kostprijs balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumbezoekers

Wat heeft jullie balansventilatie gekost. Ik heb juist een oferte gehad

Ventro 500: 3024 + btw
Buizen en toebehoren: 2600+ btw
+ legplan + inregelen

Samen zo'n 7.200 Euro!

Dit is dan nog zonder AWW

Wat denken jullie hiervan? Mij valt de prijs eerlijk gezegd tegen.

Tom

Reacties

Ik volg Hans toch wel in zijn mening over Fred. Op alles heeft hij een antwoord klaar (da's pas een betweter!) en wat niet in zijn kraam pas wordt steevast gepareerd.
Ik heb ook enkele van zijn links gelezen en daar vind ik niets in terug dat contra D zou zijn.
Verder denk ik dat je een vergelijking met berekeningen niet kan voeren in een forum. Ga daarvoor eens enkele uren rond de tafel zitten en probeer tot een vergelijk te komen.
Nu blijft deze vraagstaart maar langer worden en veel leren we er niet uit behalve dat persoon A pro systeem X is en persoon B pro systeem Y.

Beste Fred,

Kunnen we alvast beginnen met een aanschafprijsvergelijking
tussen systeem D met WTW en een decentraalsysteem. Voor mij part voor de situatie woning welke je hierboven aangaf ?
Voor het decentraalsysteem dan uitgaan van de situatie met open keuken dus WTW in living - keuken en rest van huis ventilatie type C. Svp bij beide installatie " door installateur" rekenen, geen zelfbouw.

Als bij het decentraalsysteem de WTW unit al 3000,- euro kost vraag ik mij af of het eigenlijkw el goedkoper gaat worden dan systeem D met WTW.

Beide Hansen,

Speel eindelijk eens de bal en niet de man.
Jullie baseren zich uiteindelijk op "horen zeggen" en "ik denk". Dit is een euvel dat in de ventilatie wereld voor enorm veel misverstanden zorgt.
cfr: de discussie over dat je wettelijke MOET ventileren.

Als je een fundeert tegen argument wenst te geven over de artikels die ik heb doorgespeeld: lees ze allemaal. Het gaat allemaal over binnen klimaat. En pas eens de werking van een D systeem hierop toe.
Wat weet je over een systeem C? Waarschijnlijk weinig.
Wat weet je over de energetische EPB uitgangspunten voor een C of D? Waarschijnlijk weinig.
Jullie hebben voorgesteld om op de NL wetgeving te rekenen.
Toen het voorstel kwam, was er geen commentaar, nu plots wel. En veel zaken in de EPB regelgeving kom uit de EPC, maar zelfs die zaken blijken jullie niet machtig.
Jullie trekken wel enorm veel conclusies zonder te weten wat er achter ligt.
Je bent misschien geen wetenschapper, maar je doet je wel voor als de alles weter.
Zoals ik al 100 keer herhaalt heb, het is moeilijker om een systeem D energie technisch iets te laten opleveren. Je moet alle maatregelen bekijken en niet enkel het ventilatie systeem. Stap eens af van het idee dat je in een gewone woning D kunt gaan steken, en oeps hier heb je een enorme energie wist. Het is een SET van maatregelen, en meeste mensen zijn zich hier niet van bewust. Werkt D ja, ALS...ALS...ALS..ALS... en die laatste zaken worden steeds weer vergeten.
Jullie schijnen alleen maar op mensen te schieten die niet jullie mening hebben. BTW Ano is een voorstander van D.

Ik vraag mij maar een ding af, zijn jullie bereid om te vergelijken of moet gewoon diegene die he hardst roept gelijk krijgen?
Als jullie toch graag mensen onderuit halen, mag ik dat ook beginnen doen? Want Hans D er zitten een aantal zware tegenstrijdigheden in hetgeen je schrijft.

Dit volledig terzijde. Op merkingen bij de berekening?
Aanvulling hoe de berekening is verlopen:
Temperaturen in ruimte:
tss 0- 6 uur 18°C en er wordt pas verwarmd als de temperatuur beneden 17°C zakt
Na 6 uur: 20 °C pas verwarmen als temperatuur beneden de 19 °C zakt.
Bouw massa is meegenomen, gewoon stenen muur genomen van 20 cm dikte. Zonder transmissie verliezen. Er is geen rekening gehouden met de afgifte vertraging.
Berekening gedaan startende op 0:00 met ruimte en massa op 20 °C. En temperatuur van de ruimtes moet om 23:59 boven de 19 °C zijn.
Als de temperatuur in de woning zakt naar BV 19,2 °C zal de aanvoer temperatuur van het systeem ook 19,2 zijn.
Rendement is 80 % ; Lekage van de kanalen is 20 %. Bypass werkt op 18 °C.

Bedenkingen? BTW zelfde redenering zal gebruikt worden voor C. De regel voorwaarden ben ik nog aan het bekijken, het moet een beetje realistisch blijven hé.

Fred,

er hier op het forum niemand die vergeet dat bij een goede ventilatie, veel meer komt kijken dan een WTW te plaatsen en wat buizen. ss

Wat voor een software ga jij gebruiken om dergelijke simulaties te maken?

Walter

Fred,

Ik beweer zeker niet dat ik alles beter weet of de waarheid in pacht heb. Integendeel. Maar als ik al hetgeen ik hier lees van jou moet geloven ben jij dé expert van ventilatie in deze contreien. Nochtans ben ik jou naam in de literatuur nog niet tegengekomen
Ikzelf moei me niet verder in de discussie omdat ik er doodgewoon te weinig van afweet. Wat ik wel kan is statements die door anderen worden gedaan verfiëren op hun waarheid.

Amen wat wij betreft.

hierboven lees ik :"k heb alles voorzien op een systeem D in living/keuken, C voor de rest. In mijn huis zou dit, alles afgewogen, het beste uit de bus komen denk ik."

wat is dat voor een toestand?

Stefan

fred

vooreerst bedankt om ons te doen twijfelen welk systeem we nu gaan nemen
de afstelling van zo'n wtw lijkt mij inderdaad niet simpel zeker niet als de kinderkamers bekijkt waar zowel geslapen wordt en (later hopelijk) gestudeerd, en dit laatste dan weer zeer beperkt in tijd (over de dag gezien)
(maw schommelingen in noodzakelijke minimale hoeveelheid van ventilatie, als er personen aanwezig zijn of niet)
maar toch een paar bedenkingen die ik heb tov van die decentralisatie (ik ben voorstander van zo'n terugwin systeem in ons nog te vernieuwbouwen lew k30)
je stelt "climarad" voor als alternatief, maar dat betekent 6x zo'n toestel voor ons huis (2x in living, 4x slaapkamers)
onafgezien van de aanschafprijs, wat dan in badkamer en in de berging en technische ruimte (beide laatsten gans omsloten door scheidingsmuur en living ) en badkamer boven

kamer van ouders kan ev met c systeem met afvoer in badkamer
(combinatie van 2 systemen geeft dat geen problemen?)

