CREG: tekort aan electriciteit vanaf 2008

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Vandaag op de radio een alarmerende melding over het tekort aan electriciteit vanaf 2008. het licht gaat niet uit in 2015 of 2025. Het licht gaat al uit vanaf volgend jaar.

Zie http://www.creg.be/pdf/Studies/F715NL.pdf

Is de CREG een dochtbedrijf van Electrabel?

Dirk

Reacties

Worden die achteruitdraaiende tellers toch nog interessant ?

Ik noem volgend bericht minstens even (zo niet meer) verontrustend; maar toen heeft het niet de grote persbelangstelling gekregen.
Enfin, ik heb het hier al meer gezegd. De mensen zullen vanzelf wel beginnen besparen als de prijzen omhoog gaan...
Dan zal -30% ineens wel kunnen, en zal de kleurtemperatuur van een spaarlamp er niet meer toe doen (er is nu al geen verschil meer in)

Dreigend gastekort in brede zone Antwerpen-Brussel

18-SEP-07

In een brede zone van Antwerpen naar Brussel dreigen vanaf volgend jaar aardgastekorten. Dat staat te lezen in een studie van de CREG (Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas), die binnenkort verschijnt en waarover het weekblad Trends bericht. Deze zone kan enkel worden bevoorraad met Nederlands laag calorisch gas, maar deze Nederlandse bronnen drogen op. Na 2015 stoppen onze Noorderburen zelfs volledig met de export van aardgas. De CREG raamt de investeringen die nodig zijn om over te schakelen van laag calorisch gas naar hoog calorisch gas op meer dan € 750 miljoen tegen 2015.

In een interview met Trends stelt de directievoorzitter van de CREG, François Possemiers, de door de fusie GDF-Suez aangekondigde schaalvoordelen voor de Belgische consument in vraag. 'Het kan nog tien of twintig jaar duren voor de energiemarkt goed werkt,' aldus Possemiers, die een voorstander is van de piste Algerije voor ons toekomstig gasverbruik. 'Ze beschikken over grote voorraden en liggen niet ver weg. (...) Hoe verder je aardgas zoekt, hoe duurder de transportkosten. Je moet dus in de omgeving van Europa zoeken.'

In Europa beschikt enkel Noorwegen nog over heel wat aardgasreserves, al twijfelt de CREG-directievoorzitter aan het Europese karakter van de Noren in deze materie.

Bron: Trends

Inderdaad, voor de doorsnee verbruiker zijn hoge prijzen spijtig genoeg de beste (enige) motivering voor besparing. Goed nieuws dus, ware het niet dat er weer eens een excuus is om de oude centrales langer open te houden.

Dat de besluitloosheid over de sluiting van de kerncentrales een belangrijke hindernis is voor grote investeringen in groene energie is al langer geweten, maar volgens De Tijd is dit eveneens de reden waarom ook niemand wil(de) investeren in nieuwe conventionele centrales; de andere elektriciteitsproducenten willen/kunnen niet concureren tegen de goedkope kernstroom. Maw: de twijfel om kerncentrales langer open te houden omdat groene energie zogezegd het tekort niet kan opvangen, werkt juist een tekort in de hand.

En dan te bedenken dat ik deze morgen nog een spotje van een bepaalde energieleverancier hoorde op de radio met de slogan:

"Soms is het beter om van energieleverancier te veranderen dan te besparen op je verlichting"

Deze leverancier redeneert waarschijnlijk als volgt:
Even klanten lokken, bij ons kunnen ze meer verbruiken voor hetzelfde geld.
Als ze veel electriciteit blijven verbruiken, en wij de prijzen doen stijgen omdat er een tekort aangekondigd is, kunnen wij lekker veel verdienen....

Schandalig!

dit is electrabel die hoopt dat door zo'n berichten mensen terug naar kernenergie zullen grijpen (om ze nooit meer los te laten).

zou me niets verbazen moest CREG half electrabel zijn...

Pff, ik begin nu ook te twijfelen om een warmtepomp te installeren ipv een condensketel voor onze nieuwbouw.

Volgend jaar gaat het licht niet uit. In 2008 ook niet, en in 2015 en 2025 ook niet. Die angstzaaierij moet ik eens ferm mee lachen. En als het licht uitgaat, wat dan ? Moogt ge in uw bed blijven liggen tot de zon opkomt, leuk.

vr gr
Pluto

@ Pluto,..

hoezo, mag dat nu dan niet,...

Het licht zal ni voorgoed uitgaan Pluto, mor voor een paar dagen zou best wel eens kunne.

In Californië hebben ze er al ervaring mee tijdens de laatste zomers als iedereen zijnen airco aan zet. En dit jaar kregen ze er ook in Griekenland mee te maken met moeilijkheden op het electriciteitsnet omwille van het warme weer daar, ook weer voor een belangrijk deel door het massaal gebruik van airco's. Evenals in Japan waar een centrale moest stil gelegd worden na nen brand.

