32 kw-ketel in LEW

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

ik heb net even vroegere vraagstaarten doorzocht, en besloot toch maar snel even een nieuwe staart te starten.

In de loop van de komende weken kan in onze nieuwbouw de verwarming geïnstalleerd worden. We hebben gekozen voor vloerverwarming in het hele huis, met aanvullende wandverwarming in de badkamer.

Onze installateur, die ik op persoonlijk volledig vertrouw, is vastberaden om een ACV-gaswandketel met een modulatiebereik van 8 tot 32 kw te installeren.

Persoonlijk heb ik mijn twijfels bij die optie. Met wat goeie wil kan je onze woning een LEW noemen (K=32). Ik zou precies liever een maatje kleiner willen van ketel. Ik denk dan aan de Elco Thision met modulatiebereik 4,8 tot 25 kw en met een boiler van 120 liter. In een latere fase zouden we dan een buffervat bij plaatsen bij installatie van de zonnepanelen.

De installateur wil eigenlijk niet van weten van die kleinere ketel. Hij zegt: als ge eens 2 weken weg zijt en ge moet het heel systeem terug opstarten dan moet ge teveel inboeten op comfort. Of als er eens vier keer op één avond een bad genomen wordt dan moet ge twee uur wachten tot ge terug warm water hebt. De goede bedoeling van deze installateur staan voor mij in elk geval buiten kijf.

Maar ik heb wel zin om het been stijf te houden: volgens mij komt die Elco ruimschoots toe, en het betere modulatiebereik zal ons verder energie doen besparen, lijkt mij. Onze installateur is gewoon veel te voorzichtig.

Wat denken jullie? Moet ik op mijn strepen staan, of moet ik als leek de goedbedoelende installateur zijn gang laten gaan?

Alvast bedankt voor de reacties. Ik moet hierover snel een beslissing nemen.

Reacties

Het is wel altijd hetzelfde: neem een rekenmachine en je weet hoeveel je nodig hebt. Dan moet je ook die discussies niet voeren.
=> K32: is toch al goed geisoleerd: Hier is het ook K32 en wij verwarmen met een warmtepompje van een 7kW...
Als je 2 weken op vakantie gaat in de winter gebruik je het vakantieprogramma. De meeste sturingen hebben nu wel een vakantieprogramma. (je stelt in wanneer je vertrekt en terugkomt). Geen idee hoe je daarom aan comfort zou moeten inboeten. Daarnaast zal die 24kW ketel zowat 3 keer meer vermogen kunnen leveren dan dat je ooit zal nodig hebben (of je moet zeer groot gebouwd hebben).
=> ivm warm sanitair water. Er is hier net nog een vraagstaart in leven ivm grootte van boiler. Als ik me niet vergis is daar nog ergens de berekening gemaakt over hoe lang dat het duurt om je boiler terug warm te krijgen. Voor een 120l boiler zal het hoogstens een kwartiertje zijn als ik met niet vergis.

Het probleem is altijd hetzelfde: veel installateurs zijn wel goede handwerkers(ze weten hoe ze buizen aan elkaar kunnen zetten), maar als ze moeten rekenen is het een ramp. Een installateur die beweert dat je 2 uur moet wachten om te kunnen baden na een groot verbruik van warm water is de naam niet waardig. Eerlijk gezegd, ik zou hem niet vertrouwen. Hij kan nog veel meer rekenfouten maken in je installatie.

Zelf denk ik dat je in de eerste plaats zo rap mogelijk een goede warmteverliesberekening moet laten maken (aan je architect om je daar in bij te staan) en dan kan je gaan praten met je installateur. Zolang je dat niet hebt kan je niet zeggen of je een ketel van 32, 24, of 11 kW nodig hebt.

Walter

Die warmteverliesberekening heeft de installateur laten uitvoeren, maar ik heb ze zelf nog niet gezien. Die liet naar het schijnt vooral zien dat we ruim voldoende zaten om overal toe te komen met de vloerverwarming. Bovendien is daar geen rekening gehouden met de WTW van de balansventilatie en is er geteld op 0,9 ramen ipv de 0,6 ramen die er nu in staan. "Om zeker te zijn", he.

Of ik hem nu vertrouw of niet, ik zit met hem in dezelfde schuit. Dus; of ik laat hem die ketel installeren, of niet. We hebben jammer genoeg niet het type architect dat hierin zijn diensten zou aanbieden.

Vrij herkenbaar verhaal voor mij en ik vrees dat er veel waarheid zit in wat Walter zegt.