maar dan dwz min 5x filters vervangen, min5x2 ventilatoren die (intermittent weliswaar) draaien (+die van de badkamer, wc)(slijtage zal wel minder zijn daar geringere debieten, langere levensduur?)
heb je ook redementen van dat climarad systeem (niet gevonden), verdeler in belgie?
waarom is deze aan een radiator gekoppelt (in de living zou ik liever vv willen)
wat denk je van meltem wrg (k) systeem (www.tilmar.nl)
Iemand enig idee van prijzen en leveranciers in belgie
Zijn er nog andere decentrale systemen op de markt?

facturen van deftige ventilatie kosten veel als je het mij vraagt

je ziet nog veel twijfels en vragen
grtjes ben
tom schrijft:
> Beste forumbezoekers
>
> Wat heeft jullie balansventilatie gekost. Ik heb juist een oferte gehad
>
> Ventro 500: 3024 + btw
> Buizen en toebehoren: 2600+ btw
> + legplan + inregelen
>
> Samen zo'n 7.200 Euro!
>
> Dit is dan nog zonder AWW
>
> Wat denken jullie hiervan? Mij valt de prijs eerlijk gezegd tegen.
>
> Tom

Rene
Moeilijke oefening:
Systeem D: 2500 € voorde unit en 2500 € voor de installatie en kanalen

Als je decentraal wtw in de woonkamer neemt en derest C:
700 € voor afvoer van C systeem.
500 € voor de roosters
3000 € voor een unit in de woonkamer.
Dat is dan 4200 €.
Als je decentraal in combinatie gaat werken, kan je best je ventilatie berekening anders aanpakken.

Walter
EnergyPlus
TRNSYS
En een eigen pakket.
Voor deze berekeningen geen van bovenstaande. Daarvoor heb ik het geld niet.

Hans,
Als je denkt dat alle medewerkers aan een onderzoek altijd op de referentie lijst komen moet ik je teleur stellen.

Stefan,
Mix van WTW en C, waarom zou dit een rare toestand zijn. Dit zijn implementaties die vaak voorkomen.

Benb,
Is het aangewezen om een woning volledig met een climarad of dergelijke uit te voeren, volgens mij niet. Het gebruik van ruimtes verschilt enorm en is ook afhankelijk van je levenswijze. Voor een doorsnee gezin worden de slaapkamers tijdens de dag niet veel gebruikt, en lijkt het mij ook niet verantwoord om er ene hoge investering te doen.
Voor de vochtige ruimtes kan 2 zaken doen, je kan ook decentraal gaan afvoeren, of je kan centraal gaan afvoeren. Voor de decentrale afvoer kan je VB kiezen voor: badkamer een vochtgestuurde ventilator, toilet geschakeld aan het licht, Keuken met een bediening.

De combinatie van 2 systemen geeft absoluut geen probleem. Je verwachtingspatroon voor verschillende ruimtes is ook anders.
Je filters gaan iets langer mee gaan, omdat je minder debiet erdoor stuurt.
Ik behartig niet echt de commerciële kant, dus ik heb niet echt een idee of er verdelers zijn in België. Waarom is het gekoppeld met een radiator? Om dat je met plaatsverlies van het systeem de twee beter kan combineren, de debieten zijn redelijk hoog, (ze komen van 1 punt voor de hele ruimte) en is het dus aangewezen dat dit reeds extra voorverwarmde lucht is.
De afstand tussen invoer en uitvoer moet minimum 1,2 meter zijn, anders kan je een koppel effect krijgen ( koppel effect: je zuigt je afgevoerde lucht terug naar binnen, en dus geen verse lucht)

Het Meltem systeem, ziet er goed uit. Grote bedenking is: de afvoer en toevoer zitten enorm dicht bij elkaar, het kan dus makkelijk zijn de je afgevoerde lucht direct terug wordt binnen gevoerd. Hier zijn wettelijke voorschriften voor, dus ik vrees of dit wettelijk is in België. In NL mag het wel, als het gaat over extra ventilatie. ( de norm moet je dan op een andere manier garanderen).

Heren voor systeem C
Zelfde condities als D enkel stand van roosters is anders, maar garandeerd op elk ogenblik evenveel verse lucht in de ruimtes waar bewoners zijn als systeem D. Daarenboven worden roosters NOOIT gesloten.
Verstelling gebeuren enkel bij een bepaalde actie in de ruimte zoals het verlaten of betreden van de bepaalde ruimte. ( kwestie van de bewoners niet als slaaf van het systeem te gebruiken)
Roosters hebben 6 regelstanden ( 0 - 20 - 40 - 60 - 80 - 100 %)
Afvoerbox heeft er 4 ( 15 - 30 - 60 - 100 %)
Standen van box en roosters
Uren : Box - WNK - Werk
0:00- 7:00 :- 2 - 1 - 1
7:00 - 10:00 :- 2 - 5 - 1
10:00 - 12:00 :- 1 - 1 - 1
12:00 - 13:00 :- 3 - 3 - 1
13:00 - 17:00 :- 3 - 3 - 1
17:00 - 20:00 :- 4 - 5 - 1
20:00 - 22:00 :- 2 - 3 - 1
22:00 - 0:00 :-2 - 1 - 1
Anders ruimtes:
Uren :- SLK1 - SLK2 - SLK3 - SLK4
0:00 - 7:00 :-1 - 3 - 3 - 3
7:00 - 10:00 :- 1 - 1 - 1 - 1
10:00 - 12:00 :- 1 - 1 - 1 - 1
12:00 - 13:00 :- 1 - 1 - 1 - 3
13:00 - 17:00 :- 1 - 1 - 1 - 1
17:00 - 20:00 :- 1 - 1 - 1 - 1
20:00 - 22:00 :- 1 - 1 - 3 - 3
22:00 - 0:00 :- 1 - 3 - 3 - 3

Vinden jullie dit realistisch? Of moet er iets wijzigen?

Ik stel voor dat met deze configuratie de berekening eens wordt gemaakt. Anders blijven we discussiëren en komt er nooit iets uit.
Eens de berekeningen er zijn kunnen we nog altijd bepaalde zaken bediscussiëren.

Ziet er mooi uit fred. Ik ben benieuwd van welke fabrikant dit systeem is. Het is toch wel een bestaand systeem ?
Ook van systeem D moeten we een bestaand systeem gebruiken.
Ik ben nieuwsgierig naar de berekeningen.
De meeste discussie zal ontstaan bij kosten van de beide systemen.

Arno,

Systemen voor C: je kan kiezen voor Buva, Alusta of Duco.
Ze hebben dit allemaal in hun pakket.
Systeem voor D: Kies maar tussen Storck, Itho, ...

