kostprijs balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumbezoekers

Wat heeft jullie balansventilatie gekost. Ik heb juist een oferte gehad

Ventro 500: 3024 + btw
Buizen en toebehoren: 2600+ btw
+ legplan + inregelen

Samen zo'n 7.200 Euro!

Dit is dan nog zonder AWW

Wat denken jullie hiervan? Mij valt de prijs eerlijk gezegd tegen.

Tom

Reacties

YES: prijs filters. http://www.filtermarkt.nl/page.php?p_id=2&cat=31&subcat=64&branche=&product=&pagenum=2

10 filters voor minder dan 40 Euro! die link moet ik onthouden.

Walter

Arno,

Ik zeg niet dat de ventilatie af gaat. Maar wat voor zin heeft het om alles ALTIJD volledig open te zetten. Ik zie de reden daar niet van. Als je tijdens de dag je slaapkamer op 20 % max je maximale debiet ventileert is dit meer dan voldoende.
Als je mij niet geloofd over het certificaat, kijk eens in EPwin. Dan zal je het direct zien.

Ik weet niet hoe jouw woning in elkaar zit, maar je kanalen zijn niet geïsoleerd. Om het goedkoop te houden?? En je rendementen te verminderen?

Je onderhoudskosten, je bent echt wel een man van half werk. Ze kijken enkel je ventilator na. Dat is geen onderhoud. Afstelling van je systeem, niet nodig. Schoonmaken van kanalen?

Sinds wanneer kan je in een woning de theoretische "balans" verwezelijken. Dat wil ik echt wel nog eens zien gebeuren.

Ik ben niet objectief in de vergelijking? Man, als je de werkelijkheid niet wil zien in je slechte vergelijking.

Een C systeem heeft evenveel schakelmoment in werkelijkheid dan een D systeem. Er is gewoon een veel grotere regelbaarheid.
Als je vergeet te ventileren loopt je binnenklimaat inderdaad gevaar. Maar dat geld ook voor een D systeem. Een vaste gewoonte is makkelijk aan te nemen. Vb thuis komen en systeem een beetje hoger zetten... Maar om de X tijd je filters veranderen is weer een ander paar mouwen. Veel moeilijker om daar een geroutineerde gewoonte van te maken.

Het milieu wint? Elektrische energie is nogaltijd meer belastend dan gas.

Fred,
kun je ook og eens een berekening maken voor het systeem D zonder aardwarmtewisselaar?

Mijn kanalen zijn inderdaad niet geisoleerd, als het nut had had ik het heus wel willen isoleren. Ze lopen allemaal in de geisoleerde schil. Een beetje spreiding van de warmte in mijn huis vind ik niet erg. Integendeel. Slaapkamers worden bv steeds vaker gebruikt voor meer dan alleen maar slapen. Zo ook bij mij. Van spreiding van warmte gaat geen rendement verloren.

Ik zei niet dat je niet objectief bent. Ik zeg je klinkt niet objectief. Het lijkt alsof je alles naar C toe rekent.
Is natuurlijk heel normaal dat iemand een voorkeur heeft.
Waarschijnlijk ben je wel objectief in je berekeningen, maar het komt soms wat anders over. (Ik wil mezelf zeker niet objectief noemen)

Filters schoonmaken en vervangen staan bij mij gewoon in de electronische agenda. De schakelmomenten van jou systeem C moeten veel meer zijn dan thuis komen en een beetje hoger zetten. Dat kan je ook met systeem D. Wil je mij dat decentrale regeling uitleggen in detail ? Deze details vind ik nu juist zo interesant.

Elektrische energie is nog altijd meer belastend dan gas. Een bekende discussie. Groene stroom wint het bij mij tov fosiele brandstoffen. Niet dat ik electrisch wil gaan stoken, maar ik bespaar liever gas dan stroom. Maar dit is een hele andere discussie.

Wat ik al eens eerder had aangegeven is dat de vervuiling van de kanalen van toepassing zijn in de afvoer.
Dit wil ik voor c en d gelijk stellen. De aanvoer van D wordt vooraf gefilterd, afhankelijk van het type filter is bepalend hoeveel stof er afgevangen wordt.
Dit deel zal het kanaal nog nauwelijks vervuilen.
Vervuiling in de afvoerkanalen bevatten oa veel vocht en ver wat op de lange duur zorgt voor vervuiling wat zich afzet in het kanaal.
Type c ontkomt hierdoor niet aan het periodiek reinigen van het afvoerkanaal.

Het verschil besteden aan extra isoleren van de woning levert niet veel meer op.
Zet maar eens het verschil weg tussen investeren in 15 cm ipv 10 cm isoleren.
2x zo dik isoleren is niet 2x zoveel energie besparen.
Als je op het niveau zit dat de energie in ventilatiekosten hoger worden dan je warmteverlies dan staat daar een pak van 20 cm extra isoleren tegen over om de wtw in de etalage te laten staan.
Dat pak isolatie kan je beter je buurman schenken met een ongeisoleerd huis. dan ga je er gezamelijk veel meer van profiteren.

De aanpak om nieuwe woningen nog verder isoleren is van de gekke als je bedenkt dat er in de bestaande bouw veel meer resultaat te behalen is.

Ik heb nu een tijdje naar je regelmomenten gekeken. Je Box ga 5 maal per dag op een andere stand zetten dwz 10:00, 12:00 13:00 17:00 en 20:00. Je woonkamer roosters verander je ELK 6 keer per dag. In je slaapkamers verander je 7 keer per dag de standen van de rooster. En je werkkamer ventileer je het hele jaar niet of nauwlijks. Dat zijn wel heel veel schakelmomenten (18 keer). (quote: ´kwestie van de bewoners niet als slaaf van het systeem te gebruiken´) Ik noem dit niet een werkzaam om het met de hand te doen. Ik denk dat je dit wel moet automaticeren om het realistisch te maken. Met natuurlijk hogere kosten.

