermoblok 14 cm + 5cm rockwool 434(veel te weinig)
* Vloeren gelijkvloers: 6cm gespoten PUR en verdieping boven de garage: 5cm
* Plat dak: 8cm eurothane BI3, hellend dak: 22cm rotswol
* Ramen en deuren: Alu met thermische onderbreking in polyamide met 1,1 glas, sectionaal poort 4cm PUR

Wij hebben gebouwd met kruipkelder, als ik nu de onderkant van de welfsels ook nog eens isoleer met PUR platen, gaat dit een merkbaar verschil geven of is dit helemaal zinloos??
Aangezien we al 6cm gepoten PUR onder de chape hebben zitten.

Reacties

hela hela, niet vals spelen. CV staat nog niet aan, maar wel al met de kachel wat bij stoken.

Dus al wie al zijn kachel of whatever heeft gebruikt, al is het maar voor 5 minuten, is afgevallen in deze ronde.

sinds 22.00h is de CV uit.
Buiten 8.7° (92% vochtigheid), in de veranda 20.8° (63%) en in de living 21.3° (61°)

Hoe sprokkel je de dagelijkse winsten vandaan?

Als je van een vrijstaande woning uit gaat met een een totaal buitenopprvlak van 150m2 en een gemiddelde isolatiewaarde van 0,25w/m2.
Een ventilatiedebiet van 250m3/h
Een gemiddelde etmaaltemperatuur van 10 graden de afgelopen dagen.

150m2 x 0.25 w/m2 x 12 graden x 24 uur=10.8kw transmissieverlies.
Komt bij een ventilatieverlies van 24kw/24 uur zonder wtw en bij een wtw met 90% rendement 2,4 kw.

je zal toch 34,8kw per dag aan energie in huis moeten halen om zonder wtw de temperatuur op 22 graden te houden of 13,2kw met wtw.

Hehe lambert, ik bezie het hier nimeer als een wedstrijdje 'zo lang mogelijk de verwarming uit laten staan' hoor. Het is voor mij nu eerder een vergelijk van mijn huis tov anderen: kijken naar de weersomstandigheden en zien hoe die bij anderen spelen en bij mij.

Toegeven: den eerste keer dat ik de inbouwcassette aan stak had ik wel zoiets van 'Damn, ik lig uit de race op't klimaatnet'. Mor als ik zie dat sommigen hier ni willen verwarmen ook al gaan ze vlotjes onder de 20°C, dan hoeft het voor mij nimeer. Voor't zelfde geld zitten er nu mensen met 15°C in huis zonder te stoken maar het heeft dan ni veel meer te maken met een vanuit energetisch oogpunt goed huis hebben.
Voor mij speelt de factor 'comfort voor het hele gezin' ook nog ne rol en hoewel ik persoonlijk best nog wel ff door kon gaan (tot nu toe slechts 2 keer gezien dat de thermostaat onder de 20° aan duidde) zit ik hier nog met een vrouwke en 2 kindjes.

Er zijn trouwens nog factoren die ne rol kunne spelen en mogelijk als 'vals spelen' bezien kunne worden heh. Een half uurke stofzuigen heeft hier al redelijk wa invloed op de binnentemp. mor wij stofzuigen ni dagelijks. 't Zelfde voor koken, gebeurt regelmatig da we die moeite ni nemen en gewoon 3 keer boterhammekes eten of iets klaarmaken dat in ne mum van tijd klaar is.

Het is toch echt om jaloers van te worden als je sommige cijfers hier ziet.
I denk dat het bij ons deze morgen zo'n 17° was. Voor mij is dit geen probleem, maar mijn wederhelft heeft het toch graag ietsjes warmer.
Vanavond was het terug 17° (denk dat het deze morgen tot 19° opgewarmd heeft), de zonnewinsten zijn bij ons momenteel redelijk laag, er staan nog teveel hoge dennenbomen die het zonnetje tegenhouden. Er zullen er toch nog een paar moeten sneuvelen.
(onze woning: bouwjaar +/- '65; dubbel glas k1,1 in houten ramen, spouwmuren zonder isolatie (durf niet geverfde muren))