Zelf werd ons bij het plannen van onzen bouw nen 30kW ketel voorgesteld door de loodgieter van onze SOD. Nadat we de standaard isolatie verdubbeld hadden en ook 0.7K glas hadden genomen, meldde onze SOD ons fier dat we't nu wel met ne 26kW konne doen. Fijn dacht ik: goedkoper in aanschaf en minder verbruik. Het was echter wel gene condenserende (we spreken over 2 jaar geleden) en nadat ik er zelf als leek achter kwam dat dat ook bestond wou ik natuurlijk zo ene. De SOD raadpleegde de loodgieter weer en toen werd ons ne condenserende voorgesteld van... 34kW!
Straf en ik informeerde naar de logica er achter en of ne minder zware ni mogelijk was. Ik kreeg een wazig uitlegske waaruit moest blijken dat ik er toch nood aan had voor't geval het toch eens goed koud moest zijn, wa bijgespekt met de stelling dat de loodgieter zeer kontent was van dat type omdat hij er amper stukken mee had en er het meest mee werkte. Hij wou wel een toegeving doen tot ne 30kW mor da zou toch het absolute minimum zijn en met die lichtere branders had hij regelmatig miserie. Ne 26kW was voor hem uit den boze en daar zou'k spijt van krijgen... Ook al heb ik nog een inbouwcassette op hout steken, heb ik boven geen verwarming voorzien en is ons huis ni overdreven groot (90m2 bruto grondopp.).

Uiteindelijk heb ik maar toegegeven mor nu we een jaarke verder zijn denk ik toch in't zak gezet te zijn geweest. Afgelopen winter brandde de CV enkel 's morgens ff en was het huis in ne mum van tijd opgewarmd. 's Avonds voldeed de inbouwcassette genoeg.
Bovendien is er een paar maanden nadien nog iemand van de firma Vaillant zelf langs geweest omdat het display van de ketel stuk was en de installateur het ni gemaakt kreeg. Die heb ik ook gevraagd of er werkelijk een kwaliteitsverschil is tussen hun branders van 30kW en meer en de lichtere en die mens vertelde me dat da in feite allemaal dezelfde machientjes zijn waarbij enkel het branderelement verschilt qua grootte, de rest van de techniek er om heen was allemaal krak hetzelfde.

Ons huis zit ook ongeveer tussen de K30 en K35 en als ik zie dat wij al nen brander van minimum 30kW nodig zouden hebben, dan vraag ik me af hoeveel branders en van hoeveel kW er wel ni nodig zijn om een huis van pakweg 20-30 jaar oud warm te houden...

Als ik u was, ik zou het been stijf houden. De verwarmingsmannen van tegenwoordig gaan nog steeds automatisch uit van een gewoon ordinair gebouwd huis met slechts isolatie om aan de minimumnormen te voldoen. Van huizen die wa extra isolatie hebben, hebben ze duidelijk nog gene kaas gegeten. Volgens mij komt er zelfs bij 99% van hen geen rekenwerk bij kijken. Allez, bij degene die ik had toch ni.

Volledig akkoord met de voorgaande opmerkingen.

Ik heb er even de technische gegevens (geen reclamefolder) van mijn 24kW ketel met 60l voorraadvat bijgehaald:

Bij een debiet van 12l/minuut kan het ding 240l warm water leveren in 20': begint bij 65° en na 20 minuten geeft hij nog altijd water van 42*. Inlaattemperatuur van het koude water wordt 15° genomen: stemt vrij goed overeen met de werkelijkheid.

Wie zijn vak kent moet bereid zijn de evolutie te volgen ipv. te blijven werken met 'hetgeen zeker zal volstaan'.
Laat je niet onder druk zetten om een beslissing te nemen: je zal waarschijnlijk langer doen met je ketel dan met een nieuwe wagen.

Welbedankt voor de reacties. Als Walter met 7kw een k32 verwarmd krijgt, dan wil ik in elk geval onder de 8kw kunnen moduleren, anders zouden we vaak veel te veel verstoken lijkt me.

Ik ga hem eens vragen het resultaat van die warmteverliesberekening te kunnen inkijken. Maar over dat warm water hoef ik me dan allicht geen zorgen te maken.

Dan maar tegen de installateur ingaan. Vervelend wel, mja, we zijn al tegen de mening van zoveel mensen moeten ingaan (directe omgeving, architect, aannemer, ...) om energievriendelijk te kunnen bouwen dat dit er ook nog wel even bij kan zeker.

Het is mischien wel handig om te weten dat het totaal geen zin heeft om een ketel van 30 kw aan te schaffen voor je cv als je maar 16 .kw aan radiatoren hebt hangen.