Dankje Fred

Bij Buva kon ik (kan aan mij liggen) alleen kiezen tussen tijd geprogrammeerd en handmatig. Alusta heeft een mooi systeem gestuurd op CO2. Bij jou genoemde systeem dacht ik dat je bewegingsensors bedoelde, maar dat kan ik niet vinden. Het vent O systeem ziet er prachtig uit. Mag dit als basis dienen voor de vergelijking ? link http://www.alusta.com/productdetail.asp?pageID=107&productID=45765
Voor systeem D zou ik graag kiezen voor Orcon HRC 300. http://www.orcon.be/website/NL/download/woonhuisventilatie/pag%2012-17%20HRC.pdf. Waarom deze? Simpel omdat ze deze recent bij hebben ingebouwd en ik het interesant vind om het te vergelijken. Zie mij echter niet als voorstander van systeem D. Ik ben in bestaande woning van A naar D gegaan. C+ is bij mij nauwlijks opgekomen. Roosters in bestaande ramen vervangen lijkt mij ook geen goed oplossing.

fred
ivm climarad, zei je dat dat met grote debieten werkt
is dat dan nog comfortabel? luchtstromen
maken die ventilatoren niet te veel lawaai?
bij een "gewone" wtw zitten er toch geluids dempers op niet?

ivm met kamers en c+ systeem
de kinderkamers geven dan toch veel warmte verlies die door systeem c niet terugwind,
aangezien zij (bij ons 3x) hun kamer zullen opwarmen om te studeren? (of toch aanwezig zijn, voor een aantal uur/dag) (relatief kleine volumes waardoor co2 vlugger oploopt, dus relatief veel moet worden geventileerd, geef veel warmte verlies
of zie ik dat warmteverlies wat te groot voor wat het is
(daar gaat je berekening wat over zeker, het is voor een leek als ik soms moeilijk te volgen die berekenigen,
maar als ik het toch goed begrijp stel ik wel voor dat je een aantal kamers wat meer ventileerd tussen uren 17u en 22u gezien ze toch meer benut worden dan dat ik kan afleiden uit tabelletjes
tof dat je de berekingen voor ons wil maken (in hoop ik, alle onafhangelijkheid)

Fred,

Verwarm systeem: 5729,08 kw * 0,10 = 572,91 €
Elek: 1179,45 kW * 0,16 = 188,71 €
Totaal energie: 761,62 €
Onderhoud/J: 260,00
Investeringskost 300,00 ( 3000 op 15j en 2000 op 20 j)
Totale kost per jaar: 1321,62 €

=> jij komt op " 5729,08 kw * 0,10 = 572,91 €" verwarmingskost (je bedoelt kWh vermoed ik) voor de balansventilatie/ventilatieverliezen: mijn verwarmingskost was vorige winter 300 Euro. Dus minder dan wat jij uitkomt aan ventilatieverliezen alleen. Dus ergens klopt er iets niet volgens mij.
=> je komt op in totaal 1180 kWh voor verbruik van ventilators: maar dat 140 W/h: lijkt me zeer veel. Mijn toestel gebruikt 110W/ voor 225m3/h en een 50W/h voor 150m3/h. Als je hier rekent met een 60a70W/h zal het realistischer zijn volgens mij.

Walter

Arno,

Het Vent-o-systeem dat je aanhaalt, is niet hetzelfde dan een systeem C.
Zoals het vent-o-systeem zijn er 2 op de markt: Alusta met Ventosystem ( www.alusta.nl) en Duco met het Ducotronic systeem ( www.ducotronic.com)
Die kunnen we dus niet gebruiken om mee te vergelijken.
Bij Buva noemt het C systeem: Vital air, Alusta: Pascalle + en Duco: Duco C systeem.

Benb,
Alle mechanische bewegende delen maken geluid, dus climarad is geen uitzondering. Bij een gewone WTW zitten er inderdaad geluidsdempers in en bij climarad dan ook. Het enige waar je vraagtekens kan bij plaatsen is dat je debiet voor de hele ruimte vanop 1 plaats komt.
Als je de slaapkamers ook gaat gebruiken om te studeren zal je daar ook meer ventilatie nodig hebben.
Is een goed standpunt om beide situatie ook op die manier te bekijken. Kunnen we inderdaad ook eens doen.

Walter,

Het is inderdaad Kwh.
Wat je vergelijking betreft met dit rekenvoorbeeld:
Hoe groot is je woning, hoeveel kamers heb je, wat is je isolatie, wat is je luchtdoorlatendheid, wat is het materiaal van je muren, hoe dik zijn je muren, is je woning zuid gericht, hoe is je systeem geconfigureerd, wat zijn je debieten, wat is je leefpatroon, hoeveel mensen zitten in dat leefpatroon,….
Dit zijn allemaal belangrijke zaken die uitmaken hoe hoog je energie factuur is. Dus je eigen situatie is moeilijk te vergelijken met deze situatie.

Er is gerekend met 0,4 W / m³ ( 0,2 per Ventilatie). Dit is een laag verbruik voor ventilatoren. Maar dit is ook afhankelijk van je kanaal grote, lengte, ….

Fred,

die verliezen die jij berekend: dat zijn toch enkel de ventilatieverliezen of de volledige warmteverliezen?

Walter

Walter,

Dat zijn de ventilatie verliezen + de lekverliezen. Dus geen transmissie verliezen.

Maand: Verbruik Fan - Verwarming Vent
Jan: 45,91 - 882,9
Feb: 41,47 - 793,9
Maa: 45,91 - 862,5
Apr: 44,43 - 511,4
Mei: 45,91 - 262,9
Jun: 44,43 - 0,0
Jul: 45,91 - 0,0
Aug: 45,91 - 0,0
Sep: 44,43 - 248,9
Okt: 45,91 - 518,4
Nov: 44,43 - 796,5
Dec: 45,91 - 883,0

TOT: 540,6 - 5760,4 kwh

Verwarm 5760,4 kwh * 0,10 = 576,0 €
Elek 540,6 * 0,16 = 86,5 €

Totaal: 662,5 €

Onderhoud/J: 100 € ( 1 ventilator)
Investeringskost / jaar: 63,8 € ( 1300 op 35 jaar en 400 op 15 jaar)

Totale kost per jaar: 826,3 €

SAMENVATTEND:
Verwarming D: 572,91 €
Verwarming C: 576,00 €

Elek D: 188,71 €
Elek C: 86,5 €

Onderh D: 260,00 €
Onderh C: 100,00 €

Investering D: 300,00 € ( 3000 op 15 j en 2000 op 20 j)
Investering C: 63,8 € ( 1300 op 35j en 400 op 15 j)

Totaal D: 1321,62 €
Totaal C: 826,30 €

Kanttekening: waarom zijn de verschillen in EPB omgekeerd: EPB gaat ervan uit dat het systeem C altijd openstaat ( 100% open).
Afkoeling in de slaapkamers tijdens de nacht speelt in het voordeel van C. De simulatie duurt enkel 1 dag. Als dit over 5 of 6 dagen zou gaan zullen de verwarmingswaarde van C meer toenemen. Lekkage van de woning wordt in veel berekeningen geminimaliseerd.
Ik kan dezelfde berekening eens doen voor 10 dagen per maand.