Arno,

Over die schakelmomenten, elk schakelmoment in een ruimte heeft te maken met het betreden of verlaten van die bepaalde ruimte. Vb als je SLK1 verlaat mag je daar schakelen, niet in de andere SLK’s. Dus zo overdreven is dat nu ook weer niet.
In de werkkamer is er geen toegewezen activiteit en aanwezigheid. Hierdoor kan je uitgaan van een occasionele aanwezigheid die minder is dan 30 min. Als je dan 20 % van 11 l/s binnen neemt, is dit meer als voldoende. Dit zijn 6 volume wisselingen per 24 uur. BTW de box vertellingen zijn zeer ruim genomen bij C.
Mag ik erop wijzen dat het D systeem meer schakelt met de box.
Ben je nu al van je EPC vergelijking af? Anders stel ik voor dat we beide systemen zonder certificaten laten berekenen. BTW als een adviesbureau of architect zo’n EPC berekeningen zou voorleggen, zou ik heb afknallen (zit vol met fouten).

Chathanky,
Akkoord over de isolatie, maar dan spreek je pas over D toepassen als je met minimum een K20 woning zit. Dan gaat D iets beginnen opleveren, afhankelijk van de grote van je woning. ( D kan met C concurreren bij bewoonbaar opp boven de 150 m², D moet het afleggen tegen decentrale systemen boven de 225 m²)

Die 18 schakelmomenten komen uit jou berekeningen. Mijn EPC data willen er bij jou niet in omdat de roosters niet geregeld konden worden. In jou systeem kies je voor handschakelen om centjes uit te sparen. In voortgaande discussie heb je het zeer regelmatig over co2 sturing gehad en zelf voorgesteld.
Zonder Co2 sturing is energie besparing met C niet praktisch en alleen maar theoretisch.

Gebruiken we echter CO2 sturing rijzen de kosten uit de pan.
kosten systeem vergelijkbaar met systeem D
extra energie kosten 3.6 W * 6 sensors * 24 *365 = 189 kWh
en natuurlijk extra onderhoud.

Over de data van Senternovem : tuurlijk boor jij die de grond in. Kom jij dan eens met een berekening (LINK) van data die je niet zelf geproduceerd hebt ??????

Arno,

Je regelt je D systeem toch ook met de hand. Of is dat ineens automatisch geworden?

Kosten voor een CO2 systeem, draaien rond de 4000 tot 4500 € voor de volledige installatie. Dus nogsteeds minder dan D. 189 kWh voor de sensoren is correct. Maar je kan minder verbruiken in je afvoer, je hebt betere globale ventilatie en enkel afgestemd op de noden. Dus je ventilator verbruik daalt ook. Regeling tussen 15 en 100 % met stappen van 1 %.
Extra onderhoud, niet meer of minder dan bij een C systeem. Tegenwoordig zijn CO2 sensoren zelf ijkend, met een garantie van 15 tot 20 jaar.

Als je in NL afkomt dat EPC berekeningen van Senternovem goed gedaan zijn, gaan ze je uitlachen. Als je een woning op die manier configureerd....
Als je mij niet geloofd: koop EPwin, bekijk de data. Je zal zien dat D met certificaat werkt en C niet. Om C om te zetten naar een certificaat kom je andere waarden uit. (Op alles C fabricanten vindt je een omrekeningsblad of programma dat gratis is, Alusta, Buva en Duco).
Het is wel zeer makkelijk om conclusies te trekken, als je maar 10 % van de info hebt.

Ik verander mijn ventilatie nauwlijks. Alleen als er niemand thuis is gaat ie in lage stand. En zelfs dat sla ik al regelmatig over. Er zit een vochtmeter in voor koken en douchen (stand hoger). De vertraging hierin kan voor sommige iets te traag zijn. In mijn situatie bevalt me dat uitstekend.

Ik ben het met je eens dat je op systeem c veel kan besparen met regelbare roosters en het vervolgens ook gebruiken. Echter om dit zodanig te doen dat dit ook effectief energie bespaard en niet ten koste gaat van juist ventileren zal voor mij en (waarschijnlijk vele anderen) praktisch niet haalbaar zijn.

Dan Co2 gestuurd. Ja dit soort systemen zie ik al veel meer zitten. Als ze dit nou ook eens combineren met wtw en dan ook nog betaalbaar maken ben ik verkocht. Ach ik heb nog 14,5 jaar. Met een beetje geluk bestaat het dan.
Ventileren alleen op CO2 is dit bewezen effectief ? Ik bedoel blijven andere parmeters dan ook binnen de normen? zoals bv Radon, vocht, kooklucht en andere muffe geuren. Ik zou hier graag meer over willen lezen.

Arno,

Zit die vochtmeter centraal bij de unit?

Het besparen met C, is praktisch zeer haalbaar, voornamelijk in de slaapkamers. In de woonkamer ben ik met je eens dat er te vaak wordt geschakeld. Als je enkel naar luchtkwaliteit kijkt, mag je dit meer uitvlakken.
Zal anders eens herbekijken en schakelmomenten beperken. En dit ook doen voor D.

Over je combinatie van CO2 met WTW, er is onderzoek gebeurt voor centrale WTW met decentrale sturing op CO2. Maar de prijs kwam al snel op 300 – 400 € extra per ruimte. Daarom worden die piste niet verder ontwikkeld.
Om de natuurlijke te combineren met een terugwin systeem, is ook bestudeerd. Is praktisch niet mogelijk door de kleine debieten. Bij grote woningen ( >200m²) woon oppervlak zijn er al een paar implementaties van een lucht/water warmtepomp gecombineerd met een CO2 systeem.

