nederlandse verwarmingsketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

via een verwarmingsdealer tegen de belgische grens in nederland kreeg ik de tip dat er sind kort de mogelijkheid bestaat een nederlandse ketel te plaatsen in belgie.
Het enige wat je zou moeten doen is toestemming van de brandverzekering vragen. Ik heb dit gedaan en kreeg prompt de toestemming een ketel met nederlandse gaskeur te plaatsen. Ik moest alleen het type opgeven wat ik wilde plaatsen. Gezien het grote prijsverschil in de HR ketels zie ik dit wel zitten. Maar vooraf wil ik weten of iemand hier al ervaring mee heeft. De reactie van mijn verzekering ( ING/ RVS , dus geen kleine verzekering ) was zo vanzelfsprekend, dat ik het gevoel had dat dit veel voorkwam. Wat is jullie ervaring?

Gr. Rico

Reacties

gezien je verzekeringskantoor een katoor is met nederlandse roets is dit normaal dat zij dit doen, want ING komt van nederland.

Wij hebben een nederlandse ketel, maar die moest eerst voor een keuring naar een bedrijf in Antwerpen. Vandaar is hij uitgeleverd aan een belgische installateur, die weer contacten had met de nederlandse installateur die de oorspronkelijke ketel gelverd had.
Hoe omslachtig kan het zijn?

Henri, rik,

Hebben jullie subsidie gehad op die nederlandse ketel?

en hoe ziet het met het nieuwe stookbesluit, waarin elke ketel boven de 20kw elke 2 jaar gecontroleerd moet worden.
Gaan zij die goedkeuren ?

Ik ben benieuwd.

Ik heb een nederlandse ketel geplaatst van het type REMEHA. Op zijn minst de bovenhand in prijs en kwaliteit van een viesman of een buderus.

Ik zeg altijd dat je moet gaan schoppen bij diegenen die er het meest over weten. Voor aardgas in onze omringende landen is dit jawel in nederland.

Ik ben zeer tevreden over deze ketel die er nu een jaartje hangt. Is gemakkelijk afstelbaar, weinig verbruik om +-200m² wonigruimte op te warmen naar 22°C (op jaarbasis maar 1450m³ gas met nog een tweetal maanden op hoog verbruik, niet goed afgesteld, indien correct afgesteld gaan we naar 1200 à 1250m³ gas) Uiteraard woning isolatie zit er voor een groot stuk mee tussen. 10cm Pir in spouw, 20cm Pur in dak, 15cm PUR in vloer

Ik hoop in 2008 de ketel te kunnen ombouwen tot een mini WKK waardoor energie factuur met 20-30% zal dalen en gasverbruik lichtjes zal toenemen. (bedenk dat elke hoeveelheid gas die je verbrand een bepaalde calorische warmte heeft, en hoe dichter tegen je gevraagde temperatuur hoe meer verliezen je hebt door je uitstoot naar buiten, de mini WKK beperkt deze verliezen grotendeels)

Indien WKK werkt zal dit een beter rendement geven dan zonnepanelen.

Beste Kurt,

Voor de isolatiewaarden welke u op geeft is uw verbruik veel te hoog.

22 graden stoken is eigenlijk ook veel te hoog voor het isolatie nivo welke u aangeeft. Met radiatoren zou u met 20 graden moeten kunnen leven en met vloerverwarming zelfs op 19.

Elke graad minder is 7% minder gasverbruik.

ALs uw transmissieverliezen laag zijn(neem ik aan door de isolatie welke u aangeeft) dan ligt het waarschijnlijk aan uw infiltratieverlies en/of ventilatieverlies.

Gebruikt u een ventilatie systeem ?
Zouden er verder in uw huis veel plekken kunnen zijn waar lucht naar binnen kan komen:

leidingdoorvoeren, langs dakramen, langs de muren van het dak, langs de deur, langs de ramen, evt rolluikkasten van binnen ?

rene,

dat is het net is heb nog veel te veel verliezen door ventileren. Neen ik heb nog geen ventilatiesysteem voorzien, zou het kunnen maar er zijn verschillende contradicties ivm gezondheid en ten tweede het geld kan ik nu op een betere manier spenderen.