Eric,
ik volg ook regelmatig de cijfertjes op uw site. En 't was me ook al opgevallen dat je de laatste dagen goed doorzakte! (uw huurders hadden beter in april-mei al gekomen, toen had je volgens mij eerder problemen om de warmte kwijt te geraken)

Ik geef temperaturen door om duidelijk te maken dat extreme ISOLATIEdikte EN LUCHTDICHTHEID de sleutel zijn tot een laag energieverbruik.
Deze avond om 17u was het 20,2°C. Nu heb ik voor de eerste keer de 6m2 wandverwarming aangezet, gevoed door het zonnewater van de combiboiler en is het ondertussen 21°C geworden. Stralingswarmte is zalig. Normaal gezien wordt bij aanwezigheid de schuifdeur die aansluit aan de zuidgerichte serre opengezet om zo de zonverwarmde serrelucht naar binnen te brengen. Vandaag was dit niet mogelijk en dat scheelt hem toch een 2-tal graden. De balansventilatie doet natuurlijk ook een deel zijn werk en zuigt de ventilatielucht aan vanaf 10°C in de serre. Onder de 10°C schakelt de unit over naar de grondbuis.
Mon

nu (sinds zondagmorgen) gaat verwarming wel aan, enkel 's morgens

van 5:30 tot 7:00 en dan 20,5 of 21°C

buiten 0°C of net iets hoger, 's avonds al 2 dagen 22°C door zonnig weer, PV en zonneboiler draaien ook goed

Stefan

@ Sabbe

Ja inderdaad ik heb echter in dit "stookseizoen" nog maar ca 35 kg pellets verbruikt en dat enkel voor het sanitair warm water.De verwarming haal ik nog steeds 100% uit de zon straf hé
Boven dus bij de huurders staat de vloerverwarming continu aan maar zoals je kan zien met lage voorlooptemp.en debieten de pompen staan op het minimum dat is 5 watt per stuk.
Beneden is er nog niet verwarmd (badkamer wel)ook niet op de zon.
Natuurlijk staat de peletkachel hier in de living maar ook als die 2 dagen niet brand heb ik hier steeds tussen de 23° en 25° meestal staan hier alle binnendeuren open en zijn alle kamers ook +22° en de badkamer +23°.
Dat is mischien wat veel maar de ramen openzetten is ook te gek hé.
De passieve zonnewinsten zijn enorm en al zeg ik het zelf de zonneinstalatie werkt na de finetuning enorm goed.
Ik sta er soms versteld van dat er energie van het dak komt wanneer de zon niet schijnt en ga dan aan het raam kijken en glimlach
Mvg Eric

Dit zijn de goede dagen voor je Eric, wel Fris maar genoeg zon die nog een redelijke kracht heeft.
Komende week komt er meer bewolking en ik zal zeker dagelijks een blik werpen op je site om te zien wat voor invloed dit heeft.

Je verneemt het zelf ook als je buiten loopt 10 graden met een zonnetje erbij voelt niet koud aan.

Vanmorgen 19.5°C.
Geen enkele verwarming.
Mon

Dankzij het zonneke hebben we nu toch ook weer een paar dagen ni moeten bijwarmen met de inbouwcasette.

Gisterenmorgen: 20°C
Piektemperatuur gisteren: 23°C
Temperatuur deze morgen: 19°C

Eigenlijk is da laatste me wa te fris mor ik weiger bij te warmen. 'k ben benieuwd wat de opkomende zon er sebiet van gaat bakken. En't V'ke en de kids zijn ni thuis dus kunne we ons da permiteren

hela hela, niet vals spelen. CV staat nog niet aan, maar wel al met de kachel wat bij stoken.

Dus al wie al zijn kachel of whatever heeft gebruikt, al is het maar voor 5 minuten, is afgevallen in deze ronde.

@ Lambert,

niet volledig akkoord, het gaat uiteindelijk over je verbruik primaire energie. Ik kan ook elke dag uitgebreid koken, (keuken nog niet in gebruik) of 3x baden of 2 halogeens plaatsen,.... bv's verbruiken ook een 300W? primair of ge moest weer met groene stroom zitten

de ramen te laat dicht gezet, pas rond 19u i.p.v. 17u en dat moet je compenseren. Laat ons de prijzen uitdelen op het eind van het jaar qua primair energieverbruik.