Is CO2 regeling effectief? Goeie vraag, en daar heb ik ook twijfels bij gehad.
Even duidelijkheid daarover: CO2 kan als algemene parameter genomen worden voor aanwezigheid. Bij een normaal gebruikerspatroon zijn VOC en VOP ongeschikte stoffen.
Indien je met lange afwezigheid zit, moet je rekening gaan houden met buitentemperatuur en binnentemperatuur. Hieruit kan je dan besluiten hoe je Radon ontwikkeling is. En dus “extra” gaan ventileren afhankelijk van deze factoren (dit gaat dan over een aantal ruimte spoelingen / 24 uur).
Vocht is absoluut niet af te leiden van CO2. De relatie tussen beide is onbestaande. Daarom zijn deze systemen meestal met optie relatieve vochtigheid uitgebreid.
Door de combinatie van al deze zaken is er nog een kans van 0,01 % op geen optimaal binnenklimaat ( dit is ongeveer 1 uur per jaar ). Dit wil zeggen dat het 99,99% gegarandeerd is, waar er bij klassieke C en D afhankelijk is van de bewoners.
Veel studie en publieke studies vind je daar niet over, worden meestal uitgevoerd voor firma’s en dus niet publiek gemaakt.

Hallo iedereen,

Ik ben een prille vijftiger die het in zijn kop heeft gestoken om nog eens een
huis te bouwen voor zijn gezin. Ik ben laat met kinderen begonnen zodat ik
hier nog 2 (b)engeltjes van 6 en 7 rondlopen heb. Mijn huis zou (ik ben nog
maar enkele weken ermee bezig maar dat is al zeker) een passiefhuis moeten
zijn en ik had het al allemaal voor elkaar. Op internet vind je veel info maar
gelukkig botste ik tijdig op dit forum. Het heeft mijn enthousiasme al heel
wat getemperd wat niet wegneemt dat ik nog steeds voor passiefbouw wil
gaan.

Ik kan mij vinden in het samengaan van isolatie en ventilatie. Deze draad
over 'kostprijs balansventilatie" leek mij een heel geschikt item voor mij. Het
heeft mij hier echter al uren gekost om alleen maar deze draad door te
nemen.
Als leek is het mij zo goed als onmogelijk om nu te weten wat nu echt het
interessantste is.
Daarbij kwamen er bij mij nog tal van vragen op tijdens deze lectuur. Ik heb
ze helaas niet allemaal genoteerd maar deze bleven toch hangen. Bv.

1/ men spreekt daar over "schakelen" en "schakelmomenten". Als ik goed
kan volgen is dat dan het manueel open, dicht of op een kier zetten van de
roosters ? Indien wel vind ik dit verre van handig. In het begin gaat dat goed
maar na een tijd wordt dat vervelend en er wordt dan maar 1 stand gekozen
en het blijft dan altijd zo staan. Dat zal ook niet de bedoeling zijn maar in de
realiteit zal het wel veel zo zijn. Bij mij toch. Maar dan spreekt Fred dan
plots over "het betreden en verlaten van de ruimte". Is dat dan toch
geautomatiseerd dat de roosters meer open of toe gaan naargelang er
iemand de ruimte binnenkomt of buitengaat of zie ik dat verkeerd ? Is dat
zowel van toepassing bij balansventilatie als bij de andere systemen ?

2/ centrale stofzuiginstallaties zijn ook niet je dat. Gemakkelijk, dat wel,
maar verre van gezond naar het blijkt. Idem dito met aircokokers. Hoe zit
dat dan met al die buizen in je huis en die buis in de tuin van de
balansventilatie ? Ik kan mij indenken dat na verloop van tijd daar ook wel
een en ander zal inzitten van samengekoekt vuil, insecten of andere beestjes
die daar nesten. Filters houden niet alles tegen. Hoe in hemelsnaam wordt
dat hygienisch proper gehouden ?

3/ in plaats van bij te leren zie ik nu door het bos de bomen niet meer. Wie
kan mij wat links doorgeven wat op een eenvoudige (voor leken in de materie)
en duidelijke manier de verschillende manieren van ventilatie uitlegt, liefst
ook met de voor- en nadelen erbij ?

Ik ga het daarbij laten. Als ik nog op iets denk lezen jullie het wel.

Alvast bedankt.

Fred,

Vochtmeter zit bij mij in de kast en reageert bij een snelle verhoging van de vochtigheid met 5% door de motor tijdelijk (1/2 uur?) 1 stand te verhogen.

Ik heb nu een link gevonden die jou zal bevallen.

http://www.epn-epa.nl/berekeningen/epc_maatregelen_woningbouw.html

basis is hier een tussenwoning epc 1.0 met systeem C

Hier worden energiematregels genoemd voor epc verlaging. Meer kosten worden genoemd, epc verlaging en kosten per 0.01 EPC

Zeer interesant. Ik ga er weer vanuit dat deze data klopt.
Dan komt systeem D er goed af met 0.20 epc en 130 € per %
Maar Alusta: Vent-O-Hybrid wint met 0.28 EPC verlaging en 100 € per %.

Mooie tabel.

Systeem d is toch het enige systeem waar je geen rooster moet steken he ?
Ik moet bijna balansventillatie nemen want ik heb de optie niet ramen met roosters te nemen.
Ik wil echter mijn budget voor ventilatie beperken tot een 2750-3000€
Iemand typs wat er mogelijk is voor deze prijs ?

Heren,

Onder het moto begin eer ge begint:
http://www.ggdeemland.nl/scripts/download.asp?ID=1118
Ik ben zelfs verschoten van een aantal vaststellingen.