Voor een groot deel hebben we't echter zelf in de hand: we willen meer en meer luxe (zoals airco's) mor da moet allemaal gevoed worre met electriciteit en op ne gegeven moment is't vat af natuurlijk. Veel nieuwe centrales zijn er de laatste jaren nimeer bij gekomen en mogelijkheden voor alternatieve energie zoals windmolens worden afgeremd door allerhande groeperingen waaronder wij zelf die geen zicht willen op zo'n ding.
De enige rem die dan nog bestaat zijn de prijzen die hoger worre...

De gevolgen van zelfs maar een paar dagen zonder electriciteit zullen trouwens wel een pak groter zijn dan 'wa langer in uw bed kunne blijven liggen'. Fabrieken die afgesteld moeten worre (en bij opstart vaak tijdelijk extra electriciteit nodig hebben), computers die het verkeer regelen die uitvallen, de distrubutiesector die stilvalt, de communicatiesector die uitvalt, enz... En zie maar dat ge't in tussentijd kunt redden: ff geld afhalen bij den bankautomaat zal er bijvoorbeeld nimeer bij zijn.

Het is ni voor niks dat langzaamaan meer en meer bedrijven zoals BASF beginnen te investeren in een eigen voorziening ondanks dat het massa's geld kost.

Digital Overdosis,

De gevolgen die gij opnoemt -het bijna stilvallen van de maatschappij- dat is toch fantastisch ! Een paardemiddel om de Kyoto-norm te behalen ! De natte droom van de die-hard-ecologist. Het lang verhoopte Godsgeschenk ! Leve de elektriciteitpannes !
(niet dat ik zulke toestanden wens, maar ik tracht gewoon om mij eventjes te verplaatsen in de denkwereld van extreem-groen)

vr gr
Pluto

1.de creg is "onafhankelijk", op papier toch
2. de club van rome krijgt toch gelijk, grondstofvoorraden zijn eindig.
3.in 2005 is er al gewaarschuwd voor dit scenario, dat door het niet nemen van definitieve beslissingen aangaande nucleaire energie er niet meer geinvesteerd wordt in nieuwe energiecentrales net zomin als er geinvesteerd wordt in nieuwe hoogspanningsleidingen.
4.gelukkig zijn er nog idioten die investeren in hernieuwbare energie.
5.Misschien is dit wel een louter politiek bedoeld rapport om de nieuwe nucleaire regering de wind in de zeilen te geven. het zou mij niet verbazen!
6.het licht gaat niet uit, althans niet voor de hele nacht, alleen op die momenten dat je nog eens op het energieforum wil gaan kijken of er nog wat interessants te vinden is.
en das verschrikkelijk vervelend, vraag het maar aan de califoniërs en de irakezen.
7.positief vindt ik de nieuwsbrief van ECOPOWER die deze week in de bus viel en waarin over decentrale energieproductie nagedacht wordt, dat deze piste ook door het CREG wordt aanvaard als valabele weg om onze energievoorziening veilig te stellen.

patjer

steek die centen isolatie, dan moet je minder schrik hebben voor als 'het lucht' uitgaat.

hans

Jef, Wendy, Jimmy,

Persoonlijk ben ik ook tegen kernenergie, (wie is dat in se niet). Eigenlijk ben ik nog meer tegen zeer oude steenkoolcentrales.
Waarschijnlijk ligt zelfs de toekomst in kernenergie, namelijk kernfusie.

Maar tot nu toe zie je nergens een valabel alternatief om de 10 GW (met pieken tot 13 GW zie www.elia.be) die B nodig heeft op te vangen.
C-Power Throntonbank is een zeer groot project maar zal maar voor gemiddeld 0.114 GW (max 0,300 GW) instaan. Deze energiebron is dan ook niet constant zodat je altijd back-up nodig hebt. Niet dat windenergie opgeborgen moet worden, maar het zal altijd maar een deel van de vraag kunnen leveren.
(om het niet te hebben over plannen om alle wagens elektrisch te laten rijden).

Persoonlijk zie in meer heil in drastische besparingen en ook in zaken zoals biomassa en eventueel zonne-energie.
Als je bedenkt dat er voor het sluipverbruik in de EU zo een 10 megacentrales nodig zijn.

Maarten

Die stroompieken zullen we nooit kunnen vermijden.

Drastische besparingen zijn volgens mij zeker nodig.

Ik vrees ook dat we het nooit met natuurlijke bronnen zullen halen. Voor huishoudelijk gebruik zou dat nog doenbaar zijn maar voor de industrie?
Als heel wat mensen al geen turbines in zee willen omdat ze het uitzicht verstoren....*zucht*.... waar moet je ze dan nog plaatsen?

Ik denk dat er vooral voor de bedrijven mogelijkheden zijn om de stroompieken te verminderen. Hierdoor kunnen misschien een aantal van de klassieke centrales dicht en dat zou ook al een vooruitgang zijn.
Heel veel machines verbruiken bij de opstart het meeste energie, daar zitten dus enorme besparingsmogelijkheden voor bedrijven.

