Mijn schouw tikt

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zit ieder jaar weer met hetzelfde probleem. Als het kouder begint te worden, moet er gestookt worden. Momenteel nog heel weinig, maar toch al een beetje.

En daar is het weer. Een getik in de schouw, alsof er iets gespannen staat en zich niet kan zetten. Zodra de verwarming heeft gebrand, begint de schouw te tikken. En dat blijft nog een hele tijd natikken. In 't begin om de 15-20 seconden. Veel later, soms meer dan 2 uur nadat de brander voor de laatste keer heeft ... gebrand, die tik. Een een ferme tik, door heel het huis. Heel fijn als iedereen al in bed ligt.

Geweldig als het nog kouder wordt. Heb ondertussen toch maar eens een specialist geraadpleegd die hopelijk morgen terug gaat bellen.

Ik heb toen die rode spouwpotten gebruikt, speciaal voor de schouw. Ken de naam niet meer juist. Daarrond een normale bouwsteen, en de zijkanten gevuld met zand om het geluid te dempen. Opnieuw goede raad van vroeger.

Iemand enig idee wat dit zou kunnen zijn?

Spouw is enkel jaren geleden zuiver gemaakt. Het was al daar voor. En eigenlijk wordt het ieder jaar erger.

Enigste reden die ik kan bedenken is ons waterbed (600-700Kg)in combinatie met onze mazouton. Ieder aan een ander kant van de schou. Misschien wordt door het gewicht een druk uitoefend, een spanning die door de warmte een vervelende tik oplevert.

Verleden jaar heb ik het probleem kunnen oplossen door mijn waterbed eens leeg te laten lopen. En verdomd, weg tik. Terug vullen dacht ik dat de tik terug zou komen. Forget it. Tik weg.

En nu is het na een zomer weer van 't zelfde. 't Waterbed heb ik deze avond terug laten leeg lopen. Gewoonweg of het getik gerelateerd is aan het gewicht van het waterbed.

Dus een oplossing zou misschien fijn. Liefst zonder mijn waterbed te moeten opgeven. Ik dacht misschien aan een inox buis te voorzien in de schouw, in de hoop de hitte in de schouw te beperken. Volgend jaar wil ik toch een condensatieketel plaatsen, dan moet zoiets toch voorzien worden.

... weer veel te veel gezeverd. Maar toch graag jullie feedback :-)
Merciekes

Greetz
Lambert.

Reacties

dang, leeg laten lopen van waterbed heeft niet geholpen, zoals verleden jaar.

't was wel een stuk minder, maar ja. Ondertussen bed opnieuw laten vollopen.

Deze morgen ... rikketikketik. Heel de familie wakker.

double dang
Lambert

wat zou ik kunnen doen ter controle?

Ik had al gedacht een nieuwe ALU schoorsteen te laten plaatsen. Aangezien ik volgend jaar toch mijn 15 jaar oude ketel wil vervangen door een condensatieketel, moet ik toch mijn schouw aanpassen.

Maar blijkbaar is dat niet zo simpel, die ALU pijp wordt berekend op de type ketel die je dan kiest.

Daarbij, als ik volgend jaar een nieuwe keter voorzie, wil ik ook naar gas gaan.

Maar blijkbaar is dat niet zo simpel, dat gas ligt nog niet in de straat.

hmmm, misschien wel een pelletketel. Maar iedere keer bijvullen ...

Eerst mijn spouw laten vullen en beter isoleren. Gepland begin december. Suggesties ... altijd welkom.

ben je zeker dat het van de schouw komt ?
meestal komt het getik van de radiatorbuizen die uitzetten door de warmte. als de buizen die spanning niet gemakkelijk kwijtraken, omdat ze bijvoorbeeld vast zitten (meestal aan een muurdoorvoer), kan het zijn dat ze zich dan op een ogenblik toch ineens loszetten. dat geeft dan die zware tik.
het lawaai verspreid zich ook heel goed door het huis omdat de buizen gevuld met water het geluid goed doorgeven en de radiatoren fungeren als speakers.

ik kan me moeilijk inbeelden dat een gemetste schouw tikt.

of het kan de trekregelaar zijn als die er is. zo een klep die net boven de ketel in de schouw is gemetst.

veel succes !