Dus euh, mag ik terug meepselen, ...

Inderdaad Kris en Lambert, een mechanische ventilatie met AWW.Onderschat de tussenkomst van dit systeem niet.

Volledig akkoord, als ik de ramen te laat sluit, moet ik compenseren (hou niet van 't stoken woord) koken, beide in bad, of effe naar de vlammekes kijken.

Heb hier 2 appartementen en 2 zaken met elks een eigen k-peil en het is leuk om de verschillen tussen beide te ervaren.

Ik zou ook graag de temperaturen vernemen van de passiefhuisbezitters, altijd interessant om te beoordelen.

Tja als ik nu naar buiten kijk.... Ze zullen nog geen pellets nodig hebben.

groeten en geniet van de zon

23/10/2007 8u 19° 12u 20°C geen verwarming, raam op kip

Ondertussen is't hier toch al weer 21.5°C, dankzij het zonneke

We worden natuurlijk serieus verwend met zoveel zon !

In onze serre is het momenteel 31°

Het is dus eerder een kwestie van de tussendeur niet teveel open te laten zodat het binnen niet te warm wordt.

Zalig toch.

dirk

Nu 20.7°C met verwarmde serrelucht.
Mon

Lambert,

Het glas in onze serre is climaplus solar.

U-waarde 1.1 en extreem hoge energie- en lichtdoorlaat van respectievelijk 75 en 83%

Volgens mij nog steeds het beste dubbelglas onder de zon.

Het dak van de serre moet nog geïsoleerd worden met 40cm cellulose, dus dat belooft nog meer energiewinst in de winter !

dirk

De ochtendtemperatuur buiten was -1°C en dat heb ik gevoeld op mijn fietske tijdens mijn parcours van 35 km naar het werk. Bij het ontwaken straalde de ochtendzon nochtans met veel genoegen naar binnen. Op ons appartement met ENKEL glas en ontoereikende isolatie hebben we geen verwarming opgezet - gewoon rolluiken dicht bij afwezigheid en een pull s'avonds voor de PC. Ik denk dat het binnen zo'n 19°C is - de PC is ons kacheltje.

Ik kijk uit naar mijn LEW nieuwbouw, maar de les die ik leer op dit appartement is compactheid, gesloten bouwen en ramen in Oost en Zuid. Ik kijk ook uit naar de koude tenen van mijn vriendin straks in bed.

Groeten, Fred.

Ben bijna een hele week niet thuis geweest (operatie...) en de temperatuur was van 20 graden naar 17 graden gedaald.
Na een twee dagen met de warmte van het koken, douche, 360W gloeilampen (worden volgende maand TL's), PC, broodbakmachine (900W) terug naar 18 graden.
Hopelijk kan de schrijnwerker volgende week de isolerende voordeur en de drie raamvleugels met isolerend glas (zonnewarmtetransmissie 63%) plaatsen.
In de raamgaten staat voorlopig dubbel gelaagde plastiekplaten en die isoleren natuurlijk niet schitterend.
18 graden is voor sommigen niet veel maar ik vind het wel voldoende.

Laatste week muurverwarming opgezet, cv ketel staat toch aan voor zaak, water van 24°C in de muren en heerlijk binnenklimaat. Met een bv zou ik nog zonder kunnen denk ik.

Mon,

verwarm jij al bij?

Bewoners van een traditionele woning, draait jullie cv al op volle toeren?

groeten

Kris, de laatste dagen zit de temperatuur rond de 19,5°C.
Door het koken geraken we vlug aan 20,5°C. Ondanks deze behoorlijke temperatuur hebben we afwisselend en niet alle dagen de wandverwarming aangezet en/of de haard aangestoken
(totaal verbruik t.e.m deze dag 24kg hout.) De wandverwarming max 2 a 3u 's avonds. Het is wat gezelliger bij wat hogere temperatuur.
Mon

Ook ff updaten:

Vrijdag, zaterdag en zondag eens niks bij gestookt met de houtkachel (CV ook nog steeds uit) om te zien wat het gaf. Temperatuur schommelde tussen de 18 en 20.5°C. Zo lang ge bezig zijt in huis is da best te doen maar 's avonds voor den TV/PC maar wa frisjes.