Fred welke klasse luchtkanalen pas jij toe op je berekening?

Resultaten voor WTW
Gebouw traagheid is meegenomen. Basis is maar 1 dag.
Maand: Verbruik Fan - Verwarming Vent
Januari: 100,17 - 886,01
Feb: 90,48 - 791,02
Maart: 100,17 - 859,82
April: 96,94 - 503,74
Mei: 100,17 - 261,39
Juni: 96,94 - 0,00
Juli: 100,17 - 0,00
Aug: 100,17 - 0,00
Sep: 96,94 - 245,12
Okt: 100,17 - 518,13
Nov: 96,94 - 777,93
Dec: 100,17 - 885,91
TOTAAL: 1179,45 - 5729,08

Verwarm systeem: 5729,08 kw * 0,10 = 572,91 €
Elek: 1179,45 kW * 0,16 = 188,71 €
Totaal energie: 761,62 €
Onderhoud/J: 260,00
Investeringskost 300,00 ( 3000 op 15j en 2000 op 20 j)
Totale kost per jaar: 1321,62 €

Waar blijft de warmteterugwinning in jou berekening?
Hebben de kanalen van een c systeem in eens geen 20% verlies meer?

Lekkage geminimaliseerd? Staat het huis niet op onderdruk als de afzuiger er aan staat te lurken?
Lopen je roosters deels dicht dan neemt de onderdruk en je lekverliezen toe.

Een lachwekkende vergelijking Fred. Aan wie ga je dit zo verkopen?

Voor de duidelijkheid heb ik het bovenste even naar voren gehaald.

Welke klasse luchtkanalen pas jij toe op je berekening?
Standaard toegepaste kanalen. Anders gaat je prijs de hoogte in.

Waar blijft de warmteterugwinning in jou berekening?
C heeft geen warmteterugwinning
Dat is nu juist het punt: D moet zoveel ventileren dat je "winst" naar de haaien gaat. Op 100 € 70 € proberen winnen(D systeem) of gewoon 30 € wegsmijten (C systeem).

Hebben de kanalen van een c systeem in eens geen 20% verlies meer?
Ze hebben wel degelijk een verlies, 10 %. Ze hebben in een normale woning ook 70 % minder kanaal stelsel.

Lekkage geminimaliseerd? Staat het huis niet op onderdruk als de afzuiger er aan staat te lurken?
Als je met een maximum capaciteit van 110 l/s voor een hele woning erin slaagt een zware onbalans te creëren.... Zeker als je meestal rond de 60 l/s draait. Je gemiddelde lekkage is op woning niveau al groter dan je ventilatie. Neem aan 10 pa zit je als aan 150 l/s lek verlies. Als je dan nog kan staan lurken….. Je moet al naar de 500 m³/h uur gaan om dit enigszins mogelijk te maken.

Lopen je roosters deels dicht dan neemt de onderdruk en je lekverliezen toe.
Als dit het geval is, nooit je duur opendoen je krijgt ze nooit meer dicht zeker.

Een lachwekkende vergelijking Fred. Aan wie ga je dit zo verkopen?
Ik verkoop niks. Maar ik zie jou geen enkele vergelijking maken.

D hoeft niets meer of minder te ventileren Fred.
Het hele co2 gestuurde verhaal is toepasbaar op systeem D.

20% velies is voor mij uit de duim gezogen als je niet specifiek met een verklaring komt hoe je aan dit dimensiloze gegeven komt.
De vergelijking met 70% minder kanaal hoeveelheid en 10 % loopt al mank.
Ten tweede maakt dit geen verschil in de hoeveelheid terug gewonnen warmte de kanalen zitten in de geisoleerde schil en het lekverlies dat er is verdwijnt niet naar buiten of in het niets.

Als het niet veel verschil maakt in drukverschil bij deels gesloten roosters dan blijft de afvoerventilator lurken aan de roosters om toch voldoende lucht te krijgen en klopt je redenering niet Fred het maakt dan geen biet uit of je roosters op max of min staat. De afzuigventilator geeft nauwelijks devbietverschil op enkele pascals drukweerstand.
Pak de diverse afzuigventilatoren er maar eens bij en bekijk de ventilatorkarakterestieken eens.
Van 10 pa zal de ventilator niet schrikken.

Chathanky,
C is geen CO2 gestuurd systeem.

20 % uit de duim gezogen: lees eens die rapporten, ik ga niet telkens elk argument blijven opzoeken.
ER IS GEEN REKENING GEHOUDEN MET TEMPERATUUR VERLIEZEN IN DE KANALEN: ruimte temperatuur = warmtewisselaars temperatuur ( als dat niet idyllisch is). Er wordt gewoon 20 % meer energie verwacht van de ventilatoren en 10 % bij C. Ik denkt niet dat dit een discussie punt is.

Effe rekenen Chathanky: systeem staat op 60 % => 66 l/s toevoer en afvoer. 10 Pascal GEVELDRUK => lekverlies: 112,5 l/s. De toevoer van je lekverlies IS groter dan je ventilatie.
Dus ga maar staan lurken.

Walter,

Je had gelijk, er zit een foutje in. De genomen geveldruk is te hoog. Voor beide systeem is dit dan ongeveer 300 € minder. ( Dag van de maand werd genomen als geveldruk)

Oh? ben je van je co2 verhaal afgewken en heb je wat nieuws voorgesteld.

Kloppen doet het niet Fred, de kosten van de ventilatie zijn de helft, logisch toch. Nee je gebruikt de standen toch, is het dan logisch dat de ventilator bij C toch vol stroom consumeren?

Het roosterverhaal in herhaling, het rooster staat 20% geopend gesteld aan wat als minimum geldt.
Ventilatorstand staat op 2 er gaat een x debiet door.
Zet de ventilator stand op 3 en laat het rooster op 20% dan gaat er net zoveel doorheen als dat je dit verhoogt naar 40 of 60% roosterstand.
Verschillen zullen nihil zijn die fan trekt het debiet ook wel uit een deels gesloten rooster.
De drukverschillen zijn minimaal waar je over spreekt.

Over de geveldruk gesproken een overdruk van 10 pa werkt det aanzuigen tegen maar de 10 pa werkt aan de aanzuigzijde van de ventilatorbox mee wat is dan het noemenswaardig verschil?
Dit zelfde geldt ook voor een d systeem je hebt een aanzuig en een uitblaas zijde de heeft de aanzuig extra weerstand dan zal de afvoer het makkelijker hebben.
Voor natuurlijk het zelfde prik een gat in het dak de overduk ontsnapt maar door kieren of een rooster wordt de lucht aangevuld tot de temperatuur gelijk is.
Enig verschil is dat je met een ventilator het huis op onder of overdruk kan zetten als er elders geen lucht aan of afvoeren.
Met de goede luchtdichte woning woning kan dit aardig oplopen.

Beetje laat mischien maar je voorstel van c mis ik badkamer, keuken en douche.
Dit zijn toch niet de minst belangrijke ruimtes om mechanisch af te voeren.