Nee Nee, heel zeker dat het de schouw is. 't zijn niet de buizen van de verwarming. Dat fenomeen ken ik, en heb ik geen last van. 't Is echt de schouw die tikt. Enkel als de ketel brand. En soms uren later nog, als alle radiatoren al lang helemaal koud zijn. Frequentie van tikken is dan ook een heel stuk minder. Je hoort het heel goed in de 2 slaapkamers van de kids. Ze staat er ook tussen.

De tik hoor je zelfs tot in onze slaapkamer en onder in de keuken. Maar ja, de schouw loopt ook langs de keuken.

Ik ben ook al bij veschillende te rade gegaan. Niemand kan het verklaren en ons echt helpen. Ik ga morgen waarschijnlijk nog eens 't dak op om nog eens in de schouw te kijken. Dit keer neem ik een lamp mee, die ik laten zakken in de schouw.

't Is al jaren zo. Leeglopen van het waterbed loste verleden jaar het probleem op, maar dit jaar niet. 't getik was wel een heel stuk minder.

Ondertussen hebben we een nieuw bed gekocht. Waterbed buiten ... spijtig genoeg. Want wat is dat toch heerlijk. Ga het op Kapaza zetten.

Hopelijk zie ik morgen iets in de schouw ... Dan kan je tenminste toch iets doen.

Wordt vervolgd.
Lambert.

Al weer een jaartje verder. Verdomde getik maakt me gek, getikt. Vandaag met de pikeur eraan gegaan. Veel stof, en jongste zoonlief niet content want het was op zijn kamer te doen.

Duys de schouw open gemaakt, op 2 plaatsen ne steen eruit gehaal. Eigenlijk om het getik te lokaliseren. Want het verplaatst zich soms.

Bij het 2de gat denk dat ik het gevonden heb ... of toch in de buur zit. Nu nog even wachten als ik de verwarming weer aan moet zetten. Morgen of zo, want mooi weertje vandaag ... en 10Kw binnen geslurpt. Nice

Greetz
Lambert.

en ik typ te snel voor dit forum. sommige karakters zijn verdwenen. Dit kort bericht op z'n Hasselts gedaan.

lambert schrijft:
> Ik heb toen die rode spouwpotten gebruikt, speciaal voor de schouw. Ken de naam niet meer juist. Daarrond een normale bouwsteen, en de zijkanten gevuld met zand om het geluid te dempen. Opnieuw goede raad van vroeger.

Je spouw opgevult met zand? iets wat opwarmt en daarna terug afkoelt zet uit en krimpt. volgens mij schuren je schouwpotten tegen het zand.

't Is toch nog niet helemaal weg spijtig genoeg. Misschien is het één van de muren die opwarmt door de schouwpotten, of zit er ergens staal in de voegen ter versteviging. Eerst werd de muur en dan de schouw er tegen gezet bij bouw van het huis.

Schouwpotten worden toch nog redelijk warm op een hoogte va 6m boven de CV. Maar koelen toch redelijk snel af. Toch raar dan dat zelfs 5 uur nadat de CV uit staat, er nog altijd iets in die spouw zit dat nog reageert en een felle tik geeft.

Was me aan 't bedenken: Tussen de schouwpotten en de muur(waar ik open heb gebroken) ik nog ruimte. Zou ik er goed aan doen daar isolatie te steken. Om de warmte in de pot te houden en minder af te geven aan de muren er rond?

of je schouwpotten zitten nog ergens vast, zoals je vernoemt dat ze op een plaats vast zaten in beton, die je nu verwijderd hebt en het geklop verminderd is. en de ruimte die tussen muur en pot zit zou ik zo laten, ik bedoel hier een stukje isolatie en daar dan weer geen.

Je zou eigelijk zo een kijkcameraatje moeten hebben he, zou je heel wat breek en opknapwerk besparen. Ken je geen chirurg die het een paar uurtjes kan missen : )

Jammer dat er nie meer mensen reageren.