Voor mensen die nietveel wensen te lezen de samenvatting:
http://www.ggdeemland.nl/scripts/download.asp?ID=1115

Vb. Tocht is een veel groter probleem bij D dan bij C.

pff zo blijf je bezig...
Toch is veroorzaakt door temperatuurverschil.
Koude lucht komt binnen en valt door contact warme lucht naar beneden.
Hierdoor komt er luchtverplaatsing en is er 'tocht'
Zoiets kan je toch enkel vermijden door systeem D te plaatsen.
In artikel staat trouwens duidelijk is dat het de mensen hun fout is die nooit de filters reinigen...

Ja zeker de kwaliteit van ontwerpen bouwen en het geven van gebruikersadviezen.

De kwaliteit van bouwen Nederland is al jarenlang bedroefend. Dit is mij al veel langer bekend en ik denk ook van vele anderen.
Het stukje besef voor veiligheid is onder de mens ook ver te zoeken, laten we wel wezen, iedereen weet dat je je auto om de x aantal km ters onderhoudsbehoeftig is. Hoeveel houden zich hier daadwerkelijk aan? Ja de leasebakken want die zijn het verplicht.

Maar wat wil je hier nu mee aantonen Fred?
Hoe goed of slecht het een of het ander is, als jij je met zo`n rapport bevredigd voelt of een systeem wel of niet deugt is het wel heel erg gesteld als onderzoeker.

Als het puur een waarschuwing is dat je als gebruiker ter degen rekening moet houden dat een vorm van ventilatie onderhoud behoefd en dat het kwalijke gevolgen kan hebben als je hier van af ziet mag het forum dankbaar zijn voor je link.

Als ik hier de commentaren lees, dan gaat mijn zin over om ventilatie te plaatsen, al dat gediscussieer en welles nietes maken het er alles behalve duidelijker mee. Ik was eerst zeker van een D te plaatsen maar nu weet ik het helemaal niet meer. Lijkt me of het in plaats van beter, alleen maar een slechter binnenklimaat geeft en meer stroom verbruikt

Ief,

Onder de 3K €, heel goedkoop WTW systeem ( verschiet niet van lawaaihinder en vroegtijdige defecten)
In het document staat dat tocht voornamelijk voorkomt bij D systeem. En tocht is gerelateerd aan luchtsnelheid en deels temperatuur verschil.

Chathanky,
Dit is eerder een waarschuwing om D massaal te gaan toepassen. In een passief huis met zijn overtuigde bewoner, geen enkel probleem. In een standaard huis, voor iemand die geen fuck geeft om ventilatie, dan past dat niet.
Hetgeen ik reeds meerdere malen heb aangekaart: verlies van ventilatie capaciteit, komt heel duidelijk naar voren in de studie. De Roosters zijn ok, alles wat mechanisch is is gemiddeld 30 % achteruit gegaan. ( ook de afvoerbox bij C).
Staat ook te lezen: geluidhinder is bij D op minimum 3 Db hoger dan bij C, dat is dubbel zo luid.
Gewone gebruiker, wil het niet gebruiken omdat: een goed D systeem en dito installatie veel geld kosten. Het maakt geluid wat niet gewenst is. Er zijn tocht verschijnselen, en je moet een onzichtbaar systeem in je achterhoofd houden om te onderhouden. Het is nog eens beperkt regelbaar.
Daarom: iemand die niet met ventilatie wil bezig zijn moet dit niet hebben. Zeker niet om de 2 stamredenen => energie winst, en gezondheid. Dit zijn GEEN redenen om een D systeem te monteren. ( idem voor domotica, dat doe je niet voor minder energie, maar omdat je dit graag wil).

patjer1,

Als je bereid bent om in een systeem te investeren dat duur is, en nooit zijn rendement terugverdient.
En bereid bent om elke maand je filters te vervangen en continue met een achtergrond geluid kan leven van een ventilator. De installateur elke jaar laat komen.
Je leefpatroon zal je ook moeten aanpassen aan het systeem.

Dan kan je voor D kiezen, dan is het geen ongezond systeem. Maar dit is wel voor derest van de levensduur van je woning, dat je slaaf bent van een ventilatie systeem.

Werk je toevallig op een groot kantoor Patjer?
Vele kantoorpanden hebben een gelanceerde ventilatie in hun gebouw.
Zelfs ziekenhuizen laboratoria en noem het maar op aan grote gebouwen worden op deze wijze geventileerd.
Als het werkelijk zo erg was met het systeem zou half Nederland en België lijden aan astma en prikkende ogen.

Jaren terug zijn er gegronde klachten geweest.
Je kent vast de benaming sick building syndrom.
Dit was mede te wijten aan het slecht onderhouden van dergelijke systemen.

Nu de kleine installateur hier mee te maken krijgt begint het weer van voor af aan.

Wie vervangt zijn filters elk jaar Fred?
Zelfs als op de operatiekamer ligt is de kans 12 op 1 dat het filter 1 maand oud is.

Ik bedoel natuurlijk ouder dan 1 maand.

ChatHanky,

Beetje kort door de bocht om een balans in een utiliteitsbouw te vergelijken met een balans in een woning.

Nu je moet eens in NL zoeken, er zijn onderzoeken naar ziekte verzuim geweest en performantie van 1 bedrijf dat in 2 idenitieke gebouwen zat.
Het ziekteverzuim in het balans gebouw was dubbel zo hoog al bij natuurlijke. De prestaties waren ook een pak minder.
Ik heb een presentatie van dat onderzoek gezien, en nadien met de onderzoeker gesproken. Ze hebben daar alles gedaan volgens de voorschriften.
In veel landen zijn ze van Balans aan het afstappen voor ziekenhuizen. IS gebleken een grote bron van MRSA te zijn.
In een regio van 20 ziekenhuizen waren er 12 met balans en veel gevallen van interne MRSA met meerdere nieuwe startinfectie per jaar. De 8 natuurlijke hadden in de laatste 5 jaar maar 1 geval gehad van interne MRSA.
Was waarschijnlijk toeval zeker....