Chathanky,

Je slaat de bal volledig mis. De reden waarom deze berekening zo uitkomt: ze staat in dit forum. (BTW ze is NIET verkeerd). Maar de effectieve uitkomst ziet er wel anders uit.
Dit is een berekening 100 % volgens de redenering van een D systeem en de klassieke vergelijkingen.

Je zever over een woning op over of onder druk te zetten. Ik wil wel eens komen kijken als je dat wil verwezelijken met een qv10 van 0,625.
Hoe jij lucht over een rooster gaat krijgen door onderdruk van een afvoerbox is mij een raadsel.

Geen info over natteruimtes: en de box dan?? Of zijn er daar geen afvoerpunten.

Over CO2, daar ben ik nog niet aanbegonnen.

Fred

Dan stopt hierbij de diskussie voor iedereen, aangezien er vermoedelijk niemand anders hier op dit forum aktief meegewerkt heeft aan zo'n onderzoek, als jij dat al wel gedaan hebt.
Ik schiet niet op de man, dat doe jij eerder. Als ik niets van wat ik lees in vakliteratuur of hoor op kongressen mag geloven, dan is mijn mening inderdaad niks waard, net als die van de meeste deelnemers aan het forum. En aangezien praktijkervaring ook al niet meetelt, blijft er mij verder niks over.

Maar weet dat je daarmee de hele verdere diskussie belast, want aleen de onderzoeker mag spreken en heeft het bij het rechte eind?? Nee hoor, want zet 10 onderzoekteams op hetzelfde probleem, en ze komen waarschijnlijk allemaal met een andere uitkomst. En dat heb ik niet van horen zeggen, maar al zelf kunnen vaststellen.

Maar het ga je goed, misschien lukt het je wel, een aantal mensen te overtuigen van jou grote gelijk, het zij zo.

Sukses ermee

Hans

Zeg Hans, da's wel flauw, hé, de discussie hier stop zetten...
...ik was vol ongeduld aan het wachten tot onze goede vriend Chicken Power
zich er eindelijk mee ging komen moeien

Hans,

Er is een verschil tussen praktijkervaring en onderzoek. Telt praktijkervaring mee, tuurlijk.
Maar kan je met praktijk ervaring de uitgangspunten inschatten, neen.

Hetgeen hier zo jammer is, is dat er uitgangpunten worden afgesproken en dat er eens de berekening gedaan is er weer de uitgangspunten moeten veranderd worden. Ik heb veel toegevingen moeten doen bij de uitgangspunten. Maar mij hoor je er niet op terugkeren.

Over die onderzoeksteam, volledig mee akkoord. Maar dat is allemaal terug te brengen tot de uitgangspunten en de stakeholders.

Nu jullie eindelijk eens een gefundeerde opmerking op de berekeningswijze kunnen geven, laten jullie de discussie varen. Ik kan je verzekeren, ik heb ze al vernoemd ( je moet hem enkel nog binnen koppen). Dus als je goed uit de hoek wenst te komen, nu is het moment. ( eerlijk gezegd had ik dit van jou wel verwacht).

@Roover,
Chicken power ken ik niet, maar als hij iets kan bijdragen, always welcome.

Beste Fred,

welke oftware heb je gebruikt voor de berekeningen?
TRNSYS, COMIS, CONTAM, ENERGY+,...?

Hoe heb je de invloed van de wind in rekening gebracht? Cp-waarden? Luchtdichtheid van het gebouw? Hoe zijn de luchtlekken ingegeven over de gevel? Is er een vaste verhouding van de luchtdichtheid van de gevel tov die van het dak?

Zijn er interne luchtlekken? Is er een deur- en raamopeningsmodel?

Hoe wordt de toevoer gemodelleerd? Wat is de beschuttingscoëfficiënt van de omgeving?

Hoe heb je systeem D ingeregeld? Is dit volgens de nominale toevoerdebieten, of heb je het systeem niet gebalanseerd?

Voor bezettingspatronen kan ik je anders wel een referentiepatroon bezorgen.(persoonlijk werk ik met 100 verschillende bezettingspatronen op basis van gegevens van het NIS - FOD Economie

Heb je de buitentemperaturen e windsnelhedn gebaseerd op gegevens van Ukkel (TRY Ukkel van het IEA)?

Ik ben dus één van die verdachte 'onderzoekers'...
En mijn resultaen verschillen sterk van de jouwe. Nu beweer ik niet de waarheid in pacht te hebben, als jij gefundeerde berekeningen hebt wil ik die zeker eens bekijken. Mijn methodiek is opgesteld in samenspraak met het WTCB en het VEA, en is ook al voorgesteld en positief geëvalueerd op vergaderingen van het IEA (international energie agenschap). Bovendien is er een zeer grote overeenkomst tussen de resulaten die wij bekomen, en die van andere onderzoeksteams hoor. 10 verschillende onderzoekers zullen idd 10 verschillende resultaten uitkomen, maar ze zouden normaal wel allemaal dezefde grote lijnen en conclusies kunnen trekken.

Opmerkingen welkom.

kom ik toe met 3500 euro om balansventilatie te plaatsen ?
Ik had gedacht aan de Valox 90SE 5WONING 12 X 9M

Nathan,

Kan jij voorstellen welke resultaten jij bekomt?

Fred,

mijn belangrijkste opmerking: je stelt een resultaat voor van meer dan 500Euro voor verwarmingsverliezen door ventilatie. Terwijl hier heel wat mensen op dit forum hun hele huis verwarmen (ventilatie- en transmissieverliezen samen), voor heel wat minder dan 500 Euro. Als jij dan beweert dat een ventilatie met WTW alleen al meer dan 500 Euro per jaar kost kan je resultaat toch moeilijk serieus genomen worden? Bij ieder resultaat dat je bekomt, doe je toch steeds de moeite om te zien of het realistisch is? Je hebt je nadien nog gecorrigeerd: kan je het totaal van de nieuwe resultaten naar voor brengen? Enkel de opmerking dat het 300 Euro minder is, is mij onduidelijk.

Zelf denk ik trouwens dat je op dit (energie)forum, je in de eerste plaats op de energiekost moet concentreren (waarbij elektrisch verbruik negatiever is dan verwarmingsverliezen). Praten over kWh is zinvoller voor mij.

Walter

ief,

ik denk niet dat je toekomt.

Walter

@Nathan,

Welke software ik nu gebruik? Geen specifieke. Ik ben geen miljonair.
Invloed van de wind is deels in rekening gebracht. Maar niet volledig, er is dus geen rekening gehouden met de Cp waardes. Wel met de luchtdichtheid van het gebouw, lekstroom is beperkt tot qv10 factor per ruimte. Dit wil zeggen dat lekstromen enkel van de verblijfsruimtes worden gerekend. Neen er is geen verhouding dak gevel, en ook niet op de verschillende hoogtes.