Hypotetische situatie:
Een fabriek met 10 onafhankelijke productielijnen. Al deze lijnen starten maandagmorgen om 6 uur bij het begin van de morgenpost.
Laat de fabriek de lijnen verspreid opstarten en beloon ze daarvoor (vb. premie of goedkopere stroom indien hun stroompieken dalen,...). Voor deze ene fabriek wil dat zeggen dat de piek 90% lager kan liggen dan nu.
Doe dit voor alle fabrieken en het resultaat zal enorm zijn.

Mooi in theorie in elk geval. Uitvoerbaar? Misschien, maar dan zullen wel de werknemers mee moeten want sommigen hun morgenpost begint dan later dan 6 uur.

Ik vermoed dat de stijgende vraag naar elektriciteit in België toch vooral te
wijten is aan de particuliere consument die steeds meer electro en elektronica
in huis haalt (GSM's, iPod's, verschillende computers, draadloze telefoons en
modems, printers, spelconsoles, meerdere TV's, DVD-recorders, droogkast,
afwasmachine, airco, zwembadpompen, allerhande domotica, enz.) met niet
alleen meer piekverbruik, maar zeker ook meer sluimerverbruik als gevolg.
De industrie verbuikt natuurlijk massale hoeveelheden elektriciteit, maar zit
hier in België nog stijging op ? Als bv. textiel- en autofabrieken driekwart van
hun personeel en productievolume hier weghalen, dan zal hun verbuik toch
ook wel dalen, zeker ? Binnen een paar decennia is dat probleem dan zo goed
als opgelost...
Uit vrij goede bron : de volgende sector die onder druk gaat komen is de
(petro)chemie, de emirs zijn zelf volop aan het investeren om meer van de
toegevoegde waarde van de afgeleide producten van hun aardolie in eigen
handen te houden, m.a.w zelf in de Golf een eigen volwaardige
petrochemische nijverheid uit de grond te stampen ; sidder en beef
Rotterdam, Antwerpen en het Ruhrgebiet...maar er gaat wel een groot stuk
van de elektriciteitsvraag wegvallen in West-Europa, hoera !
Langs de andere kant zouden een aantal technieken die (transport)verliezen
van eli kunnen tegengaan (ik meen te hebben begrepen o.a. supergeleidende
materialen voor bv. hoogspanningsleidingen, maar ik ben niet zo'n techneut)
stilaan marktrijp worden vanaf 2008.

gaat er hier dan niemand van uit dat de VRAAG of de energiebehoefte véél te hoog is, en dringend naar omlaag moet ?
als je de berekening maakt met de huidige behoefte, en die extrapoleert in de toekomst, jawel, dan komen we in de problemen, dat is duidelijk .
voor mij eerder een reden om te gaan morrelen aan de vraagzijde, evengoed als aan de aanbodzijde !

je huis als energiecentrale : er zijn als verschillende huizen in ons land met bijna de volledige dakoppervlakte in PV-panelen .
en bedrijven als Colruyt willen op termijn grotendeels zelfbedruipend worden ...
decentralisatie van de energieproductie op wijk- of individueel nivo is duidelijk de weg van de toekomst .

ik heb óók die berekeningen gezien over het sluipverbruik van elektrische apparaten die hierboven vermeld is .
de overheid en de enegieleveranciers willen daar nu een hot item van maken , alleen jammer dat het weer véél te laat gebeurt, met het mes op de keel ...
en da's dan nog niet gesproken over neon-reklame, verlichte autowegen en andere frivoliteiten...

vriendelike groeten,
bart humbeeck

@bart
"de overheid ... willen daar nu een hot item van maken"

Over welke overheid heb je het? Die overheid die subsidies met terugwerkende kracht terug intrekt? Die overheid die z'n broek af doet voor Electrabel/Suez?
Een paar maanden vóór de verkiezingen zou (naar aanleiding van Gore) milieu een belangrijk verkiezingsthema worden! Wat bleef er van over net vóór de verkiezingen?
En heb je tijdens de huidige verkiezingsonderhandelingen al één maal het woord milieu horen vernoemen?

Te veel blabla, te weinig boemboem.

We kunnen als stemplichtigen wel zorgen voor een andere overheid. Nog 4 jaar wachten, zeker?

Dirk

Beste Bart, de vraag of er aan de electriciteitsvraag wa gedaan zou kunne worden is voor 99% van de mensen niet aan de orde om de simpele reden dat ze dan mogelijk aan comfort of luxe zouden inboeten. En zoiets is absoluut taboe!
Mensen beschouwen reeds verkregen luxe/comfort nu eenmaal als iets bestendig, iets wat hen nooit meer afgenomen mag worden. Dat zit nu eenmaal in de mensen, meer kan natuurlijk wel maar minder absoluut niet want daar worden we droevig van.