Zeker als je dan met deze radiatoren op een lage cv temperatuur stookt neemt de afname van de ketel verder toe omdat de radiatoren bv 10 kw vermogen leveren bij een x cv temperatuur.
De ketel kan nooit meer afgeven de de radiatoren kunnen afgeven.

Misschien nog een opmerking: neem eens een printout van deze vraagstaart mee naar je installateur. Het kan voor hem een bewijs zijn dat het anders kan. Langs de andere kant kan het ook wel vrij agressief overkomen. En het eindresultaat moet in de eerste plaats toch dat hij met volle goesting een kleinere ketel plaatst.

Walter

Bedankt voor de reacties, ze hebben me gesterkt in de overtuiging die ik al zo een beetje had. Dat was net wat ik nodig had.

Heb hem vanmiddag aan de lijn gehad, gezegd dat ik me niet kon verzoenen met die 32kw ketel. In de loop van de komende week zouden we dan samen bekijken welk alternatief er dan geïnstalleerd kan worden. Elco Thision (die moduleert tot minimaal 4,8kw en tot maximaal 25,7kw) of Vaillant (ik moet nog eens kijken wat zij in hun gamma hebben).

Eigenlijk moet je met twee zaken rekening houden: hoeveel heb je nodig om je woning te verwarmen, en hoeveel heb je nodig voor sanitair warm water.
Met je LEW, zal het belangrijkste zijn dat je met een kleinere ketel nog genoeg vermogen overhoudt voor je S W W. Waarschijnlijk gaat je installateur dat als tegenargument bovenhalen. Maar als je later nog wil ondersteunen met zonnepanelen, kan je ook daar gerust iets lager gaan. Zelfs in putje winter moet je je S W W immers minder bijverwarmen.

Wij hebben vorig jaar onze cv-ketel laten vervangen. We hadden eentje van+/- 35 kW, en hebben die nu laten vervangen door een 25 kw. We hebben dan ook nog eens laag-calorisch gas, waardoor we geen 25 KW halen.
Onze woning is van in de jaren 60, spouw is dus niet geisoleerd, hebben wel hoogrendementsglas.
We hebben geen problemen met verwarming of warm water. Ik denk (ale ben zo goed als zeker) dat je met een LEW nog een pak lager kunt gaan dan 25 kW.

Rothbens,

Met je K32 isolatiegraad kan je evengoed een Elco Thision 13kW kopen. Die hebben wij ook in onze K27 woning.
Warmeverliesbereking in ons geval is 9500W bij -8°C, dus wat gij gaat aanvangen met een +25kW ketel weet ik niet.
Ge moet dan wel een aparte boiler nemen, en ook die grootte goed afwegen en kiezen ifv je gezinssituatie.
Die moduleert tot 2.2kW.

ps: en wij hebben dan nog een balansventilatie dus mss dat je K32 woning met BV nog energiezuiniger is.
Berekenen (nee....juist berekenen!) is de enige sleutel tot juiste keuzes.

Johan

Een ketel van 13 kw die terug moduleerd zal niet echt rendabeler zijn dan een 25 kw.
Als je rekend dat als deze op 2.2 kw draait consumeert hij zo`n 120 watt elektrisch en de warmteverlies van de ketel. Het rendement van condenseren gaat te niet aan het elektrisch vermogen dat de ketel opneemt en de warmteverliezen van de ketel.
Als je nog verder gaat zie je het effect helemaal goed. zou er een ketel zijn die terug moduleerd tot 120 watt is je elektrisch verlies om de ketel te laten functioneren ook 120 watt. (dubbele kosten voor verwarmen dus)

je kunt energetisch beter ketel van 25kw die terug moduleerd tot zo`n 4kw. deze zal bij zeer beperkte vraag zo nu en dan uitslaan maar dat is echt niet uit den boze als dat zo nu en dan gebeurt. In die tijd dat hij stil staat blijft alleen het standby vermogen over.

Wij hebben in onze zeer slecht geïsoleerde woning (K 123) een ketel van 30kW voor verwarming en warm water (voor 4 personen). Dit is ruim voldoende. (We hebben nog geen kou gehad en op warm water hebben we ook nooit moeten wachten.)

32kW in een LEW lijkt me dan ook sterk overdreven.