Geen rekening gehouden met interne luchtlekken, nog met deur en raamopeningen.
Toevoer wordt gemodelleerd door de ZR kleppen met roosters die op een bepaalde stand staan.
Maw fix debiet. Geen beschutting vrijveld. Volledige ventilatie berekening is in balans, en is zo ingeregeld. Bezettingspatroon dat ik gebruikt heb is vereenvoudigde versie van NEN. T en wind zijn ref gegevens van De Bilt. BTW alle uitgangspunten staan op dit forum.

Welke uitgangspunten gebruik jij voor je sims? Gebruik je ref year? Heb je al sims gedaan met CO2? En ref meetingen? Hoe goed stemmen je sims voor D overeen met werkelijkheid? Welke detectie stoffen werden er gebruikt? Zijn er meetingen op C gebeurt?
Over de verschillende onderzoek: uitgangspunten zijn belangrijk. Als onderzoeker moet ik je dat niet uitleggen.
BTW voor welke organisatie doe je sims?

@ Walter,

Je hebt gelijk. Was een beetje kort door de bocht.

Ok, waren de berekening juist? Tuurlijk. Waren ze correct? Niet echt.
Reden: vertrek temperatuur in de ruimte is 20°C. 24 uur simulatie en T mag niet zakken beneden 19 °C, anders ga je verwarmen. Dit is te beperkt om hieruit conclusies te trekken.
Oplossing: sims doen voor hele de maand en temperaturen bekijken op dag basis, ipv gemiddelden.

Omrekeningen naar Kwh: verwarming /0,1 ; Elek / 0,16

Resultaten voor 2001: Volgorde( Verwarming – Elek - TotVerb – Onderh – afschrijf – Totaal/J) :
D systeem : 349 – 189 – 538 – 260 - 1097
C systeem: 503 – 87 – 590 – 100 - 753
2002
D systeem: 368 - 189 - 557 - 260 - 300 - 1116
C systeem: 511 - 87 - 598 - 100 - 64- 761
2003
D: 339 - 528 - 260 - 300 - 1088
C: 504 - 87 - 591 - 100 - 64 - 754
2004
D: 332 - 189 - 521 - 260 - 300 - 1081
C: 486 - 87 - 573 - 100 - 64 - 737
2005
D: 322 - 189 - 511 - 260 - 300 - 1071
C: 465 - 87 - 552 - 100 - 64 - 715
2006
D: 333 - 189 - 522 - 260 - 300 - 1082
C: 475 - 87 - 562 - 100 - 64 - 725

Conclusie hieruit:
C verbruikt tussen de 40 - 65 € meer per jaar aan verwarming en elektriciteit. (Kan nog scherper maar dan moeten de bewoners een stuk meer effort doen).
D kost meer per jaar 160 € aan onderhoud.
D kost meer in aanschaf: 225 €/ jaar.
Gevolg D is tussen de 330 en 360 € duurder per jaar.

Nathan,

Mijn frank is gevallen. Ik weet wie je bent. Ik weet weer voor welke organisatie je werkt.

Zo lijkt het wel alsof ik voor een duistere organisatie werk...

Ik werk aan Universiteit Gent, en ik voer simulaties uit in samenwerking met het WTCB voor de butgb (belgische unie ter goedkeuring in de bouw). Onze resultaten worden gecontroleerd door het VEA (vlaams energie agentschap) en de KULeuven. Elk nieuw ventilatiesysteem dat in België op de markt zal komen en zich wil laten certificeren naar energiezuinigheid (een ATG-E) zal nagerekend worden met onze methodiek. Hier is dus ook systeem C+ mee getest.
Onze methodiek en resultaten zijn al voorgesteld op het AIVC, internationaal energie agentschap, Annex 41... Natuurlijk is het niet perfect (we gebruiken maar 1 referentiewoning, de invloed van de binnentemperatuur wordt niet voldoende in rekening gebracht) maar we moeten nu al 1500 simulaties doen om tot 1 resultaat te komen.

Nu denk ik altijd dat ik de meeste mensen wel ken die onderzoek doen naar ventilatiesystemen (of toch in België en Nederland), maar hoe ben jij hierbij betrokken?

Voor simulaties kun je altijd gebruik maken van CONTAM, je moet maar eens kijken op www.nist.com , daar is de software volledig gratis te downloaden. Ik heb de resultaten al vergeleken met andere software en die kloppen perfect.

Je kan echt niet over performantie spreken als je de luchtdichtheid niet perfect modelleerd, want dat is de grootste invloed...

Dat fix debiet begrijp ik niet goed. Ga je dan uit van een bepaald drukverschil over de gevel? Het gemiddeld drukverschil over een gevel bedraagt minder dan 0.5 Pa... En 'de statisticus wandelde door de rivier van gemiddeld 1m diep en verdronk' als je begrijpt wat ik bedoel.

Wij simuleren een volledig stookseizoen op basis van het Test Reference Year van Ukkel. Daar staan temperaturen, relatieve vochtigheden en windsnelheden in. Er is inderdaad CO2 en vochtproductie, die zijn gekoppeld aan het metabolisme van de mens (er zijn 1/2 volwassenen in huis en 0/4 kinderen). Dat varieert dan in functie van de ruimte (in de keuken is men actiever dan in de living), en wordt stochastisch gevarieerd. Ook vochtproductie wordt gesimuleerd, koken, douchen, kleren drogen, vochtbuffering in de muren enz...

Er zijn al metingen gedaan: passieve PFT-constante (perfluorcarbon tracergas) emissiemethode en actieve CO2-tracermethode met een gasmonitor. Die zijn natuurlijk slechts gedaan om deelaspecten te onderzoeken (werking ventilator, voorspelde debieten controleren...). Bovendien zijn internationaal al heel wat metingen gedaan om dergelijke simulaties te valideren. Wij gebruiken nu de methodes die internationaal beschouwd worden als meest betrouwbaar.

Voor de publicatie van de resultaten wacht ik liever dat de gespecialiseerde groep van het het uitvoerend comité alles officieel bekrachtigd heeft. Daarna zal ik mijn uitgangspunten on-line zetten (zo'n 80 pagina's, je zal je amuseren), samen met de resultaten.

verder is alles bij ons statistisch benaderd: 100 bezettingspatronen, oriäntatie van het gebouw, metabolisme van mensen, beschutting, luchtdichtheid van de kanalen, lengte van de kanalen, betrouwbaarheidsintervals op de werkingscurve van de ventilator, op de afvoermonden enz enz

Als iemand zich op de simulaties wil gooien met contam, ik wil altijd helpen hoor.

En Nathan, wat vind jij van een systeem D? Raad je het aan?