Inderdaad er zouden enkele graden afkunnen maar we zitten hier met een 6 maanden jonge baby en dus staat het nog wat hoger.

Daarom isolatie rondom de rolluikkasten moet ik zeker verbeteren, ik heb hier en daar wat koude tochtgaatjes.Noorderkant heb ik glas 1,1 (foutje van leverancier doch 0,6 gevraagd, maar goed dat ik dit niet betaald heb, komt ook nog wel in orde) De deur naar mijn garage is ook nog niet dat wat het moet zijn en het is nu 1,5jaar geleden sinds geplafoneerd. Ik hoop om alles nog wat naar beneden te kunnen draaien. In eerste instantie mik ik op die 1100m³ maar we zouden inderdaad naar die 950-1000m³ moeten kunnen gaan. Maar beter in twee tot drie stappen daar geraken en gezond verbeteringen aanbrengen dan holder den bolder.

We hebben er dus voor gekozen om wat we later niet meer kunnen rechtzetten om dat goed aan te pakken en dingen die we op termijn kunnen verbeteren zonder breekwerken te moeten doen die later te doen.

Wat ik nog wel wil vertellen, we hebben een buissierradiator gehangen in onze wasplaats en ik heb zowat het vermoeden dat die toch serieus wat op de stookkosten mee drukt, een plaat radiator blijft immers (logisch) langer warm. Dus mijn tip is 't is allemaal schoon maar het weegt op het verbruik en dus neem een plaat radiator. (wsch gaat niet iedereen hier mee eens zijn maar dit is puur mijn ondervinding)

Het is al zo vaak gezegd: een Nederlandse ketel is niet toegelaten in België. De samenstelling (verbrandingswaarde) van aardgas varieert van land tot land. Hierdoor is er voor ieder land een specifieke afstelling van de ketel voorzien. Een Nederlanse ketel is afgesteld op laag calorisch aardgas. In België zal het vermogen van deze ketel dus groter zijn dan de opgegeven waarde. Ook bestaat het risico op slechte verbranding (co).

Ik hoor dat vaker. Maar helaas klopt dat niet. Het soort gas dat beschikbaar is, kan van streek tot streek verschillen. Bijv. de oostzijde van Limburg is aangesloten op hoog calorisch gas, terwijl de westzijde gebruik maakt van laagcalorisch gas. Zijn er dan 2 type ketels voor elk deel van belgie? Ik heb nog nooit gehoord dat je hier bij de bestelling van de ketel op moet geven op welk net je zit. Dus dit argument gaat niet op, het enige verschil is de gasdruk. G20 of G25. Dit kan vooraf bij bestelling al opgegven worden. een nederlandse ketel op G20 gasdruk. Voor de rest is de ketel precies het zelfde.
Dat het niet mag, ligt niet aan de ketel, maar aan opgelegde regels. De belangrijkste rede om het niet te doen was de brandverzekering, maar zelfs die ziet er geen probleem meer in. De vraag blijft eigenlijk dus nog hetzelfde, wie heeft ook gehoord van deze "versoepeling".

Gr. Rico

Als je ketel voldoet aan de aansluitvoorwaarde van het beschikbare gas mag je een buitenlands toestel toepassen.
Deze moet wel voorzien zijn van een CE keur.
In belgië heb je veschillende soorten gas beschikbaar wat ik heb begrepen.
Wat overeen moet komen is de wobbe index. Je zal dus moeten weten wat voor gas je hebt en of deze over een komt met de ketel.
Het zal voor jullie enig onderzoek vergen of een Nederlandse ketel toepasbaar is.
De voordruk is ook van belang. De cv ketel mag niet in gasgebrek komen.
In Nederland is de voordruk 25 mbar, voor België dacht ik 20 mbar. Veel ketels hebben minimale voordruk ndig van 13 mbar, maar dit kan per toestel verschillen.