Misschien eens door meerdere installateurs (of beter nog: door een onafhankelijke persoon) laten berekenen?

chathanky,

waar haal jij die elektrische gegevens van die ketels?
Wat ik hier zie: http://www.elco.nl/index.php?bwp=m:20-n:20-s:16-o:-l:1-p:1-na:2&action=Documents,download&id=74&view=1
is dat de thision ketels allemaal maximaal 104W verbruiken (vermoedelijk zonder omlooppomp). Er is dus geen verschil tss een 9kW ketel of een 24kW.
Heb jij andere gegevens? Enige idee wat andere ketels verbruiken? Met of zonder omloop pomp?
Bij Viessmann zie ik iets als een 200W met omlooppomp. Een niet condenserende 150W. Er lijkt me eerder een algemeen verschil tss oude atmosferische ketels en modulerende condenserende ketels. Niet tss grote of kleinere.

Volgens de gegevens die ik zo zie, is er niets van aan dat een kleine ketel te veel elektrisch verlies heeft.

Walter

Een 32 kW ketel in een LEW is ONAANVAARDBAAR.
Zoals Walter terecht aanstipt : laat een warmteverliesberekening maken en je zal zien dat je met een 10 à 15 kW keteltje meer als voldoende hebt, laat U voor de rest niets wijs maken !
In Duitsland en Oostenrijk hebben ze zelfs de neiging om ONDER te dimensioneren, België is helaas het land waar men nog altijd OVERdimensioneerd.

Ik kan allen maar de posting van Walter VOLLEDIG beamen.

Beste,

Een ketel van 32kw NOOIT aanvaarden. Laat een degelijke warmteverliesberekening maken en niet via je installateur want 99% werkt met vuistregels (bv 50w per m² woonopp.)
Wij hebben met dialoog vzw gewerkt en zijn daar tevreden over. Niet twijfelen en een audit laten doen, kostprijs 250 a 500€. Een peulschil in vergelijking met wat je huis kost.
Kan je ons misschien wat meer gegevens van je huis bezorgen.
groeten,

kris

Ik heb geen specifieke ketel als voorbeeld genomen walter.
Die 120 watt is een aardig gemiddelde van de reeks ketels die verkrijgbaar zijn.
Het principe blijft het zelfde voor 104 watt walter.
Naar mate de ketel op een kleiner vermogen draait nemen de kosten toe aan elektra en heb je op een gegeven moment geen voordeel meer aan.

De stellling die veel genomen wordt is dat de ketel de hele dag op een klein pitje draait zou voordeliger zijn dan dat een ketel aan en uit schakeld.
Dit is niet geheel waar. Het verbruik om de ketel te laten werken neemt in verhouding sterk toe.

Ik neem inderdaad aan dat 10kw ruim voldoende kan zijn voor de verwarming. Met het warmwater erbij is is een 25kw allicht nog ruim voldoende, of gewoon teveel. Ik ben nu vooral aan het letten op de onderste modulatiegrens en op dit vlak lijken die Elco's goed te scoren.

Wat die 13kw ketel betreft, stel ik me de volgende vraag (ook naar aanleiding van de post van Chathanky). Zou een kleinere ketel die te vaak aan hoge capaciteit moet draaien rendement inboeten? Is een 13kw ketel die voortdurende 12kw moet leveren zuiniger dan een 25kw ketel die ook voortdurend 12kw moet leveren?

Iedereen die zegt dat een goede warmteverliesberekening het uitgangspunt moet zijn, geef ik groot gelijk. Zoals gezegd, die berekening is wel gemaakt maar niet op basis van de reële parameters. "Om zeker te zijn" is er met een aantal isolerende maatregelen geen rekening gehouden, en "om echt heel zeker te zijn" is er door de installateur dan nog eens een serieuze schep bovenopgedaan in zijn voorstel van ketel. En dan eindig je met iets dat echt van de pot is gerukt.

Toch nog een bedenking over die berekening. Het blijft natuurlijk theorie die in meer of mindere mate in lijn is met de praktijk. Wat weet die software nu over hoe vaak wij een bad willen pakken. In principe zou ik wel graag een onafhankelijke berekening laten maken. Langs de andere kant: die zal me dan waarschijnlijk gaan vertellen dat ik geen 32kw nodig heb, en dat ik met 13kw waarschijnlijk ook toekom als ik eventueel in het slechtste geval een kleine toegeving wil doen op warmwaterproductie. 500 euro betalen is dan misschien een peulschil maar plots is je geld op, en ge hebt alleen maar peulschillen betaald.

Is er trouwens nergens zo'n berekeningsmodule gratis beschikbaar op het net? Een goed geïnformeerde bouwheer kan toch zelf ook wel de nodige parameters invullen, of moet ge daar 5 jaar voor naar de unief?