Ik bezie mij trouwens ni als nen extreem groene hoor Pluto. Als er zo een paar in de bomen kruipen rond de luchthaven van Deurne dan doet me da weinig en van zulke mensen vraag ik me ook af of ze zich ni beter met wa grotere en belangrijkere zaken zouden bezighouden ipv goedkoop aandacht te zoeken.

Ik ben mor ne gewone mens, maar wel ene die zichzelf geen oogkleppen op zet bij het zien van bepaalde evoluties die ons allemaal aan gaan.

mor?

en hier is ie dan, onze overheid (?):
(van de website van DS)

Oranje-blauw gaat Belgische inspanning Kyoto-bis grondig herzien

BRUSSEL - De oranje-blauwe regering in wording wil bij de EU een versoepeling van Kyoto-bis gaan bepleiten. In maart dit jaar keurde de paarse regering op de Europese raad het principe van 20-20-20 goed: tegen 2020 de uitstoot van broeikasgassen met minstens 20 procent verminderen en de energie-efficiëntie verbeteren met 20 procent. Oranje-blauw stelt dat principe opnieuw ter discussie, in de tekst rond 'Buitenlands Beleid' waarover de onderhandelaars het woensdag eens raakten.
'Wij willen dat elk Europees land een even grote marginale kost betaalt om die 20-20-20 doelstelling te halen. Voor een zwaar geïndustrialiseerd gebied als België, en zeker Vlaanderen, is de inspanning veel zwaarder dan voor pakweg een landbouwland in Zuid-Europa. Die halen zonder al te veel investeringen een besparing van 35 procent. Bij een eerlijke Europese verdeling van de marginale kosten moeten wij maar 6 tot 8 procent besparen. Als we tot 20 procent moeten gaan, dan kost dat 8 tot 9 miljard euro', zegt Etienne Schouppe, energiespecialist van CD&V.

Oranje-blauw houdt in principe ook vast aan het langer openhouden van de kerncentrales. 'Al was het maar om de energiebevoorradingszekerheid te garanderen. Het klopt dat Suez daardoor een pak meer winst kan maken, maar wees gerust, het zal daarop stevig belast worden. In vergelijking met de taksen die Nederland vroeg voor het langer openhouden van hun centrale in Borssele - omgerekend naar België 250 miljoen euro per jaar - zullen wij een substantiële stap verder gaan', zegt Schouppe. 'Wat de wet op de kernuitstap betreft: het klopt dat we de uitzondering die daarin voorzien is, nu gebruiken om de sluiting van een aantal centrales uit te stellen. Maar uiteraard sluit dat niet uit dat we de wet zelf in een later stadium waarschijnlijk zullen moeten herzien. Steenkool en kernenergie blijven veruit de goedkoopste en geostrategisch de meest zekere brandstofbronnen', zegt Schouppe. (wov, aho, bb)

Bart,

De realititeit is dat de wereld op centen draait. Zolang steenkool en kernenerige extreem goedkoop blijven is het moeilijk om daar vanaf te stappen.

Vooral als de groene alternatieve duur blijven, geen volledige oplossing kunnen bieden, geen constante betrouwbare stroom kunnen leveren, ...

Maarten

Ik heb jullie toch gezegd dat de kerncentrales niet dicht gaan wegens de superwinsten die zij in de toekomst zullen genereren. Die superwinsten zijn niet alleen bestemd voor Suez, maar ook voor onze geldhongerige overheid. Wat ook zeker is, is het feit dat jij en ik voor die superwinsten mogen gaan opdraaien.

vr gr
Pluto

en wie van oranje-blauw heeft dan wel deze redelijke onzin naar DS gecommuniceerd.
1)"een zwaar geïndustrialiseerd gebied als België": waren we dat niet in de jaren 60-80 en nu 50 % minder wegens veel meer op diensten en distributie gericht? (een aantal uitzonderingen als omgeving Brussel en petrochemie en staalindusterie in havengebieden daarbuiten gelaten).
2)"pakweg een landbouwland in Zuid-Europa", pakweg Portugal? Die al meer dan 50 % groene energie produceren (en naar 80 % streven (haalbaar) in 2012) ten behoeve van hun honderden kilometers lange geindustrialiseerde kustlijn, opgevuld met vervuilende ex-westeuropes fabrieken die daar wél nog een aantal jaren met veel minder strenge normen mogen produceren (ten behoeve van hun eigen ontwikkeling: Ik bedoel maar, dat heet dan een zuideuropees landbouwland.
3)"Etienne Schouppe, energiespecialist van CD&V". Is het toegestaan even te bulderlachen met dergelijke titel voor deze man (van ABX etc.)

De inspanning voor België is niet zwaarder, de mensen moeten zich gewoon aanpassen: als ikzelf met mijn gezin, samen met velen op het forum, toekom met minder dan 2000 kwh en meen zelf nog voldoende luxueus te kunnen leven, wat is dan het probleem? Dat de gemiddelde 80 % meer nodig heeft (3500) is zijn probleem toch? Ik ben geen communist, maar wel een voorstander van pakweg iedereen (neem gezin van 2 personen) 1500 kWh aan een vriendenprijsje en elke kWh daarbvoven aan 1 euro of nog veel meer. per kind 200 kWh extra aan het een vriendenprijsje, hoeft echt niet meer te zijn.