Wat ik weet is dat elke ketel welke in Belgie geplaatst wordt moet voorzien van het belgisch gaskeurlabel(bijv HR top label).

Belgie heeft eigen afwijkende eisen tav een typegoedkeuring
van een ketel.
Dus een ketel dient eerst gekeurd te worden voor de belgische markt en wordt dan ook ingeschreven op de subsidielijst.(om maar een voorbeeld te noemen).

Dus zonder de HR TOP(of HR+) label heeft de ketel geen goedkeuring voor de belgische markt. OOk dient om subsidie te krijgen de installateur gereigstreerd te staan in Belgie. Waarschijnlijk zullen belgische installateurs hun ketel zo maar niet in nederland halen, want dat betekend dat ze de berekeningen tbv verwarmingsinstallaties zelf kunnen gaan doen en dat de belgische verdelers natuurlijk niet zitten te springen om aan zulke installateurs te leveren.

In het nieuwe stookbesluit zullen belgische installateurs aan dienen te geven na een jaar bij wie ze ketels hebben geplaatst. Bij elke installateur gebeurt er daarna 1 controle op de geplaatste ketels. Eerlijk gezegd zou ik niet weten wat er gebeurd als ze bij een nederlandse ketel uitkomen ??

Lijkt mij belangrijk voor een belg. installateur dat hij vooraf weet wat de consequenties hiervan zijn.

Uiteraard staat het mensen vrij creatief met het besluit om te gaan. Een nederlandse installateur welke in belgie bijv. renovatie werk uitvoerd hoeft zijn werk niet te melden.
Maar de nieuwe eigenaar hoeft ook geen subsidie te verwachten over deze ketel. Tevens moet dan maar gehoopt worden dat deze installateur goed op de hoogte is over de verschillen tussen de nederlandse gasnetwerken en de belgische gasnetwerken en hun consequenties voor de ketels.

België kan wel zo veel willen met eigen aanvullende regelingen tav. gaskeur. Als de ketel een CE keur heeft Is de ketel gewoon toe gelaten op de belgische markt.
Als er maar voldaan wordt aan de aansluitvoorwaarde van het toestel mag je ten alle tijden een buitenlandse ketel in gebruik nemen.

Wobbe index van Nederlandse ketels zijn rond de 41 mj/m3
De onderwaarde is ongeveer 30mj/m3. Daar tussen in liggende waardes mag de ketel worden aangesloten.
Slochteren gas is zo`n 34 mj/m3 En wordt in Nederland op peil gehouden door te mengen.
Voor je een ketel installeerd dien de installateur in België rekening mee te houden.

Juist en als belgie niet mee wilt met de europese regelgeving gaan we als gebruiker gewoon naar het europees gerechtshof om ons gelijk te halen ?????????

of we stemmen op het vlaams blok

Vraagje,wie gaat die nederlandse ketel herstellen wanneer er een defect optreed binnen de garantieperiode(aangezien de pannes in de garantie meestal opgelost worden door de fabriekstechniekers om de garantie te behouden)? ikzelf werk bij een bekend verwarmingsbedrijf en als wij een nederlandse ketel tegenkomen kunnen wij daar op electronisch gebied niet aan werken.En een collega uit nederland zal niet overkomen naar Belgie

nederlandse ketel kost niet minder dan een belgische, het zit hem in de brutto en nettoprijs: kortingen zijn in nederland lager,bruttoprijs ligt ook lager.

in een nl ketel zit er ook minder in de ketel:geen ingebouwd expantievat,geen overstortventiel,geen manometer,aansluiting rookgas is 80-80mm(verloop nodig naar 60-100mm)kost uiteindelijk veel meer als een ketel van hier.

dit is in ieder geval bij Vaillant ketel zo.je krijgt ook geen keuringsattest voor het openzetten van de gasmeter als je het door een keurder (BTVcontrol)laat keuren.