@ Rothbens

als je een boiler hebt is 12kw voor sanitair ww meer dan voldoende hoor. Sommige van de 4 a 12kw ketels hebben op hun sanitair ww een booster functie van 16kw.
vergelijk een ketel met de cilinder inhoud van een auto.
Je kan met een 1000cc en een 2000cc de zelfde rijstijl hebben, en bij zwaardere belasting zal je 1000cc misschien iets meer besparen maar op 't eind van het jaar is je 1000cc wel de zuinigste, idem dito met cv ketels.
Een berekening houdt ook rekening met je luchtdichtheid en zo kan je heel goed zien dat op een gegeven moment je ventilatieverliezen groter worden dan je transmissieverliezen, daarom is er een bv voorzien.
Gebruik de zoekfunctie eens op rekenblad Bjorn, dan ben je wel even zoet
grtzz

De vergelijking met de auto gaat net op.
Dan zou je een auto moeten zoeken die gelijk is van gewicht en dingen zoals vormgeving.

Theoretisch heb je voor het verplaatsen van je auto hetzelfde vermogen nodig met een kleine en een grote motor.
Dan heb ik hen nog niet gehad over de inwendige wrijvingsverliezen en warmteverliezen van de twee motoren.

Op volvermogen van een kleine ketel of half voor een grote ketel zullen de verliezen niet veel verschillen.
Zeker niet de moeite waard voor de keuze van 1 van de 2.

Er zijn ketelfabrikanten die dezelfde wisselaar toepassen voor de twee genoemde vermogens. De lichte ketel is echter begrenst tot het beperkte vermogen.

Blijft natuurlijk ook het prijsverschil tsn ne zware CV-ketel en ne lichtere. Bij ons scheelde het zo'n dikke 700€ om eerst van nen 30kW naar ne 26kW te gaan. Toen we van de eerst voorgestelde 34kW condenserende ketel naar nen 30kW gingen scheelde dit ook nog +/-500€.
Uwe verwarmingsman wil natuurlijk ook graag centjes verdienen en ik kan best aannemen dat da ook mee speelt in het aanbevelen van hun produkten.

Het kan dat 'de winst' voor sommige verwarmingsmannen meespeelt, maar ik ben er wel van overtuigd dat dit niet het geval is voor onze verwarmingsman.

Kris,

'k heb dat rekenblad opgesnord. Nondedju, daar zou ik inderdaad wel wat tijd in moeten steken om uit te zoeken hoe dat ding in elkaar steekt.

Moest ik nu niet aan het bouwen zijn, dan had ik die tijd wel. Mja, dan hoefde ik het allemaal ook niet te weten natuurlijk.

Rothbens,

K25 met 10KW pelletbrandertje dat op 7kw begrensd is.

Altijd zalig warm.

Viesmann heeft ook een 11kw condensketel, vrienden hebben deze in een K42. Werkt ook perfect.

Mvg

JB

Trouwens,

Het electrisch verbruik van de ketel zal sterk verschillen tussen vollast en draaien op ondergrens.
Die inwendige pomp is toerentalgestuurd via een duty cycle sturing dus bij draaien op 2.2kW zal die zeker geen 104W verbruiken. Hoe kan ze ook anders variabele snelheden hebben als het verbruik altijd gelijk zou zijn.
Het klopt wellicht wél dat de verhouding tussen electrisch verbruik / gasverbuik negatiever lijkt bij zeer grote modulatie ondergrenzen maar persoonlijk vind ik dat bullshit. Een goede gasketel heeft in mijn ogen een erg groot modulatievermogen én start op de ondergrens.
Vele ketels starten dan nog op vollast ook, om nadien af te zakken. Daar wil ik wel eens de branderstarts/dag van weten ! Als een ketel meerdere keren per dag opstart zal hij steeds opnieuw van een vrij koude begintoestand starten, én dat zijn ook verliezen omdat de interne opwarming niet echt nuttig energieverbruik is.
Draait hij enkele uren of een halve dag lang, dan is dat minimaal en dus ook een voordeel.

De meeste keteltjes die hier op het forum langs komen hebben geen modulerende pomp Johan, dus het is niet zondermeer bulshit.

Je hebt gelijk in het geval van een modulerende pomp het elektrisch verbruik af neemt. De pomp probeert een delta T te handhaven van 20 graden komt hij daar onder toert hij af komt hij daarna boven de 20 graden moduleert de brander terug tot het minimum.
Buiten dit om moduleert de brander ook nog op de ingestelde cv temperatuur wordt deze te hoog moduleerd de brander terug de delta t wordt kleiner en de pomp volgt met terug moduleren.