Ik houd wekelijks mijn gas/electriciteit/water verbruik bij en daaraan merk ik wel dat de opbrengst van de zonneboiler aan't stilvallen is. Het aardgasverbruik lag vanaf einde maart meestal onder de 0.5m3/dag (halverwege mei nen uitschieter naar 0.89m3/dag), vanaf eind augustus zijn we daar nimeer onder geweest. In september ne piek naar 0.96m3/dag en de afgelopen 7 dagen zaten we aan 0.93m3/dag gemiddeld.

Temperatuur zonder verwarming nog altijd 17 graden (na het koken 18 graden).
Ondertussen is de rest van ramen en de isolerende deur af en het glas besteld. Zit dus op 'hete kolen' voor het resultaat daarvan.

Heb mijn muurverwarming afgezet, deze wordt nog niet gestuurd, voorlopig nog aan/ af. Viel mij op dat het op zijn minimum toch te warm werd. temp van 22 a 24°C in muren.
Alles terug af en 's avonds soms een uurtje bijverwarming.
Temp nu 19,5°C om 19u. Vanmorgen 19°C.
De zachte temperaturen helpen wel natuurlijk. Ben al aan het speculeren wanneer ik mijn ketel, in 't voorjaar, kan afzetten en moet hem eigenlijk nog opzetten. Heerlijk

Deze avond, bij thuiskomst om 17u was het 19,1°C.
Gehele zondag(afwezig) en maandag(allemaal aan het werk) geen verwarming.
Mon

In de daguren nog steeds zonder CV zo'n 20°C. 's Avonds een blokske of 5 in de inbouwcassette.

Door da mizerig weer zonder zon kan onze zonneboiler wel steeds minder doen. Vandaag m'n verbruik van de afgelopen 7 dagen ingegeven en het gasverbruik is door de grens van 1m3/dag gegaan, meer bepaald zo'n 1.1m3 gemiddeld. Da's geleden van in de eerste helft van maart.

binnen 21,5°C, buiten 10,5°C
110 m2 verwarmingsoppervlakte
verbruik warmtepomp 0,670 kW/h
bewolkte dag

Vanavond gaat onze kachel voor de eerste keer aan.

De temperatuur in huis is nog ok (21.5°), maar onze boilers (2x500 liter) zijn afgekoeld tot 41° max.

omdat er geen zonnig weer in het vooruitzicht is gaan we de boiler dus via de houtkachel opwarmen.

dirk

Nu 19.8°c. Vanavond gaat de haard ook in aktie komen.
Mon

Gisteren geen verwarming. Nu 19.1°C.
Mon

binnen 21,9°C, buiten 7,3°C
110 m2 verwarmingsoppervlakte
verbruik warmtepomp 0,590 kW/h
licht bewolkte dag, beetje zon

Vanmorgen 19.7°C.(deze nacht was het vriesweer) Gedurende de dag 12kg hout. Temp.20.7°C.
Vanavond zijn wij niet huis, dus 48KWH verbruikt.
Mon

De isolerende ramen (3 lagen hout met 2 x 10mm kurk) en het isolerend glas (0.6) zijn begin november geplaatst.

Zonder verwarming kan ik het op 17 graden houden. Komt de zon er een dag door dan gaat het zonder problemen naar 20 graden.
Volledige warme maaltijd koken geeft ook 1 of 2 graden extra.

Dan 10 dagen getest met een electrisch vuurtje van 2000 Watt (op lage stand gezet).
Dat draait ongeveer tussen de 5 en 7 minuten per uur of ongeveer een 3kWh per dag.
Resultaat: 19 graden bij bewolkt weer (als de zon er door komt 20 tot 21 graden).