De gasmeter hoeft niet meer opengezet te worden, we spreken van vervanging. Het lijkt mij er steeds meer op dat het een moedwillige afscherming van de markt is. Het is gewoon een kwestie van het zo moeilijk maken dat de klant geen andere keus meer heeft. De installateur ( nu hoop ik dat ik geen installateurs voor de kop stoot, het is een conclusie die ik persoonlijk stel ) kan vragen wat hij wil voor de ketel, en kan hem bruto verkopen. Hij heeft geen concurrentie. Hier zit waarschijnlijk het grote verschil met Nederland.
Veel aanbieders met doorzichtige prijzen. Hierbij komt dat de gasbedrijven zich ook op de vervangingsmarkt gestort hebben en de ketels nagenoeg netto aanbieden. De installateurs gaan natuurlijk mee. Beter wat verdienen op de installatie dan de klant helemaal kwijt zijn. Dit werkt het verschil natuurlijk in de hand, maar verschillen van 2 a 3 maal de prijs voor de ketel en installatie in vergelijk tussen Nederland en België vind ik echt te gortig. Ik betaal nog geen € 2000,00 bij plaatsing van de Valliant VHR 30-34/3c , terwijl mij de zelfde plaatsing door ( ik heb meerdere offertes ) een Belgische installateur bij de goedkoopste op € 4100,00 komt. ( VCW 346 ).
Ik snap het niet meer.

Gr. Rico

uit prijslijst van Vaillant:

VHR 30-34/3c nederlands toestel: 1347 euro excl BTW (19%)
zonder expantievat,overdrukklep,manometer,

VCW 346 belg.toestel:1710 euro excl.BTW (6% bij vervanging)
met ingebouwd expantievat,manometer,overdrukklep,
uitgang 60/100,

deze kan toch voor een 300 euro geplaatst worden ,dan kom je op ongeveer 2000 euro.

iedere wijziging aan een gasinstallatie moet terug gekeurd worden,ook vervangen van ketel.

installateur geregistreerd in belgie kan aan 6% BTW factureren,een nederlandse niet.

Beste allen,

Graag wil ik voor jullie samenvatten wat er kan en mag i.v.m. gas in Belgie (en de rest van de EG).
In Belgie zijn er 2 soorten aardgas. Namelijk G20 hoogcalorisch gas verdeelt op een druk van 20mbar en G25 laagcalorisch gas verdeelt op 25mbar.
In hoofdzaak krijgen West- en Oostvlaanderen hoogcalorisch en Antwerpen, Limburg en Brabant laagcalorisch aargas.
Het verschil tussen G20 en G25 is dat G25 14% stikstof bevat.
Een toestel dat in Belgie (en bv. Frankrijk) op de markt gebracht wordt om te werken op aardgas moet gekeurd worden zodat het voldoet aan de eisen van categorie I2+. Deze categorie wil zeggen dat het toestel zowel G20 als G25 moet kunnen verbruiken zonder enige conversie.
Een toestel dat in Nederland op de markt gebracht wordt moet voldoen aan de eisen van catergorie I2E. Dit wil zeggen dat dit toestel moet kunnen werken met G25.
Het kan dus best zijn dat een toestel CE gekeurd is niet in Nederland op de markt mag gebracht worden of niet in Belgie.
Op ieder toestel moet er ergens een identificatie plaatje hangen. Op dit plaatje staan de landen (afkorting bv. BE voor Belgie) vermeld waar het toestel mag verkocht worden (en nog een aantal andere gegevens zoals rendementsklasse, NOxklasse,....)
Indien dit ontbreekt mag het toestel niet verkocht worden.
Je kan eventueel extra info bekomen bij de fabrikant.
Sorry voor de zeer technische uitleg, maar het is nu eenmaal een complexe materie. Zonder de norm te herlezen denk ik dat er binnen de EG momenteel 6 soorten aardgas verdeelt worden. (even complexe situatie voor propaan en butaan)
Als het jullie een troost mag wezen vanaf 2017 verdwijnt het laagcalorische aardgas G25 uit Belgie.

Belgie heeft een extra netwerk van verdelers ertussen zitten welke ook 30% willen verdienen.