Als een ketel afkoelt neemt het warmteverlies ook af. (dit om de eenvoudige reden dat het warmteverlies per graad toe neemt aan zijn omgeving)
Een ketel gaat wel veel warmte verliezen als deze nog op temperatuur is en vaak aan en uit schakelt, in de ventilatiefase blaast de ventilator koude lucht langs de wisselaar die vervolgens uit je schoorsteen verdwijnt.
Het fenomeen pendelen is dan ook niet gewenst.

Noem eens een wat ketels die altijd start op vollast tot de gewenste keteltemperauur?
Er zijn ketels die op vollast opstarten maar zodra de vlam ontstoken is terug moduleerd naar minimaal om zo het vermogen op te bouwen naar de Tset (setpoint ketelwatertemperatuur).
Deze ketels hebben dit nodig om de ionisatie op tijd op temperatuur te brengen anders geven ze een vlamstoring.
Dit verhoogt de betrouwbaarheid van de ketel.

Ter aanvulling,

Ben er pas achter gekomen dat het onderhoudsbedrijf van mijn cv ketel afgelopen jaar de onderdruk van het gas, verbeter gerust want ben geen cv specialist, hadden gewijzigd van 2.5mbar naar 6mbar. Dus niks moduleren naar de minimum waarde desondanks de info op papier.
Denk ik maar hoe kleiner het vermogen, hoe zuiniger.
Durf zel pleiten voor een vermogen lager dan berekend want wie stookt heel zijn huis op 21°C bij -10°C buitentemp.
Denkpiste geld enkel voor lew waarschijnlijk

DEE 1 opmerking:
Ikzelf zit in volle afbraak van de helft van mijn huis (rijhuis). wind waait vanachter gewoon binnen. Het voorste gedeelte van het huis is bewoond en NIET geïsoleerd (enkel glas geen iso in dak, vol koudebruggen en tochtgaten.

Zelfs met dit weer kan ik mijn huis no net verwarmen met keteltemperatuur 53°c. en normaal gedim. radiatoren. Dus
veel te zware ketel want werkt zelfs niet op voll kracht.

Ik zou direct voor een zo klein mogelijke ketel gaan.

Deel 2 VRAAG:
Ik heb in de haast voor vorige winter snel cv gelegd met een ketel van 35 kw. onwetend en met het gedacht voor SWW in doorstroom.

Maar nu wil ik overal Vloer- en Muurverwarming. Is het aan te raden van een buffervat te plaatsen, dit op te warmen met deze ketel voor de vloerverwarming en SWW. Dit met het oog op later een zonnecolector op dit buffervat aan te sluiten en als de ketel afgeschreven is een lichtere gasketel of pellet in living te voozien. Of is deze fasering niet haalbaar.

Ps: isolatie: 15 muur, 20 dak, 10 vloer.

Alle info is welkom. ook adres voor warmteverliesberekening.

Daar is nog weinig van te zeggen Stijn.

Het is nog niet echt aan het winteren op het moment, en de zon werkt overdags nog een beetje mee om het huis op te warmen.
De verwarming wordt normaal berekend op -8 graden in België en -10 voor Nederland.

Over je 53 graden keteltemperatuur valt ook weinig over te zeggen.
je radiatoren zijn goed gedimensioneerd zeg, maar dat kennen wij niet zien achter het toetsenbord. Met wat overdimensionering kan je af met een lagere temperatuur maar je afgegeven vermogen is kan wel eens net zo veel zijn als een kleinere radiator met 90/70.
Mischien toch over gedimensioneerd.
Als je directe buren hebt helpen die je nu wellicht mee met jou huis verwarmen, als ze op wintersport gaan en de cv op minimaal hebben moet je die muur in je eentje opwarmen.

Ik kan er weinig mee, wellicht zijn de aangegeven zaken wel handig om rekening mee te houden.

@ rothbens

Onze LEW (ook K32) heeft een 17kw Elco Thision hangen om vloerverwarming en sanitair warm water te voeden (icm zonneboiler). Met dit model kom je zeker toe ! De laatste week is het wat koud en moduleert de ketel tussen 1% en 5%. Het lagere 13kW model ging dus ook zeker voldoende zijn om onze woning te verwarmen. Om de warmte van het sanitair warm water op peil te houden bij veel waterverbruik denk 'k wel dat je niet lager mag gaan. Tenzij je het sanitair warm water gaat scheiden en je cv enkel voor verwarming gaat gebruiken.

Moduleerd hij tussen de 170 en 850 watt???

Ik heb een 32 kw aardgasketel in een studentenwoning en die is dan nog te zwaar. Isolatie in het dak van 15 cm.

In een LEW een 32 kw lijkt me toch erg veel.

