isolatie hellend dak

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Momenteel is ons dak geisoleerd met rotswol flensdekens met alu achterzijde van 6cm dik. Is het mogelijk om met blauwe isolatieplanten (tand en groef) bovenop deze flensdekens te werken als bijkomende isolatie? Daarbovenop zouden we dan de zoldering afwerking met gyprocplaten van ca. 12mm dik.

Reacties

Niet doen. In theorie zou het kunnen als je de isolatieplaten absoluut luchtdicht afsluit, maar in de praktijk is dat niet haalbaar. Op lange termijn ga je bijna zeker problemen krijgen met vocht dat zich ophoopt achter de platen omdat het tegen de alu-barriere komt en niet weg kan.
De rotswol dekens weghalen, plaats eerst een twaaltal cm rotswol en je kan de dekens ev terug gebruiken als laatste laag, dan heb je in totaal een 18 cm en zit je meteen goed.
Zo kan je ook het onderdak eerst inspecteren op lucht- en andere leken. Als het een menuiserite dak is, eerst alles zorgvuldig afdichten.

En toch denk ik (en hoop ik) dat dit haalbaar is in de praktijk. Heb zelf 18 cm GW tussen de spanten gestoken, daar dwars over 8 cm met alu (flensdekens)die ik nog liggen had uit eerste verbouwingsfase en daarover dwars 3 cm blauwe plaat (zonder tand en groef), toegekit met silicone en luchtdicht afgetaped. Dak ademt nog hoor maar is wel luchtdicht.

Je zou het ev. op die manier kunnen oplossen al is het zeker geen oplossing uit boekje ideaal bouwen.
Geef dan maar flinke ritsen in die eerste alu-folie. Het principe is dat je van dampdicht naar dampopen bouwt zodat eventueel vocht (warme lucht bevat immers meer vocht dan koude lucht) naar buiten kan en de constructie niet aantast.
Laat vooral de bijkomende isolatie aansluiten op de bestaande, anders creeer je weer een spouw waar zich vocht kan ophopen. Het is pas onder het dampscherm dat je een spouw kan voorzien, zodat je het dampscherm niet hoeft te doorboren bij het aanbrengen v ev. leidingen.