Tot nu toe 2 keer de CV op gehad: ene keer omdat ik 's morgens van de nacht thuis kwam en het naar m'n mening wa te koud was voor de kinders, 2de keer afgelopen week omdat er volk kwam (ook met kleine kinderen) en het 17.5°C was in huis. 'k Heb ook ene keer tijdens den dag de inbouwcassette aan gehad.

Voor de rest dagelijks nog steeds hetzelfde stramien: tijdens de daguren geen verwarming en het varieert tussen de 17.5°C en 19°C. Tot voor een paar maanden leek me da te koud maar we zijn er inmiddels goe aan gewend, ook de kinderen. 's Avonds gaat de stoof aan en stoken we een blokske of 6 op. Den temp. gaat dan naar een 21-22,5°C.

Benieuwd naar wa de komende dagen gaan geven. Als ik het weerbericht gisteren zag, dan leek het er mij op dat de winter zich de komende tijd meer gaat laten voelen.

Vanmorgen 19,9°C, nu 19,4°C. Vanavond wordt de haard aangestoken met een verbruik van 10kg hout, vermoedelijke temperatuur in de woning(open plan) 22°C, slaapkamers 20,5°C.
Mon

Momenteel, zo goed als constant 21 graden C.
Deze zomer wel even een 'piek'-periode gehad van 24 graden Celcius, maar de combinatie van AWW en BV zorgde binnen voor een héél comfortabele ademlucht. (De buienlucht was op dat moment wel heel vochtig en 'drukkend'.)

Blijkbaar is er tijdens de zomer een redelijk goede warmteopslag in de ondergrond via de AWW die in de winter terug gerecupereerd kan worden.

(nog) zonder BV
maar met 25 tot 30 cm papier in dak en 18 tot 20 op de muur
en een pak massa in ons huis

nu 22.5 graden

De druivelaars heb ik gesnoeid, nazomerzonnetje mag volop binnen stromen nu

Deze morgen om dit uur 21.7°C voor verwarmde opp.133m2 . open plan, geen verwarming. Isolatie 30cm in de buitenmuren, 30 à 40cm in het plat dak, glas u-0.60, balansventilatie.
Mon

Even een update van vorig jaar..

Nog altijd een goede 21.5°C binnen.
Uiteraard zijn er "pieken" geweest (toen het zo enkele dagen +26°C) tot 24°C maar hiet is nooit "warm" geweest in huis.

Nu dat er isofloc in de zolder zit is het zelfs tijdens de warme week altijd aangenaam gebleven! Uiteraard warmer als beneden maar nog perfect om te eventueel te slapen.

Zoals reeds eerder geschreven.

15cm 431 (2x7.5cm) met standaard snelbouw
2 x 5cm 431 tegen (enkele) gemene muur die nog "open" staat. (W-gevel)
21-23cm isofloc in het zolderdak + Celit4D onderdak 22mm
1.1glas
3 x 5cm drukvast EPS op gelijkvloers
1 x 5cm op verdiep + zolder
orientatie achtergevel pal Zuid, daar schuifraam van 3 x 2.4

-> GEEN BV

een aangename 20.5°.
wat broodjes bakken in de oven en nadien oven laten openstaan (op 4 m van de thermostaatvoeler): 21 °.

Nog dit: een aantal weken geleden leverde een polling via Livios op dat een dikke 20 % (als ik mij niet vergis) hun verwarming deze afgelopen "zomermaanden" regelmatig aanschakelde. NB onder de Livios-polling-invullers uiteraard.

correctie cijfers livios-polling, ze tonen ze terug vandaag:

Heb jij tijdens deze kwakkelzomer de verwarming opgezet?

Ja, ik heb de cv opgezet
218
11,4%

Ja, ik heb de kachel aangestoken.
127
6,6%

Neen, ik heb een pull aangetrokken.
563
29,4%

Neen, het was warm genoeg.
1.006
52,6%

Totaal
1.914

dus toch 18% die zijn binnentemperatuur fossiel verhoogde deze zomer.

Meestal gaan wij slapen met 23-24 °C 's avonds dezer dagen, opwarming is gebeurd door directe zonneschijn. Reeds 1 keer de kachel (10 kW) 1 maal opgedaan en laten opbranden - toen was het 27 °C)
's morgens houden we daar +/- 21 °C van over.