Zonder bronvermelding kan ik weinig Fred.
enkele jaren geleden zijn er nieuwe richtlijnen uitgegeven, dat is mij bekend.
Hier een verkorte versie http://www.bouwcollege.nl/Pdf/CBZ%20Website/Publicaties/Media/media_2005/0105_CBZ.pdf

Ja, de link van Fred stemt toch tot nadenken.

Ik weet het, één onderzoek is niet allesverklarend maar geeft toch al wat de
pijnpunten aan. En of dat onderzoek nu in Belgie dan wel in NL doorgaat doet
toch niet ter zake ? Men gaat toch geen speciale balansventilatiesystemen voor
Belgie alleen maken zeker ?

Alweer een heilig huisje dat instuikt.
"Nu sta ik daar", zong Will Tura indertijd. En ik ook, terug naar af.

Ik wacht nu nog op andere links die ik van jullie ongetwijfeld nog zal krijgen om
mij een idee te kunnen vormen van de andere ventilatiemogelijkheden mocht ik
toch niet voor BV kiezen.

@Quinten

Neen, er worden bij mijn weten geen BV's (euh, balansventilatiesystemen,
geen Bekende Vlamingen, natuurlijk) enkel voor de Belgische markt gemaakt,
maar wel een aantal specifiek voor de Nederlandse markt, en dat zijn
intussen waarschijnlijk ook de bestverkochte in Vlaanderen (in Wallonie staan
ze nog een paar lichtjaren achter : norm = K55, voor een K45-huis krijg je
hier 1500 EUR premie !!).
Die Nederlandse systemen (Orcon, Brink, enz.) voldoen aan de normen qua
debiet en zijn goedkoop voor massale installatie (projectontwikkelaar-bouw
zoals in Nederland zeer gebruikelijk), maar daar houdt het blijkbaar ook op.
Als je ooit een niet-Nederlands toestel IRL gezien hebt (Paul, Drexel&Weiss,
Vallox, Hoval,...) dan merk je het verschil in kwaliteit wel...
Uiteraard vertaalt zich dat ook in de prijs (helaas), maar gelukkig ook in
dingen zoals filtervoorzieningen en zeker zo belangrijk aandacht voor het
geluidsniveau (check de technische doc van een goedkoop en een duur
toestel maar eens, wetende dat +3 dB een verdubbeling van het lawaai is)
Als je de link van Fred helemaal doorleest is het wel duidelijk dat de oorzaak
van het slechte gebruik door de bewoners voornamelijk hierin te vinden is.
De meeste bewoners gebruiken alleen stand 1, een deel daarvan heeft dan
ook nog een motorloze wasemkap die op het BV-systeem is
aangesloten...waarvan ze niet tevreden zijn ; nou moe ?!
Er wordt ook duidelijk gesteld dat in een veel te groot aantal huizen er geen
enkele vorm van geluiddempers werd geinstalleerd, en dat vaak de BV-unit
aan akoestisch ongeschikte wanden werd bevestigd.
De conclusie blijft dezelfde : als je een systeem D wil installeren, kies dan
voor iets deftig (geen Hollandse brol en laat het deftig installeren.
En ja dat kost veel geld.

BTW de prijsopgave van de topicstarter (zie 3 kilometer hoger) valt eigenlijk
nog mee. Ik heb net van een Duits bedrijf (wij wonen vlak bij Luxemburg en
kijken dus al eens vaker over de grenzen) een offerte gekregen : 4000 EUR
voor de BV-unit, 500 EUR voor de studie van de installatie en ongeveer 6000
EUR voor al het buizenwerk/roosters/etc. enkel materiaal, geen plaatsing,
geen levering, en geen BTW...

Roover,

Jouw offerte ziet er degelijk uit. 10500 € voor een ventilatie systeem. Ik ben wel een ding zeker, die zal wel een jaar of 20 meegaan. Maar dan nog, je moet het echt doen uit liefhebberij. Want om dat terug te verdienen…..
Voor alle mensen die zeggen dat je het niet moet terugverdienen en de vergelijking met een vakantie of auto maken:
Een vakantie is om te ontspannen, een auto is om mee te rijden => dit zijn dingen die je als mens nodig hebt. Een ventilatiesysteem heb je ook nodig, maar om een onzichtbaar systeem te kopen waaraan jij je moet aanpassen, en dat nog eens zijn geld niet terugverdient. Dit zijn redeneringen die enkel gelden voor de liefhebbers.
Wat is het grootste probleem in de studie: dit is niet de mensen, maar het systeem en de installatie. De mensen gebruiken het systeem niet omdat het teveel lawaai maakt. En elk mechanisch onderdeel maakt lawaai. Ze hebben er zelfs geen vat op hoeveel lawaai het maakt.
Voor de aandachtige lezer: advies om de filters te vervangen voor ze zichtbaar vuil worden. Ze waren naar 2 weken al zichtbaar vervuild…..

Leidingen 6000€ ???
Ik dacht dat de leidingen iets 5€ per meter waren +- 200 meter is 1000 € + wat roosters.
Zou je er niet moeten kunnen komen met een 1500€ voor al de leidingen ?

Neem een wit filter dan kun je dagelijks aan de slag Fred.

