Wel of geen geventileerde spouw?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoorde onlangs weer van iemand dat een geheel gevulde spouw de gevelstenen onnodig lang nathouden, wat bij vorst een verhoogde kans op barsten en breuken geeft. Een geventileerde spouw zou het buitenspouwblad veel sneller drogen...

Ik maar weer eens mijn licht opgestoken bij Livios en vond het volgende:

"Als muurisolatie raadt onze architect ons aan om een volledige spouwvulling te nemen (Rockwool 433 dikte 75 mm).
Vermits ik mijn huis goed wil isoleren, was dit voorstel voor mij ideaal omdat ik op die manier veel isolatiemateriaal kan plaatsen zonder dat mijn muren te dik worden.
Echter bij navraag bij aannemers en leveranciers van bouwmaterialen, wordt er negatief gereageerd op mijn voornemen om volledige spouwvulling te kiezen. De meesten kunnen mij geen duidelijk nadeel formuleren van volledige spouwvulling. Slechts enkelen spreken van vochtproblemen en schimmelvorming en raden een gedeeltelijke spouwvulling aan met een rockfit van 50 mm.
Mijn vraag is daarom: Heb ik meer kans op vochtproblemen en schimmelvorming bij volledige spouwvulling of niet? En waar moet ik eventueel op letten."

Antwoord van Livios:

"Voor een antwoord op je vraag zijn we te rade gegaan bij Rockwool zelf. Volgens Paula Decaluwé kan je rustig een volledige spouwvulling gebruiken. In principe mag je helemaal geen problemen krijgen van vocht- of schimmelproblemen, als je alles goed en proper afwerkt. Let dus vooral op een waterdichte afwerking van de muren en een goede afwerking van de voegen. Ook de spouwhaken moeten horizontaal zitten en je moet er voor zorgen dat de nodige loodslabben voorzien zijn. Als je die regeltjes goed volgt, mogen er zich volgens Decaluwé geen problemen voordoen.
Het al dan niet volledig opvullen van de spouw is hoe dan ook de bron van menig discussie onder bouwprofessionals. Veel fabrikanten en ook het WTCB zijn onder bepaalde omstandigheden voorstander van een volledige spouwvulling, maar anderzijds zijn er nog heel veel architecten en aannemers die er afkerig tegenover staan. Al bij al kan je stellen dat een volledige spouwvulling een goede techniek is op voorwaarde dat er over gewaakt wordt dat de uitvoering volgens de regel van de kunst gebeurt."

<
Een gevelsteen is toch zo poreus als wat en zal toch altijd water doorlaten? En die Rockwool 433 is toch zo waterafstotend als wat en zou daar toch tegen moeten kunnen? Of bedoelt men hier iets anders?

Wat is jullie visie op het volledig vullen van de spouw?

groet,
marc

Reacties

Wij zijn bezig met de renovatie van een oude boerderij.
Omwille van het uiterlijk gaan we langs binnen isoleren met een binnenspouwblad in silikaatsteen.
Onze architect raadt een volledige spouwvulling aan met waterafstotende rotswol.

De zuidwestgevel heeft het in de bestaande toestand hard te verduren. De wind staat er vlak op, en bij hevige regen lopen er druppels water langs de binnenkant van de muur naar beneden.
Om die reden zijn we wat bezorgd over een volledige spouwvulling. Het niet-hygroscopisch zijn van de isolatie is 1 punt, maar ik kan me voorstellen dat voorbij een bepaalde hoeveelheid water er toch problemen gaan opduiken.

De vraag is natuurlijk: van waar komt dat water ?
- door de poreus geworden bakstenen ? (> 200 jaar oud)
- door de voegen ?
- lek ?
Volgens de architect zijn het zeker de bakstenen, en zal een dampopen hydrofuge dat oplossen.
Wat als het probleem ergens elders vandaan komt ? Tegen dat we dit merken zit de isolatie natuurlijk al lang mooi weggeborgen achter de spouwmuur (

Ergens heb ik wel een 'veiliger gevoel' bij een constructie met spouw, dan kan het eventuele vocht toch nog weg.
Wat zijn jullie meningen/ervaringen hiermee ?

vraag 2:
Bij een van de openhuizendagen bezochten we een huis met een volledige spouwvulling in PAPIERVLOKKEN.
De redenering van de eigenaar was als volgt:
- als er ooit een minieme hoeveelheid vocht in de isolatie terecht komt, vormen die papiervlokken een soort "papier-mache", na het uitdrogen maakt dat qua isolatiewaarde ongeveer geen verschil
- als er permanent water in de isolatie terecht komt, heb je een probleem. Maar het echte probleem is dan niet de isolatie, maar bvb. een lek in het dak, ... Dus de oplossing moet _daar_ gezocht worden.

Deze uitleg lijkt aanvaardbaar, maar 'gevaarlijk' ??

w&a

waar dat water vandaan komt is moeilijk tezeggen achter pc.
is deze muur langs de buitenkant nog altijd goed vol opgevoegd?of is er andere schade tezien?dakgoot lek of geen dakgoot?ik zou toch al opteren voor de architekt zijn oplossing want met deze platen zijn er geen problemen zoals je aangeeft

uiteraard kan je vanop een pc niet zeggen waar het water vandaan komt, zelfs ter plekke is het niet te zeggen.
De voegen zijn m.i. ook meer verdacht dan de stenen.
(muur is wel 20 cm dik, voegen zitten nog mooi vol, maar hier en daar zijn de eerste centimeters wel uitgebrokkeld.)

De ZW-muur is een topgevel, dus geen dakgoot.
Verder komt er wellicht ook een deel van het water van een slecht raam boven in die gevel, maar op andere plaatsen kan dit niet de oorzaak zijn.
(stenen of voegen: dat is de vraag)

De r-ckw--l 433 beweert niet vochtgevoelig te zijn, maar dit slaat vermoedelijk op 'geen blijvende schade' na vochtig worden, en betekent wellicht niet 'behoudt isolatiewaarde in vochtige toestand' ...

w

nog iemand tips of ervaringen?