Ik ben ook nog steeds op zoek naar een goedkope oplossing (balans)
Door het woord goedkoop weet ik dat ik niet de top zal hebben maar dat hoeft ook niet, budget laat dit trouwens niet toe ...
Iemand goede adresjes en richtprijzen voor leidingen en unit apart ?
Unit prijzen die ik nu gekregen heb zijn +-1950 euro (vallox se) wat dan weer wel goed toestel is.
Leidingen zijn 2500-3000€ wat me belachelijk veel lijkt voor wat buizen :s

Mijn mening:

Volgorde van belang bij ontwerp
1) compactheid, oriëntatie... ontwerpparameters (kosten zo goed als niks)
2) isolatiepeil naar K30 - K35 streven
3) luchtdichtheid streven naar n50= 1-3 h^-1
4) balansventilatie
5) zonneboiler
6) snufjes als PV-cellen, warmtepomp, ...

Het heeft volgens mij geen enkel nut systeem D te plaatsen als je geen luchtdichte woning hebt. De werking zou toch volledig verstoord worden.

Vooreerst zorgen dat je goed isoleert en luchtdicht bouwt. Dan is systeem A of C helemaal zo slecht niet hoor.

Systeem D heeft ook negatieve kanten he: het is minder gebruiksvriendelijk, meer onderhoud nodig, ionisatie van lucht, interferentie met dampkap, interferentie met open haard, akoestische problemen, met electriciteitsverbruik...

Ik ben zeker geen tegenstander van systeem D (ik ga het zelf plaatsen), maar je moet het alleen doen als je al heel goed geïsoleerd hebt, luchtdicht bouwt, en bereid bent enkele aanpassingen te doen aan je gewoontes.

En als je al systeem D zou plaatsen, kies dan voor kwaliteit: akoestische onderbrekers, degelijke kwaliteit, goede filters, goede warmtewisselaar... Zo niet kan ik je al garanderen dat je er nadien spijt van zult hebben.
Want vergis je niet, bij slechte plaatsing zijn er veel klachten hoor.

Als je eigenlijk niet speciaal aandacht besteed aan luchtdicht bouwen, kom je meestal op een luchtdichtheid uit tussen 6 en 12 volumewisselingen per uur (bij drukverschil van 50Pa). In die situatie zul je met systeem A ruim voldoende binnenluchtkwaliteit hebben, geen motor die electriciteit verbruikt, en minder investeringskosten. Je moet er wel voor zorgen dat de kanalen groot genoeg zijn.
Maar ja, met systeem A valt er weinig geld te verdienen he, dus wie maakt er dan reclame voor...?

Isolatie, isolatie, isolatie en luchtdichtheid!

Reacties altijd welkom.

Ik wil hier toch even een berkening proberen te maken met EPC gegevens. Deze worden danwel niet door Fred gesteund, maar geven mij iedergeval wel een andere kijk op dit vraagstuk dan de ´neutrale´ van Fred.

http://www.senternovem.nl/epn/referentiewoningen/referentiewoningen_nieuwbouw/10_tussenwoning/index.asp

Twee indentieke referentie woningen, een variant met mechanische afzuiging met Zelfregelende roosters (C) en een variant met gebalanceerde ventilatie (D).

Type C energie behoefte voor verwarming (19762 MJ), ventilator (2754 MJ) en zomercomfort (1515 MJ) geeft 24031 MJ

Type D energie behoefte voor verwarming (8989 MJ), ventilatoren (4819 MJ) en zomercomfort (722 MJ) geeft 14530 MJ

type c verwarming 5489 kWh * 0,1 = 548,90 €, ventilator 765 kWh * 0.16 = 122.4 €, zomercomfort 421 kWh * 0.16 = 67.3 € totaal €737,70

type d verwarming 2497 kwh * 0.1 = 249,7 €, ventilatoren 1339 * 0.16 = 214,2 €, zomercomfort 201 kWh * 0.16 = 32,1 € totaal €496.00

verschil energie 241,7 € ten gunste van type d

dan onderhoud/afschrijving

Laten we maar duur doen, We schrijven alle onderdelen af in 15 jaar, Over 15 jaar zijn technieken zodanig veranderd dat we wel weer wat anders willen.
buisenstelsel eenmalige aanschaf in laten we zeggen 40 jaar

type C jaar kosten

ventialatie box +zelfregelende roosters 1500 €/ 15 = 100 €
onderhoud ventilatie box 15 €
onderhoud raamroosters 15 €
buizen aanleg + mat. 1500 €/40 = 37.50 €
totaal = 167,50 €

Type D jaar kosten
Warmte wisselaar 2000€ /15 = 133 €
onderhoud ventilatoren/wtw 25 €
Buizen aanleg + mat. 3000€ /40 = 75 €
Filters 2*10 €= 20 €
totaal = 253 €

Totaal kosten type C verwarming + afschrijvingen onderhoud = 737.70 + 167.50 = 905.20 €
totaal kosten type D verwarming + afschrijvingen onderhoud = 496.00 + 253.00 = 749.00 €

In mijn bereking wint D kwa kosten EN kwa milieu.

Tuurlijk is mijn berekening ook niet korrect maar komt overeen met veel ervaringen van fora leden.

Nathan,

Ik was betrokken in de ventilatie wereld. Ik werkte voornamelijk in NL, in samenwerking TNO,CH en ECN. Voornamelijk onderzoek naar minimaliseren van ventilatie en optimalisatie van bestaande systemen verbonden met bewoners ervaring en comfort eisen ( zoals CO2 sturing, hybride, vochtsturing…). Ik ben er nu dus niet meer actief.
Ik weet wel wie jij bent, en was UG allemaal doet.

Waarom fix debiet, kwestie van ergens makkelijk te kunnen rekenen. Ik weet niet hoe jij aan die 0,5 Pa komt. Welke omgeving? Condities? Meetpunten?

De validering van de metingen tov de sims zijn beschouwd met de meest betrouwbare. Dus de afwijking is nogaltijd 10 tot 20 %.

Ben benieuwd naar je publicatie!
Ben wel teleur gesteld: 1 woning? Hoe kan je dan ventilatiesystemen beoordelen? Je kan woningen hebben waar een C systeem dubbele winst opleverd tov D en omgekeerd. Op welke basis is er hierover beslist? Waarom doen jullie niet zoals NL met minimum 5 woningen? Voor certificaten tussen de 50 en 150 m². Daarboven heb je weer andere simulatie nodig.

Op welke systemen heb je je simulaties al losgelaten? Welke mogelijke regelpatronen zijn er? Welke parameters mogen de systemen beschouwen?

Wat denk jij over de benadering (uitgangspunten in beschouwing genomen)?

@tranceke,

Bekijk eerst je passieve elementen (isolotie en ramen), en besteed daar meer aandacht aan. Zak eerst naar een K20 woning, als je dan nog geld over hebt kan je aan balans ventilatie denken. Als je “goedkoop” gelijk welk systeem wilt plaatsen ga je je geld in het water gooien.

hey mijn woning is k17 (loopt een topic over de Quackels woningen)
Door deze heel lage k waarde denk ik dat ik niet het neusje vd zalm nodig heb om toch goed te scoren met balansventilatie

hoeveel moet je rekenen voor de leidingen voor een balansventilatie.
Moet ik een bepaald merk nemen of zijn al die standaardbuizen goed ?