@chathanky,

Nee, je moet dat anders zien.
In de parameters van de afstandbediening kan je bij de Thision de modulatiegraad aflezen. Maar dat is het percentage van het regelgebied oftewel zijn modulatiebereik.
Maw, als je afleest "brandermodulatie 10%" op bvb onze Thision 13kW, dan draait hij dus op 2,2kW + (10% van 12.2kW) dus draait hij op 3,44kW (thision 13 werkt tussen 2,2 an 14,2kW op lage temp.)
Regelmatig zie ik ook dat die ketel uren lang op enkele % modulatie zit.

Johan

Dat is ook een benadering, ik had al een vermoeden maar meestal geld het onderste modulatiepunt als procentwaarde van het totaalvermogen.
Bv. 16% van 14,5kw = 2,32kw.

Walter, Chathanky, Kris, Johan en anderen

de kogel is door de kerk. Het wordt een Thision 17. Die moduleert tussen de 2,9 en 17,5.

Lijkt me een goede middenweg, gezien we toch niet met een heel kleine woning zitten (658m³ beschermd volume), en SWW moeten voorzien voor vier personen (in de toekomst hopelijk 5), waarvan er enkele op vrijdagavond wel eens een bad zullen nemen.

De 13kw zou er naar verluid even aan bezig zijn om een boiler op temperatuur te krijgen (naar verluid een uurtje? (!). En dan tijdens het laden van de boiler zou hij weinig condenseren.

In elk geval bedankt voor de feedback. En deze vraagstaart is alvast een praktisch aantoonbaar geval van de relevantie van het energieforum. (Ik had het discusseren met onze man over die 32kw bijna opgegeven.)

Als dit over een komt met de vermogens van je radiatoren en het maximale warmteverlies zal je er geen spijt van krijgen.
Houd er wel rekening mee als je 13kw te verdelen hebt dat je installatie nauwkeurig ingeregelt moet worden mocht je alle verwarmingslichamen aan hebt.

Met een goede installateur zal ook dit geen probleem moeten opleveren.

Succes met het verder everloop van de bouw en laat even wat ven je horen als alles geinstalleert is en in bedrijf is.

Aan het inregelen veel aandacht geven. Is genoteerd. Zal gebeuren.

En ik laat nog van me horen.

Het installeren van de zonnepanelen en het bijhorend buffervat (wanneer de financieën zeggen dat de tijd rijp is - hopelijk in de loop van 2008), zal ook nog een avontuur worden. Er is al sprake van een zelfgemaakt buffervat op basis van een mazoutketel (omringd door gyproc bekisting die we dan vol isolatie zouden stoppen).

Dergelijke toestanden kunnen ook nog wel eens aanleiding geven voor een debat hier misschien.

@ Rothbens,

Voor wat betreft de duurtijd van de boilerlaadcyclus, zo erg lang zal dat niet duren. Je moet immers nooit water opwarmen van bvb 15° tot ingestelde boilertemp. (stel 60°)
Ik heb een 300L zonneboiler en het bovenste gedeelte is pakweg 120L. De Thision 13kW begint bij te stoken van zodra de temp. onder de 38° komt. Op dat moment duurt het 18 minuten om de 120L terug op 60° te krijgen.
Ik denk zelfs met een 200L boiler, dat dat binnen de 30min. geregeld is. En, 200L sanitair WW is niet zomaar opgesoupeerd hoor !

Johan

@ rothbens,

Uitleg van Johan klopt volledig.

Wij ondervinden in de praktijk dat SWW afnemen uit de combi-zonneboiler (werkt op doorstroomprincipe) icm de 17kw thision er nooit geen warm SWW te kort is. Onze instalatie is sinds 1 september (dus 2 maand) in gebruik en de gasteller staat nu op 110m³. We verwarmen en koken op gas. Een hele opluchting in vergelijking met de situatie die we hadden in ons vroeger huur-huisje waar we aan 300m³ per maand zaten (en kookten op elektriciteit) ... :)

Just go for it !

Heb vorig jaar ook zelf een Thision 17 DC geplaatst met vat in vat boiler van 120 liter. Werkt nu meestal maar op 1%voor een bewoonbare opp. van 330m²(<k30).
Ik ben tevreden met de keuze maar 13Kwatt was eigenlijk meer dan voldoende geweest.
Helaas heb ik dit niet aangedurfd. Na vele gesprekken met zogenaamde specialisten twijfelde ik aan mijn berekeningen.

JG

Zoals zo velen hierboven kan ik u dus ook alleen maar de raad geven hierop niet in te gaan.
Deze "installateur" weet gewoon niet met wat hij bezig is en/of wil alleen maar veel geld uit uw zakken slaan.