Fred, je spreekt over continu kunnen leven met een ventilatorgeluid. Ik weet dat Hans D. de Drexel und Weiss verkoopt en dit zijn schijnt de stilste toestellen op de markt? Ik had al enkele gebruikerscommentaren gelezen en niemand spreekt er van geluidshinder....en terugverdienen, moet dit? Verdien je een C systeem terug?
Als ik voor mijn nieuwbouw de keuze heb tss zoeen drexel unit, fatsoenlijk geplaatst en ik reinig bv alle 2 weken of zelfs wekelijks de filters even met de stofzuiger of de compressor en vervang ze jaarlijks en ik houd de inblaasmonden zuiver, kan ik me niet echt voorstellen dat dit slechter is dan een C systeem. Prijsverschil zal er wel zijn, maar je zit al met die lelijke roosters en blijkbaar volgens sommigen ook met een buitengeluid, en als je die roosters niet regelmatig reinigt zit je toch ook met vuiligheid die je binnekrijgt. Is dit dan beter?

en hoe zit het met een systeem D zonder warmterecuperatie ?
Hiermee kan je toch ook al de roosters een de ramen vermijden en heb je toch ook een natuurlijke ventilatie ?

Ief,

Een D systeem zonder WTW? Ga je alle nadelen combineren?
Het is niet de WTW die het probleem is. Het gegeven dat het centraal is, filters heeft, een enorm buizen netwerk.
( 200 m buis is wel veel hé, mijn C systeem doet het met 11 meter totaal)
Zoals jullie aanhalen heeft C inderdaad ook nadelen, volledig mee akkoord. Estetisch is het niet fantastisch (al zijn er een aantal roosters die niet echt opvallen en lelijk te noemen zijn cfr Invisivent Renson, Top50 Duco)
Tegenwoordig begint dat redelijk goed mee te vallen. Moet je ze onderhouden tuurlijk, maar het is een stuk makkelijker (als je toch aan het stofzuigen bent even passeren over de roosters).

Verdien je een C systeem terug, neen. Maar je moet een ventilatie systeem installeren. En dit is de goedkoopste en gezondste manier om het te doen.
Waarom zou je dan voor meer geld uitgeven en meer onderhoud kiezen?

Buitengeluid, is een probleem bij standaard roosters. Maar daarom heb je ook susroosters. Die worden zelfs toegepast in de omgevingen van luchthavens.
Over geluid gesproken, als je een D systeem geluidloos wenst te plaatsen, vrees ik niet dat de kous af is met de unit tegen de muur te zetten.
Wordt meestal vergeten hé. En het geluid is afhankelijk van je gezond binnenklimaat ( hoe meer je ventileert, hoe meer lawaai). Leuke logica als je gezond wenst te leven.

Geluid een probleem, niet bij een modern systeem D. Eigen ervaring. Volgens mij alleen bij eerst generatie en nu gebruikt als argument van liefhebber van systeem C om D af te kraken. Filters een nadeel ? ach zoveel kosten ze niet en met maandelijks schoon maken en 2 x per jaar vervangen is er geen enkel probleem. In stedelijke omgevingen eerder een voordeel. Veel fijnstof hier. Geef mij dan maar lucht gefilterd door f6 filter dan ongefilterd inademen door roosters van systeem C. Ook mensen die last van hooikoorst hebben zullen hier veel baat bij hebben.
Verdient systeem D zich terug ? Zeker vergeleken met standaard systeem C.
Voor 5000 € heb je een goed en degelijk systeem D. Meer hoeft het echt niet te kosten. Tuurlijk zijn er slechte systeem d op de markt. Maar dat geld tevens voor systeem C.

Over tocht en het C-systeem. Heb toch al van diverse mensen gehoord dat ze de roosters in de winter toedraaien omdat er teveel koude lucht naar binnenkomt. Dan ben je toch ook niet goed bezig me dunkt. Anderen doen de roosters dan weer toe omwille van lawaaihinder.
C is dus zeker niet zaligmakend en vergt ook discipline van de gebruiker ervan!

Fred (en anderen),

Geregeld lees ik jullie teksten dat we, indien we een balansventilatie laten
installeren, onze "leefgewoonten moeten aanpassen".

Wat bedoelen jullie daar nu precies mee ?

Ik heb geen zin om mijn gewoontes te veranderen. Daar is m.i. niets mis mee.

Trouwens, als ik een huis bouw is het om op MIJN gemak te kunnen leven en
niet af te hangen van iemand anders (thuis toch)...

Graag enige verduidelijking please ?

Hier wordt gesproken over roosters die CO2-gestuurd zijn. Interessant, maar worden die dingen al in Belgische huizen toegepast of is het hier nog vapourware?

En wat is de kostprijs van zo'n systeem?

Hans,

Het geen je vertelt over tocht is inderdaad een kritisch gegeven. Maar mits een goed ontwerp heb je er geen last van. Hetgeen wel dient opgemerkt te worden is dat C eigenlijk minder tocht gevoelig is dan D. Maar als je beide systeem goed in een woning inplant, is er van tocht geen sprake.
Als bewoners "last" hebben van lawaai van buiten hebben ze de verkeerde roosters gemonteerd. Als je geen susroosters steekt in een lawaai gevoelige buurt...

Quinten,
Hoe moeten je bewoners gewoontes veranderen. Ten eerste om enige vorm van energie besparing te hebben, dien je zo weinig mogelijk je ramen op te zetten. Ook is het cruciaal om alle ruimtes in je woning te verwarmen. Dus ook de kamer die je niet gebruikt. ( Vb de temperatuur in een waskot bepaald ook je rendement van je systeem).
Je moet een onzichtbaar systeem onderhouden ( om de 2 weken, 24 maal per jaar) dit niet doen heeft dan weer weerslag op je gezondheid.
Dit wil allemaal zeggen: thuis komen: ventilatie hoger zetten, douchen: ventilatie hoger zetten, koken: ventilatie hoger zetten, meer mensen in je woning: ventilatie hoger zetten, huis verlaten: vergeet de ventilatie niet.
Waarom: het ventileren kost je onnoemelijk veel geld. Ook in de zomer, lente en herfst. Die ventilatoren draaien altijd....
Je moet leren leven met een ventilatie systeem zoals D.
Na verloop van tijd gaan alle ventilatoren geluid maken, zelfs de beste. (test gedaan, zelfs met de rolls onder de vents)
C is iets makkelijk omdat het effectief aanwezig is in je gezichtsveld. Het "systeem" staat dichter bij jou. Als je je slaapkamers continue op 40 % laat staan is dit meer als voldoende, moet je er nooit meer aankomen.
Op bewoners interactie vlak is CO2 wel nog beter, maar ja.
Je stelling: het is mijn huis. volledig mee akkoord, daarom kan alleen jij de keuze maken over een ventilatie systeem. Maar doe dit op een gefundeerde wijze.