één voordeel van in Belgïe met zijn kutweer te wonen is dat we nooit stroompannes zullen hebben door teveel airco's op te zetten ;o))

En of mensen zullen besparen op enrgie als de rpijzen stijgen ??

Toen de benzine en diesel duurder werden of de wagen zelf zag ik niet minder mensen naar de pomp gaan en hebben we nog nooit zoveel auto's verkocht !!

Er zijn hier toch veel groene adepten, wellicht onderwijzerkes en tweeverdieners (met de nodige loopbaanonderbrekingsvergoedingen, want wie werkt er nu 5/5 hé). Neem nu toch eens van mij aan dat het voor een modaal gezin NIET evident is om zomaar investeringen te doen voor zonneboilers, PV-cellen of warmtepompen aub ! Liever een maandelijkse electriciteitsrekening die nog nét kan betaald worden dan een rekening + afbetaling + fiscale stimuli die je pas 2 jaar later voelt! Ik ben opgegroeid in een kille sociale stadsflatgebouw, zonder terras, zonder tuin, zonder zon, en tot vorig jaar met enkele alu-ramen. Velen kunnen zich hier niet voorstellen dat de "ijsbloemen" aan de binnenkant van mijn slaapkamerraam stonden.
ps : nu heb ik een degelijk geïsoleerde woning, mét speksteenkachel, mét vloerverwarming, mét zonneboiler en een aandeel bij Ecopower. Maar niet iedereen kan ontsnappen!

Sven, jonge tweeverdieners met een gezamenlijk inkomen van 50.000 € betalen nu € 3.000 per jaar ofwel 6 % aan hun energiefactuur (EGW + verbruik auto).verdrievoudigt (naar 20 %) zullen ze wel eens gaan nadenken zeker?

moest zijn "als dat verdrievoudigt..."

Jan,

Jouw voorstel is zeker mooi, ik doe ook mee. Of het realistisch is, is een andere vraag. Bij heel wat mensen komen hun haren recht te staan als ze nog maar iets groen enzo horen.
Ik geloof niet dat je een hele maatschappij kan overtuigen om het met minder te doen.
Men is gewend geraakt aan de elektrische slaven thuis, men gaat die niet laten afpakken. Toch veel makkelijker zo een droogkast ipv de was buiten te hangen. Oei, het is wat warm, rap den airco op dan moet ik niet zweten ...
Men wordt ook gedwongen om gebruik te maken van die slaven. Bij de meeste mensen is de weerkdruk tijdens de dag zo hoog, dat ze savonds of in het WE niet veel goesting meer hebben om een poot te verzetten.

Maarten

Maar hun haren komen toch ook recht als ge aan hunne portemonee begint te rammelen, niet?

Jan,
denk het niet ,

10jaar terug koste een wagen een schim van nu , energie was goedkoper , zelfs huizen en bouwmaterialen waren veel goedkoper en toch bouwen we nog meer , kopen we meer electriche toestellen en kopen we meer wagens !

Er moet inderdaad bespaard worden op energie wantzoals we nu bezig zijn kan het niet blijven duren !

Maar zoals je weet laten niet veel mensen hun luxe varen omdat het duurder wordt , ze besparen op andere dingen of nemen een financiering om hun tv of frigo af te betalen !

Met mijn beroep kom ik dagelijks in contact met wat mensen alemaal finacieren en geloof me , sommigen betalen 10 leningen terug per maand !

Sven,
De armen zullen moeten besparen op energie (voor zover ze dat nog kunnen), de rijken ontsnappen eraan want die kunnen het zich permiteren zonder dat ze er minder voor moeten eten.

Beaver,
Blij dat er hier nog iemand is die inziet dat investeringen niet voor iedereen evident zijn

Maarten,
Niet iedereen stopt de was in de droogkast uit luiheid of gebrek aan goesting.
Als je met 2 voltijds werkt, 2 kleine kinderen hebt, een kleine woning en Belgisch weer is het niet evident alles droog te krijgen zonder droogkast. Je kan natuurlijk de was op de verwarming leggen of in de leefruimte zetten maar dat is ook niet goed. En de winterjas van zoonlief is sowieso niet droog op 1 nacht, dus dan moet je al een 2de jas kopen of hem een dag zonder jas naar school sturen.

.. en ik die dacht dat het aantal rokers spectaculair gedaald was vanwege de hoge tabaksprijs, dus dat financieel "pijn doen" wel degelijk iets oplevert.
NB heb net mijn was van de baby opgehangen voor de houthaard. Ja, ik heb loon ingeleverd om 's vrijdags thuis te zijn en dat kan gemakkelijk de helft van de belgen zich permitteren: 4/5 gaan werken om meer levenskwaliteit te hebben, kinderopvang en droogkast uit te sparen, stofzuigen en boodschappen gaan doen zodat de (eventueel moegewerkte) mama zaterdag ook weer meer tijd heeft.