Zouden deuren niet slecht sluiten of dicht slaan met een druk van 10 Pa.
Op een standaard deur staat dan een druk van 2 kg.
Een half Pa is wel wat realistischer.

ief,

neem zeker geisoleerde kanalen.

Nathan,

Volledig eens met je stelling rond D. Verkondig ik hier ook. De randvoorwaarden voor een D systeem zijn veel groter dan voor een C systeem.

Arno,

Je ventilatie kosten berekening. Dit wil zeggen dat je bij een C systeem je systeem het hele jaar laat openstaan. Als dat je bedoeling is, ben je correct bezig, maar niet echt realistisch.

Kosten van een C systeem: roosters afschrijven op 15 jaar, dus ook de ramen? Standaard wordt er 35 jaar genomen.

Ga je MAAR dubbel zoveel buizen leggen in een D systeem dan in een C systeem? Kleine kanttekening: tussen de 3 en 5 afvoerruimtes ( meestal centraal gelegen), tussen de 4 en 7 toevoerruimtes ( decentraal gelegen). Meestal is 30 % kanaal voor afvoer en 70 % voor toevoer. Daarenboven zijn goede toevoer en afvoer kanalen duurder dan de gewone die je bij C mag gebruiken (D moet geisoleerd zijn, C mag geisoleerd zijn).
Als je een goed onderhoud laat doen aan een van beide systemen, probeer maar iemand tevinden voor 25 €. Als je hem vindt, gelieve dit dan te publiceren. Prijzen in NL zijn 150 - 200 € voor gewoon onderhoud en 250 – 350 € om de 3 jaar voor D. Voor C zit je rond de 65 – 110 €per jaar.

De WTW is berekend met leveranciers certificaat. ( Beste mogelijk waardes), C systeem is berekend met standaard waarden (slechtere systemen mag je niet op de markt brengen). Als je wilt zal ik de herberekening eens doen met ook gecertifieerde producten. Tevens is de ventilator bij WTW ook gecertifieerd, bij C gewoon gelijkstroom.

Arno,

Herberekening van je C gegevens met effectieve producten.
Qprim;verw = 15106 MJ
Qprim;vent = 967 MJ
Qpres;totaal = 38170 MJ
EPC wordt dan 0,67. Reken daar eens mee.
Opmerking voor je herrekend: eerst in EPwin zonder ZR kleppen en wisselstroom box gebruiken, anders kloppen de herrekeningen niet.
Ga ja naar een CO2 systeem:
Qprim;verw = 9894 MJ
Qprim;vent = 651 MJ
Qpres;totaal = 32642 MJ
EPC = 0,57

Herbereken hier eens mee. Je gaat veel minder "voordeel" halen uit je.
4196 * 0,1 = 419,6 € en 268 * 0,16 = 43 € is 462,6 € plus zomer??? afgerond 530 € tov 496 €

Jouw onderhoud erbij ( wat volgens mij niet klopt)
Totaal kosten type C verwarming + afschrijvingen onderhoud = 530 + 167.50 = 697,5 €
totaal kosten type D verwarming + afschrijvingen onderhoud = 496 + 253.00 = 749.00 €

Beide hebben nu gecertifieerd producten, en je zit met 34 € verschil op verbruik. EN kleppen die openstaan.
Je moet op gelijke basis vergelijken hé.
Neem je CO2 ( kwestie van de fun)
275 + 29 = 304 tov 464 voor D.

Nathan schreef:

Systeem D heeft ook negatieve kanten he: het is minder gebruiksvriendelijk, meer onderhoud nodig, ionisatie van lucht, interferentie met dampkap, interferentie met open haard, akoestische problemen, met electriciteitsverbruik...

Ik ben zeker geen tegenstander van systeem D (ik ga het zelf plaatsen), maar je moet het alleen doen als je al heel goed geïsoleerd hebt, luchtdicht bouwt, en bereid bent enkele aanpassingen te doen aan je gewoontes.

Nathan,
=> ionisatie: heb je daar gegevens over? Ook bij RVS kanalen?
=> gewoontes aanpassen; Ik heb geen idee welke gewoontes je moet aanpassen? Waaraan denk je?
=> hoe goed ga je zelf isoleren?

Walter

wordt er in de vergelijkingen van uitgegaan dat er aardwarmtewisselaar zit, of niet? is me niet geheel duidelijk meer (denk van wel)

Fred,

Systeem C hele jaar aan. Ja ! We willen hier toch een vergelijking tussen twee systemen. Ook systeem D kan zomers uit, maar dan blijf je bezig.
Beide systemen uit zou trouwens zeer gunstig zijn voor D!!. MAAR we willen in eerste instantie natuurlijk volledig ventileren.

Rooster afschrijven op 15 jaar. Misschien niet nodig, maar dan heb je een meevaller. Als ik jou zo hoor, sta je open voor nieuwe technieken dus is de kans groot dat ook jij over 15 jaar nieuwe systemen gebruikt. Dus afschrijven op 35 jaar lijkt mij niet realistisch.

De grootte van buizen systeem. Blijft altijd wel afhankelijk van situatie. Maar 30 / 70 % procent is wel heel gunstig voor C. Hier thuis heb ik bijvoorbeeld meer meters voor afvoer gekregen dan aanvoer. Kosten zitten natuurlijk lang niet alleen in lengte. De gaten boren was hier een bv. grote post. Buizen binnen de geisoleerde schil hoeven niet geisoleerd te worden. Bij mij alleen de twee stukjes na de wtw.

publiceren onderhoud kosten. Meesten zijn niet zo open dit te melden. Laat me raden waarom . . .
http://www.niobv.nl/contract.htm. Niet dat dezen mijn systeem onderhouden.

prijs filters. http://www.filtermarkt.nl/page.php?p_id=2&cat=31&subcat=64&branche=&product=&pagenum=2

Herberekening C Met effectieVe producten. LOL Nu klink je niet als een objectieve vergelijker. Ook D kan veel effectiever natuurlijk. Gaan we dat doen kom je weer in een grijs gebied, waar cijfers te voorschijn getoverd worden, die niet te controleren zijn.

Jouw decentrale c systeem heeft veel schakel momenten. Dit doe je om kosten te besparen allemaal met de hand ? Lijkt me zeer onpraktisch. En binnenklimaat loopt gevaar bij vergeten, wat zeer waarschijnlijk is. Ventileer je bad kamers alleen bij gebruik ? Slaapkamer en woonkamer alleen bij aanwezigheid ?
Stofmijt en Radon zijn voor mij ook redenen om VEEl meer te ventileren dan jij van plan bent
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=12339
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=2324

Zo als je zegt in http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1138205898&replies=17 is continu ventileren in badkamers zeer belangrijk.
Dan ventileer je de slaapkamers toch ook gelijk mee ?

Nee ik zie geen reden in jou kommentaar om mijn getallen aan te passen. Blijft natuurlijk een schatting. Maar zelfs bij kleine verschillen in euro´s wint het milieu met grote verschillen bij D.