afgewerkte dakisolatie bijplaatsen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Momenteel hebben we glaswol (ik denk 12cm, misschien 18) met daarover gyproc, de isolatie is uiteraard niet voldoende, nu willen we isolatie bij (laten?) plaatsen maar willen niet te veel rotzooi omdat de dakrenovatie (volledig nieuw dak: dwarsbalken en kepers incl) pas 5j geleden is, we willen ook niet dat we alles van meubels enz moeten verwijderen uit de kamer want dat is bijna onmogelijk (klein huis), dus zoeken we een oplossing waarbij we kunnen isoleren: eventueel bovenop de gyproc (dwarsbalk in 't midden is zichtbaar) of gyproc vervangen zonder aan de glaswol te raken, dit zou liefst al afgewerkt moeten zijn (overschilderbaar of niet maakt niet zoveel uit maar het mag zeker niet condensbevorderend zijn omdat we al een condensprobleem hebben). Welke opties bestaan er en eventueel merken en wat is de kostprijs van de platen?

Groetjes, Ingrid.

Reacties

Het dampscherm zou kunnen een probleem vormen. Dit zit normaal aan de
warme kant van de isolatie, dus juist achter de gyproc. Als je nog een laag
isolatie plaatst bovenop de gyproc, zit je dampscherm tussen twee
isolatielagen.

De koude kant van de isolatie, onder de dakpannen dus, moet dampopen
zijn om condens in de isolatie te laten uitdrogen.

Een normale opbouw, van binnen naar buiten, is dus:
- gyproc
- dampscherm
- isolatie
- onderdakplaten (waterdicht maar dampopen)
- dakbedekking (pannen, leien,...)

Als er leidingen zitten achter de gyproc, moet er tussen de gyproc en het
dampscherm ook nog een luchtspouw voor de leidingen. Het dampscherm
mag in geen geval doorboord worden.

Als je condensproblemen hebt, is dat waarschijnlijk door te weinig ventilatie
in de ruimte.

Er bestaan ook zelfdragende dakelementen die reeds geïsoleerd zijn. Wij overwegen ook om ons dak te vernieuwen, maar de bestaande isoltie te behouden. Extra isoleren kan dus alleen langs buiten. Dus pannen en onderdak eraf, zelfdragende dakelementen (15cm PUR of iets gelijkaardig) erop. Pannen er opnieuw op, klaar. In hoevere een extra dampscherm halfweg een probleem vormt is me niet duidelijk. Een kleine luchtspouw is misschien nodig?

WJ

hoi,

je moet eerst je dakopbouw volledig kennen. Wat voor onderdak zit er direct onder je pannen? harde beton platen, delta vent doek, celit of harde plastieke plaat met gaatjes?
Wat voor isolatie? Met aluminium bekleed? aan binnen of buitenkant? Of een apart dampscherm net voor de gyproc?

Even een bestaand draadje heropenen want ik vind ons probleem niet terug in de vorige berichtjes.

Wij renoveren. Situatie:
De vorige eigenaar plaatste een overzetdak op het bestaande dak. Langs buiten isoleren zien we niet zitten want het overzetdak kan er niet af en terug op.
Het dak is niet geïsoleerd maar wel afgewerkt aan de binnenkant (schuin plafond). Het is mogelijk om hier isolatie tegen te plaatsen.

Ons probleem: Aan de raamzijde van de kamers boven hebben we plaats voor max 10 cm isolatie (dikker kan niet want dan zit de venster in de weg), aan de andere kant (binnenmuurkant) kan makkelijk 40 cm.

Onze vraag:
Als we in 1 kamer met verschillende isolatiediktes werken kan dit dan problemen geven (bv vocht omdat 1 kant van het dak dan kouder is)?
Heeft de dunnere isolatie aan de ene kant invloed op de werking van de dikkere isolatie aan de andere kant? (Er zit immers ergens een overgang in dikte.)

om het verschil in dikte op te vangen kan je misschien met platen glaswol werken met verschillende densiteit, dan verhoogd de isolatiewaarde, welke en hoe dik kan ik zo niet zeggen maar de mogelijk bestaat erin om dezelfde dikte te behouden maar harder of zachter platen te combineren

Nu weet ik wat ons dak is:
van buiten naar binnen: pannen, onderdak, glaswol met aluminium over en daarop de gyproc, geen dampscherm..., dus is 't dan wel mogelijk om bijv recticel G platen erop te zetten, zonder gyproc te verwijderen?

Groetjes, Ingrid.

Triyann,

Ik begrijp je berichtje niet goed denk ik, ofwel heb ik mijn uitleg niet goed gedaan

Als ik het goed gegrijp bedoel je dat we kunnen werken met samendrukbare materialen zodat er geen bruuske overgang is?
Ik zie dit in elk geval als een mogelijkheid.

Het is niet onze bedoeling om aan de hoge kant dikke platen te gebruiken en aan de lage kant dunne platen die dezelfde isolatiewaarde hebben. Het plafond mag van ons gerust schuin blijven.

Blijft nog de vraag of het verschil in warmteverlies tussen de hoge kant en de lage kant problemen kan geven (bv vocht omdat 1 kant van het dak dan kouder is)?

Iemand enig idee?

wendy,

de bedoeling is eigenlijk een dunnere plaat met hoge densiteit en hogere isolatiewaarde te plaatsen waar je minder plaats hebt, langs de andere kant plaats je dan de dikte die je wenst (40 cm is wat veel met een normale densiteit zodat je langs beide zijden met gelijke isolatiewaarden zit en zo het temperatuursverschil bijna nihil is

Ingrid ,

er bestaan ook isolerende gyprop platen in verschillende diktes !

Dus oude gyproc eraf , en placotherm ertegen (isolerende gyproc)

dit bestaat in diktes van 40,50,60,70,90 mm

Normaal zal dit geen probleem vormen voor condens !

Sve