Jan,

Zie naar het straat beeld, het rijdt vol met SUV's, wat kost dat niet aan aankoop, verbruik, verzekering, ... .
Onlangs een verhaal gehoord van iemand met zeer zware voet die per maand 500€ aan benzine in zijn wagen stopt. Dit is de heilige koe waar niet aangeraakt mag worden.
Trouwens in NL rijden veel minder SUV's rond.

Voorts politiek, veel blabla en schone schijn,
weet je nog verhofstad met zijn CO2-tax op verpakkingen (deze industrie draagt maar 0,5% bij tot de uitstoot).
Paars ging zuinige auto's fiscaal aantrekkelijk maken, er zijn er 700 verkocht op een jaar. Ondertussen werden de SUV's ook aantrekkelijker gemaakt; er zijn er 60.000 verkocht op een jaar.
CDNVA ging BHV splitsen in 5 minuten.
Groen beweert dat je de kerncentrales kunt sluiten zonder onderbrekingen, zonder verhoging van de CO2-uitstoot ...

Wendy,

Geen probleem met de droogkast hoor. Maar bij vele mensen draait die ook in de lente en de zomer. Onze voorouders deden het ook zonder (wij trouwens ook).
Wij wassen meestal op 30 tot 40°C af en toe op 65°C. Een kookwas is echt niet nodig, met de huidige wasmiddelen.

Zo wordt alle luxe altijd maar meer en meer als normaal aangevoeld. Kan je nog een wagen vinden zonder airco of elektrische ruiten?

We worden ook gepushed om van die luxe gebruik te maken.

Maarten

Probeer zo maar eens van een auto zónder airco af te geraken...

Frank

Wendy,

je spreek van de "armen"

Veel mensen zeggen dat ze geen geld hebben voor hun electriciteit te betalen , maar ze hebben 2 gsm's , computer die ze enkel gebruiken om een spelletjes te spelen, een lcd tv ,2 wagens , draagbare gps en noem maar op !

Ik heb al deze dingen ook maar de dag dat ik mijn facturen van electriciteit en water niet meer kan betalen zijn dat wel de dingen die het eerste buiten gaan !

In deze kontekst van een dreigend electriciteitstekort vin ik het toch wel echt straf dat er nen hoop subsidies voor groene energie afgeschaft worden, en dan nog wel met terugwerkende kracht. En dat een bedrijf zoals Ecopower, dat niet in de eerste plaats om winst draait, tegengewerkt wordt door het afschaffen van het recht van opstal van zonnepanelen.
De omgekeerde wereld in mijn ogen...

En ondertussen zie ik gedurende de afgelopen maanden vanop mijn werk dat onze noorderburen wéér een windmolenpark uit de grond aan't stampen zijn. Daar kunnen zulke dingen blijkbaar wel allemaal zonder problemen.

Mischien maar goed dat madam Moerman opgestapt is want ik heb altijd al gevonne dat die zo nen air had van 'ik zit hier om er voor mij en mijn entourage het beste uit te halen en wat de rest denkt kan mij gestolen worre'.
Was zij trouwens ni dezelfde madam die een paar jaar geleden nog een catfight aan't houden was met een andere politica om mee te kunnen op een snoepreisje (zo zal zij het wel bezien hebben) naar China?

@Beaver,

Ik moet u gelijk geven. Ik denk dat 80% op dit forum bij de "toplaag" van de verdieners zit. 75% van de mensen (ALLE mensen) hebben een netto-inkomen dat gelegen is tussen 1.000 en 1.500 euro per maand. In het beste geval maakt dit voor tweeverdieners dus 3.000 euro per maand of 36.000 euro per jaar. Die gaan GEEN 10.000 euro geven voor één of andere installatie (wat bijna 1/3e is van hun jaarinkomen), zelfs niet met subsidies.
Wie doet trouwens deze investeringen? Mensen die hun huis bijna afbetaald hebben of tweeverdieners die ruim boven de 3.000 euro uitkomen. (OK, er zullen ENKELE uitzonderingen zijn).
Zo lang Groen!'en, BBL'ers e.a. niet gaan erkennen dat al deze mooie voorstellen slechts voor een goede 15% van de bevolking aanvaardbaar zijn, zal er nooit iets veranderen.

Om het nog over de 'armen' te hebben : zonder wagen (want vaak in ploegenstelsel werkzaam) en zonder GSM (want niet bereikbaar voor hun interimkantoor of werkgever die flexibiliteit vraagt) worden ze nog armer.

Dit gezegd zijnde hoop ik dat iedereen achter zijn computer (hoe komen jullie anders op het forum?) in een warm, goed geïsoleerd huis (maar wel duur) zich de bedenking maakt dat slecht een kleine groep mensen al deze investeringen kunnen dragen.

vraag is natuurlijk of in deze maatschappij dingen als een gsm, computer, (lcd)TV,... nog luxe-producten te noemen zijn die je de "armen" nog kan ontzeggen.