Vraag maar eens een prijs voor een 10kW-ketel (ook van een andere installateur) en dan zal hij wel door de mand vallen want hij zal uw willen laten geloven dat het prijsverschil te klein dus niet de moeite is enzo... ik ken dat soort grappen.

Laat eens weten wat de vorderingen zijn?!

Chatanky,

Heb deze staart eens doorgenomen en blijkt dat vele installaterus eigenlijk niet begrijpen wat een modulerende ketel is.

Kwam er twee jaar terug eentje op de stand in Utrecht; Mijnheer die ventilatoren zijn prul, die vliegen altijd kapot.

Ah, en wat is de start-stop cyclus?

Oh, een vijftigtal keer per dag.

Mijnheer, die ventilatoren zijn niet gemaakt voor vijftig start-stops per dag. Doel van deze ventilatoren is dat ze continue blijven draaien en geregeld worden in toerental. Wat is de toepassing eigenlijk?

Modulerende gasketels.

Mijnheer, dient een modulerende gasketel niet om zo weinig mogelijk op te starten en al modulerend de gevraagde warmte te produceren?

Maar waarom start die dan zo dikwijls op?

Ketel mischien te groot? Hij kan niet moduleren daar de vraag te klein is?

Dus wees gewaarschuwd, van het interne van de ketels weet ik amper iets, maar de venti's draai je gewoon de soep in met een te groot gedimensioneerde ketel. En daar vragen die jongens heel veel geld voor.

Chatansky; opstarten vol vermogen kan mede door de venti zijn, door de traagheid van de motor is het beter op te starten op hoge snelheid en dan direct terug te toeren dan van onderen naar boven; slechter rendement, meer warmteontwikkeling en dus ook meer vermogen nodig om op te starten. Je moet eens kijken of dit eveneens niet een reden is dat ze vollast opstarten en nadien terugtunen.
Idem voor je dampkap; eerst vollast en dan terug draaien.

Siegfried

Zondag is ne maat van mij op bezoek geweest die ook verwarmingsketels installeert bij een firma. Eerste wat'm zegt als hij onze ketel ziet is dat het ne wreed grote is voor ons huis. Ik was er zelf nog ni eens over begonne, die zei da direkt uit zichzelf bij het zien van't toestel. En dan had ik'm ook nog ni eens verteld over de isolatie van ons huis...

@ Rothbens
Beste,
Je spreekt over een nieuwbouw. je moet dus een EPB-verslaggever hebben. Deze heeft je woning berekent en kan je exact zeggen met welke warmteverliezen je moet rekenen. Dit kan je als basis nemen voor de dimentionering van je verwarming.
Ik lees dat je in de toekomst een zonneboiler zou willen plaatsen. Dan is het nu misschien te overwegen om je boiler gewoon weg te laten en een doorloopverwarming te nemen. Indien je de kleinste condensatieketel neemt zou het kunnen zijn dat je in het begin (tot je een zonneboiler hebt geplaatst) een te klein doorloopdebiet hebt op je sanitait warm water (6l/minuut). Eens je echter een zonneboiler hebt geplaatst moet de ketel geen 40 graden meer bijwarmen maar 20-25 graden, en kom je op een comfortabele 12l/minuut. Op dit ogenblik moet je geen energie meer steken in het op temperatuur houden van je boiler, en heb je gedurende 6-8 maanden per jaar nog amper stookkosten.
ps: indien je epb-verslaggever je niet kan zeggen wat je verbruik zal zijn vraag dan zijn berekeningsfile op. op deze basis kan elke epb-verslaggever je verder helpen.
Een te zware ketel heeft als resultaat dat je stilstandsverliezen veel te groot worden, en dat je verbruik gaat stijgen. Belangrijk is ook (in tegenstelling tot wat hierboven wordt beweerd) dat je verwarmingselementen voldoende groot zijn berekend om je woning te kunnen verwarmen met water op 45°C. Indien dit niet zo is moet je je condenserende ketel op een hoger regime laten draaien als zijn optimale 30-45°C en zakt het redement drastisch.
mvg,
Wim Schuerman

ps: K35 is nog niet echt een lage energiewoning. Dit is niet slecht, zeker vergeleken met de meeste woningen de nieuw gebouwd worden, maar LE is het zeker nog niet.

Deze pagina kwam tot stand binnen het project "SenisParti" met de steun van Vlaanderen Circulair en in samenwerking met VIBE en VUB Architectural Engineering. Via dit project "SensiParti" willen Bond Beter Leefmilieu, VIBE en VUB Architectural Engineering circulair en veranderingsgericht bouwen haalbaar maken voor particulieren.