LEW met BV, 24 cm rotswol in de HSB-muren, plafond 36 cm, vloer 22 cm en 1,1 ramen (ongeveer 75 m2 verwarmde ruimte, ongeveer 45 m2 ramen, rest binnen en buitenmuren. Geen massa)

21 tot 21,5 's morgens en nu vandaag 23 om 17 uur

Stefan

Karl, Mon,

Staat jullie BV dan 's nachts nog op bypass voor koeling ?
Het verbaast me een beetje dat jullie zakken naar 21-22 ?

Wij hebben ook een LEW, de BV moet nog geplaatst worden (nog even sparen...)

Wij hebben nu een aangename 24°, en morgenvroeg zullen dat er nog steeds 24° zijn. (Leefgedeelte met de zuidelijke ramen)
Slaapkamers 21°, daar de vensters open.
Wel veel massa in huis, met bakstenen.

Normaal blijft de verwarming hier nog wel uit tot november.

vanmorgen was het buiten 10° binnen 21.9 nu 22h00 is het 22.7 heb nog steeds geen verwarming aangehad.

Hier hetzelfde, nog altijd geen CV
Temperatuur nu 22.4

@Patrick, nice ... tot november. Ik hoop toch zeker tot eind september geen CV nodig te hebben.
maar euh ... 21° voor de slaapkamers, dat lijkt me niet echt gezond.

Lambert,
Als ik binnen enkele ogenblikken ga slapen zal het wel rond de 20 zijn, de venster blijft trouwens de hele nacht open, geen probleem ik lig niet in mijn bed te woelen wegens te warm.

De verwarming uit tot november; dat is hier drie jaar geleden gelukt: het jaar nadien ergens eind oktober (of was het omgekeerd).
We kunnen zonder probleem een vriesnachtje overleven zonder comfort verlies (dus nog steeds 21°C° 's morgens). Zolang de zon overdag maar schijnt.
Maar vorig jaar was het buiten een tijd een 10- graden zonder zon eind september. En dat hebben we niet gehaald zonder verwarming. Na een aantal dagen heb je dan toch verwarming nodig.
Dus zon moet er zijn....

trouwens een gekke vraagstaart om hier op te halen begin september; er is nog geen enkele koude dag geweest. Ik denk dat de BV zelfs nog in Bypass gaat dezer dagen.
Laten we eens terugkeren hier half oktober.

Walter

Hehe, was me nochtans al wel aan't afvragen of deze topic weer bovengehaald zou worre. Mor deze zomer is vorige zomer ni. Ik snap het ni goed: iedereen reklameert er maar over maar ik vind dat het toch goed is mee gevallen. Aan m'n gasverbruik merk ik dat de zonneboiler dit jaar veel meer heeft kunne doen tov vorige zomer. Ook absoluut nog geen nood aan verwarming gehad en mor hopen dat het nog nen tijd zo blijft.

Patrick, gisteren was het warm weer, via serre(openen schuifdeur) kan de woning opgewarmd worden tot 25 à 26°C. Deze temperatuur is voor ons wat teveel van het goeie, daarom sluiten wij alles goed af om
geen ,,oververhitting,,te krijgen. Een temp. van 22 à max. 23°C is voor ons meer dan voldoende. De BV werkt afwisselend op aanvoerlucht vanuit de serre en een bypas met de AWW. Hierop zit een regeling die bij minder dan 10°c in de serre overschakelt op de AWW. De BV. werkt sedert de eerste koude nachten met warmterecuperatie.Op dit ogenblik is het in de woning 22.7°C.
Mon

Hier in het zo'n 19,5°.

Op het randje maar nog net doenbaar zonder verwarming (hopelijk tot 1 oktober). Rijwoning met praktisch geen isolatie, muren met spouw, dubbele beglazing (alhoewel hier en daar nog enkele beglazing is).

Dak wordt binnenkort aangepakt (Celit4D en cellullosevlokken 24 cm), volgend jaar (of jaar erna) volgen gevels & ramen.