Immers:
-Is een auto dan geen luxeproduct?
-Is onze gemiddelde maaltijd geen decadent festijn?
-Zijn onze gemiddelde huizen geen paleizen?
-Heb je een ligbad wel echt nodig? of een douche zelfs?
-Is drinkwater om uw uitwerpselen weg te spoelen wel aanvaardbaar in een wereld met te weinig drinkbaar water, en is hierbij aansluitend water uit flessen geen belachelijke luxe (en verspilling)?
-moeten onze kleerkasten uitpuilen van door kindjes te maken kledingstukken?
-Is de obligate jaarlijkse vakantie van levensbelang?
-...

Ik wil maar zeggen: de grens tussen comfort en luxe is al dik 50 jaar aan't verschuiven (toen waren alle dingen die ik hier opsom en heel wat meer LUXE), in ons westers wereldje tenminste.

En ondertussen willen we van die "vieze walen" vanaf want die kosten ons geld... (het geld dat we nodig hebben voor onze oh zo essentiele nieuwe I-pod. Ni dat we er honger van krijgen ofzo)

M.a.w.: we worden steeds verwender en we zijn steeds minder content en minder begaan met de rest van de mensen/mensheid.
Eerlijk gezegd een evolutie die me zorgen baart. Zolang dit blijft duren ziet het er niet goed uit vrees ik. De enige manier waarop wij (colletief) gaan inleveren is, denk ik, oorlog, crisis,... En het is, helaas, evident dat dat eraan te komen staat binnen -laat me optimistisch blijven- 50 jaar.

Nog een prettig weekend allemaal!

Gunther,

het gaat niet om installaties van 10.000 euro.
Het gaat om de INSTELLING.
Zeker bij de "toplaag": rij maar eens door brasschaat ofzo; Het kan niet groot (en lelijk) genoeg. En maar glas en vieze sfinxsen in de tuin enzo, maar isolatie, waddisda?

Bovendien is het de toplaag die huizen verhuurt aan de hiervoor beschreven "armen". Zij bezitten al die enkel beglaasde woningen, en waarom zouden zij die wat onderhouden of zelfs verbeteren? economische onzin (voor de eigenaar)..

@ gunther,

waarom zou een goed geisoleerd huis duur zijn.
Probleem is niet de isolatie, mensen bouwen gewoon te groot!! men moeten zich gewoon maken aan het leeftijdswonen: dwz: bouwen met gemakkelijk uitbreid- of inbreidbare systemen...

Terloops : mijn kritiek op de soms onwezenlijke gasten hier op het forum (die denken dat iedereen zomaar energie-investeringen kan doen) is geenszins met de bedoeling dan maar bij de pakken te blijven zitten. Maar de overheid moet serieus de kar trekken om de gewone mens mee te laten delen in efficiënt energiebeheer ! Kan je u voorstellen wat de overheid allemaal zou kunnen doen met de extra fiscale inkomsten die Electrabel heeft binnengereven dankzij een fiscale ontsnappingsroute (zie pers vandaag!).

Tomasz,

Ik ben het helemaal eens met uw visie dat het over de INSTELLING gaat, maar hoe ga je dit oplossen?

Als voorbeeld geef ik bv. de energienorm waaraan een woning moet voldoen. Mijnheer en mevrouw Brasschaat kunnen dit zonder probleem betalen. Hogere brandstofprijzen? Idem . Dit zijn allemaal goed bedoelde initiatieven, maar het zijn de minderbegoede die op de eerste plaats het slachtoffer zullen zijn en blijven.

Het klopt ook dat deze 'toplaag' met dezelfde (verkeerde) instelling woningen/appartementen verhuurt. Als er een wet zou komen die een minimum aan isolatie (vb. dubbele beglazing verplicht) zou opleggen, was dat een mooie zaak. Jammer genoeg hebben de verhuurders ook nog genoeg politieke connecties via allerhande lobbygroepen om dergelijke wetten te kelderen, nog voor ze gestemd kunnen worden.

Maar hoe ga je deze groep van mensen bereiken? Via hun portomenee alleszins niet, want die is dik genoeg. De meesten weten niet eens wat hun wagen verbruikt. En via Gore zijn film zal het in 99% van de gevallen ook niet lukken...

Als je erover nadenkt, wordt je er soms moedeloos van!

CO2-besparende investeringen moeten niet altijd duur zijn.

Een spaardouchekop doet het al bijna zo goed als een zonneboiler en kost maar een fractie van die zonneboiler.

Spaarlampen zijn ook niet zo duur.

Radiatorfolie ook niet echt duur. Zit bij mij trouwens ook rond de frigo en de vriezer.

Zuinige E-toestellen zijn op termijn zeker de goedkoopste oplossing.

Een paar bakstenen in uw flushtank van het toilet ...

