werking condensatieketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Eindelijk is de chauffage geplaatst.
Maar hoe werkt dat ding nu het beste (rendement enzo).
Ik ben hier al gaan zoeken maar vind het bos door de bomen niet meer, de uitleg is me ook nogal technisch en ik wil een beetje kunnen meeklappen als de installateur nog eens langskomt voor eventuele bijstelling ofzo.
Gewoon een paar vraagjes:
hoe dikwijls mag zo'n ketel aanslaan (het is wel een wandketel met doorstromer, overgedimensioneerde radiators met thermostatische kranen en kamerthermostaat), nu slaat hij even aan op de piekuren maar wel om het kwartier, nadien mindert dat weer.
Op welke temperaturen stel je het best zo'n kamerthermostaat in, momenteel op de piekuren 20° andere uren 18° en 's nachts 16°. Is nu wel goed te doen maar wat als het vriest.
Hoe weet ik dat de watertemperatuur (ofzo) goed staat enzovoort.
Ik weet enkel van de installateur dat ik in de ruimtes waar de kamerthermostaat hangt de thermostatische kranen volop open moet zetten want anders gaat dat tegenwerk.
Kortom enkele tips waar ik de komende maanden moet opletten om een zo energiezuinig verbruik te hebben maar toch nog warm genoeg.
Alvast bedankt (en sorry indien het weer eens gevraagd is)

Reacties

Het is niet zo dat je de instelling van de kamerthermostaat het hele jaar ongewijzigd kan laten.
De gevoelstemperatuur = de luchttemperatuur + de wandtemperatuur/ gedeeld door twee.
Omdat de wandtemperatuur lager is in de winter zul je de luchttemperatuur moeten verhogen. Dat doe je door de thermostaat hoger te zetten.

Dit fenomeen doet zich het meest voor in huizen waarvan wanden (incl. ramen) onvoldoende geïsoleerd zijn. Isolatie verhoogt namelijk de wandtemperatuur.
Je wint met isolatie eigenlijk twee keer: er gaat minder warmte verloren naar buiten en je wandtemperatuur verhoogt. Door dat laatste hoeft je luchttemperatuur minder te stijgen om aan dezelfde gevoelstemperatuur te komen.

Dit is ook de reden waarom je in een doorsnee huis in de zomer als de thermometer 20° aangeeft in T-shirt kunt lopen, terwijl je in de winter in hetzelfde huis als de thermometer ook 20° aangeeft, een dikke trui nodig hebt.

groetjes
rik

waarom hangt die man thermostatise kranen,als u ze toch niet moet gebruiken

Beste ve,

Als u uw installatie energie zuinig wil gebruiken dan betekend dit allereerst een watertemepratuur welke zich aanpast aan de buitentemperatuur(buitenvoeler).

Hiervoor dient dan een stookcurve ingesteld te worden bijv. volgens: bij 15 gr. 30 graden cv temp en bij -10 60 graden cv temp.

Heb je op de kamerthermostaat een mogelijkheid om informatie op te roepen bijv. de buitentemperatuur en het cv watertemp ?

Als u verder de tijden gaat ingeven probeer dan de ketel in de blokken waar u niet wilt verwarmen de ketel echt uit te laten. Weet u toevallig of de ketel werkt als War of dat hij ingesteld is met ruimteinvloed ? Als War zal de ketel gewoon opspringen gedurende de aangegeven tijdblokken naar een temp volgens stookcurve. Met ruimteinvloed zal de ketel volgens tijdblok opspringen en verwarmen naar de ingesteld temp. in de ruimte waar de ruimtethermostaat hangt en vervolgens de ketel stilleggen. Ook als het ingestelde tijdblok nog niet is afgelopen. Dit laatste geeft minder verbruik, maar kan wel problemen geven op andere kamers, zoals bijv. de badkamer.

euh....
Het is gewoon een kamerthermostaat waar je automatisch verschillende temperaturen kan ingeven en indien nodig handmatig voor dat bepaalde tijdsblok meer of minder kan geven. Ik denk dus dat hij ingesteld is met ruimte-invloed en dit zal waarschijnlijk als het echt koud is probs geven in de badkamer, misschien had toch maar moeten kiezen voor een draagbare kamerthermostaat.
Waarom thermostatische kranen? hm weet ik ook niet, zal ik moeten vragen...
Ik kreeg wel de raad om niet meer dan 4 à 6° lager dan te gaan dan de gevraagde temperatuur, dus minimum 16° (voor 's nachts), momenteel gaat de kamertemp niet lager dan 18 à 19°.
Isolatie: tis een oud hoekhuis (1953) met superisoglas en geisoleerde zolder (18 cm), spouw niet opgevuld.
Momenteel is 20° aangenaam, enkel 's morgens vroeg en 's avonds is 20° zo net niet genoeg, 21° is soms net iets teveel het is een beetje schipperen).
Nu als het blok van 20° ('s morgens en 's avonds als iedereen thuis is) is dan slaat de ketel bijna om de 5 à 10 min aan en voor eventjes (soms maar 30sec). Is dit normaal of moet er nog een betere afstelling.
Ik vind het spijtig dat ik er niet meer afweet (grrr).
Ik denk wel eens gezien te hebben dat bij 16° hij 24°graden aangeeft.
Maar als je volledig afzet heb je dan niet meer vermogen of verbruik om weer tot de gevraagde tempartuur te komen dan indien je de gevraagde temperatuur met een paar graadjes laat zaken om dan terug tot de nieuwe gevraagde temp te komen?