In ruil hiervoor doen zij de communicatie met de installateurs voor de importeur en doen ze de berekeningen voor de installateur( nou ja berekeningen, ze passen wat vuistregeltjes toe) Tevens doen zij de acquisitie voor de importeur.

Als het in de toekomst zo wordt dat nl ketels rechtstreeks in belgie geleverd zouden mogen worden dan kunnen die verdelers gaan fluiten naar hun omzet.
Ze zullen vast al het mogelijke doen deze situatie tegen te houden.

de CE-keuring op een ketel wordt goedgekeurd door de fabrikant van het merk zelf.Dus zoals rene aangeeft zal een Belgische invoerder NOOIT een keuringslabel geven voor een Nederlandse ketel.

De ketels voor de verschillende landen verschillen wel degelijk. De gasinjectors zijn namelijk aangepast aan het land van plaatsing. In een Nederlandse ketel zitten dus andere injectors dan in een Belgische. Nog een groot verschil tussen Nederland en België is de service. In Nederland worden de meeste ketels verkocht met een (zeer)duur onderhoudscontract. Wie geen onderhoudscontract heeft wordt bij eventuele problemen als laatste geholpen.

Het klopt dat de fabrikanten zelf kiezen als ze alle landen waarvoor het toestel geschikt is op het certificaat en de bijpassende typeplaat plaatsen. De fabrikanten beslissen hierover in functie van hun comercieele strategie. De meeste kiezen er wel voor om de toestellen in een maximum van landen te kunnen verkopen.

Het is absoluut niet noodzakelijk dat er verschillende inspuiters gebruikt worden voor toestellen die zowel in Be als in NL geplaatst mogen worden.
Zoals eerder reeds gemeld zal in dat geval het vermogen van het toestel in Nederland wel lager zijn in Belgie.
Op de typeplaat staat er bij Belgie het vermogen gemeten bij G20/20mbar. Als je in een regio woont waar er G25/25mbar verdeelt wordt kan je voor het vermogen beter kijken naar het Nederlandse vermogen.

Inspuiters? of bedoelen jullie gasblok.
Moderne ketels hebben geen inspuiters maar zuigen het gas aan middels een gasblok. De klep opend bij onderdruk van de ventilator waardoor de klep geopend wordt.
Hoe harder de ventilator draait des te verder de klep opend en gas doorlaat.

Met een gas met een hogere verbrandingswaarde hoeft er minder gas aangezogen te worden voor het zelfde verbrandingsvermogen.
Het gas luchtverhouding moet aangepast worden om de ketel te laten werken.
Voor een g20 hoog calorisch gas moet de ventilator meer opbrengen om het juiste mengsel te krijgen.
Bij een laagcalorisch gas of een hoogcalorisch gas levert de ketel gewoon het zelfde vermogen.

Als je een laag nederlandse ketel aansluit op een hoogcalorisch gas dan zal de ketel te rijk staan en slechte verbranding geven. de ketel s binnen de kortste keren vervuild met roet.
Het gasblok moet geknepen worden om het juiste mengsel te verkrijgen.
De grenzen waar je mee zit is de afstelmogelijkheid het gasblok.

Als het gasblok voldoende te knijpen is zodat het maximale vermogen ook te halen is kun je door het afstellen van het gasblok hoogcalorisch gas toepassen.
De ventilatortoerental speelt ook een rol in dit spel.
Of Nederlandse gasblokken daadwerkelijk aan te passen zijn op het Hoogcalorische gas zou ik zo niet weten.
Ik vermoed dat de je met het modulerende bereik niet lineair mee loopt en dat de gasluchtverhouding uit de pas gaat lopen naarmate de modulerende werking van de ketel.
Voor propaan zijn er vaak setjes te koop om de ketel om te bouwen.

Voor mij dus het voordeel dat ik in limburg zit ( laagcalorisch gas ) Ik zou in ieder geval tot 2017 goed zitten. Ik ga volende week naar een nederlandse keten die nederlandse ketels verkoopt maar een filliaal in belgie heeft. Ik wil wel eens weten hoe zij dit oplossen. ( garantie, onderhoud enz. )
Ik hou jullie op de hoogte.