Terloops:

Deze draad ging over her CREG-rapport: "CREG: tekort aan electriciteit vanaf 2008", doch lijkt zoals vele andere onderwerpen (jammergenoeg) weer te belanden in een algemene "hoe bespaar ik energie(inclusief water) en wie kan het wel en niet en waarom"-draad.
De vrragstaart gaat dus over het zeer concrete elektriciteits-tekort-probleem.

Je moet de problematiek van "verhuren" niet te eenzijdig voorstellen. 30% van de huurders betaalt onregelmatig of zelfs helemaal niet. Beschadiging en diefstal van inboedel is schering en inslag. Denk jij dat een verhuurder die met zulke situatie's geconfronteerd wordt nog extra geld aan dat gebouw gaat spenderen ? Waarom denk je dat er zoveel leegstand is ?

vr gr
Pluto

tomasz
echt echt waar wat je daar schrijft

gunter
inderdaad een moeilijke zoniet onmogelijke opdracht. als de politeik niet direct mee wil, vanuit de basis:
- een revolutie? groene guerilla?
EN/OF
(ook vanuit de basis,)
- het enorme economische en sociale potentieel van het echte groene verhaal eens echt op gang trekken zodat de investeringen betaalbaar worden en veel mensen er hun geluk mee verdienen? (= hun aandelen)
- De onderzoekswereld warm maken om allerhande groen onderzoek uit te voeren, en het arsenaal jonge enthousiaste studenten aansporen thesisen en doctoraten in te dienen over groene onderwerpen? (= hun kinderen)
- Groene trainingskampen organiseren in de vakanties; (= in hun gemeentes)
- ontzettend doordachte bewustmakings- en voorlichtingscampagnes zodat een meerderheid van de bevolking het groene idee wil steunen en de groene reflex aanleert? (= in hun omgeving)
- ....enzenz, een aanzet tot een brainstorm

ik denk trouwens dat de groene zijde op alle vlak eens een echt professioneel blok moet worden...
ik hoop dat de groene muizen beetje bij beetje die tegenwerkende zuilen aan het wegknabbelen zijn...
een probleem is dat we het allemaal zo druk hebben om die strijd er nog bij te nemen...

groeten, jos

Er zullen inderdaad wel 'armen' zijn voor wie geldt dat ze niet/moeilijk nog geld op kunnen hoesten voor groene investeringen. Maar laat ons niet alle 'armen' over dezelfde kam scheren heh.

Als ik door een gemiddelde sociale woonwijk rijdt, dan verschiet ik er al lang nimeer van dat er op verschillende opritten een schoon BMW'ke of terreinwagentje staat hoor. Vaak staan er op het lokale speelplein ook wel de nodige hangjongeren, mét een schoon scooterke als ze al dan ni oud genoeg zijn om zich een bakske te kopen met de nodige plastieken accesoires op. En mijn maten van vroeger die in zo'n wijk woonden gingen evengoed jaarlijks op verlof, evengoed als een ander meermaals zelf...

Als ik dan zo nen uitleg hoor dat zulke mensen vrijgesteld zouden moeten worden van de verantwoordelijkheid om wa aan het milieu te moeten doen omdat ze't recht moeten hebben om mee te kunnen genieten van de huidige luxe van de middenklasse, dan gaat mijn haar overeind staan.
Als 'rijke middenklasser' ben ik al 6 jaar nimeer op reis geweest, hebben wij slechts ene GSM (een afdankertje van m'n schoonzus) en rijden mijn vrouwke en ik rond in oude bakken van 14 en 15 jaar oud. Kleding kopen we slechts als het echt nodig is en zeker ni als 'hobby'.
Wel hebben we aan onzen bouw zo'n 18.000€ aan investeringen gedaan, puur voor het milieu en een zuinig energieverbruik. En vermoedelijk gaan we die levensstijl nog wel enige jaren aanhouden want we willen de oude bakken op termijn ook vervangen door milieuvriendelijkere exemplaren.

Omdat de vraagstaart toch zowat om zeep is, als je denkt de mensen energiebewust te maken met termen als: groene guerilla...groene zijde...groene trainingskampen (waarom ook geen groene strafkampen)...en nog meer van dat dictatoriaal gebrabbel? Jos, gaat niet echt lukken vrees ik. Krijg zowaar nog spijt van elke groene stem die ooit uitgebracht heb bij de verkiezingen. Ik ben eerlijk gezegd nog banger voor dat soort lui dan voor de global warming. Ik wil mijn kinderen het beste geven voor de toekomst en daar hoort dat soort totalitaire apparaat niet bij.

Wegens vraagstaart om zeep: Overdose, je zal hoogstwaarschijnlijk wel je argunmenten hebben, maar waarom koop je geen recentere wagen met 2 maal minder verbruik en 3 maal minder uitstoot met het geld dat je inmiddels uitspaarde vanwege uw energiebesparende investeringen? Heb je nieuw al voor 10000 €, okkazie en 2 jaar oud voor minder dan de helft.