Steven,
CO2 gestuurde ventilatie roosters is ondertussen een mature technologie. In Nederland zijn ze reeds 3 jaar op de markt, en ze verkopen als zoete broodjes. (zowel die van Alusta als die van Duco)
In België ben ik de enige die zo'n systeem heeft, de reden is heel eenvoudig:
Het is marketing technische nog niet interessant om er hierover te beginnen. De wetgeving laat enkel D toe als energiezuinig ventilatie systeem. Voor alle andere is er nog geen wet ( omdat die sectoren daar niet voor betalen) (ja ventilatie is big business).
Plus de inbouw details om ramen en kozijnen zijn in België anders dan in Nederland.
Deze zijn te voorkomen door de roosters om kozijn te monteren ipv op glas. Deze worden dan aan de buitenzijde ook onzichtbaar, en langs de binnenkant zeer discreet. ( ik moet de mensen er altijd op wijzen). (vb zie toptronic van Duco. www.Ducotronic.com)
Het systeem werkt, niet teveel niet te weinig.
Enige jammere is dat er bij Duco geen vochtmeting bij is.
Ik dacht bij Alusta wel.
Kostprijs: 4000 - 4500 € volledig geïnstalleerd (alles zowel toevoer als afvoer en rooster gemonteerd)

het klopt inderdaad dat ventilatie in ziekenhuizen soms nogal luidruchtig is en luchtkwaliteit niet steeds optimaal (eigen ervaring) (ventilatie systeem al meer dan 10jaar oud)
van besmetting heb ik wel geen weet

bestaat er warmteterugwinning voor het c systeem? voor dan ev warmwater of verwarming
is dit (als het al bestaat) betrouwbaar en rendabel?

het blijft voor mij toch moeilijk aanneembaar dat je met systeem c minder verliezen doet
als je heel je huis isoleert naar k 25-30
worden die verluchtingsroosters dan zo geisoleerd dat warmteverlies (bij gesloten toestand) zeer beperkt is

worden de andere inspanningen niet wat lachtwekkend
15 tot 20cm isolatie in muren, koudebruggen vermijden, luchtdicht bouwen

Benb,

Het geen echt lachwekkend is, is dat je een volledige woning moet verwarmen en ventileren onafhankelijk van hetgeen je van de woning gebruikt, en dit gewoon om uit die lucht een poging te doen om 80-90 % warmte te recuperen.
Plus ga je nogmaals een veelvoud aan investeringkost kwijt zijn.
De isolerende eigenschappen van de roosters in gesloten stand( stand die niet aan te raden is) is evenhoog als die van de ramen.
Isolatie is voornamelijk nodig om je transmissie verliezen te beperken, koude brugge idem, luchtdicht bouwen is omdat je overbodige oncontroleerbare ventilatie wilt uitschakelen.
Ze worden dus niet lachwekkend.

Een nieuw systeem aangeschaft Fred ?

op 21-8-2007 schreef Fred :

Ik heb eenvoudige mechanische ventilatie roosters gestoken met een centrale afvoer. Na veel reken en studie werk bleek dit de goedkoopste en energiezuinigste oplossing ( niet in theorie wel in de praktijk).
Totale prijs rond de 1200 € ( rooster en afvoerbox inbegrepen)

Je oude systeem was toch nog maar een paar jaar oud ?

Fred,

=> volgens mij moet je de praktijk in een LEW toch eens van dichtbij bekijken. In een LEW zit je met een verwarmingskost van onder de 500 Euro per jaar. Hier bv de voorbije 2 jaar eens 300 (winter 2006-2007) en eens 350 Euro (winter 2005-2006) om ongeveer 200m2 24h/24 warm te houden. In die 200m2 zit ook onze slaapkamer waar geen verwarming op staat en waar het niet kouder wordt dan 19°C op het koudste moment van het jaar. Buiten die 200m2 is er nog een berging, garage, kelder, zolder (buiten geisoleerd volume)... Woning is K32, heeft best veel massa en vensters op het zuiden. Warmtepompje verbruikte vorige winter exact 2000kWh 'groene stroom' (gemeten met aparte teller).
Als jij hier zwaait met verwarmingskosten van een woning van 300Euro tot 500 Euro per jaar door ventilatieverliezen met systeem D, klopt er iets niet. Ofwel heb ik bv ongeveer 0 Euro transmissieverlies, wat niet kan, ofwel zijn je berekeningen van de ventilatieverliezen te hoog ofwel heb ik een warmtepomp met ongeveer 7a8 COP gemiddeld per jaar (laatste zou ik dringend moeten melden aan fabrikant).
=> voor iedereen: in zoverre ik Fred begrijp pleit hij voor C, maar dan wel zo dat je constant je roosters sluit en terug opent als je aanwezig bent of je woning verlaat. Dat lijkt mij niet realistisch om manueel te doen. Het kan automatisch, maar dan kost je systeem ongeveer zoveel als een balansventilatie. Mij lijkt de keuze dan evident om voor BV te gaan.
=> je gewoontes wijzingen voor balansventilatie? Laat mij eens lachen. Buiten dat je idd je filter moet kuisen en vervangen en om de paar jaar je buizen eens moet kuisen is het perfect vergelijkbaar met bv regenwaterput. Die moet je om de paar jaar ook eens kuisen en regelmatig de filters kuisen. Maar verder? Als je je venster wil open zetten dan doe je dat toch! Dat is even nefast bij balansventilatie als bij andere systemen voor je vebruik en voor je ventilatie.
=> alle ruimtes verwarmen? Waar zou dat nodig voor zijn? Enerzijds zal het niet 'koud' worden in zo een ruimte in een LEW. Vermoedelijk zal het ook voordeliger zijn een ruimte niet te verwarmen en de andere met iets koudere temperaturen te verwarmen dan die ene ruimte wel te verwarmen als er geen nood aan is (lijkt mij in ieder geval logisch).
=> ventilatie voortdurend hoger en lager zetten bij koken, badkamer gebruik? Waarom is dat nodig? Die tijdelijke hogere vochtigheid zal wel meer dan snel genoeg weggewerkt worden.
=> Teveel ventileren? Zolang de luchtvochtigheid niet te laag wordt zie ik geen probleem. Wat extra verbruik voor de ventilatoren, maar naar verwarmingsverlies zie ik het probleem absoluut niet (zie mijn energiefactuur).