Gr. Rico

Voor mij dus het voordeel dat ik in limburg zit ( laagcalorisch gas ) Ik zou in ieder geval tot 2017 goed zitten. Ik ga volende week naar een nederlandse keten die nederlandse ketels verkoopt maar een filliaal in belgie heeft. Ik wil wel eens weten hoe zij dit oplossen. ( garantie, onderhoud enz. )
Ik hou jullie op de hoogte.

Gr. Rico

Voor iedere gassoort is er een inspuiter waarvan de boring aangepast is aan de gassoort. Zowel voor atmosferische als voor geblazen (premix) branders. Het is inderdaad zo dat een premixbranders het gas aanzuigen, maar ook daar zit ook een blende (plaatje met boring) dat aangepast is aan de gassoort. De fijnregeling van de verbranding kan gebeuren op de gasblok of door de lucht (ventilator), maar dit is in België verboden.

Met interesse las ik dit forum. Vooral antwoord van chathanky boeit mij.

Ik zou nmlk. het volgende willen weten. In Belgie wordt het verbruik aangerekend per kWh doch de gasmeters staan opgesteld in m3 (kubieke meter). Gezien U vertelde dat het vermogen van laagcalorisch gas als hoogcalorisch gas hetzelfde is, is ook het verbruik in princiepe hetzelfde.

Kan iemand mij dan verklaren waarom 1) elk jaar het omzettingscoefficient wijzigd wordt van de gebruikte gas-soort 2) wat de juiste formule is om m3 (kubieke meter) om te zetten naar kWh?

Dank bij voorbaat

van rene-10

Beste manut, u geeft zelf al het antwoord.

De afrekening is anders voor laag/hoog calorisch gas omdat de energie inhoud verschillend is. Veel ketels zullen hierdoor ook een verschillend vermogen hebben voor beide gassoorten en een verschillende instelling.

Beste Kurt,

Heb met interesse je stuk gelezen.

Ik ga ook een Remeha ketel aanschaffen in NL en in Belgie plaatsen.

Hoe heb jij je brandverzekering afgeregeld?

En heb je hem gekeurd gekregen?

Ik hoor graag van je,...

Vriendelijke groet

Beste Rick,

 

 

Hoe is het met het plaatsen van je Nederlandse ketel afgelopen?

Ik ben namelijk hetzelfde van plan.

Wil een Remeha ketel gaan kopen in NL en hier in Kapellen laten hangen.

Ik hoor graag van je,

 

VRiendelijke groeten,

 

Klopt helemaal, Rick, wat je zegt!

Het wordt tijd dat er is paal en perk wordt gesteld aan dat bureaucratisch gedoe omtrent installaties in Belgie.

Het zijn gewoon maffia praktijken,...niets anders dan dat!

Het hele prijsverschil in alle ketels is gewoon te gek voor woorden!!

Begrijp me niet verkeerd hoor, iedereen mag van mij zi'n geld verdienen, maar die afgeschermde markt in Belgie gaat helemaal nergens over!

 

Beste Rico,

Ik lees je bericht ongeveer 5 jaar na dato en ben erg benieuwd of het je uiteindelijk gelukt is met de NL ketel?! (woon ook in Limburg) 

 

Groet,

Lars

Hallo Marc,

Goed dat je nog even erbij vermeldt dat het om een specifiek geval gaat. Mij ervaring tot nog toe is de volgende:
Atag q25S via Belgische installateur: 2285 euro ex btw, precies dezelfde ketel in Nederland: 1412 euro incl. 19% btw....

Betekent dit dan dat ik (ik woon in Limburg, dus G25) vanaf 2017 een hele nieuwe ketel kom te kopen, of wordt er dan een aanpassing gedaan aan de bestaande ketel? Enig idee van de kosten?

groet,

Lars

niet overal in limburg is er G25 ...