Voor mij, in ieder geval, zolang je geen passiefhuis kan bouwen met een C-systeem geloof ik jouw beweringen niet dat een C energetisch gunstiger kan zijn.

Walter

Bij ons staat een D...& W..... die staat boven de slaapkamer. Je hoort hem totaal niet(houten roostering). alléén een klein beetje op stand 3, maar dan lig je niet in je bed.Dan ben je aan het feesten. Top product.
Mon

Arno,

C is zeker niet zaligmakend. Maar D heeft ook veel nadelen, en zeker als ze massaal worden toegepast. Dan wordt er minder aandacht besteed installatie en D is daar enorm afhankelijk van.
Daarenboven zijn 80% van de mensen niet bereid om hun gewoontes aan te passen aan een ventilatie systeem.
Als je dat allemaal in beschouwing laat is voor 80% van de mensen een D systeem weggesmeten geld.
D is goed voor hooikoorts? Als je een huis kan bouwen zonder luchtlekage kan bouwen ja maar dat is nog niet mogelijk.
Maar als je hetzelfde resultaat, minder onderhoud kan hebben voor 1500 €ipv 5000. Denk denk denk

"Arno,

C is zeker niet zaligmakend. Maar D heeft ook veel nadelen, en zeker als ze massaal worden toegepast. Dan wordt er minder aandacht besteed installatie en D is daar enorm afhankelijk van.
Daarenboven zijn 80% van de mensen niet bereid om hun gewoontes aan te passen aan een ventilatie systeem.
Als je dat allemaal in beschouwing laat is voor 80% van de mensen een D systeem weggesmeten geld.
D is goed voor hooikoorts? Als je een huis kan bouwen zonder luchtlekage kan bouwen ja maar dat is nog niet mogelijk.
Maar als je hetzelfde resultaat, minder onderhoud kan hebben voor 1500 €ipv 5000. Denk denk denk"

Fred,

eindelijk een post van jou waar ik me 100% kan in vinden (hoewel dat van die gewoontes....)

Maar als je goed oplet: het forum is hier in de eerste plaats om die 80% van de mensen en huizen zo ver te krijgen dat ze wel voldoen om die D te gaan installeren (dus eerst isolatie in orde, luchtdichtheid,...). Zo niet is het idd zonde van het geld.
Laps toch nog even beter gelezen: en vind je een huis met n50 dan niet luchtdicht genoeg? Want dat is toch iets dat je zal moeten proberen te vergelijken voor een balansventilatie.

Walter

D kan heel goed werken voor mensen met hooikoorts Fred.
De ruimtes waar men over het algemeen het langste verblijft zijn degene die luchttoevoerend zijn en zo op een lichte overdruk staan. Kleine luchtlekages gaan weinig invloed uitoefenen tot toetreden van de ruimte.
Anders wordt het als het fikse kieren zijn, dan is toetreden van buitenlucht wel een probleem en is de lucht en treed er een mate van stof toe in de ruimte en contamineerd met de gezuiverde lucht.
Maar zelfs dan blijft de lucht schoner dan dat je 100% ongefilterde lucht laat toetreden.

Chathanky,

Met een standaard D systeem zijn het gewone filters, geen pollen filter! Deze filters dienen enkel om je warmtewisselaar schoon te houden.
Dus moet je ze vervangen door pollen filters.
Een standaard D systeem dus niet positief voor hooikoorts. Duurdere filters moeten geïnstalleerd worden.
Luchtlekken zijn bij n50 =1 nogaltijd 9 % extra ventilatie. ( gemiddeld) Die 9 % is ongefilterd, slecht voor je rendement,.....
Dus eigenlijk voor een D systeem in de buurt van rendabel te krijgen, zijn de kosten veel hoger.

De combinatie van hooikoorts werd toch gekoppeld aan een f6 filter en toch niet aan de standaard g2 of g3 filter Fred?

Het is het een of het ander Fred, je verkiest je alergie voor wat meerkosten of je neemt genoegen met hooikoorts.
Als je veel hoofdpijn hebt heb je dezelfde keuze of je wel of geen aspirine slikt.

Een stof consentratie die voor 86,5 % vermindert is zal heel wat schelen. Een f6 filter laat ook nog 5% door.

Je dient wel rekening te houden met die extra weerstand van zo`n fijnfilter en hij zal ook eerder dicht zitten dan een standaard filter.

In dit geval laat je het rendabele vallen voor het welzijn.